Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

268

Gotowanie, przepisy i inne takie

Trzeba było trochę spadów w jakiś sposób spożytkować.

Do środka poszły jabłka odmiany Ananas Berżenicki i antonówka

#gotowanie #zainteresowania #foodporn #pieczzhejto #jedzenie #ogrod
8b4408ba-949f-410c-a47e-5aa5b42d8fc8
maximilianan

@starebabyjebacpradem o chłopie, jabłecznik to moje ulubione ciasto

GazelkaFarelka

U mnie już trzecia w tym sezonie wjechała

ed82635c-819d-4ff8-83a8-c6b98b53b824
starebabyjebacpradem

@GazelkaFarelka @maximilianan @Lubiepatrzec @moll zapach się niesie nawet pod wiater hej!

46b577a5-34ac-4e1f-a95e-2ad1bf208a33

Zaloguj się aby komentować

Omnomnom
Jeszcze godzina powolnego gotowania.
#gotowanie #gotujzhejto #rosol
1e23e01f-8ac4-49d0-a5d8-1ca6d3d36e86
serel

@Yes_Man rosół w sobotę, bezbożnik... Leci piorun

Jim_Morrison

Jak ktoś nie lubi zbierać szumowin to wystarczy dane mięso najpierw sparzyć we wrzątku po czym odlać wodę.

NiedyspozycjaRzeczywistosci

@Yes_Man a skórka od warzyw to gdzie?

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #gotujzhejto  #dietanawypasie #dieta
12/999
?kg (-0,0) zapomniałem się zważyć rano przed śniadaniem

Śniadanie
Tosty z jajkiem i awokado
Drugie ś
Skyr Fantasia
Mus rabarbar-truskawka
Obiad
Wakacyjny makaron z cukinią, zielonym groszkiem i łososiem od Diego
Kolacja
Sałatka mango i halloumi Domowy sos sweet chili

K: 1416.4 / B: 87.1 T: 49.2 / WP: 140.8 F: 30.9 / WW: 14.0
a1cc94d4-f1e5-4e7b-b3fb-6a9a0a04d66a
564b03a3-8460-4b6a-ad1a-6c44cdc1b689
41fcd2fd-c981-43ee-a8fc-66862da61229
cf1ae59a-fe9a-4146-9914-de0442b465fb

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
#jedzenie #gotujzhejto  #dietanawypasie #dieta
10/999
72,6kg (-0,4)
Dzisiaj wrzucam wpis ze środowej michy.
Waga dalej pięknie leci. Smacznie zdrowo, kolorowo.

Śniadanie
Nocna owsianka z musem truskawkowo-porzeczkowym
Drugie
Pomarańczowe blondie z ciecierzycy z rabarbarem
Obiad
Ratatouille, czyli leczo po francusku, Pieczony indyk
Kolacja
Wytrawny croissant + skyr

K: 1443.0 / B: 84.0
T: 53.0 / WP: 141.4
F: 29.6 / WW: 12.1
2308723e-99f3-4ad7-a7cb-186b0369c8c0
9ffe5f80-c6b1-43a5-96ab-65582e9d51cd
6560f2c3-9f6e-4c00-a07c-543712fe6441
1a13af3d-78fd-42b4-a9e9-ca84448b56f4
8825d316-08ea-4bf9-87f6-2909d91d7f41

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #gotujzhejto #dietanawypasie
9/999
73,0kg (-0,5)
Dzisiaj spóźniony wrzucam rano podsumowanie dnia poprzedniego. Dania z wyjątkiem śniadania takie same jak w poniedziałek.
Wagowo zacząłem pięknie lecieć, duży spadek jest związany m.in. z….. wizytą w toalecie ;-)

Śniadanie
Kanapki z białym serkiem i awokado
Drugie
Pomarańczowe blondie z ciecierzycy z rabarbarem
Obiad
Ratatouille, czyli leczo po francusku,
Pieczony indyk
Kolacja
Poke bowl z marynowanymi marchewkami, mango i kurczakiem

Kalorie: 1450.4 / Białka: 79.5 Tłuszcze: 55.5 / Węgle przyswajalne:: 137.9 Błonnik:: 35.5 / Węglowodany wymienne:: 11.6
nvrmnd

1400 kalorii na chłopa 73 kg? Przecież to pewnie poniżej twojej podstawowej przemiany materii

Zaloguj się aby komentować

Poradzcie jakis zestaw garnkow i nozy. Dobre jakosciowo, ale nie za milion monet, bo jak wiecie chuj ze mnie, a nie maklowicz. Na imdumkcje. Fajnie jakby byly w jasnych kolorach.

