Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

268

Gotowanie, przepisy i inne takie

Dzisiaj szybki wpis, ale myślę, że przydatny

kilka moich ,,zalew” i marynat, do czego można użyć i pare dodatkowych informacji. Z góry przepraszam za objętości, ale z przyzwyczajenia będę pisał na 2-5 kg mięsa.

  • marynata do wieprzowiny ( szklanka oleju, pół główki czosnku przeciśniętego przez praskę, 3 duże łyżki sosu Worcesterschire (zamiennik to może być sojowy albo maggi ale wtedy tylko jedna łyżka!) łyżka duża soli, łyżka duża pieprzu, papryka słodka mielona duża łyżka, duża łyżka majeranku suszonego, dwie duże łyżki musztardy )
  • marynata do kurczaka ( szklanka oleju lub oliwy, czosnek suszony 2 łyżki duże, duża łyżka soli i duża pieprzu, papryka suszona słodka lub jeszcze lepiej wędzona 1 łyżka, miód 4 duże łyżki )
  • marynata do wołowiny ( tutaj tylko nadmieniam, często zalewam delikatnie oliwą mięso i dodaje dużo świeżego czosnku zgniecionego ręką i świeżych ziół taki jak tymianek, rozmaryn lub podobne, nie oddawajcie soli ! To sprawi, że mięso będzie niewymuszone i soczyste )
  • Marynata do baraniny ( sos miętowy ( jak nie masz, zblenduj świeża miętę i po sprawie), kolendra świeża lub suszona, 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, 3 duże łyżki czosnku, 1 łyżka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka soli i 1 pieprzu )
  • ostra marynata do dan tajskich/azjatyckich ( sos sriracha 4 duże łyżki, sos rybny 1 duża łyżka, sos sojowy 2 duże łyżki, czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 4 ząbki, 1 łyżeczka soli mała, pieprz czarny 1 łyżeczka mała, 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju zwykłego, skrojona drobno cebula dymka wraz z wyrośnięty szczypiorkiem, ziarenka sezamu 2 łyżki duże )
  • ziołowo-czosnkowa marynata na grillowane kurczaki ( główka czosnku i pęczek bazylii do blendery, na najwyższych obrotach mielimy, do tego szklanka oliwy, łyżka soli i pieprzu, wyciśnięta połówka cytryny i troszeczkę musztardy w proszku, tak około 1 małej łyżeczki )

To tylko przykładowe zalewy, które robię dzień przed serwowanie dań. Mi bardzo pasują, ale jestem otwarty na nowości, wiec śmiało piszcie w komentarzach, chętnie tez odpowiem na jakieś związane lub nie z tematem pytania pozdrawiam
#gotujzhejto #jakdzialakuchnia #gotowanie
62d20a16-3d9d-421a-b667-c4912478064e
poprostushadi

Ja mam swoje dwie ulubione marynaty do kury:


  • Limonka z ziołami - ścieramy zest z limonek (proporcja mniej więcej 6 limonek na 12 filetów), 1 papryczka chilli, garść mięty i kolendry, sól, pieprz, oliwa - wszystko kroimy i mieszamy, obtaczamy kurczaka i do miski dorzucamy te wyciśnięte resztki limonki, wtedy ich aromat dodatkowo przechodzi przez kurę. Marynować minimum 3-4h. Wychodzą super cytrusowe kurczaki.

  • Miód, papryka wędzona, jalapeno, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz


Co do wołowiny to mam jeden sprawdzony przepis:


  • 2 łyżki ziaren czerwonego i czarnego pieprzu lekko zmielić, żeby zostały większe kawałki i 2 łyżki soli morskiej wymieszać i rozsypać na talerzu. Polędwicę wołową smarujemy oliwą i obtaczamy w tym pieprzu z solą. I tak przygotowane mięso wrzucamy na grill 200℃ na 40-45 minut, lub wcześniej obsmażamy po 1-2 minuty z każdej strony i wrzucamy na 180℃ termoobieg 40-45 minut. Gotowe mięso kroimy na plasterki i mieszamy z gremolatą (garść mięty, garsć pietruszki, 1-2 papryczki chilli, skórka i sok z cytryny). Do mini burgerów z pampuchów/parowańców sztos totalny.
ql00

@DzialaczWiejski widać, ze lubisz czosnek

Bezkid

@DzialaczWiejski Dziekowac milo ze pamietales, nawet wydrukowalem Tylko male pyt odnosnie tego

być sojowy albo maggi ale wtedy tylko jedna łyżka!)


Wtedy jedna lyzka sosu sojowego\ maggi czy sos sojowy juz 3 lyzki, a przy maggi liczy sie tylko ta 1

f5434d7b-99df-4883-a316-14105f5575b9

Zaloguj się aby komentować

Robota wre, fakt trzeba na kilka razy (ale nie trzy dni jak ktoś w poprzednim wpisie sugerował) ale warto, oj warto. Dzieciaki wpierdoliły drugi rzut testowy również zanim zdążyłem zdjęcie zrobić, po drugim smażeniu tych ze zdjęcia postaram się coś cyknąć.

edit: dla przypomnienia - https://m.youtube.com/watch?v=WBGlI4YQUGY

#gotujzhejto
210eb237-d3b0-4b0a-80f7-eaf1102d8427
ZmiksowanaFretka

@wonsz no jak warto robić 2 dni to jak musi być warto robić je 3 dni XD

Zaloguj się aby komentować

Igrzyska, a raczej pieczenie czas zacząć!
Wstępnie 5,5h na jakichś 80-90 stopniach (niestety piekarnik ma trochę niefajne pokrętło do regulacji temperatury)

#mollgotuje #gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
7ff87bad-4206-458e-a080-53cff84c3239
ec528699-65b7-4c78-b630-9a0b194658be
splash545

@moll już gotowe! Gdzie fota? xd

Mr.Mars

@moll Kontrola boczku.


Mineło 5.5 godziny.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Dobra to dzisiaj znowu azjatyckie
bardzo lubię ten przepis bo jest szybki i prosty, chodzi o Wieprzowinkę w pięciu smakach

  • weź wieprzowinę, najlepiej schab albo polędwice (z karkówki tez wyjdzie ale będzie trochę żujka ) tak około 150 gram na porcje, z kilograma wyjdzie obiad na 5-6 osób.
  • Pokroić w cienkie paski
  • Odkładamy na bok do miski (lepiej dużej)
  • teraz kroimy w słupki marchewkę, pora i cebule w piórka lub kółeczka, jak masz fasolkę zieloną tez dodaj, jak nie to spoko (tak serio daj takie warzywa jakie lubisz )
  • zagotuj wodę na makaron, ja używam noodle, ale można zrobić spaghetti albo jaki ci wygodnie, czasem w domu robię makaron sam z zupki chińskiej jak jest pusto w szafkach o tez wychodzi ekstra (choć w wersji biednej xd)
  • teraz tak, pociętą wieprzowinę dopraw ( na kilogram ) : 2 łyżki anyżu, 2 łyżki kopru włoskiego (powinny być nasiona zmielone ale sam koper tez zadziała ), 2 łyżki cynamonu, 2 łyżki goździków startych (można kupić w proszku) i po łyżce soli i pieprzu. Ja często dodaje papryki ostrej mielonej do poprawy smaku. Jeśli chcesz na szybkiego, możesz oczywiście kupić mieszankę 5 smaków, ale starte własnoręcznie dają więcej aromatu, przynajmniej mi bardziej smakuje taka wersja.
  • teraz wbij dwa jajka do miski z doprawioną wieprzowiną, dokładnie wymieszaj a następnie dodaj sporo mąki ziemniaczanej (zamiennikiem może by kukurydziana)
  • tak przygotowane paski wieprzowiny smaż na większej ilości oleju na patelni, około 2 minuty z każdej strony (oczywiście zależy jak grube zrobisz )
  • w międzyczasie przesmażaj warzywka (robisz je sti-fry więc wystarczy kilka minut na mocno rozgrzanej patelni)
  • jak już usmażysz, rozkładaj sobie na makaronie lub prosto na talerzyk z warzywami.

