Zrobiłem chleb 100% hydracji xD Ciekawie się robiło. Kilka moich
przemyśleń.

Mój mikser sobie troszkę nie radził z mieszaniem i musiałem mu
pomagać łopatką - bo glut był tylko xD

Po autolizie i miksowaniu (łącznie godzina wszystko) jak chciałem
robić coil and fold to nie szło bo ciasto się po prostu rwało od
razu. Więc pierwsze 2 sesje to było takie łapanie i narzucanie na
górę cista. W tym momencie myślałem, że gówno z tego będzie, bo to
nic a nic struktury nie ma.

Ale po kilku takich przekładańcach zaczęło faktycznie łapać strukture
i już mogłem na luzie robić coil and fold. Po 4-5 razach to już
faktycznie mogłem w ręce wziąć i nie rozrywało się.

Ciasto się lekko robiło - żadnego zagniatania, ciężkiego rozciągania.
Przez znaczną większość czasu konsystencja była jak sera topionego xD

O kamieniu to można raczej zapomnieć, ciasto już musi być rozłożone
na blaszcze/formie przed wjazdem do lodówki.

Wybrałem fatalną brytwanę, poprzyklejało się na dole wszystko co
widac na zdjęciu xD Następnym razem wyłożę blachę papierem i tam
rozłożę na większym metrażu.

W małej brytwanie ostro w górę poszło - trochę za dużo IMO. Dałem
sosu pomidorowego i sera na część by potestować. Smakuje jak taka
zwykła domowa pizzo/bułka Nie tego w sumie chciałem.

Na ciepło nie wiem z czym to zjeść w sumie. Trza na zimno potestować.

Smakuje inaczej. Ani lepiej, ani gorzej. Inaczej. Jak czegoś fajnego
nie wymyślę do tego to raczej nie wydaje mi się abym mógł to jeść
codziennie jak standardowy chleb 75%. Ale na razie na ciepło testowałem.
Na zimno może być inaczej.

Tyle. W sumie fajne. Zrobię jeszcze raz xD
688e44ce-99a4-450f-a80c-7228a2908a0a
6908397d-c453-4a7c-8c30-b1c3f68244ef
3baee6ff-a6bb-411c-b4a6-5ab333b66b40
9962c252-5fda-45b9-967c-692b103da0fa
Pjorun

A, robiłem jak lamus na suchych drożdżach. Następnym razem będzie zakwas

ps. nie ma nic złego w suchych drożdżach, żeby nie było że hejtuję xD

Cz4ku

Jeżeli nie stosowales, to polecam się zainteresować techniką bassinage do takich hydratacji. Widziałem kiedyś film jak jakichs włoski kucharz robił bułki o chyba 120% hydratacji.

Pjorun

@Cz4ku O, robię tak cisto na pizzę by wyciągnąć 80% hydracji. Ostatnio pominąłem to i w sumie nie czułem większej różnicy, ale przy 100% może będzie lepiej. Dzięki.

Zaloguj się aby komentować