Zaloguj się aby komentować
cansado
- 136wpisy
- 367komentarzy
Celem życia nie jest dostanie emerytury
W każdym kraju rozwiniętym praktycznie jest spadek dzietności. Gdzie np. Korea gdzie średnia zarobków to 11 000 zł, też kraj z historią komuny, podobny czas pracy w miesiącu. I dalej nie mają dzieci.
Gdzie i tak dzieci to nie gwarancja, że ktoś się Tobą zaopiekuje na starość. Mogą umrzeć, wyjechać, nie zarabiać tyle itp. I zainwestowany w nie tej potencjalny ekstra przychód znika i zostaje ta osoba z niczym.
@cansado
najlepiej zapomnieć o jakiejkolwiek polskiej państwowej emeryturze i wziąć sprawy w swoje ręce
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zostań Patronem Hejto i tylko dla Patronów
- Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
- Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
- Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
- Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
@cansado niemieckie spółki finansowane przez oligarchów z Kremla?? Prawdziwy patriota z Ciebie.
Zaloguj się aby komentować
@cansado gdzie te obrazki można zobaczyć? Podlinkujesz?
Komentarz usunięty
@cansado fajne
Powrót do przeszłości?
Zaloguj się aby komentować
@cansado Tak, właśnie leżę apatycznie zbierając siły przed kolejnym zapierdolem.
Zaloguj się aby komentować
@cansado żeby to tak łatwo było się wylogować.
To tak jak z lurkowaniem portalów z obrazkami. Niby wkurwiają, niby chujowe, ale i tak na nich tkwimy.
Zaloguj się aby komentować
@cansado chuj wie tego nikt nie wie jako tako
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Niektórzy lubią gówno żarcie a życie może być piękne. Tylko od nas zależy.
Zaloguj się aby komentować
Mocno sie nagazowalo, nastepnym razem lzej z cokrem przy refermentacji.
Zaloguj się aby komentować
Ja bym zostawił dziurę, przecież nikt z tego strzelać nie będzie
@def ale będzie oglądać ogółem to podłokietnik taki do balkonu
@cansado to trzeba było tam jeszcze dodać podkład z gumy do żucia
Przecież to mnie będzie latać.
Zaloguj się aby komentować
@cansado poważnie? Co to za kołchoz?
Zaloguj się aby komentować
Oho czyli premi na swieta nie bedzie
@cansado kogos beda zwalniac
@cansado szykuj się na maraton 14godzinnych dniówek.
Zaloguj się aby komentować
@cansado podpisuje się pod tym w 100%
Zaloguj się aby komentować
@cansado tylko fabułę w życiu piszemy sami.
@troglodyta_erudyta No i staram się to robić. Dlatego odrzucam absurdalne i bezcelowe życie typu januszex za 3,5k w Polsce wynajmując mieszkanie, chociażby. No i w sumie piszemy sami, ale w dużym stopniu też życie ma ją dla nas też napisaną, tak myślę. Można wybrać co najwyżej jeden z kilku scenariuszy.
Zaloguj się aby komentować
@cansado Oczywiście że nie należy mieć do nich bezwarunkowego szacunku
@cansado kolega powyżej @mrmydlo ma rację. Ja mam szacunek do rodziców bo mogłem na nich liczyć, dobrze mnie wychowali, ogólnie patoli nie było a jak całe dzieciństwo patola i wytykanie no to wybacz stary...
@cansado
boomerzy mieli tak zajebistych starych, że wykształcili u nich syndrom sztokholmski
@Half_NEET_Half_Amazing przestań pitolić jak potłuczony. Jak się całe życie wmawia ustąp miejsca starszym, nie wolno uderzyć kobiety, trzeba mieć bezwarunkowy szacunek do rodziców - to są brednie. Szacunek ma ten kto na niego zasługuje, kobieta Cię ot tak uderzyła - oddajesz, a miejsca ustępujesz jak Ci się dziś obecnie widzi - tak lub nie.
Zaloguj się aby komentować
@cansado hmm jestem po stronie twojego starego nie lubię jak ktoś coś bezmyślnie marnuje
@bimberman Co niby bezmyślnie marnuje? Bezmyślny to jest twój komentarz, bo on darł mordę zanim zdążyłem wybrać i wyciągnąć to, co chciałem.
@cansado to proste jak będziesz starszy to zrozumiesz pewne kalkulacje które rozumie twój OJCIEC jak nie wiesz co chcesz zrobić to nie otwieraj lodówki, lepiej zastanów się najpierw co chcesz wyjąć i nie marnuj energii za którą twój OJCIEC płaci
@cansado i oto jak Tworzy się słynny przegryw - prócz brzydkiej mordy do kompletu patologiczni rodzice.