Gotowe

KILKA SPOSTRZEŻEŃ :

  • czasami po usmażeniu wrzucam takie kawałki do mieszanki sosu słodkie chilli i sojowego w proporcji 1:1 ale wtedy trzeba użyć mniej soli do doprawiania wcześniej bo może wyjść za mocne
  • makaron warto przesmażyć chociaż chwilkę na patelni z odrobina oleju lub masła, można go wtedy doprawić do smaku albo zalać delikatnie sosem Teriyaki
  • nie ma przeciwwskazań, żeby tak przygotowaną wieprzowinę dodać do jakiegoś sosu, warto jednak, żeby tez się wkomponowywał w kuchnie azjatycka ( słabo będzie smakował w pomidorowym czy w jakimś z kuchni francuskiej xd)
  • często na koniec sypię czarny sezam i pokrojony szczypiorek na wierzch, dodaje fajnego efektu wizualnego

#gotowanie #gotujzhejto #jakdzialakuchnia
91d27435-bfb6-46ec-853d-01148559078a
Mielonkazdzika

@DzialaczWiejski azjetyckie najlepsze!

cweliat

@DzialaczWiejski jakbym jednocześnie obsmażal mieso i robił warzywa stir-fry, to by chyba z kuchni nic nie zostało

Bezkid

@DzialaczWiejski Dziekowac W czerwcu szykuje mi sie grill, moze znasz jakis spoko przepis na marynate ?

Zaloguj się aby komentować

zrobiłem fryty jak kazali (no może na rzepaku i bez krzaczora w oleju i jak człowiek nożem w słupki a nie jakieś wycinarki) i muszę przyznać że kozak - nawet zdjęcia nie zdążyłem zrobić a i sama sól wystarczyła dzieciakom, gdzie normalnie bez keczupu nie podchodź. jutro powtórka z większej ilości ziemniorów, najwyżej się pomrozi przed drugim smażeniem.

#gotujzhejto
InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

@wonsz jeszcze zanim wspomniał Hestona zaczęło mi się to z nim kojarzyć i jego programem Kitchen Chemistry. Przypadkiem tam nie używał próżni żeby wyciągnąć skrobię?

Zaloguj się aby komentować

Placko-naleśnik z sosem czosnkowo-kaparowym
Pietruszka mrożona dla ozdoby xD

#gotujzhejto #obiad
61cffdfe-cdcd-481f-813a-0179cb794d69
splash545

@CzosnkowySmok chyba ta pietruszka nie dawała Ci spokoju

Z_buta_za_horyzont

Kapary hmmm dawni nie jadłem trzeba kupić . Potrawa wygląda smakowicie .

VonTrupka

Kapary to jakoś tak świeże, czy octowe? (´・‸・ ` )

Zaloguj się aby komentować

Nie ma to jak nawrzucać wszystkiego i ciasno zawinąć folią, jak poleży w lodówce i się wszystkie płyny rozejdą i wsiąkną gdzie mają wsiąknąć to można zjeść jak człowiek nie upierdoliwszy się jak świnia.

Na zdjęciu od dołu po kolei: bagieta, majonez, awokado, szyneczka, ogórki, pomidory, rzodkiewka, sałata, tarty ser, majo i bagieta.

https://m.youtube.com/watch?v=0rmrZZj1Hjs

#gotujzhejto
93f25530-ad69-423f-a815-3ef2459ef617

Zaloguj się aby komentować

Łosoś wędzony na zimno podejście nr 1

12h w lodówce posypane solą i cukrem 1:1 (po 100g) wraz ze skórką z cytryny i koperkiem

Rano dokładne suszenie i hyc na grilla
Spirala do zimnego dymu i pył z orzecha, po 10h wyszła kulinarna poezja.

