Wesprzyj nas i przeglądaj Hejto bez reklam

Zostań Patronem
Zdjęcie w tle
Wędzenie i wędliny domowe

Społeczność

Wędzenie i wędliny domowe

51

Trochę dymu.

    @paulusll Na tym haku to chyba Janosika za żebro powiesili.

    @paulusll aż się głodny zrobiłem 😃 haki 5mm? Mam takie same 😃

    @paulusll a i ja sie pochwale co mi tam

    22e5fd45-b97c-4553-bf61-d88d407ec9fb

    Zaloguj się aby komentować

    @moll A ja też zamówiłem polędwiczkę na święta tylko wędzoną od rodziców 😀

    A nie chcesz drugiego męża? Na boku do karmienia? 😀

    @moll Z opisu wynika, że mąż zamówił jedną polędwiczkę.


    Drugą z przyjemnością się zaopiekuję. 😁

    Zaloguj się aby komentować

    O tak, niedźwiedź Artur to fachowiec jest. Skąd bakterie i jak podwędzałeś?

    @SUM Myślę, że przejrzał. 😃 🤤

    @SUM bardzo ładny boczek

    Zaloguj się aby komentować

    A nie tam jakieś pączki

    @SUM na wakacjach miałem piękne widoki, ale ten zapiera dech w piersiach :)

    @SUM Fajny patent na wlot dymu w wędzarni. A nie zwykła rura z daszkiem. Zapamiętam, bo będę za jakiś czas sobie budował.

    Zaloguj się aby komentować

    Konserwa Tyrolska? 😛

    c5dec5be-0e86-4508-85e7-7956fcd069da

    Wow. I tak bez masełka ?

    @moll Przyzwoicie. Grubość mięska też odpowiednia. 🤤 😊

    Zaloguj się aby komentować

    #wedlinydomowe wyjęte z #szynkowar !

    Ma się to oko i tego farta xD 630g mięsa to była ilość na napchanie słoika szynkowarowego oraz słoiczka po pasztecie równo z rantem.
    Oba słoiki, spiętrowane także na styk weszły do zaplanowanego gara.

    Co poza tym?

    Szynkowar fajny, dobrze się napełnia, sprężyna dociskowa jest dość miękka, sama pokrywa plastikowa do parzenia dobrze chwyta sprężynę i nie trzeba się siłować z równym założeniem na słoik. Montaż termometru dobry.

    Parzenie, od momentu umieszczenia słoików w garnku do wyjęcia na gotowo, zajęło mi jakieś 1,5h.
    Od razu po wyjęciu zdemontowałam sprężynę i plastikową pokrywkę. Po zakręceniu na gorąco zwykłą nakrętką słoikową wieczko się wklęsło.

    Smak oceni wykwalifikowany degustator po wystudzeniu produktu 😁

    #mollgotuje
    b023d4fb-19d8-4d37-976a-4cd98c5143e8
    e62f65cb-31ad-426b-a3e8-6ee6cc9ed14e
    26

    Napisałem też fraszkę:


    O Ty wyrobie słoikowy,

    Od @moll.

    Kiedy do jedzenia będziesz już gotowy?


    Jestem ch⁎⁎⁎wy we fraszki

    @moll

    Smak oceni wykwalifikowany degustator po wystudzeniu produktu

    No dobra skoro już prosisz to ocenię 😉

    @moll Wygląda tak, że da rade zjeść na raz ten słoiczek. 🤤 😀

    Zaloguj się aby komentować

    @moll ale będzie szynka z łopatki 😜

    @moll pokazesz ten maly szynkowar? ten duży tez jest dla mnie za duży, szczególnie na testowanie

    Zaloguj się aby komentować

    Kabanosy były i się zmyły, moja lvl 3 biegając po placu zapytała co ja ciekawego robie. Wyjaśniłem jej, że robie kiełbaski w wędzarni, tu jest ogień tu leci dym i ciepło, gdy skończę będą pyszne kiełbaski. A czy ja mogę spróbować... Kolacja raczej już z głowy dzisiaj, zjadła metr frankfuterek. 🫣 No ale te grubsze zostały dla tatusia, dziś przy wędzeniu próbowałem innej metody, mniej dymu a więcej temperatury i powiem wam wyszło świetnie, lekko podsuszona, zapach dymu praktycznie nie wyczuwalny. A postarałem się dziś przy wyrobie kiełbasy, dodałem czosnek niedźwiedzi!
    #wedzenie #rodzicielstwo
    6f52f566-4a6f-4c5e-9ad1-d658af966993
    7

    Leci ślinka, zazdro...