@moll @GordonLameman

#gotujzhejto #gotowanie
bejonse

@bartek555 Ikea seria 365. Obczaj kanał Stilgara. Ziomek ogarnia temat noży (i nie tylko )ma filmy z odpowiedzią na twoje pytanie.

MuFFes

Noże fiskarsa to syf. Dużo lepiej wyjdziesz na ikea 365, lepsza stal wolniej się tepią

Okrupnik

@bartek555 polecam ambitiona

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis #jakiezycietakasmierc

W nawiązaniu to tego wpisu https://www.hejto.pl/wpis/zalesie-gotujzhejto-kurde-mieso-wazne-do-dzis-i-smierdzi

Tak mnie Adelbert nastraszył tym "wywal to do śmieci", że miałem wcześniej opory, żeby to jeść. Oczywiście myślałem o tym, że psy jedzo i najwyżej rzygają albo i nawet nie i że lwy i wilki i inne hieny nie umierają i pewnie nawet nie rzygają, ale gdzieś ten strach jednak był. Nie jestem stoikiem - chcę żyć!

Pierwszą porcję zjadłem teraz. W lodówce było. Może nawet byłem gotów to wyrzucić, gdyby przy otwarciu tej.. tego rondla czy jak to się nazywa, mi to zaśmierdziało. Ale nie zaśmierdziało.
Nie wiem, czy umrę jak człowiek czy będę rzygał jak (francuski) pies(ek), czy nic mi nie będzie jak lwu.

Liczę na opcję trzecią, ale gdyby miała to być opcja pierwsza, to się pożegnam. Fajne były niektóre Wasze wpisy
em-te

@KLH2 są gatunki, które mają odpowiednią florę bakteryjną, enzymy, wręcz zorientowane na jedzenie padliny, a przy tym same mają zabójcza dla nas ślinę. Człowiek w procesie ewolucji nabył wyjątkowa jak na nas, wrażliwość na zapach produktów rozkładu krwi. to nam ratowało życie. Nie przyrównuj się do innych zwierząt, ptaków.

Konto_serwisowe

Pies ma takie ph w żołądku, że rozpuści wszystko w pi... My trawimy inaczej, nie możemy tak szaleć.

4ce15263-b369-4fe9-aa0b-45f9f8d465e7
ErwinoRommelo

Wiesz nie znaczy to ze coś ci będzie, ale mięso i nabiał jak się zepsują potrafią być serio niebezpieczne.

Zaloguj się aby komentować

No i jest szarlotka. Dwa lata nie robiłam, bo w zeszłym roku nie było jabłek. Dobrze rozpiekły się w piekarniku, spód też elegancko się podpiekł. Kwaskowate, "dobre, takie nie za słodkie".

#gotowanie
d1561b35-8696-4844-9045-d635a0e19e6e
f7011fe6-0e76-48a5-864b-b4de92a627af
b2d893a2-95e0-4380-8b3e-b630a572ec58
conradowl

No i będę dziś po jabłka lecieć do sklepu

37e8d395-43e9-45a5-9044-6342b5bf92d4
travel_learn_wine

@GazelkaFarelka wow, widać napracowanko!

ismenka

@GazelkaFarelka Miałam niedawno ochotę na serniko-szarlotkę z bezą (moje 2 ulubione ciasta w 1 -polecam!), to zrobiłam. Nie dopiekło się w środku, to wrzuciłam na szybko do piekarnika, przykrywając od góry papierem do pieczenia, żeby nie spalić. No i nie spaliłam, ale beza mi się przykleiła do papieru xD Kruszonka sprawę uratowała i było pysznie Mam nawet zdjęcia.


A co do wilgotności jabłek, to jak prażę na świeżo, to dodaje skrobię ziemniaczaną. Najczęściej jednak mam słoik już uprażonych antonówek z dzikiego sadu z Mazur i tu już nic nie muszę dodawać, bo one są idealne. Sposób kolegi wyżej, by dodac kisiel, jest ciekawy, bo jest w nim skrobia, ale pewnie aromat cytrynowy też swoje dodaje do smaku - muszę kiedyś spróbować.

39a3f41e-1abb-458c-b134-25773aea52f7
0697c739-5667-4ee6-8b77-e2d732036d61
2626b83a-7772-4133-913a-767d7ab2bb7a

Zaloguj się aby komentować

No i są pierwsze jabłka, już nie są kwaśne tak, że skręca mordę, zbieram spod drzewa żeby nie gniły i nie przeszkadzały pod nogami, ale niektóre aż żal wyrzucać na kompost. Pierwszy test robota Mum 5 przy robieniu szarlotki, skraca czas o połowę (ekspresowo robi kruche ciasto), więc zostaje tylko oprawienie jabłek.

Polecam przy okazji taki ociekacz montowany w zlewie w razie potrzeby.