Zdjęcie Xiaomi trochę podkręciło, jest bardziej blade niż widać.
Z rzeczy mniej śmiesznych, jeden kawałek spadł mi na ziemię w czasie pakowania xD działkowe koty mają w prezencie darmowa wyżerkę

#gotujzhejto #bbq #grill
dru_gru userbar
fac41c52-05b6-4585-962b-8303a89350fc
c96ec638-40ad-4047-b241-492f484143d3
52fbe51e-2a92-4faf-a0e8-381ded3ec8dd
cebulaZrosolu

@dru_gru ja kiedyś tak boczek wędziłem w garnku :p tylko zamiast spirali miałem tackę ze zrębkami i to wszystko ja minimalnym płomieniu z kuchenki :p

Zaloguj się aby komentować

Załóżmy, że nie macie żadnego sprzętu do gotowania - noży, garnków, blendera, nic co mogliście ze sobą przywieźć do nowego domu. Zabudowa (piekarnik, kuchenka, zlew, lodówka, mikrofalówka) są dostępne.

Ile uważacie że można wydać na wyposażenie do kuchni żeby dla dwóch do czterech osób;
- gotować w domu żeby przeżyć pracując i nie popełniając samobójstwa z chujowości życia
- gotować w domu żeby było to przyjemne i skuteczne, ale bez kupowania niestandardowego sprzętu typu thermomix czy garnki miedziane

Pytam, bo nie wiem czy mi się w dupie poprzewracało czy mam umysł biedaka.

#gotowanie #finanseosobiste #rozwojosobisty #pytanie #ankieta #gownowpis

Jaki budżet na sprzęty (noże, patelnie, blendery, termometry) do kuchni wariacie?

358 Głosów
conradowl

Zmywarka nie jest dla dwóch osób jakąś potrzebą. Tak to AGD jest.

Zależy od tego co lubisz.

Kup gotowy zestaw talerzy: 4 duże, 4 małe, 4 na zupę. Sztućce to samo. IKEA czy coś.

Podobnie 4 kubki. 4 szklanki. 4 kieliszki jak masz zamiar używać. Ktoś przyjdzie to masz, jest brudny jeden, drugi ma partnerka to są jeszcze dwa kubki.

Noże nie muszą być drogie, byle mieć czym ostrzyć.

Toster czy opiekacz to kwestia gustu. Podobnie gofrownica.

Garnki jakieś porządne, nie muszą być drogie. Patelnie sam mam z warstwą kamienną - nie Tefal, nie tanie, ale zajebiste. Wok jak lubisz chińszczyznę.

Najtańsze miski plastikowe sztuk kilka na jakieś naleśniki czy sałatkę. Nie przezroczysta? Kiedyś kupisz ładną.

Zestaw podstawowych łyżek do mieszania, łopatki, siateczka, durszlak, tarka. To wszystko niedrogo, a można kupić planując coś gotować na przestrzeni kolejnych tygodni. Jutro przykładowo tarki nie potrzebujesz - ani przez tydzień? To kup za tydzień. Albo na necie. Przyjdzie. Luz.

Ja tak robiłem i to dwa razy i z czasem wymiana na ładniejsze rzeczy - powiedzmy, że naraz do 2tys i pewny stopniowo coś zmieniać.

ElektrolizatorDwuczlonowy

Zestaw dobrych garnków i patelni 500zł (dobrych nie znaczy z najwyższej półki)

Noże 150zł

Sprzęt elektroniczny wedle uznania imo minimum air fryer i zestaw do gotowania na parze bo ja tym da się zrobić masę zdrowych, odżywczych posiłków.

Blendera się używa rzadko, bez niego da się przeżyć ale to w sumie zależy od diety danej osoby, rozumiem, ze dla niektórych może być niezbędny.

Ja mam w kuchni jeszcze ekspres do kawy i saturator. Łącznie koło 2k.

tosiu

@wombatDaiquiri zadając takie pytanie można już zauważyć że masz umysł biedaka. Oszczędzanie to dobra cecha, ale ty jesteś zwykłym zgredem

Zaloguj się aby komentować

Szparagi zawinięte w boczek, trochę oliwy, pieprz i na 15 minut w piekarnik.
#gotujzhejto
0c2f56ab-4836-477a-9ee5-83888650e8b7
Z_buta_za_horyzont

@SuperSzturmowiec Pod kołderką z boczku .

