Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

268

Gotowanie, przepisy i inne takie

Ciasteczka francuskie z malinami i serkiem homogenizowanym. Takie se. Coś mi brakuje w nich.

#gotowanie
28d283c0-e5dc-4e8c-9a53-71970e18c915
entropy_

@GazelkaFarelka jak coś brakuje to dej wszystkie mnie.

Ja zutylizuję przez konsumpcję

Mr.Mars

@GazelkaFarelka Po zjedzeniu wszystkich ciasteczek zapomina się, że coś w nich brakowało.

notak

@GazelkaFarelka dorzuciłbym cynamon.

Zaloguj się aby komentować

A po treningu trzeba nabić kalori hehe

#gotujzhejto #hejtokoksy #kardiologia
ErwinoRommelo userbar
b718b4b9-0e78-49ea-8d16-1be9aec98e70
DiscoKhan

@ErwinoRommelo wszystko spoko ale ta cytryna to tam pasuje jak skóra murzyna na odblaski do rowerów ಠ_ಠ

Half_NEET_Half_Amazing

za mało białka

powinien być kawalek krowy np

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
W końcu udało się zdobyć wszystkie składniki do japońskiego omleto-placka: japoński majonez Kewpie, sos do okonomiyaki i płatki suszonej ryby bonito. Wyszło smacznie.
#gotujzhejto #jedzenie #kuchniaazjatycka
https://www.justonecookbook.com/negiyaki/
f47bdfc7-46d5-4a62-89a6-38d9fad2e1dc
ColonelWalterKurtz

Wow. Wygląda super. Rozumiem, że przepis z podlinkowanej strony?

bishop

Jak ten Kewpie? Kolega mówił, że paskudny.

Sos do okonomiyaki polecasz? Bo robiłem kiedyś z przepisu topgar i tam chyba mieszałem keczup z sosem sojowym i w sumie był dobry.

Felonious_Gru

@SilverMonkey

japoński majonez Kewpie,

Lepszy niż kielecki?

Zaloguj się aby komentować

Focaccia z domową kiełbasą, domowymi ogórkami kiszonymi, własnymi pomidorami i domowym przecierem z własnych pomidorów.

Ostatnio weszło dobrze, a został mi jeszcze przecier. Tym razem nie zapomniałam o serze

#gotowanie
b33e6e48-ee56-468d-8e1b-f37492b473f7
monke

@GazelkaFarelka ale i tak by się zjadło...

51d2bcd8-14b0-4f68-a45e-e505a16cb9f5
Opornik

@GazelkaFarelka Kobieta kobiecie wrogiem.


moja stara przechodziła obok i zobaczyła zdjęcie.

Teraz muszę zamówić pizzę dla całej rodziny.

5ad25121-8c40-4c2b-bc2d-5f5eef58ded0

Zaloguj się aby komentować

Najszybszy sos czosnkowy

Do litrowego słoika wrzucacie że 4 ząbki czosnku, 3 łychy majonezu, 2 łychy gęstej śmietany, pół łyżeczki soli, całość blendujecie blenderem ręcznym. Zakręcacie słoik pokrywką i do lodówki na minimum godzinkę. Może postać parę dni.

Zamiast kupować sos że sklepu, można mieć własny pyszny sosik bez konserwantów i generowania zbędnych odpadów.

Można poeksperymentować co jeszcze tam dorzucić żeby podkręcić smak, np. koperek, pieprz, ale taka sama baza też jest wystarczająca.

#gotowanie
c226cd5e-9eda-49da-823f-fb618459162d
3329ab38-ca24-4932-ae46-3a2b30ad43be
prepetum_mobile

ee no nie wiem. Taki surowy czosnek ostro daje z paszczy. Jednak na początku trochę trzeba go upiec

Wido

Do tego pół łyżeczki soku z cytryny i musztardy i masz pełnię smaku.

Tangas

Bez konserwantów to on by był, gdyby jeszcze majonez zrobić samemu. Kupne majonezy nie są zbyt zdrowe.

Zaloguj się aby komentować

Pizza z resztek na grubym. Moja ulubiona.

#gotowanie #pizza

PS. Dopiero teraz zorientowałam się, że zapomniałam dać sera, ale już zjedzona i nikt nie zauważył
636f8de2-faa8-4041-8e50-2faa3c028ad4
Niv

@GazelkaFarelka a też mnie dziś na picke naleciało. Mam twój ser;) w sumie 4 + marynowane jalapeno.

e09b7c3a-6886-4d72-8d2b-14b6535bf7b6
Mr.Mars

@GazelkaFarelka Nie mów nikomu w domu, że nie było sera.


Następnym razem będą sprawdzać składniki.

cweliat

@GazelkaFarelka jakiś przepis na ciasto można?

Zaloguj się aby komentować

Chciałbym wam zaproponować bardzo fajny i bardzo prosty sposób na pomidory, coś jak pomidory w puszce.

