Passata bazyliowo-czosnkowa, trochę się przeliczyłam ze słoikami, ale to nic, mały pójdzie na pierwszy ogień
#mollgotuje #gotowanie #przetwory
Bez soli?
@Lubiepatrzec ze solem i cukierem
@moll ostatnio słyszałem, że żeby zwalczyć kwasowość pomidorów to zamiast cukru można dodać sody oczyszczonej. Znasz ten sposób?
@Lubiepatrzec pierwsze słyszę. Obejrzałam sobie kilka przepisów i wszędzie był cukier
@moll chodzi o to, że soda oczyszczona jest zasadą a kwasowość pomidorów wynika z obecności kwasu a jak wiemy z lekcji chemii kwas plus zasada znoszą się i mamy odczyn neutralny.
@Lubiepatrzec posmaku dziwnego to nie zostawia?
@moll nie stosowałem tej metody tylko ostatnio natknąłem się na nią w internecie.
@Lubiepatrzec do zaprawek czy do dań też?
@moll nie wiem, widziałem to na jakimś filmie z sosem pomidorowym.
@Lubiepatrzec muszę poczytać. Chociaż jakoś to do mnie nie przemawia
@moll wszystko się zgadza: zasada sodowa plus kwas i masz odczyn neutralny. https://www.youtube.com/results?search_query=baking+soda+tomato+sauce
@Lubiepatrzec tylko jaki związek powstaje w wyniku neutralizacji i czy po tym sraczki nie ma. Albo innego wpływu na smak
@Lubiepatrzec lol, ludzie robią bomby ketchupowe z tego xD
@moll a to już do chemików pytanie ale zarówno pomidory i soda są jadalne i nie widzę powodu do sraczki.
@Lubiepatrzec dlatego trzeba poczytać
@moll no tak, bo soda z płynem (wodą) daje CO2 ale w garnku nic Ci nie wybuchnie.
@Lubiepatrzec nie mówię że wybuchnie, po prostu nie spodziewałam się, że ludzie się tak bawią. Jak mentosy w coli, tylko wszystko w pomidorach
@Lubiepatrzec to nie to samo danie, ale do bolognese w połowie redukcji dodaje szklankę mleka właśnie z tego powodu
@Zielczan czyli nie zwariowałem 😜
@moll peperoncino (pasteryzacja)
@glebogryzka bardzło ładnie, tylko czy nie za mocno to się bulgocze?
@moll wszystko w normie
@glebogryzka
@moll tego grubasa po lewej poproszę na paczkomat. Mogę zostać testerem, bo jest to poświęcenie na które jestem gotów
@splash545 i to od razu hurtem chcesz testować! xD
@moll no a co jak odrobinkę to nawet nie poczuje i nie będzie wiadomo czy się nie zatruje nawet. Jak testować to porządnie༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽
@splash545 lepiej zejść od razu zamiast drobnej sraczki xD
@moll otóż to! Dobrze powiedziane! xd
@splash545 o to chodzi, jak już sępić, to na maksa
@splash545 i to zupełnie nie po stoicku takie łakomstwo
@moll to żadne łakomstwo ja tu się poświęcam dla dobra całego społeczeństwa jak Marek Aureliusz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@splash545 bylebyś potem nie pisał tak rozwlekle jak Seneka
@Gepard_z_Libii żadne sępienie, obstaje przy swojej nazwie czyli testowaniu bo jest bardziej neutralna xd
@moll nic nie mogę obiecać xd
@splash545 jak zwał tak zwał o tak wiadomo o co chodzi xD
@moll ale to nie ma być wiadomo o co chodzi to trzeba tak zamotać, żeby osiągnąć cel i zostać testerem
@splash545 na razie jestem zbyt czujna i wiadomo
@moll zdeterminowany zawodnik się trafił, może faktycznie tak mu zależy na tym teście
@Gepard_z_Libii nie tylko na tym. Próbuje przy każdej wrzutce xD
@moll aha xD jakoś umknęły mi te poprzednie próby
@Gepard_z_Libii czyli coraz mniej subtelnie, widzisz @splash545 xD
@moll splasza zawsze brałem na poważnie, ma pajonka w awatarze
@Gepard_z_Libii i wyciąga te długie odnóża po gorący słoik
@Gepard_z_Libii @moll
wyciąga te długie odnóża po gorący słoik
I jak to stoik
się zajmuje samymi poważnymi sprawami. Rozmyślam o ludzkiej naturze, o życiu i o śmierci i o jajecznicy i w ogóle
@splash545 @moll tak się rodzi nowy odłam filozofii - słoicyzm
@Gepard_z_Libii słoicyzm
@splash545 teraz to raczej słoik, a nie stoik
@Gepard_z_Libii @moll kupuje to! Będę wrzucał cytaty z etykiet ze słoików
@splash545
@moll Masz drukarkę do takich etykiet?
@Mr.Mars tak, uznałam, że w końcu by się przydała. To jest jakaś drukarka termiczna. Działa na bluetooth, mam do tego apkę na telefonie
U nas też wczorajszy dzień to przetworowy:)
@Navane eleganckie
@moll dzisiaj dzieciaki też zjadły własnego szklarniowego arbuza. Co prawda był wielkości ogromnej cukinii, a nie arbuza sklepowego, ale własny ;)
@Navane i to się liczy
@moll masz szklarnie?
@Navane foliaka, w tym roku pierwszy sezon i zaszalałam z pomidorami
@moll nie zastanawiaj się i szykuj kasę na poliwęglan. Niebo a ziemia
@Navane jak mi się foliak rozleci to mam taki plan
@moll u nas 3 rok stoi. Folia co sezon się niszczyła. Poli stoi bez żadnego betonu, jedynie nóżki zagłębione w ziemi. Wichury nawet nie zadrgają nim.
Tej Mi, ty na długo tyle powietrza pasteryzujesz?
@VonTrupka to na krótko, resztę na długo xD
Źle wycyrklowałam ze słoikami
@moll no tyle chciałem powiedzieć że to by się zmieściło do 2, a ostatnia łyżeczka to na skosztowanie czy nie czerstwe i warto czekać (´・‸・ ` )
@VonTrupka właśnie próbowałam, ale nie. W te pozostałe nalane po kołnierz
Zaloguj się aby komentować