Łosoś wędzony na zimno podejście nr 1

12h w lodówce posypane solą i cukrem 1:1 (po 100g) wraz ze skórką z cytryny i koperkiem

Rano dokładne suszenie i hyc na grilla
Spirala do zimnego dymu i pył z orzecha, po 10h wyszła kulinarna poezja.

Zdjęcie Xiaomi trochę podkręciło, jest bardziej blade niż widać.
Z rzeczy mniej śmiesznych, jeden kawałek spadł mi na ziemię w czasie pakowania xD działkowe koty mają w prezencie darmowa wyżerkę

#gotujzhejto #bbq #grill
dru_gru userbar
fac41c52-05b6-4585-962b-8303a89350fc
c96ec638-40ad-4047-b241-492f484143d3
52fbe51e-2a92-4faf-a0e8-381ded3ec8dd
Astro

@dru_gru kurdę napisz coś więcej o tej spirali, dla mnie to nowe, nie znam a chyba mi się podoba!

dru_gru

@Astro

Kupujesz to:

https://allegro.pl/oferta/okragly-generator-dymu-ze-stali-nierdzewnej-generator-zimnego-dymu-15130088377


Wsypujesz pył wędzarniczy, podpalasz w jednym miejscu, jak zacznie się żarzyć to zostawiasz i przykrywasz grilla pokrywą.


W sumie to wszystko.

Mielonkazdzika

@Astro @dru_gru mam to ustrojstwo, ale zawsze mi gasnie. Probowalem roznych wiorkow, pylow.

Astro

@dru_gru no i wuj, zamówione. Później będę się martwił jak to wykorzystać :) dziękuję!

Astro

@Mielonkazdzika sprawdzę. Mam dostać dostęp do działki na której będę mógł postawić prawdziwą wędzarnię ale to układ rodzinny. I w nie mojej rodzinie więc do jesieni postestuje ten wynalazek.

A jeśli się uda i dostęp będzie funkcjonował to kupię coś prawdziwego :)

dru_gru

Dziwne, kolega tego używa regularnie. Ubijasz pył? Jeśli tak, to może być przyczyną

cebulaZrosolu

@dru_gru ja kiedyś tak boczek wędziłem w garnku :p tylko zamiast spirali miałem tackę ze zrębkami i to wszystko ja minimalnym płomieniu z kuchenki :p

Zaloguj się aby komentować