Bierzesz pomidory, proponuje odmianę lima bo mają bardzo mało tej wody w środku. Myjesz, kroisz, pozbywasz się tego zielonego gdzie była szypułka.

Wkładasz do słoika, sypiesz sól na duży słoik 900ml dwie łyżeczki na mniejszy jedną łyżeczkę.
Pasteryzujesz w piekarniku i tyle.

W tamtym roku robiliśmy pierwszy raz, z 15kg pomidorów i przez zimę sobie zjedliśmy, w tym roku na razie z 10kg zrobilismy, jeszcze z 10kg będziemy robić.

Proponuję używać większych słoików z szeroką nakrętka bo wtedy ładnie wchodzi blender i można sobie zmiksować np do zupki czy coś :)

#gotujzhejto #przetwory #gotowanie
01fe1b09-021b-4a5c-a835-18bb43f2fef0
f452a891-c819-4ec7-82ac-372e6a0071de
wonsz

Proponuję nie ciąć tylko ponakłuwać szpilką skórkę i zalewa jak do ogórków konserwowych - teściowa tak robi odkąd pamiętam, partnerka i dzieciaki wpierdalają jak małpa kit...

VikingKing

@cebulaZrosolu mi stara robi gotowy, bezmięsny sos do spagetii ino makaron ugotować. Zna się baba na mojej niesamodzielności.

Zaloguj się aby komentować

Hokkaido/cukinia/marchew/ziemniok/imbir/ podkład cebula cukrowa i polski czosnek. Kurkuma, pieprz, odrobina green curry. + Mleko kokos (litr) i pół litra bulionu z łaty wolowej. Za 40 min blender i mamy zapas zupy na nastepny tydzień.

Szkoda że nie ma z nami @gtotheg , odpalilbym jej sloiczek.

#gotowanie #jedzenie
06063395-cd67-4dec-9197-4a5dfe3d81df
Hoszin

To miozesz odpalić słoik, takie pyszności :)

Zaloguj się aby komentować

Czasami trzeba postawić świat na głowie

Passata bazyliowo-czosnkowa, trochę się przeliczyłam ze słoikami, ale to nic, mały pójdzie na pierwszy ogień

#mollgotuje #gotowanie #przetwory
e9fa8d73-b1ef-467b-8920-fed41eb781e2
Mr.Mars

@moll Masz drukarkę do takich etykiet?

Navane

U nas też wczorajszy dzień to przetworowy:)

e749dffb-8528-4b11-bdaa-b1bdfc50edb9
VonTrupka

Tej Mi, ty na długo tyle powietrza pasteryzujesz?

Zaloguj się aby komentować

Tarta z wędzonym łososiem i serem cheddar

Przepis od pana Roberta Makłowicza, opublikowany kiedyś na opakowaniu łososia sprzedawanego w Tesco.
Czas to około 45 minut, z czego 30 minut to czekanie, aż się upiecze.
Porcja na 2 dorosłe osoby, z ewentualnie dwójką małych dzieci, jak matka dba o linię. Wygląda na niewielką ilość, ale jest zapychające, rozgrzewające i sycące na długo. Idealne na zbliżające się już chłodniejsze, jesienne dni, aby zjeść obiad i iść jeszcze popracować w ogrodzie.

1 ciasto francuskie - pieczemy na złoto.

W międzyczasie trzemy na grubej tarce 150-200g sera cheddar, dorzucamy 100g (1 opakowanie) pokrojonego wędzonego łososia, 5 łyżek śmietany, 2 jajka, pieprz, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielone/starte). Soli się nie dodaje, bo łosoś i ser są słone. Wszystko mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do zrumienienia. Ja wstawiam na wyższą prowadnicę, na 25 minut na 200 stopni.

#szybkiobiad
83d3b51e-58ab-45aa-a189-30c3b5834a39
Alawar

Wygląda smacznie pod warunkiem że nie trafie na ość wtedy nie zjadam bo to jest dla mojego podniebienia czyste zło.

Lubiepatrzec

Jedzenie bardzo fajne ale wolałbym abyśmy jeszcze nie mówili o końcu lata, dobrze? 😉

bishop

80% dania to tłuszcz, no co kto lubi

Zaloguj się aby komentować

Tak jak pisałem wczoraj, jabłek trochę mi się uzbierało, część zbioru dałem sąsiadce. Część poszła na szarlotkę a najwieksza cześć poszła na jabłka smażone z cynamonem do słoików

#gotujzhejto #pieczzhejto #ogrodnictwo #zainteresowania #jedzenie
cf72e237-535a-485f-9c50-52b6dcf765c1
91316698-1245-499e-bd4c-cf4d09509f2b
Half_NEET_Half_Amazing

o kurde

pierwszy raz słyszę ze ktoś smazy jabłka i jeszcze je później pakuje w słoiki

ciekawe

Zaloguj się aby komentować