Chciałbym wam zaproponować bardzo fajny i bardzo prosty sposób na pomidory, coś jak pomidory w puszce.

Bierzesz pomidory, proponuje odmianę lima bo mają bardzo mało tej wody w środku. Myjesz, kroisz, pozbywasz się tego zielonego gdzie była szypułka.

Wkładasz do słoika, sypiesz sól na duży słoik 900ml dwie łyżeczki na mniejszy jedną łyżeczkę.
Pasteryzujesz w piekarniku i tyle.

W tamtym roku robiliśmy pierwszy raz, z 15kg pomidorów i przez zimę sobie zjedliśmy, w tym roku na razie z 10kg zrobilismy, jeszcze z 10kg będziemy robić.

Proponuję używać większych słoików z szeroką nakrętka bo wtedy ładnie wchodzi blender i można sobie zmiksować np do zupki czy coś :)

#gotujzhejto #przetwory #gotowanie
01fe1b09-021b-4a5c-a835-18bb43f2fef0
f452a891-c819-4ec7-82ac-372e6a0071de
wonsz

Proponuję nie ciąć tylko ponakłuwać szpilką skórkę i zalewa jak do ogórków konserwowych - teściowa tak robi odkąd pamiętam, partnerka i dzieciaki wpierdalają jak małpa kit...

cebulaZrosolu

@wonsz pomysłów na pomidory jest dużo, ale tu nie trzeba robić żadnej zalewy :)

VikingKing

@cebulaZrosolu mi stara robi gotowy, bezmięsny sos do spagetii ino makaron ugotować. Zna się baba na mojej niesamodzielności.

cebulaZrosolu

@VikingKing a makaron umiesz ugotować? :D

VikingKing

@cebulaZrosolu jak mnie mocno głód przyciśnie to i nawet zimioki ugotuję ale wolę to zostawić profesjonaliście.

Ja starej 150l wody na ogródek, co drugie dzień nie każe wylewać, więc niech robi swoje.

Zaloguj się aby komentować