@gawafe1241 Za każdym razem to boomerskie "zamykaj tą lodówkę, kurwa!" ehhh.
@cansado U mnie było "to nie telewizor" jak otworzyłeś lodówkę i patrzyłeś przez chwilę, zamiast wyciągnąć coś i od razu zamknąć.
@GazelkaFarelka ah te boomerskie nawyki i teksty, tragedia
@cansado generalnie cała ta historia sprowadza się do tego że ojciec i do lodówki i do telewizora i do swojego gówniaka podchodził jak do swojej własności.
Zaloguj się aby komentować
Dla mnie się podoba, że bardzo łatwo wyczaić, czy ktoś kaleczy język.
Albo jest człowiek insiderem, albo nie, a wszelkie próby nauki po okresie dzieciństwa są na tyle trudne, że zostawiają taki delikatny marker obcości.
Niewiem, czy kumacie o co mi chodzi
Dobra, zamykam się bo bredzę
@spawaczatomowy Ciężko udawać native speekera gdziekolwiek. Zawsze są jakieś niuanse. Wiadomo - łatwiej się ukryć w krajach, gdzie jest bardzo dużo imigrantów i rozstrzał jest bardzo duży (albo jest dużo dialektów i ktoś może myśleć, że po prostu jesteś z innej części kraju). Ostatnio spotkałem naszego w UK, którego byś w podstawowej konwersacji nie odróżnił od lokalnego. Ale gdy musiał coś więcej mówić, to już wychodziło, że jednak nie jest miejscowy.
[w Czechach nie wymówisz poprawnie Ř, mają też różne h i ch (tak samo jak Ukraińcy), ci drudzy zresztą mają miękkie i twarde L, gdzie właściwie nie da się nawet usłyszeć różnicy, a co dopiero próbować wypowiedzieć - to nie jest Ł - żaden Ukrainiec nie potrafi wymówić poprawnie tej litery]
@Nemrod będąc w innym kraju trudno mi rozróżnić, czy ktoś jest lokals, czy nie (pomijam obvious sytuacje).
A będąc u nas bardzo łatwo mi to wyczaić i przytoczony przez Ciebie czlowiek z jukej nie miałby tak łatwo wmieszać się u nas w tłum będąc obcokrajowcem. Nawet w podstawowych rozmówkach.
To jest takie leciutkie podrażnienie ktoregoś neurona odpowiedzialnego za ocenę swój/obcy przy rozmowie.
Niewiem, tak to odbieram. Może się mylę
@cansado
pieczywo, wędliny, bankowość, internet (cena/szybkość), możemy wyemigrować zarobkowo, mniejsza ilość emigrantów, paczkomaty, załatwianie spraw urzędowych przez internet
@Half_NEET_Half_Amazing z tym pieczywem to fakt, da się kupić dobry chleb, ale drogo, a ten najtańszy to syf. Np w Hiszpanii tanio kupowałem ciepłe bagietki lub ciabatty, to już kwestia gustu jakie pieczywo kto lubi. Bankowość to prawda, jest na wysokim poziomie, ceny neta i prędkość myślę, że też, wiele jest państw, gdzie ludzie mogą emigrować, ale w przeciwieństwie do Polaków nie muszą, powszechność paczkomatów jest naprawdę duża, to prawda, myślę, że czołówka światowa (ciekawe czy są jakieś dane), z tymi sprawami przez internet może się trochę poprawiło, ale i tak bym powiedział, że tutaj chyba raczej ciężko powiedzieć, by polska wyróżniała się aż tak bardzo akurat pod tym względem. Generalnie ludzie widzę, że wymieniają podobne rzeczy i w sumie sam też uznałbym te same rzeczy za najlepsze w Polsce. Szkoda, że nie można dać zbyt wiele przykładów odnosnie prawa czy systemu podatkowego.
@cansado drogi, bankowość, pieczywo, jakość warzyw/owoców/wędlin, ceny i jakość usług telefonii komórkowej. Tyle z perspektywy emigranta. Światłowód, a raczej infrastuktura z nim związana dotarła już na zachód i myśle, że w perspektywie paru lat będzie tak samo dostępna co w pl
@A_a Drogi się poprawiły, ale czy lepsze niż chociażby gdziekolwiek na zachodzie? Ceny takich usług są dobre, to prawda, choć ciekawe jak to wychodzi w przeliczeniu na zarobki w sumie. Z jakością warzyw/owoców/wędlin w przypadku wędlin najbardziej bym się zgodził.
