GazelkaFarelka
Gruba ryba
Moje ulubione danie na diecie, zapychające, rozgrzewające, ma dużo błonnika i białka, a stosunkowo mało węgli. Liczyłam kiedyś, to wychodziło w okolicach 100 kcal na 100 dania, a więc bardzo dobre ratio, a jedyne węgle to tyle ile sobie ryżu nałożycie.
Moja wariacja na temat kuchni tajskiej. Powstało z tęsknoty bo w moich okolicach w promieniu 100 km nie ma żadnej tajskiej knajpy. Kurczak z zieloną pasta curry, z warzywami i mleczkiem kokosowym. Do tego trochę ryżu. Na wierzch szczypiorek (swój) i posiekane orzeszki.
Potrzebne składniki:
Pierś z kurczaka
Ryż biały
Cebulka (najlepiej szalotka, od razu jest szczypiorek)
Miks warzyw, mrożony lub świeży, ja sama mrożę jak dostanę za darmo albo tanio w sezonie
Mleczko kokosowe
Pasta curry (ta na zdjęciu chyba najlepsza)
Szczypiorek, orzeszki do posypania
Opcjonalnie płatki ostrej papryki jak chcesz bardziej ostro
Najpierw wstawiam garnek z ryżem, bo się najdłużej gotuje, na małym ogniu. Potem na patelnię wrzucam pokrojoną w pióra cebulę, daję jej się skarmelizować. Dorzucam warzywa, trochę wody i pod pokrywką 10 minut się duszą. W tym czasie kroję kurczaka na patelnię i podsmażam dodając pastę curry. Dorzucam do warzyw, dodaję mleczko, doprawiam solą do smaku, podgrzewam do czasu aż się ryż ugotuje.
P.S. Noga brokuła też się nadaje na taką mrożonkę, faktycznie jest miękka i normalnie jadalna.
#gotowanie
Moja wariacja na temat kuchni tajskiej. Powstało z tęsknoty bo w moich okolicach w promieniu 100 km nie ma żadnej tajskiej knajpy. Kurczak z zieloną pasta curry, z warzywami i mleczkiem kokosowym. Do tego trochę ryżu. Na wierzch szczypiorek (swój) i posiekane orzeszki.
Potrzebne składniki:
Pierś z kurczaka
Ryż biały
Cebulka (najlepiej szalotka, od razu jest szczypiorek)
Miks warzyw, mrożony lub świeży, ja sama mrożę jak dostanę za darmo albo tanio w sezonie
Mleczko kokosowe
Pasta curry (ta na zdjęciu chyba najlepsza)
Szczypiorek, orzeszki do posypania
Opcjonalnie płatki ostrej papryki jak chcesz bardziej ostro
Najpierw wstawiam garnek z ryżem, bo się najdłużej gotuje, na małym ogniu. Potem na patelnię wrzucam pokrojoną w pióra cebulę, daję jej się skarmelizować. Dorzucam warzywa, trochę wody i pod pokrywką 10 minut się duszą. W tym czasie kroję kurczaka na patelnię i podsmażam dodając pastę curry. Dorzucam do warzyw, dodaję mleczko, doprawiam solą do smaku, podgrzewam do czasu aż się ryż ugotuje.
P.S. Noga brokuła też się nadaje na taką mrożonkę, faktycznie jest miękka i normalnie jadalna.
#gotowanie


Wyrzuć warzywa, dodaj swieże pokrojone chilli(najlepiej zielone i czerwone dla potrzymania kolorystyki), trawę cytrynową, imbir, trochę suszonego chilli, rozgnieciony ząbek czosnku albo dwa.
Weź całą kukurydzę jaką masz w domu i wyrzuć jak najdalej.
Dalej dodaj trochę chilli, sosu rybnego 2-3 łyżki i voila!
Gotowe.
Wazywa można osobno podsmażyć na patelni na oleju sezamowym i doprawić sosem sojowym i pestkami sezamu(oraz trochę chilli)