    @paulusll smacznie wygląda 🤤

    @paulusll tu sanepid, proszę mi to ładnie zapakować i oddać! 😅

    Zaloguj się aby komentować

    Zaloguj się aby komentować

    Co to za wędzenie przy 120 stopni?

    Kurczaka będziesz wędził?

    Zaloguj się aby komentować

    Keto prowiant od mamy, mięso ze świni od wujka. Po lewej jeszcze kaszanka.

    Miałam trochę jeszcze surowego mięsa więc przedwczoraj był sos a'la boloński (połowa sosu zamrożona), dziś było risotto z żeberkami, jutro schabowe, w piekarniku piecze się sztuka mięsa na kanapki.

    #wedlinydomowe
    241514af-b509-4c7c-a67f-98118adf317b
    4

    Ależ bym wjechał w takie frykasy! Dosłownie jak dzik w żołędzie 🐗

    @GazelkaFarelka podaj adres, już jadę po kaszankę

    Zaloguj się aby komentować

    @SUM Już uwędzone. Trzeba wyjmować. 🤤 😊

    Uwielbiam tę zajawkę ❤️

    @SUM sam stawiałeś wędzarnię czy kupiłeś? niedługo (w ciągu roku jakoś) taki wybór przede mną będzie 😃

    Na dziś wędzi brat w beczce po karbidzie 😉 Ale wychodzi mu to wspaniale jedynie ciężko temp kontrlować

    Zaloguj się aby komentować

    @chwastyodkuchni dziwne, już dwa tygodnie mija a ja nie mam kolejnej paczki :)

    A na poważnie! Jak ktoś będzie miał szansę spróbować to polecam z całego talerza. Są świetne!

    Wiadomo, jedzenie ma przede wszystkim smakować, ale jak dla mnie i tak całkiem idealne.

    Zaloguj się aby komentować

    @chwastyodkuchni piękne jak konie w galopie!

    Zaloguj się aby komentować

    'gwarantujemy dyskretną przesyłkę'

    Też ostatnio wydech robiłem, ładny tłumik

    Zaloguj się aby komentować

    Mistrz improwizacji 🙂

    @4Sfor W małej nie zrobię kabanosów bo nie przeciśnie. Ech

    Zaloguj się aby komentować

    nie marnuj całego tygodnia, dla mnie to już możesz wrzucać do piekła i rozgrzewać paczkomat 😛

    @VonTrupka tak to nie ma! Porządnie ma przejść przyprawami, nawet gorczyca tłuczona wleciała, więc daj mięsku szansę 😜

    @moll a ja trochę głodny siedzę bo lodówka prawie pusta, wczoraj byłem zajęty żeby zakupy zrobić. Wołaj co z tego wyjdzie.

    @Hoszin to w sobotę dopiero, chcę żeby się porządnie przegryzło

    @moll moja karkówka się marynuje w suchej marynacie już druga dobę, a na noc włączę 10h wolnowar... Ale będzie pachnieć rano 😃

    Zaloguj się aby komentować

    @GazelkaFarelka szukacie może córki do adopcji?

    @GazelkaFarelka Ty masz dobrze.. Zapytaj może czy by mi też nie wysłała proszę ☺️

    @GazelkaFarelka czad! Takie mięsko to szacuneczek, jakość życia się poprawiła dobre z 8 lat temu, jak olałem supermarkety i ogarnąłem lokalnych rzeźników, troszkę większy dystans, ale mięsko nieporównywalnie lepsze jakościowo 😃


    Smacznego wam ,zazdroszczę!

    Zaloguj się aby komentować

    znajomy właśnie przysłał z Hiszpani te chorizo(mi nie podchodzi) i FUET ANTARTIDA - ta to za⁎⁎⁎⁎sta w smaku. sama bez niczego można wpierdalać

    @SuperSzturmowiec Jest trochę odmian chorizo. Często to jest coś w stylu białej kiełbasy tylko na czerwono.

    Ale takie dojrzałe chorizo jest eleganckie.

    Fuet to rarytas jak ktoś lubi spleśniałą kiełbasę 😉

    @SuperSzturmowiec Ale chleba to weź, bez chleba się nie najesz.

    Zaloguj się aby komentować

    Następna