Zdjęcie w tle
Astro

Astro

Osobistość
  • 195wpisy
  • 2541komentarzy
Dawno nie robiłem słoików. A jednen nawet obiecałem różowej z tego portalu.
W każdym razie będę robił! Łopatka w kapuście to dla mnie smaczne danie awaryjne które pojawia się często jako słoik :) Łopatki jest 3 kg. Za chwilę przyprawiam i pakuje w worek niech się marynuje :)

#gotujzhejto #domowelepsze do obserwowania lub czarnolisto
996f3dca-8eb4-401e-b29f-e500c5845233
Astro

Mięso przygotowane. Może czekać na swoją kolej. Nie mam banana ani iPhone dla skali. Posprzątam i napiję się drinka.

e564d94c-d3be-48c7-a231-6224e4b16b54
moll

Na którym etapie dodajesz kapustę?

Astro

@moll Jak wkładam mięso do wolnowara.

Zaloguj się aby komentować

Jako że jest koniec miesiąca i mam dużo pracy to rzadko coś robię w kuchni.
Ale oststnio odgrażałem się że zrobię żołądki (indycze). No to zrobiłem w sosie musztardowym. Przepis nie jest jescze idealny ale zjadłem ze smakiem.

#gotujzhejto #domowelepsze do obserwowania lub czarnolisto
85c78e23-f23a-411e-955a-d14b13cfc417
Lubiepatrzec

@Astro jak długo gotowałeś takie żołądki?

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Jako że nie samym mięsem człowiek żyje to zrobiłem suszone jabłka w air fryer. Testowa porcja. Czas suszenia 3 godziny w 70 stopniach. Efekt zadowalający! Może będę robił więcej ale raczej już w piekarniku.
Musze zrobić coś mięsnego bo oszaleje!

#gotujzhejto #domowelepsze do obserwowania lub czarnolisto.
5e6a09c6-dc59-427c-badb-bc24b49ad752
splash545

A te pasikoniki nie liczysz jako mięso?

wonsz

@Astro ananas jest zajebisty

ErwinoRommelo

Niby spoko, ale byl musial wczesniej umyc airfryera z tych 3503779 warstw tluszczu, wiec odpada. Ale frytki to sobie zrobie.

Zaloguj się aby komentować

Ciąg dalszy resztek. Będzie pigwa do herbaty. Nie wiem po co no ale dostałem pigwę więc szkoda wyrzucić. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Akcja na szybko, normalnie dodałbym jescze trochę imbiru, ale nie mam :/
#gotujzhejto #domowelepsze do obserwowania lub czarnolisto.
0af220ea-6873-44a4-8d57-d65dd7cc1033
e9a4205f-e4ee-48de-96e5-44f14d2563e3
przemoko90

Wyjdzie sok, chociaż nie za dużo. Mogłeś pokroić nieco drobniej i sypnij więcej cukru. Swój miałem gotowe po 24h. Kilka łyżeczek do herbaty plus miód mmm robi robotę.

Zaloguj się aby komentować

W ramach ECM miałem jutro iść na koncert Ralph Towner. Niespodziewanie w ramach wydarzenia poszedłem dziś na koncert Bobo Stenson trio które ciekawiło mnie mniej ale dlaczego nie.
Na koncercie pierwszą ważną informacją było odwołanie jutrzejszego koncertu. Jest mi smutno :/ i chciałem się tym z wami podzielić.
#zalesie
32e260c5-8d9b-4313-9bc5-dd618fe05fe7
jimmy_gonzale

:( Oby tylko nie jakiś tfu tfu problem zdrowotny etc.

Zaloguj się aby komentować

No więc i mnie dopadła klątwa Facebooka. Albo płac albo dawaj wszystko.
Ok, niby byłem na to przygotowany, poprosiłem o plik z danymi (maila otrzymałem wczoraj) ale nie zdążyłem pobrać ani skasować konta.

W nowym, ślicznym komunikacie od FB brakuje opcji nie zgadzam się, usuwam konto. Nie chcesz zapłacić ale chcesz skasować konto to oddaj wszystkie dane.
I jestem na to gotowy (kasacja konto z bólem dupy, bo FB do spółki z RODO uśmiercił fora internetowe) i teraz wszystko jest w śmietniku FB. Poświęciłem wiele czasu żeby to jakoś uporządkować ale jestem gotów na kasacje. Pytanie tylko, kurde, jak.

#facebook #zalesie
Kondziu5

@Astro Ja to jestem zdziwiony jak wiele osób z tego jeszcze korzystało

Astro

@Kondziu5 cała masa. Grupy osiedlowe, kwiatowe, kuchenne, survivalowe i wiele, wiele innych.