Opornik

@Z_buta_za_horyzont oliwa bo przecież boczek za chudy

UncleFester

@Opornik Oliwa żeby im się łeby nie przypaliły

Z_buta_za_horyzont

@UncleFester Dokładnie, oliwa tylko na na główki.

Dildorsz

A tu w cieście francuskim z szynką parmeńską i camembertem.

4130ed33-31f4-4c67-9de0-12569e42cabe
Z_buta_za_horyzont

@Dildorsz Będę musiał spróbować następnym razem z serem camembert .

franaa

@Z_buta_za_horyzont Ja take tartę polecę. Spód kruche ciasto ale posolone, szpinak z czosnkiem, szparagi 2 żółtka, 2 całe jaja, 200 ml śmietany albo najlepiej creme fraiche, na oko fety i pecorino, pieprz.

0908e918-d50d-4705-b0b0-85d9e7d3240f

Zaloguj się aby komentować

Jako że dzisiaj w końcu odpalam carbonarę z guanciale, wrzucam podsumowanie tego co nam się udało pod poprzednim wpisem w tym temacie zebrać do kupy - przepis na Pasta a'la PeeReLLa:

  1. dowolny makaron ze zwykłej mąki rozgotować
  2. parówki pokroić w plasterki, mortadelę w kostkę
  3. mięso podsmażyć na margarynie
  4. wymieszać mąkę ziemniaczaną ze śmietaną 30% w proporcji 1 łyżka na szklankę śmietany
  5. do mięsa wrzucić makaron, wlać śmietanę, posypać tartą goudą i mieszać do zgęstnienia
  6. udekorować natką pietruszki i grzybkami z octu
  7. serwować ze szklanką ciepłej wódki

#gotujzhejto
kubex_to_ja

@wonsz Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż #!$%@? obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. #!$%@? boczek, źle. Ma być #!$%@? pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego #!$%@? nie zastąpi jeszcze większy zjeb: "COOO?? PANCETTA? TY #!$%@? BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz #!$%@? innych na grupach z jedzeniem" O śmietanie nawet #!$%@? nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię #!$%@? zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, #!$%@? to do kosza. CHYBA #!$%@? TEGO NIE ZJESZ? #!$%@?ŁO CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra #!$%@?, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO #!$%@? PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJEBIĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O #!$%@? o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.


#pasta

pierdonauta_kosmolony

Carbonarę opracował Renato Gualandi podczas kampanii włoskiej.

Miał przygotować bankiet dla oficerów brytyjskich i amerykańskich. Udostępniono mu zapasy wojskowe, m.in.

* makaron

* tuszonkę

* jaja w proszku

* śmietankę (sic!) w proszku

Ot i cała carbonara. Reszta to typowo włoskie bajkopisarstwo i napinanie snobów.

UncleFester

@wonsz Będziesz gnił w Sztumie, a później, w piekle, gotował się w kotle z bigosem.

Zaloguj się aby komentować

Nie samym grillem człowiek żyje w majówkę. Na koniec świętowania mamy bibimbap, czyli bardzo popularne danie z kuchni koreańskiej. Jego przygotowanie jest banalne, bo składa się z ugotowanego ryżu, przesmazonego mięsa wołowego, marchewki i cukinii(wszystko osobno), słupków ogórka, sałaty i szpinaku. Na górę sadzone jajo, polewamy sosem i voila! Bardzo fajne danie.
#gotowanie #kuchnia #gotujzhejto
fcbc3a89-0179-4b1e-a5a5-a068fa0a251f
pierdonauta_kosmolony

@Endrevoir ja w końcu z bibimbap przerzuciłem się na jeszcze bardziej banalne japchae.

