Pierwszy raz w życiu robiłam sernik na zimno NIE Z PROSZKU. Zazwyczaj w takich przypadkach szukam odpowiedniego filmiku, który w wystarczająco jasny sposób prowadzi widza krok po kroku, ukazując w supermakro konsystencję masy na każdym jej etapie. Tym razem skusiłam się na przepis z opakowania, bo wydawał się bardzo prosty, choć i tak lekko go zmodyfikowałam. Zmieszałam 500g serka waniliowego i 500g twarogu sernikowego, do tego jedna torebka rozpuszczonej żelatyny (nie wiem, czy nie za dużo, bo w każdym innym przepisie widziałam raczej maksymalnie 15g, ale przy okazji przeczytałam, że podobno żelatyna jest zdrowa, a pamiętam jeszcze czasy, kiedy w mediach huczało na temat choroby wściekłych krów i sklepy wycofywały Mambę :P) i 2 czubate łyżki erytrytolu. Masa szybko zaczęła gęstnieć, przelałam na spód z biszkoptów i włożyłam na chwilę do lodówki. Po tym czasie zalałam ostygniętą galaretką (2 opakowania) i dodałam owoce.
Jak na ciasto w wersji fit, które można jeść raczej bez większych wyrzutów sumienia, jest całkiem dobre. Wyszło takie nie za słodkie
#gotujzhejto #gotowanie
86bf5ba1-5a24-4a85-a3eb-4c4cda43dd00
Mr.Mars

@nezka92 Wydłubywanie owoców z sernika to jedna z wielu przyjemności przy jego jedzeniu.

toto-tomato

Erytrol jest spoko, ale często nie pozwala wyjsć z domu

nezka92

@toto-tomato mój organizm jest już przyzwyczajony do słodzików, codziennie piję colę zero

GordonLameman

@nezka92

Ja w takich sernikach używam zamiast twarogu Bieluchów Lekkich oraz ksylitolu zamiast erytrolu.

No i raczej bez żelatyny

Brawo, wygląda świetnie!

entropy_

@GordonLameman RAZ w życiu zjadłem cukierki z ksylitolem i chyba nigdy więcej świadomie tego nie zrobię. Smaczna, ale niebezpieczna substancja

nezka92

@entropy_ to jest pułapka wszystkich słodzików, często ludzie nie mają świadomości, współczuję, jeśli ktoś zabiera ze sobą żelki bez cukru do samolotu...

BilboBagosz

Serniczek pierwsza klasa, gratulacje

GladysDelKarmen

Czy to ciasto jest w garnku? XD

nezka92

@GladysDelKarmen haha to jest bardziej skomplikowana konstrukcja foremka na sernik stoi NA garnku

Pan_Czerwony_Pomidor

@nezka92 Ile to cała torebka żelatyny, bo ja kg kupuje? Za dużo żelatyny powoduje, że sernik jest gumowaty i traci sporo na smaku.

Jestem_bart

@Pan_Czerwony_Pomidor ja użyłem 20g u zaraz będę smakował bo wczoraj robilem

nezka92

@Pan_Czerwony_Pomidor 30g ale myślę, że spokojnie wystarczyłaby połowa tak jak w większości przepisów, u mnie połowa masy to był serek waniliowy, którego konsystencja jest rzadsza od masy twarogowej

Pan_Czerwony_Pomidor

@Nezka Aż zważylem ile daje i wychodzi 20 gram na kg sera i ok 900 ml pulpy z mango. A schodziłem z 40 gram i im mniej żelatyny tym lepszy smak i konsystencja. No ale to też kwestia preferencji. Twój sernik bardzo ładnie wygląda.

nezka92

@Pan_Czerwony_Pomidor dzięki, przetestuję teraz z mniejszą ilością

Jestem_bart

@Pan_Czerwony_Pomidor jutro podeśle

Jestem_bart

@nezka92 mój wygląda tak

13dc59f2-d88a-43ed-8db2-e831719aa564
tyci_koks

@nezka92 omg, daj kawałek!


Koniecznie wrzuć zdjęcie w przekroju!

Zapster

Omg, sernik nie z proszku - laski w tych czasach...


Toż to 4 składniki zmieszać xD

Pan_Czerwony_Pomidor

@Zapster Ładne zdjęcie, przecież o to chodzi w #foodporn xD

nezka92

@Zapster a jak robisz z proszku, to mieszasz dwa składniki - proszek i woda połowa mniej czasu

Zapster

Chociaż dobry spód zrobiłaś? ^^

nezka92

@Zapster tak, z takich biszkoptów zrobiłam był dobry

b69781e5-0ca4-4c72-b5ca-60edbbeed32d
nezka92

@mem1000 w sensie przed zalaniem galaretką?

SciBearMonky

@nezka92 I jak smak z tą ilością żelatyny?

nezka92

@SciBearMonky moim zdaniem jest ok, połowa masy była z serka waniliowego, którego konsystencja jest rzadsza od twarogu + teraz po przejrzeniu innych przepisów widzę, że dodałam też więcej wody niż dodaje się zazwyczaj, więc pewnie dlatego dalej był miękki, ale wydaje mi się, że spokojnie wystarczyłoby mniej nie mam jeszcze porównania, bo to był pierwszy, który robiłam, więc nie zdążyłam bardziej poeksperymentować, ale następnym razem sprawdzę inne proporcje i zobaczę, jak będzie się trzymał przy małej dawce (poniżej 15g) żelatyny

SciBearMonky

@nezka92 czyli jadalne. Git, bo na dniach też robię. Wszystko twoja wina

Jestem_bart

@Pan_Czerwony_Pomidor edit, ja robiłem coś zupełnie innego ale pomysł wziąłem tu od @nezka92 ja mam fit sernik, z kvargiem i twarogiem

mortas

Za sernik na zimno dałbym się pokroić

Zaloguj się aby komentować