Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

268

Gotowanie, przepisy i inne takie

Naszło mnie na upieczenie #chleb i taki mi wyszedł, #chwalesie
IMO chyba najlepszy z tych co udało mi się upiec, bo dość sporo urósł w górę.
200g mąka pszenna, 200g mąka żytnia, 40g zakwasu, 240g wody i 8g soli.
Wcześniej robiłem kilka razy z większą ilością mąki żytniej i w ogóle nie rósł w górę ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯.
Na jednym zdjęciu zrobiłem głową cień, a na drugim dziwnie zamazało tło, ale coś tam widać.
HmmJakiWybracNick userbar
636af0b0-4ff2-48f5-beec-fb9021596f2b
e3065626-a44b-451b-a17e-44ca9880ba46
madhouze

@HmmJakiWybracNick nice...ja zrobiłem już chyba z 2 miesiące zakwas i tak go dokarmiam, bo nie wiem jak go wykorzystać

Zaloguj się aby komentować

Wyszło nieźle, jak na modyfikację przepisu na muffiny... Ciasto dla ludzi z #insulinoodpornosc , które nie smakuje jak kawałek tektury
#gotujzhejto #pieczzhejto #bojowkapiekarska #mollgotuje
77583998-74b2-4fa7-bf7b-bf5ef1785ae5
Karkówka barania duszona z cebulką i kuskus z papryką i kolendrą
#gotujzhejto #jedzenie #baranina
ed322253-623e-424c-8ad4-684301bb4aa6
ql00

@paramyksowiroza ale zrób do tego tabbouleh jak trzeba :€

bejonse

Czyli makaron z mięsem i cebulą

Papryka_czerwona

@paramyksowiroza Jakie proporcje kuskusu do pomidora i ogórka by zrobić w lodówce?

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Bananowy sernik na zimno z dekoracją sezonową.
Panie @Mr.Mars to serniczka czy ziemniaczek dodatkowy? xD
#jedzenie #gotowanie #gotujzhejto #upomidora #jedzzhejto
W komentarzu pro tip.
115507a4-34f4-4391-9b9b-9691ea5820f3
moll

@Papryka_czerwona why not both? XD żalujesz @Mr.Mars zimnioka i syrniczka?

Mr.Mars

@Papryka_czerwona Wybieram serniczek.


W takie zagrania z zaskoczenia to ja się nie bawię. Ciężko przewidzieć co będzie u ciebie dobrego do jedzenia.

Zaloguj się aby komentować

Kapusta z ogródka, podduszona na maśle to kwintesencja lata.
#gotujzhejto #gotowanie #upomidora #jedzenie #jedzzhejto
64793439-a835-4dff-a81c-cfd374c624e9
tyci_koks

@Papryka_czerwona młoda kapustka to złoto

Mr.Mars

@Papryka_czerwona Dołóż jednego ziemniaka bo się nie najesz.

Giban

Zaczynam się o siebie martwić...

4679177b-ed46-4e3e-a939-0f56e99d78ce

Zaloguj się aby komentować

Mój niedzielny obiadek:
Marchew podsmażona na roztopionym boczku z suszonymi pomidorami i bazylią jako sos - razem potem zapieczone z filetami Mintaja.
Wcześniej upieczone w oliwie pomidorki koktajlowe z czosnkiem i tymiankiem - przetarte przez sito i odcedzone od nadmiaru oliwy użyte jako sos wierzchni do ryby.
#gotujzhejto #kuchnia #gotowanie #chwalesie
9c19b38a-36fe-4a96-942c-d7c8d8ec1968
Mocznik

Mintaj to najgorsze ścierwo zaraz po pandze. Jak można jeść tą podrybę?

Zaloguj się aby komentować

Syrop z kwiatów czarnego bzu
Jak ktoś lubi domowe soki i syropy polecam zbierać kwiaty czarnego bzu. Ma dużo właściwości i na prawdę pomaga jak się zachoruje. Polecam serdecznie :D
#gotujzhejto
#domowamedycyna
#czarnybez
#niemamcorobictogotujekwiatkinaobiad
86971be6-2edf-4e72-9a89-13da4cf32179
2c21e512-6555-4edb-8ae5-aa180aa6c4fe
2763ed9a-daa8-4249-b31b-876b6186c653
c5d82cf0-42c9-492f-b89a-ec5a51d4f166
Mr.Mars

@DobraKluska Czy z owoców czarnego bzu będziesz też robiła syrop albo nalewkę?