#wypieki
1ccfeeff-b8cd-49ef-bfd0-98b1384ab752
ab402490-16ec-4cab-9519-f777857f0ab4
SuperSzturmowiec

lubie kwaśne. ja zerwałem wszystkie gruszki

Mr.Mars

@GazelkaFarelka no gdzie takie jabka na kompost.


Szarlotka, placek z jabłkami, ciasto z jabłkami, naleśniki z jabłkami, gofry z jabłkami..... dżemik z jabłek..... sałatka z jabłkami.... przekąska z jabłek.... do popicia oczywiście kompot z jabłek.

doonaj

Papierówki idealne, zaraz obok antonówki i szarej renety, na jabłecznik. Zwłaszcza jak ktoś lubi taki z pieczony ze startych surowych jabłek. Oszczędnie tylko z cukrem bo nie są kwaśne jak wyżej wymienione.

Zaloguj się aby komentować

Los zapiekankos z lemoniadka #hejtoblue ( Wybacz wodzianko bo bardzo zgrzeszyłem (11g/100ml)moja wina
Moja wina moja bardzo wielka wina)

To nie ja zle obliczyłem ile pieczarek tylko napompowane były woda wiadomo ze kraj pochodzenia Polska Janusz pewnie każda jedna strzykawa odwadniał.

#gotujzhejto #gownowpis
ErwinoRommelo userbar
42bcf510-a061-48ca-beaf-d67e3e75bebc
UmytaPacha

@ErwinoRommelo ale talerzyk królewski

Zaloguj się aby komentować

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym. #gotujzhejto #jedzenie
7aa426a5-6c59-4975-90ee-1146716f9bb6
936b9b0b-d7b8-4d39-afb1-70619128e4f7
c0d614a9-5f07-488f-a8e0-88322633ddf1
656b7b8a-dc3a-45e0-b9ca-1fb11f4bc47f
moderacja_sie_nie_myje

@golden-skull Wygląda smakowicie

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@golden-skull opie masz szczęście, że godzinę temu robiłem grilla, bo inaczej bym cię odwiedził i wyżarł tego kurczaka prosto z patelni

Zaloguj się aby komentować

Kiedy myślisz, że masz jeszcze zapas miejsca, ale go nie masz, a trzeba będzie jutro domieszać w tym sera do farszu xD

Jestem tragiczna...

#mollgotuje #gotowanie
a6899ec2-031b-47ed-84f9-6643e02231e0
monke

@moll co z tego będzie?

splash545

@moll

Jestem tragiczna...

Zaskakujący wniosek do przemyśleń o farszu xd

dziki

Nie wiem co to jest, ale wygląda jakby dało się to zjeść, więc piorun

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #gotujzhejto #dietanawypasie
4/999
Śniadanie: Kanapki z pastą z łososia
Drugie: Smoothie z banana, awokado i skyra
Obiad: Makaron Ragu (tym razem dodałem ser)
Kolacja: Pieczony łosoś z surówką i z pierożkami Gyoza - takie sobie. 150 g surówki - sporo ale się zmieściło. 55 g łososia + 115G pierożków.

Waga: zacząłem od 75,2 kg 10 lipca
Dzisiaj 74,6 kg. Czuję że pozbywam się na razie wody bo nie jestem taki napuchnięty jak byłem i mam wrażenie że już schudłem. Wiem że to wrażenie bo do dużego spustu wody po komórkach tłuszczowych to jeszcze miesiąc diety pewnie.
Dzisiaj cheat day - dołożyłem 250 kcal piwskiem. .
6eb78e5b-7a39-4aea-8e47-6bcffa97e1b6
cb1ce18b-bbb2-4e76-afc6-6cf957cb5482
2f73147e-0b8e-4ac1-96f4-4c614bc36861
64180aea-5962-48aa-a582-bf787d528790
slynny_skorpion

przed połknięciem mieszasz w buzi czy każdy składnik osobno?

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #gotujzhejto #instantpot

Poczułem gaz w klatce schodowej, zgłosiłem do Spółdzielni i okazało się, że mamy nieszczelną instalację i teraz od trzech dni nie mamy gazu xD

Nie wiem czy sąsiedzi są mi wdzięczni czy może mnie nienawidzą:D Cóż, ja gotuję dzisiaj w InstatPot, więc nie jest źle:)