Przyznaje że ciężko jest się przebić przez ten syf, ale jak się przebijesz to zdarza się wartościowy post.

cotidiemorior

@Kondziu5 a jak z tego nie korzystać kiedy wszyscy znajomi mają tam konta i nie mają nigdzie indziej, a fora internetowe przeniosły się na pejsbukowe grupy?

Astro

@Hjuman być może działa. Ale żeby się tam dostać to albo musisz się zgodzić na spersonalizowane reklamy (nie za bardzo jestem w stanie odszukać czego używają do personalizacji. Albo płacić $.

Niby w iOS jest zakładka pozwalaj na śledzenie (co oczywiście mam wyłączone) ale cholera wie jak to działa.

Zaloguj się aby komentować

Jako że niedziela wieczór to humor gituwa :)
Na obiad była wołowina z grzybkami. Podana z domowym chlebkiem. Zdjęcie jeszcze za dnia. Teraz dojadam :)

#gotujzhejto #domowelepsze
19182ded-1349-44c4-b7f8-696552747030

Zaloguj się aby komentować

Jako że nie samymi obiadami człowiek żyje to dziś zrobiłem śniadanie. Bo jedzienie to najważniejszy posiłek dnia.
Pierwszy raz robiłem jajko na miękko z #airfryer

#gotujzhejto #domowelepsze
56d949c2-1430-4cb7-8e12-5fb0d1cdd1da
Jim_Morrison

"bo jedzenie to najważniejszy posiłek dnia" - so deep.

Jarem

@Jim_Morrison

Dodatkowo to mocno wątpliwe stwierdzenie ;)

Rebe-Szewach

@Astro 

 Bo jedzienie to najważniejszy posiłek dnia.

Paulo Coelho.


xD.

Cosmo77

Fajnie ale nie rób już więcej

Zaloguj się aby komentować

Jako że mam gości w weekend chciałbym przygotować schab. Nie miałem czasu się tym zająć wcześniej bo byłem chory i obudziłem się na ostatnią chwilę.
Czy ktoś ma pomysł/podpowiedź jak upiec/zrobic 2,5 kg schabu z dzika?
Nigdy na raz nie robiłem takiej ilości mięsa. Z dziczyzną mam skromne doświadczenia. Schab chciałbym podać jutro po południu.
Każda podpowiedź mile widziana.

#gotujzhejto #domowelepsze
09b9e578-d7ba-4e0d-a890-5fea8460fcfa
John_polack

Odetnij co chcesz zjeść a resztę zamroź

GordonLameman

@Astro 

Trochę zaspałeś.


My zazwyczaj marynujemy dzika przez 2-3 dni.

Astro

@GordonLameman potężnie zaspałem. Zastanawiam się czy jest sens go rozmrażać. Bo nie znam żadnego ekspresowego sposobu na taki kawał mięsa.

Astro

@GordonLameman podaj przepis na marynatę. Masz pomysł w jakiej temp piec taki kawał?

Ew jaka temperatura powinna być w środku mięsa aby uznać że upieczone?

UncleFester

@Astro

Ten zamrożony kawałek wygląda na schab z kością, a dziczyzna bez marynowania może byś taka sobie.

Spróbuj awaryjnie rozmrozić (ciepła woda/mikrofala - wiem, wiem barbarzyństwo, ale sytuacja awaryjna).

Zapomnij o pieczeniu w jednym kawałku, podziel na małe porcje i szybko zamarynuj (protip: świeży ananas lub papaja w składzie, "Król szczurów" się kłania), do jutra coś tam złapie/skruszeje, później do brytfanki i upiecz na złoto.

Dupy nie urwie, ale chyba się wybronisz.

Astro

@UncleFester raczej przełożę spotkanie albo wymyślę coś innego.

Dziczyzna nie jest mięsem łatwym w obróbce i łatwo zepsuć.

Generalnie skłaniam się ku przełożeniu spotkania.

UncleFester

@Astro 

To chyba najlepsze wyjście, dobra kuchnia nie lubi pośpiechu.

Szkoda zepsuć mięcho.

Zamarynuj teraz, a imprezę zrób za tydzień i będzie ok.

Zaloguj się aby komentować

Jako że weekend już się skończył to zaprezentuje zakupowe nowości.
Trochę mięsa sklepowego, niewielką masarnia z Podlasia. Testy wypadły prawidłowo. Będę musial zamówić więcej.

#gotujzhejto
1006c30f-d18c-41a0-a3a4-bcf8a3dffbef
MarianoaItaliano

@Astro: Takie dojrzewające wędliny możesz zrobić samemu przy odrobinie wolnego czasu i miejscu w lodówce, no i o tej porze roku jest szybciej bo można sobie powiesić na przedpokoju nad kaloryferem żeby szybciej obeschlo. Kupujesz mięso (świeże w sklepie, paczkowane z marketu są czasami nastrzykiwane i może nie wyjść), oczyszczasz z blonek, zasypujesz najpierw na 24h cukrem, potem oczyszczasz z cukru, myjesz i na kolejne 36-48h w soli, potem znowu myjesz i naciersz ziołami, czosnkiem itd w zależności od smaku i znowu na 24h do lodówki a potem to wieszasz to w tym ciepłym miejscu i już, czekasz kilka dni i gotowe.

