W polskim internecie nie znalazłem żadnego normalnego przepisu - więc wideo jest po angielsku!
Pro tips:
-
Użyj woka jak masz dla zwiększenia powierzchni kontaktu ryżu z patelnią (tzw.: Wok Hay)
-
Nie dodawaj kapusty i innych warzyw co mają dużo wody
-
Ryż może być gotowany dzisiaj pod warunkiem, że ugotujesz go w mniejszej ilości wody i nie na miękko (plus musisz go przemieszać i schłodzić po ugotowaniu by wyparowała z niego nadmiarowa wilgoć)
-
Do smażenia użyj oleju o wysokim punkcie dymienia (więc oliwa z oliwek odpada - ale rafinowany olej rzepakowy już jest ok)
-
Możesz dodać kawałki mięsa jakie lubisz (na przykład kurczak pokrojony w kostkę czy pokrojona na cienkie paski wołowina)
Alternatywnie polecam też Gordon Ramsay's Spicy Fried Rice Recipe from Indonesia.
#gotowanie #jedzenie #kuchniaazjatycka #azja