Ale kuchnia koreańska to też wymagające dania, na przykład takie kalbi. Same wołowe żeberka przygotowuje się niezwykle żmudnie.

slynny_skorpion

@Endrevoir jeśli wszystko trzeba smażyć oddzielnie, to: po pierwsze nie dla mnie. po drugie: dziwne, że się nie urodziłem Węgrem

Natomiast wygląda smakowicie. I tak bym to wymieszał, szkoda żółtka

bartek555

Jak ja tego nienawidze, rownie dobrze moznaby wssystkie skladki polozyc do osobnej miski i osobno jesc. Nie rozumiem koreanskiej kuchni. Tzn korean bbq daze wielka miloscia, ale te ich miskowe twory to dla mnie porazka.

bishop

@bartek555 nie jestem opem ale to się wszystko miesza przed zjedzeniem i smakuje o wiele lepiej niż się wydaje. Sos i żółtko robią największą różnicę.

bartek555

@bishop jadlem to kilka razy tu w korei, ale nadal te wszystkie skladniki jak dla mnie niezbyt ze soba graja, nawet po zmieszaniu, a jak zmieszasz to i tak niezbyt to sie ze soba laczy. to tylko moja opinia oczywiscie, ktora jest jak dupa

Zaloguj się aby komentować

Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów karbowanych zamiast z paczki. Wolna sobota to można gotować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#jedzenie #gotujzhejto #spaghetti #pomidory
33ca9fa7-4ec8-4ff6-9756-db513034e349
madhouze

Podziel się przepisem i w sumie karbowanymi pomidorami też

NrmvY

@madhouze przepis jest taki, że kupuję z 3 kg pomidorków, kroję na grubo żeby wykroić zielone części, do tego jedna cybulka jasna, jedna czerowna, z 4 ząbki czostku. To wszystko blenduje na gładko (bo tak szybciej) i do gara. Do smaku papryka i resztę ziółek typu majeranek, bazylia, oregano tak na oko żeby było dobrze, sól, pieprz, oliwa z oliwek i to się gotuje tak długo aż się zagęści (zwykle z 3-4 godziny) na niewielkim ogniu żeby nie zjarać i nie mieszać co minutę.


Potem jak sos prawie gotowy to smażę wołowinę i wrzucam usmażoną do sosu i jeszcze razem tak z pół godzinki - godzinkę gotuję.

madhouze

@NrmvY gdzieś tam w wyobraźni widziałem, że to pomidory z własnej uprawy dzięki za przepis, a próbowałeś może zrobić taki sos na zapas i np. zawekować?

ZohanTSW

A oddzielasz miąższ czy gotujesz wszystko tak długo aż nadmiar wody wyparuje?

NrmvY

@ZohanTSW gotuję tak długo aż się zagęści, niczego nie oddzielam

Zaloguj się aby komentować

Co robią włoscy karboniarze z białkiem, które zostanie po zrobieniu spaghetti a'la carbonara?
Na przykład ciasteczka brutti e bueni, czyli "brzydkie ale dobre".

Zostały mi białka po carbonarze z przepisu od @DzialaczWiejski , kupiłam ostatnio w sklepie mielone orzechy włoskie z krótkim terminem za pół ceny, słońce świeci - więc prąd za darmo. Dwie blachy ciasteczek. Przepis na zdjęciu.

#ciasteczka
96d57766-31aa-47ea-a1cf-c7d1efbc8e06
e952dc3e-b48c-4728-b2bb-36192fd7e7b6

Zaloguj się aby komentować

Do zobaczenia za 50 minut

#gotujzhejto #jedzenie
bd908351-e14d-4c6d-ab31-213b8a776b71
JanPapiez2

@Piechur no halo gdzie ty jesteś? Jak wyszło? Już 3 godziny minęły

Piechur

@JanPapiez2 O sorry, zapomniałem o updacie. Pachnie nieźle, a że ja robiłem, to jest 2x więcej mięsa niż w przepisie.

e57ac981-8e05-4263-b9bf-c1e564c5b68e
JanPapiez2

O człowieku ale bym się chciał z tobą zaprzyjaźnić teraz

Pol616

@Piechur Kurna co tu się dzieje!? Co to kurna jest!?

Zaloguj się aby komentować