Wymyśliłem sobie danie. Czosnek i cebulę pokrojoną w piórka wrzuciłem z odrobiną oleju do IP w funkcji satue, by podsmażyć i zmiękczyć warzywa. W tym czasie użyłem fajnej funkcji mojego blendera i drobno utarlem pół kilo pieczarek na wiórki. Jak cebula zmiękła i delikatnie zaczęła się karmelizować, wrzuciłem pieczarki do IP i podsmarzylem jeszcze chwilę, by pieczarki puściły soki i zmiękły. Na chwilę nawet użyłem przykrywki i zrobiłem ciśnienie by równo się ugotowały - puściły masę soku, aż mi zawór podskoczył! W końcu dodałem bulionu warzywnego, dwa liście laurowe, trochę ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Całość poszło na high pressure na 20 min. Po tym czasie spuściłem ciśnienie i w całym mieszkaniu zapachniało pieczarkami! Nie do końca podobała mi się konsystencja zupy, więc wyłowiłem liści laurowy i ziele angielskie, a to co zostało zblendowalem na krem! Zrobił się tak gęsty, że musiałem dodać wody by trochę rozcieńczyć całość. Prawilnie ustawiłem IP znowu na satue, by zagotować całość po blendowaniu i gdy zaczęło wrzeć dodałem serka topionego. Poczekałem aż się rozpuści i wyłączyłem InstantPota. No wyszło przepysznie!

Wiem, że nie jestem pewnie pierwszą osobą, która coś takiego gotuje, ale od początku do końca to była moja improwizacja i czuję się dumny. Co ciekawe, cebula dała daniu słodkość, zblendowany pieprz pierność, a serek słoność. Nie musiałem zupełnie dodatkowo doprawiać!

Polecam!
sireplama userbar
3c02e3c4-3332-4640-ab49-9d084e34f4a1
Ziutson

Piękna historia, od gazu do krymu

U mnie trochę wprost przeciwnie i bez groźnego wstępu. Łopatka już 3cią godzinę w wolnowarze z warzywami i piwkiem. Pomarynowana z półtorej godziny w chili oil domowej roboty, do całości zaś dorzuciłem resztki przypraw z robienia. Jutro rano zobaczymy co wyjdzie, teraz się dopiero porządnie rozpyrczało. Za to zawsze z takiej łopatki zostawało nam trochę plynu luzem, to bataty pod zupę krem już czekają

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #gotujzhejto #dietanawypasie
3/999
Dzisiaj się pomyliłem i zapomniałem dodać mozarellę do obiadu więc zjadłem ją z szakszuką.
Dodałem jedną kromkę do kolacji żeby się chlebek nie zepsuł.
Śniadanie: Czekowsianka z malinami i orzechami
Drugie śniadanie: krem z pomidorów (gotowy z Lidla)
Obiad: Makaron Ragu
Kolacja: Szakszuka z Pieczarkami
1de18edb-cdbc-4191-b34c-24f7b5c4cbba
3e2da952-f483-4d99-bccd-e9380b9806a9
21a12fd2-031b-4611-b079-2261d8a5adb6
7c626f3c-7fb2-4dc2-b9c8-d9c9f67891bf
biskitus

Kurde na tych zdjęciach nie widać chyba jak ogromne są to porcje.

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #gotujzhejto #dietanawypasie
Kolejny dzień diety 1400 kcal
Smaczne drugie śniadanie. Obiad ten sam co wczoraj syty. Kolacja trochę za dużo surówki wg mnie. Śniadanie było ok
Staje teraz do garów i robię makaron Ragu na kolejne dwa obiady.
314e31b2-4044-4714-a20a-4755cbb326d4
e79284e5-eefa-496d-8d61-9b1b4019408e
eea0f141-80d0-4e3e-b7e0-b2c831e2822c
42b5d403-3a4c-4c4c-912a-22cd89decabd
Tylko-Seweryn

@biskitus 1400? Łoooo kierwa

biskitus

@Tylko-Seweryn żarcia jest tak na w sam raz. Jak miałem 1800 to ciężko było zmieścić.

AdelbertVonBimberstein

@biskitus jesteś facetem? Zrobisz sobie krzywdę.

biskitus

@AdelbertVonBimberstein podjadam trochę. Kiedyś byłem na 1600 a teraz z kobietą jestem na 1400 bo ona jest mała i jej zjadam z 10%

Zaloguj się aby komentować

Dziś zrobiłem, znane z kuchni tatarskiej czebureki z mięsem. #jedzenie #gotujzhejto
f0d5d1ac-648e-4ba4-8cb0-b0325407d0dc
5c508d0e-e86b-429a-a9ec-0d3787e2e834
2a268c5b-7c2e-4763-8725-35196dc9f890
dildo-vaggins

A my akurat na Suwalszczyźnie wcinamy, odkryliśmy je przedwczoraj i jesteśmy zachwyceni :D

6b95588a-09ac-42e0-9221-d1692934130c
golden-skull

@dildo-vaggins Ja dziś pierwszy raz miałem okazję je robić.

Giban

Robiłem parę lat temu. Trochę roboty jest, ale są zajebiste

Zaloguj się aby komentować