Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

268

Gotowanie, przepisy i inne takie

Pomidorki konfitowane, jakie to dobre. Jak ktoś lubi klimaty słodko-wytrawnie typu żurawina czy powidła śliwkowe do mięs, to polubi też takie słodkie pieczone pomidorki z przyprawami. Alternatywa suszonych - ale są miękkie i można je rozsmarować na chlebie, grzance lub dodać do spaghetti.

Poza tym idealny sposób na zagospodarowanie pomidorków koktajlowych na koniec sezonu, kiedy nikt nie chce już ich jeść i wiele wisi już mocno dojrzałych, zcukrzonych.

Następna partię zrobię w male słoiczki i zapasteryzuję.

#pomidory #gotowanie
4ab5f806-5b22-4f7b-9eb6-c3a5e2ca0426
voy.Wu

takie zcukrzone pieczone pomidorki brzmią nieźle

Mr.Mars

@GazelkaFarelka W twojej spiżarce to muszą być same dobre rzeczy.

lipa13

@GazelkaFarelka Jak już robisz smaka to jeszcze podrzuć przepis

Zaloguj się aby komentować

Dużo jeszcze pomidorków koktajlowych, ale już nikt nie chce ich jeść. Pierwszy raz próbuję zrobić konfitowane pomidorki. Ciekawe, co z tego wyjdzie.

Swoją drogą nasiona tej krzyżówki kosztują więcej niż najlepszy kolumbijski towar (płaciłam 30 zł z dostawą że Szwecji za 8 sztuk!), ale są totalnie tego warte. Zaczynają owocować jako pierwsze, kończą jako ostatnie, owocują obficie, nie wybrzydzają na warunki glebowe.

#pomidory
7c9d5eb3-e000-4e18-b322-4a68383dd37b
moll

@GazelkaFarelka co to za cuda?

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
I naszedł czas na uroczo pałające rumieńcem kronselki. No po prostu są takie piękne, że nie mogłam na nie patrzeć jak leżą pod drzewem. Top 1 odmiana, jeżeli chodzi o ciasta. Rozpieka się idealnie, zupełnie nie puszczając zbędnej wody. Dzisiaj ciasteczka cynamonowe (tym razem dużo więcej przyprawy) oraz szarlotka.

#domowewypieki
82329ea7-1a1d-4e3f-baa0-83d2fcd8e6e9
68b3c6e1-2599-4c63-8ddf-ed3b973e9b9c
ca727a6d-0c2d-4c55-b798-ecc757c2f347
ErwinoRommelo

Uuu szarlotkę to ja lubię

Zaloguj się aby komentować

Dziś w końcu nadszedł ten dzień- będę robił pierwszy w życiu rosół. Jak przed każdym większym i nieznanym zadaniem- poszukałem najpierw informacji na jego temat. No i wiem już co mi potrzeba na rosół z kury (zara pojadę po rzeczy, mam nadzieję że znajdę wszystko), mam też zapisane parę wskazówek- mianowicie:

Solić na sam koniec;
Kuraka do zimnej wody z przyprawami, podpieczone warzywa do gara po zagotowaniu kury i zdjęciu szumowin;
Gotować w uj powoli, długo. Pod 3/4 przykrycia lub bez i uzupełniać zimną wodą braki.

Ale jak macie jeszcze jakieś wskazówki to mile widziane. Zerknę jak wrócę z zakupów (co może potrwać trochę).

Miłej niedziołki tak wołgle też.

#jedzenie #rosol #kiciochpyta
onomatopeja

@DonRzoncy

Nie dolewa się wody w trakcie gotowania rosołu. Ani nawet po ugotowaniu.

Guma888

Najlepiej też wymieszac mięso. Kura,kaczka,może pręga wołowa. Jak znajdziesz kości wołowe,to wyjdzie z takiego rosołu zajebista pomidorowa

Jim_Morrison

Żeby nie musieć zbierać szumowin wystarczy czikena na początku zagotować, umyć i zalać ponownie świeżą wodą.

Zaloguj się aby komentować

Generalnie zalewajka to łatwa do przygotowania zupa, ale w żadnym przepisie nie ma nawet wzmianki o tym, jak ciężko nie zeżreć całej zesmażonego wcześniej partii boczku i kiełbasy.

#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
69c04d91-467a-45f3-a3ae-5369a4b1b489
voy.Wu

daj cały skrótowy przepis tak jak ty gotujesz

dolitd

@Piechur Ja tak mam jak podsmażam mięso na gulasz.

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto
U mnie dziś uroczyste otwarcie sezonu dyniowego. Ciasto dyniowe + chlebek dyniowy, na popitę kawa pumpkin spice i na zakończenie piwko dyniowe.
Dodatkowo w pokoju jeszcze się pali świeczka dyniowa. ;D
7869b07e-04c3-4252-9094-3bc60c44335f
moll

@Habemus_canem nie zauważyłeś spomarańczowień na skórze? xD

Smerf_Maruda

Niecierpie ciasta dyniowego

Piechur

To się aż prosi o serię #recenzjedyniowychrzeczy

Zaloguj się aby komentować

Trochę mnie rozbawiło, a trochę dało do myślenia...
#heheszki #gotujzhejto

https://www.youtube.com/shorts/fMGIg1YmoR8
cebulaZrosolu

@paramyksowiroza przecież wszystko to samo można zrobić widelcem albo łyżką ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

moll

@paramyksowiroza jak telezakupy xD

LondoMollari

@paramyksowiroza Jak taka mądra, to niech pokroi guanciale i następnie odcedzi spaghetti tymi swoimi pałeczkami. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Pizzka do podziału
#gotujzhejto #pizza
b2a57a72-e4d8-4384-bb57-e4b39d03dc28
Barcol

@Felonious_Gru jadłem tylko raz w życiu z brzoskwiniami, i w kompozycji z... Rybą i była pyszna!

slynny_skorpion

@Barcol jakby jeszcze ukatrupić kalmara/ośrmionicę, to chyba by wyszedł tort urodzinowy.

pisałem kiedyś, że się urodziłem na złej szerokości geograficznej.

Komenda_Miejska_Polucji

@Barcol to gówno na wierzchu świadczy o tym, że to nie jest pizza

Barcol

@Komenda_Miejska_Polucji

a80ca967-c10b-4783-8675-6d91c634d553
Komenda_Miejska_Polucji

Komentarz usunięty przez moderatora

HmmJakiWybracNick

@Barcol Ja mam tak, że co poznałem na słono to zostaje na słono, a co poznałem na słodko to zostaje na słodko. Tak na przykład: naleśniki tylko na słodko; pizza, pierogi, zupy, makaron, ryż, kasza na słono. Wyjątkiem jest chleb, który mogę zjeść na słono i na słodko (ale jednak preferowany sposób na słono).

Więc dla mnie ten ananas nie do przełknięcia

Zaloguj się aby komentować