#jedzenie #gotujzhejto #instantpot

Poczułem gaz w klatce schodowej, zgłosiłem do Spółdzielni i okazało się, że mamy nieszczelną instalację i teraz od trzech dni nie mamy gazu xD

Nie wiem czy sąsiedzi są mi wdzięczni czy może mnie nienawidzą:D Cóż, ja gotuję dzisiaj w InstatPot, więc nie jest źle:)

Wymyśliłem sobie danie. Czosnek i cebulę pokrojoną w piórka wrzuciłem z odrobiną oleju do IP w funkcji satue, by podsmażyć i zmiękczyć warzywa. W tym czasie użyłem fajnej funkcji mojego blendera i drobno utarlem pół kilo pieczarek na wiórki. Jak cebula zmiękła i delikatnie zaczęła się karmelizować, wrzuciłem pieczarki do IP i podsmarzylem jeszcze chwilę, by pieczarki puściły soki i zmiękły. Na chwilę nawet użyłem przykrywki i zrobiłem ciśnienie by równo się ugotowały - puściły masę soku, aż mi zawór podskoczył! W końcu dodałem bulionu warzywnego, dwa liście laurowe, trochę ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Całość poszło na high pressure na 20 min. Po tym czasie spuściłem ciśnienie i w całym mieszkaniu zapachniało pieczarkami! Nie do końca podobała mi się konsystencja zupy, więc wyłowiłem liści laurowy i ziele angielskie, a to co zostało zblendowalem na krem! Zrobił się tak gęsty, że musiałem dodać wody by trochę rozcieńczyć całość. Prawilnie ustawiłem IP znowu na satue, by zagotować całość po blendowaniu i gdy zaczęło wrzeć dodałem serka topionego. Poczekałem aż się rozpuści i wyłączyłem InstantPota. No wyszło przepysznie!

Wiem, że nie jestem pewnie pierwszą osobą, która coś takiego gotuje, ale od początku do końca to była moja improwizacja i czuję się dumny. Co ciekawe, cebula dała daniu słodkość, zblendowany pieprz pierność, a serek słoność. Nie musiałem zupełnie dodatkowo doprawiać!

Polecam!
sireplama userbar
3c02e3c4-3332-4640-ab49-9d084e34f4a1
Ziutson

Piękna historia, od gazu do krymu

U mnie trochę wprost przeciwnie i bez groźnego wstępu. Łopatka już 3cią godzinę w wolnowarze z warzywami i piwkiem. Pomarynowana z półtorej godziny w chili oil domowej roboty, do całości zaś dorzuciłem resztki przypraw z robienia. Jutro rano zobaczymy co wyjdzie, teraz się dopiero porządnie rozpyrczało. Za to zawsze z takiej łopatki zostawało nam trochę plynu luzem, to bataty pod zupę krem już czekają

sireplama

@Ziutson mniam. Ja ostatnio jak z funkcji wolnowaru korzystałem to szarpaną wieprzowinę zrobiłem. Pychota:)

Zaloguj się aby komentować