@cansado jeśli chodzi o jakość autostrady czy drogi szybkiego ruchu, to jest trochę lepiej niż we Francji (piszę z perspektywy osoby z wlkp) Chociaż w pl brakuje 3ego i 4ego pasa. Drogi lokalne zaryzykowałbym, że są na tym samym poziomie, ewentualnie na korzyść Francji w miejscach gdzie byłem/przejeżdżałem. Dużo dróg obecnie remontują/dodają pas ruchu. W Hiszpanii sporo budują całkiem nowych dróg szybkiego ruchu/autostrad. Jednakże na północ od Madrytu np do Santanderu jedziesz lokalnymi przez wioski. Od paru lat budują tam drogę szybkiego ruchu, ale na bardzo spokojnie. Niemcy od kiedy pamiętam są wszędzie rozkopane na autostradach, ale przy takiej ilości dróg to nic dziwnego. Do mniejszych krajów typu Holandia, Belgia, Austria, Szwajcaria nie ma sensu się porównywać. Raz by się nie złościć, a dwa mają dróg zwyczajnie mniej do ogarnięcia. Uk ma zdecydowanie najgorsze drogi bez podziału na kategorie. Któryś z ministrów był tak „inteligentny”, że na części autostrad/ich odcinków dodano 4 pas likwidując pas awaryjny. Ostatnio się z tego wycofali, więc ich koledzy znowu zarobią przywracając pasy awaryjne
Zaloguj się aby komentować
Google ma podzielone zdanie na ten temat. Stara prawda mówi, nie wiem, nie znam się, nie zbieram.
@przemoko90 Hmm, pokazało mleczaje, jadalne. Rydz to też mleczaj. Czyli zj*bałem, niestety. Ale na przyszłość będę wiedział.
@cansado mleczajów jest kilka rodzajów
sie zrymowało HE HE xD
zależy od miejsca gdzie go znalazłeś a tylko rydz pośród wszystkich mleczajów ma dla mnie jakikolwiek walor smakowy, bo pozostałe są zbyt goryczkowate. Notabene ja nie przepadam w ogóle za rydzami.
Generalnie poznajesz je po tym jak przycięty trzon wydziela tzw. mleczko. W rydzu pozostaje dość jasne.
Druga rzecz to grubość trzonu. Te z wąskim odrzucam na starcie, bo najczęściej jest to olszówka. Tzw. krowiak, niegdyś nie uznawany za niejadalny.
Trzecia do odróżnienia to pręgi na kapeluszu. Rydz ma je najbardziej widoczne. Inne mleczaje nie mają ich tak wyrazistych. Natomiast nie mleczaje nie mają żadnych pręg na kapeluszu, choć złudnie można doszukać się tak jakby ciemniejszych pręg.
No, ale zrobiłeś takie foty że niech cię demony do piekła zabiorą ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽
@VonTrupka I to są ciekawe rady. Ja dam lubię rydze/mleczaje w ocet zapakować. Foty są złe w sensie kątaz pod jakim grzyb został sfotografowany, czy jakości? Bo jeśli jakości to niestety mam w aparacie popękane szkiełko i wychodzą słabe zdjęcia.
@cansado w zasadzie to foto powinno pokazywać kapelusz od góry, grzyba z boku aby widzieć go z przekroju - głównie kolor i kształt trzonu - oraz kapelusz od spodu z możliwie przyciętym trzonem. Dobrze jest zrobić foto od boku przed ścięciem i po, wtedy to co się dzieje z grzybem po odcięciu czy ściśnięciu jest również wskazówką. Często trzon lub grzybnia zmienia kolor. Trudno to opisać.
Chyba że ktoś jest amatorem blaszaków, wtedy lepiej nie odcinać tylko wyciągnąć grzyba z podłoża i upewnić się po kształcie podstawy trzonu. Dopiero potem ciachnąć
Ale to tylko taka ciekawostka bo ja blaszaka ostatni raz jadłem chyba z 15 lat temu. Żeby coś z tego zrobić to by trzeba znaleźć z pół siaty, a nie 2 "gołompki" na krzyż
@cansado jak przetniesz ogon, to rydz puszcza czerwone mleczko, ponadto ma dziurę w ogonie.
PS. Zazdroszczę koledze, byłem dziś w lesie i znalazłem tylko trochę kurek
@Chougchento W Polsce to ciężko bo dużo osób łazi ogółem
To znaczy to kwestia raczej tego, że jest sucho - wczoraj byłem w lesie z tatą to normalnie kurzyło się
Zaloguj się aby komentować