Pirazy

@MarianoaItaliano Kolego, czy ty sobie zartujesz? Polecanie komus wieszania wedliny dojrzewajacej w cieplym miejscu swiadczy o twoim braku wiedzy, i dodatkowo moze spowodowac tragiczne w skutkach zatrucie. Wedliny maja dojrzewac w miejscu chlodnym (okolo 12 stopni), przewiewnym i niezbyt suchym (przynajmniej 50% wilgotnosci). A co absolutnie NAJWAZNIEJSZE uzywa sie peklosoli a nie soli!

@Astro dla bezpieczenstwa wlasnego i swojej rodziny nie korzystaj z tego przepisu

Soviel

@MarianoaItaliano Wędlin nie suszy się na kaloryferem. Jeśli nie rozwiną się bakterie to i tak jest chujowo bo tłuszcz jełczeje i dostaje nieprzyjemnego posmaku. Ja suszę sobie w lodówce, mam specjalny wieszak i są pyszne.

Astro

@MarianoaItaliano mam tego świadomość. Ale najbardziej cieszy mnie boczek.

Karkówka i szynka są nie suszone a wędzone na zimno. Jako człowiek z bloku nie bardzo mam szanse na wędzarnię.

lukmar

@Astro Mówiąc "testy" masz na myśli degustację, czy coś technicznego też?

Astro

@lukmar głównie degustację.

Zaloguj się aby komentować

Jako że nie sama praca człowiek żyje to dziś rozstawiałem się na jutrzejsze targi.
Będzie ostro!
<br /> #stadionarodowy.
46fff464-5c36-4667-a879-f53b8501db47
gawafe1241

@Astro coś ci się pomyliło kolego. skoro piszesz "Jako że nie sama praca człowiek żyje" to co Ty tam robisz? Ja, weekendzik, PS5 do oporu w Wieśka 3, na MacBooku seriale, filmy, na iPhone książka wieczorem, chipsy bekonowe, praliny lindor, cola i tak zamierzam spędzić cały weekend nawet nie wychodząc z domu. I Ty coś mówisz o "Jako że nie sama praca człowiek żyje"... a wygląda jakbyś był w robocie w weekend.

Astro

@gawafe1241 nic mi się nie pomyliło. Dla mnie jutrzejsze targi to odskocznia od codzienności.

Od początku pandemii HO. Kontakt z ludźmi głównie przez net/tel. „Komputerowe sprawy”.

A jutro zabawa nożami :) promocje, zakupy, pewnie drink z ludźmi dawno nie widzianymi :)

Robię to raz w roku. For fun :)

MaMajk

Chłopie. Pandemia się skończyła dawno temu...

Astro

@Abcdef90 noze i latarki.

Abcdef90

@Astro pierwsze słyszę, no ale obrotów życzę

AndrzejZupa

A co jest na narodowym? Ja na Legii od dwóch dni...

Zaloguj się aby komentować

Jako że nie samym jedzieniem człowiek żyje to dziś zacząłem oglądać serial „the crowded Room” od Apple.
I muszę przyznać że trzyma poziom i napięcie. Dopiero kilka pierwszych odcinków za mną ale chyba mogę polecić na 100%.

#ogladajzhejto #seriale
6894ff20-b954-4ed9-abc8-5ea3b7ba8e24
Kanciak

Oglądałem i również polecam, może na początku jest trochę dłużyzn ale holland się rozkręca i jest naprawdę ciekawie.

Zaloguj się aby komentować

Czasami czytam newsy z chip.pl

Ale chyba czas przestać bo odlecieli, aby zmniejszyć ślad węglowy m.in:
-Korzystaj z trybu dark mode na swoich urządzeniach.
-nie korzystaj z telefonu bez jasnego celu

I wiele innych głupot, pogrzało ich kompletnie.

https://www.chip.pl/2023/10/cyfrowa-ekologia-the-protocol
woohoo

O cyfrowej ekologi będziesz słyszał coraz częściej i poza chip'em

Astro

@woohoo ale ja nie mam nic przeciwko ekologi. Nawet cyfrowej. Ale bez oszołomstwa.

Zaloguj się aby komentować

Jako że jestem team #latonapierdalaj i nie znoszę zimy a umiarkowanie toleruję jesień to trzeba się rozgrzać. Bo lato chyba definitywnie się skończyło.

Za chwilę nastawiam gulasz wołowy.

