Polacy jedzą coraz mniej bigosu. Powód przeraża

Polacy jedzą coraz mniej bigosu. Powód przeraża

BiznesINFO.pl
Około 67 tys. ton w dwa lata - o tyle spadł wolumen zbioru kapusty w Polsce na przestrzeni lat 2021-2023. Rok 2024 nie wyłamie się z tendencji spadkowej, bo ta trwa od przeszło dekady. Przyzwyczajenia żywieniowe Polaków to jedno, dominujący powód galopujących spadków w zbiorach jest przerażający.

W 2011 r. polscy rolnicy zebrali 1 mln 231 tys. ton kapusty białej, żeby do roku 2023 wolumen spadł o blisko połowę: do 620 tys. ton. Tendencja spadkowa jest wyraźna i obserwowalna r./r. Z miliona pierwszy raz “zeszliśmy” w krajowym zbiorze w 2018 r. - 985 347 tys. ton, w 2021 r. było to już 687 tys. ton, a w 2022 - 650 tys. Zmiany w przyzwyczajeniach żywieniowych to jedno, głównym powodem, na który wskazuje Fundacja Polska z Natury, jest postępująca w Polsce susza.

Czytaj więcej: https://www.biznesinfo.pl/polacy-jedza-coraz-mniej-bigosu-powod-przeraza-mg-wmg-230624

#wiadomoscipolska #zywnosc #rolnictwo #jedzenie #bigos

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować