Chciałbym wam zaproponować bardzo fajny i bardzo prosty sposób na pomidory, coś jak pomidory w puszce.
Bierzesz pomidory, proponuje odmianę lima bo mają bardzo mało tej wody w środku. Myjesz, kroisz, pozbywasz się tego zielonego gdzie była szypułka.
Wkładasz do słoika, sypiesz sól na duży słoik 900ml dwie łyżeczki na mniejszy jedną łyżeczkę.
Pasteryzujesz w piekarniku i tyle.
W tamtym roku robiliśmy pierwszy raz, z 15kg pomidorów i przez zimę sobie zjedliśmy, w tym roku na razie z 10kg zrobilismy, jeszcze z 10kg będziemy robić.
Proponuję używać większych słoików z szeroką nakrętka bo wtedy ładnie wchodzi blender i można sobie zmiksować np do zupki czy coś :)
#gotujzhejto #przetwory #gotowanie
Bierzesz pomidory, proponuje odmianę lima bo mają bardzo mało tej wody w środku. Myjesz, kroisz, pozbywasz się tego zielonego gdzie była szypułka.
Wkładasz do słoika, sypiesz sól na duży słoik 900ml dwie łyżeczki na mniejszy jedną łyżeczkę.
Pasteryzujesz w piekarniku i tyle.
W tamtym roku robiliśmy pierwszy raz, z 15kg pomidorów i przez zimę sobie zjedliśmy, w tym roku na razie z 10kg zrobilismy, jeszcze z 10kg będziemy robić.
Proponuję używać większych słoików z szeroką nakrętka bo wtedy ładnie wchodzi blender i można sobie zmiksować np do zupki czy coś :)
#gotujzhejto #przetwory #gotowanie
![01fe1b09-021b-4a5c-a835-18bb43f2fef0](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/a718ef97aabcd4996074114a8b23d97e.jpg)
![f452a891-c819-4ec7-82ac-372e6a0071de](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/250x250/a0544be9249a1b193f494ec904db2510.jpg)