#gotujzhejto Tag do czarnolistowania/obserowowania #domowelepsze
3eb3938f-6391-4e75-970c-1724f4434e79
Astro

@UncleFester kaczki mi tu nie leżą. Ale rosół z przepiórek… dlaczego nie :)

dolitd

@Astro Według jakiego przepisu robisz?

Astro

@dolitd ten przepis nazywa się przegląd lodówki. Zasadniczo 1/3 mięsa 2/3 warzyw. Wołowinę dobę marynuje w soli (płaska łyżeczka na kg mięsa), pieprzu (czubata łyżeczka na kg mięsa) i przyprawach do woli. Tym razem dodaje czosnek, pikantną paprykę, słodką paprykę w ilości pół łyżeczki na kg mięsa.

Warzywa: w lodówce była resztka papryki, dwie marchewki, pieczarki i jedna duża cebula. Reszta ziemniaki.

Wołowinę obtoczę w mące przed smażeniem, powinno to dać ładny, gęsty sosik. Obsmażam na mocno rozgrzanej pateli (używam masła klarowanego). Wrzucam do szybkowaru w którym są już marchewka i ziemniaki. Później pół łyżeczki masła klarowanegona patelnię i na to lecą pieczcarki, jak się zarumienią dodaję cebulą i podsmażam aż się cebula zeszkli. Wrzucam do gara. Zalewam rosołem żeby wszytko zakryć płynem i dolewam jeszcze trochę. W szybkowarze trzymam na średnim płomieniu ok 45-60 minut. Wyłączam palnik i czekam aż sobie spokojnie ostygnie.

Ilość przypraw można swobodnie modyfikować. Ratio mięso/warzywa dobrze żeby nie było 1/3-2/3 maks 1:1 czyli pół na pół.

Spożywać ze smakiem.

Mr.Mars

@Astro Był pikantny? Ostro doprawione najlepiej rozgrzewają.

Astro

@Mr.Mars jest pikantny. Tylko tak żeby rozgrzewało a nie wypalało kubki smakowe.

Zaloguj się aby komentować

Po wczorajszym parzeniu dzisiejsze testy smakowe.
Smak bardzo ok, nie ma smaków dominujących (ostra papryka jest minimalnie wyczuwalna, delikatnie pachnie czosnek).
Konsystencja. Moim zdaniem lekko za twarda. Dziś będzie drugie parzenie 60 minut w 80 stopniach.
Na pewno jest to droga która chce iść w domowe zapasy.

#gotujzhejto #domowelepsze
e70a7902-4b2c-4bea-9dcf-4b95cea93786
76c259b8-c1dc-449d-b4a7-0721666a3055
mrmydlo

@Astro trochę dziwna ta herbata

Astro

@mrmydlo ale jakie fusy smaczne!

Gilgamesz

@mrmydlo przecież to kawa

Zaloguj się aby komentować

Moja pierwsza konserwa sloikowa (no dobra, druga).
Karkowa świńska. Sól (zwykła, nie zależy mi na kolorze więc nie dawałem peklującej), pieprz, pikantna papryka wędzona, czosnek i odrobina kminku.
Czy to się może udać? Dowiem się jutro, ale jestem optymistycznie nastawiony.

#gotujzhejto #domowelepsze
a7f46ef4-993b-45bc-9f62-14038b8e0ec7
razALgul

@Astro ale tyndalizowałeś? Ładnie to wygląda 🙂

Astro

@razALgul na razie pierwsze parzenie, 80stopni, 90 minut. Malutki słoiczek (w zasadzie trzy na próbę). Nie przewiduje długiego przechowywania (i tylko lodówka) więc liczę że to wystarczy. Za dużo też do słoików włożyłem bo źle wyliczylem ilość mięsa. Na trzy lekko za dużo. Na cztery dużo za mało.

Jeśli się sprawdzi to będzie tyndalizoeane.

razALgul

@Astro dawaj, nakręć film, jak robisz...🙂

Mr.Mars

@Astro Pyszne będzie.

Astro

@Mr.Mars mam nadzieję. Jutro sprawdzę.

polutt

Ja się ostatnio przerzuciłem na pasteryzowanie w piekarniku. Dużo wygodniej i więcej na raz.

Co do słoikówki to polecam dać sporą szczyptę ziaren kolendry. Świetnie pasuję do tłustych mięs.

Astro

@polutt piekarnik na pewno będzie grany. Albo kupię warnik :) Na razie porcje testowe. Wersja z kolendrą będzie bo lubię. I na pewno będzie z porem. W szybkowarze wychodziło rewelacyjnie.

polutt

@Astro A tak a propos to peklosól daje się nie dla koloru a dla bezpieczeństwa. Azotyny hamują rozwój bakterii jadu kiełbasianego. Warto dać, nawet minimalną ilość.

Zaloguj się aby komentować