bardzo lubię ten przepis bo jest szybki i prosty, chodzi o Wieprzowinkę w pięciu smakach
-
weź wieprzowinę, najlepiej schab albo polędwice (z karkówki tez wyjdzie ale będzie trochę żujka
) tak około 150 gram na porcje, z kilograma wyjdzie obiad na 5-6 osób.
-
Pokroić w cienkie paski
-
Odkładamy na bok do miski (lepiej dużej)
-
teraz kroimy w słupki marchewkę, pora i cebule w piórka lub kółeczka, jak masz fasolkę zieloną tez dodaj, jak nie to spoko (tak serio daj takie warzywa jakie lubisz )
-
zagotuj wodę na makaron, ja używam noodle, ale można zrobić spaghetti albo jaki ci wygodnie, czasem w domu robię makaron sam z zupki chińskiej jak jest pusto w szafkach o tez wychodzi ekstra (choć w wersji biednej xd)
-
teraz tak, pociętą wieprzowinę dopraw ( na kilogram ) : 2 łyżki anyżu, 2 łyżki kopru włoskiego (powinny być nasiona zmielone ale sam koper tez zadziała ), 2 łyżki cynamonu, 2 łyżki goździków startych (można kupić w proszku) i po łyżce soli i pieprzu. Ja często dodaje papryki ostrej mielonej do poprawy smaku. Jeśli chcesz na szybkiego, możesz oczywiście kupić mieszankę 5 smaków, ale starte własnoręcznie dają więcej aromatu, przynajmniej mi bardziej smakuje taka wersja.
-
teraz wbij dwa jajka do miski z doprawioną wieprzowiną, dokładnie wymieszaj a następnie dodaj sporo mąki ziemniaczanej (zamiennikiem może by kukurydziana)
-
tak przygotowane paski wieprzowiny smaż na większej ilości oleju na patelni, około 2 minuty z każdej strony (oczywiście zależy jak grube zrobisz )
-
w międzyczasie przesmażaj warzywka (robisz je sti-fry więc wystarczy kilka minut na mocno rozgrzanej patelni)
-
jak już usmażysz, rozkładaj sobie na makaronie lub prosto na talerzyk z warzywami.
Gotowe
KILKA SPOSTRZEŻEŃ :
-
czasami po usmażeniu wrzucam takie kawałki do mieszanki sosu słodkie chilli i sojowego w proporcji 1:1 ale wtedy trzeba użyć mniej soli do doprawiania wcześniej bo może wyjść za mocne
-
makaron warto przesmażyć chociaż chwilkę na patelni z odrobina oleju lub masła, można go wtedy doprawić do smaku albo zalać delikatnie sosem Teriyaki
-
nie ma przeciwwskazań, żeby tak przygotowaną wieprzowinę dodać do jakiegoś sosu, warto jednak, żeby tez się wkomponowywał w kuchnie azjatycka ( słabo będzie smakował w pomidorowym czy w jakimś z kuchni francuskiej xd)
-
często na koniec sypię czarny sezam i pokrojony szczypiorek na wierzch, dodaje fajnego efektu wizualnego
#gotowanie #gotujzhejto #jakdzialakuchnia
@DzialaczWiejski zajebiste!
@DzialaczWiejski z azjatyckich to lubię kurczaka generała Tao, ale to smażenie mnie dobija xD
@moll oj wiem, protip to airfryer albo mini frytkownica w domu
@DzialaczWiejski nie mam xD może jak multicooker będę wymieniała to na taki z frytkownicą
@DzialaczWiejski azjetyckie najlepsze!
@DzialaczWiejski jakbym jednocześnie obsmażal mieso i robił warzywa stir-fry, to by chyba z kuchni nic nie zostało
@cweliat heh, jak masz dwa palniki i trochę wprawy to jest spoko. Ćwicz, ja doszedłem do momentu, gdzie robienie kilku rzeczy na raz jest normą, jak miałbym tylko stać przy mięsie to bym się nie wyrobił z gotowaniem
@DzialaczWiejski Dziekowac
@Bezkid jasne, dziś już średnio z czasem, ale jutro dodam większy post o marynatach i takich okolokuchennych rzeczach
@DzialaczWiejski Spokojnie, w czerwcu
Z gory dziekuje
Zaloguj się aby komentować