Zaloguj się aby komentować

Co sie odkasztaniło. Nie domknąłem butelki coli zero i wylała się do piersi kurczaka. Trochę szkodą dobrego mięska, więc mam zamiar colę wykorzystać, jako marynatę. Co myślicie?
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie #jedzzhejto
0ed76444-f33b-48e0-a1cd-8b929c728074

Zaloguj się aby komentować

Tarta z wlasnym szpinakiem, szalotką, czosnkiem, szparagami, fetą i pecorino romano. Tak mnie jakoś naszło bo szpinak musiałem zebrać ( ͡° ͜ʖ ͡°) #gotujzhejto #kulinaria #kuchnia #gotowanie
3fb62930-f7ad-4b03-95ef-2e243e94f1cd
sleep-devir

Kto jeszcze przeczytał "tatra" i szukał na zdjęciu browara?

fiveoglock

@franaa Gdzie kupujesz pecorino?

Zaloguj się aby komentować

Jaka alternatywa do masła/smalcu na chlebie? Używam musztardy (xD) a zależy mi na małej kaloryczności, małej ilości tłuszczu. Może smalec z fasoli? xD #dieta #gotowanie
yeebhany

W sklepach sa rozne smarowidla na chleb, homo-hummusy, pasty paprykowe, z ciecierzycy.

Zaloguj się aby komentować

Pierwszy raz w życiu robiłam sernik na zimno NIE Z PROSZKU. Zazwyczaj w takich przypadkach szukam odpowiedniego filmiku, który w wystarczająco jasny sposób prowadzi widza krok po kroku, ukazując w supermakro konsystencję masy na każdym jej etapie. Tym razem skusiłam się na przepis z opakowania, bo wydawał się bardzo prosty, choć i tak lekko go zmodyfikowałam. Zmieszałam 500g serka waniliowego i 500g twarogu sernikowego, do tego jedna torebka rozpuszczonej żelatyny (nie wiem, czy nie za dużo, bo w każdym innym przepisie widziałam raczej maksymalnie 15g, ale przy okazji przeczytałam, że podobno żelatyna jest zdrowa, a pamiętam jeszcze czasy, kiedy w mediach huczało na temat choroby wściekłych krów i sklepy wycofywały Mambę :P) i 2 czubate łyżki erytrytolu. Masa szybko zaczęła gęstnieć, przelałam na spód z biszkoptów i włożyłam na chwilę do lodówki. Po tym czasie zalałam ostygniętą galaretką (2 opakowania) i dodałam owoce.
Jak na ciasto w wersji fit, które można jeść raczej bez większych wyrzutów sumienia, jest całkiem dobre. Wyszło takie nie za słodkie
#gotujzhejto #gotowanie
86bf5ba1-5a24-4a85-a3eb-4c4cda43dd00
nezka92

@mem1000 w sensie przed zalaniem galaretką?

SciBearMonky

@nezka92 I jak smak z tą ilością żelatyny?

nezka92

@SciBearMonky moim zdaniem jest ok, połowa masy była z serka waniliowego, którego konsystencja jest rzadsza od twarogu + teraz po przejrzeniu innych przepisów widzę, że dodałam też więcej wody niż dodaje się zazwyczaj, więc pewnie dlatego dalej był miękki, ale wydaje mi się, że spokojnie wystarczyłoby mniej nie mam jeszcze porównania, bo to był pierwszy, który robiłam, więc nie zdążyłam bardziej poeksperymentować, ale następnym razem sprawdzę inne proporcje i zobaczę, jak będzie się trzymał przy małej dawce (poniżej 15g) żelatyny

SciBearMonky

@nezka92 czyli jadalne. Git, bo na dniach też robię. Wszystko twoja wina

mortas

Za sernik na zimno dałbym się pokroić

Zaloguj się aby komentować