Czasami trzeba postawić świat na głowie

Passata bazyliowo-czosnkowa, trochę się przeliczyłam ze słoikami, ale to nic, mały pójdzie na pierwszy ogień

#mollgotuje #gotowanie #przetwory
e9fa8d73-b1ef-467b-8920-fed41eb781e2
moll

@Lubiepatrzec ze solem i cukierem

Lubiepatrzec

@moll ostatnio słyszałem, że żeby zwalczyć kwasowość pomidorów to zamiast cukru można dodać sody oczyszczonej. Znasz ten sposób?

moll

@Lubiepatrzec pierwsze słyszę. Obejrzałam sobie kilka przepisów i wszędzie był cukier

Lubiepatrzec

@moll chodzi o to, że soda oczyszczona jest zasadą a kwasowość pomidorów wynika z obecności kwasu a jak wiemy z lekcji chemii kwas plus zasada znoszą się i mamy odczyn neutralny.

moll

@Lubiepatrzec posmaku dziwnego to nie zostawia?

Lubiepatrzec

@moll nie stosowałem tej metody tylko ostatnio natknąłem się na nią w internecie.

moll

@Lubiepatrzec do zaprawek czy do dań też?

Lubiepatrzec

@moll nie wiem, widziałem to na jakimś filmie z sosem pomidorowym.

moll

@Lubiepatrzec muszę poczytać. Chociaż jakoś to do mnie nie przemawia

Lubiepatrzec

@moll wszystko się zgadza: zasada sodowa plus kwas i masz odczyn neutralny. https://www.youtube.com/results?search_query=baking+soda+tomato+sauce

moll

@Lubiepatrzec tylko jaki związek powstaje w wyniku neutralizacji i czy po tym sraczki nie ma. Albo innego wpływu na smak

moll

@Lubiepatrzec lol, ludzie robią bomby ketchupowe z tego xD

Lubiepatrzec

@moll a to już do chemików pytanie ale zarówno pomidory i soda są jadalne i nie widzę powodu do sraczki.

moll

@Lubiepatrzec dlatego trzeba poczytać

Lubiepatrzec

@moll no tak, bo soda z płynem (wodą) daje CO2 ale w garnku nic Ci nie wybuchnie.

moll

@Lubiepatrzec nie mówię że wybuchnie, po prostu nie spodziewałam się, że ludzie się tak bawią. Jak mentosy w coli, tylko wszystko w pomidorach

Zielczan

@Lubiepatrzec to nie to samo danie, ale do bolognese w połowie redukcji dodaje szklankę mleka właśnie z tego powodu

Lubiepatrzec

@Zielczan czyli nie zwariowałem 😜

glebogryzka

@moll peperoncino (pasteryzacja)

4481289e-c088-44c6-a496-ce73b72464bd
moll

@glebogryzka bardzło ładnie, tylko czy nie za mocno to się bulgocze?

splash545

@moll tego grubasa po lewej poproszę na paczkomat. Mogę zostać testerem, bo jest to poświęcenie na które jestem gotów

moll

@splash545 i to od razu hurtem chcesz testować! xD

splash545

@moll no a co jak odrobinkę to nawet nie poczuje i nie będzie wiadomo czy się nie zatruje nawet. Jak testować to porządnie༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽

moll

@splash545 lepiej zejść od razu zamiast drobnej sraczki xD

splash545

@moll otóż to! Dobrze powiedziane! xd

Gepard_z_Libii

@splash545 o to chodzi, jak już sępić, to na maksa

moll

@splash545 i to zupełnie nie po stoicku takie łakomstwo

splash545

@moll to żadne łakomstwo ja tu się poświęcam dla dobra całego społeczeństwa jak Marek Aureliusz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

moll

@splash545 bylebyś potem nie pisał tak rozwlekle jak Seneka

splash545

@Gepard_z_Libii żadne sępienie, obstaje przy swojej nazwie czyli testowaniu bo jest bardziej neutralna xd

splash545

@moll nic nie mogę obiecać xd

moll

@splash545 jak zwał tak zwał o tak wiadomo o co chodzi xD

splash545

@moll ale to nie ma być wiadomo o co chodzi to trzeba tak zamotać, żeby osiągnąć cel i zostać testerem

moll

@splash545 na razie jestem zbyt czujna i wiadomo

Gepard_z_Libii

@moll zdeterminowany zawodnik się trafił, może faktycznie tak mu zależy na tym teście

moll

@Gepard_z_Libii nie tylko na tym. Próbuje przy każdej wrzutce xD

Gepard_z_Libii

@moll aha xD jakoś umknęły mi te poprzednie próby

moll

@Gepard_z_Libii czyli coraz mniej subtelnie, widzisz @splash545 xD

Gepard_z_Libii

@moll splasza zawsze brałem na poważnie, ma pajonka w awatarze

moll

@Gepard_z_Libii i wyciąga te długie odnóża po gorący słoik

splash545

@Gepard_z_Libii @moll

wyciąga te długie odnóża po gorący słoik

I jak to stoik

się zajmuje samymi poważnymi sprawami. Rozmyślam o ludzkiej naturze, o życiu i o śmierci i o jajecznicy i w ogóle

Gepard_z_Libii

@splash545 @moll tak się rodzi nowy odłam filozofii - słoicyzm

moll

@Gepard_z_Libii słoicyzm

moll

@splash545 teraz to raczej słoik, a nie stoik

splash545

@Gepard_z_Libii @moll kupuje to! Będę wrzucał cytaty z etykiet ze słoików

Mr.Mars

@moll Masz drukarkę do takich etykiet?

moll

@Mr.Mars tak, uznałam, że w końcu by się przydała. To jest jakaś drukarka termiczna. Działa na bluetooth, mam do tego apkę na telefonie

Navane

U nas też wczorajszy dzień to przetworowy:)

e749dffb-8528-4b11-bdaa-b1bdfc50edb9
moll

@Navane eleganckie muszę w przyszłym roku też ogórki posadzić

Navane

@moll dzisiaj dzieciaki też zjadły własnego szklarniowego arbuza. Co prawda był wielkości ogromnej cukinii, a nie arbuza sklepowego, ale własny ;)

moll

@Navane i to się liczy

Navane

@moll masz szklarnie?

moll

@Navane foliaka, w tym roku pierwszy sezon i zaszalałam z pomidorami

Navane

@moll nie zastanawiaj się i szykuj kasę na poliwęglan. Niebo a ziemia

moll

@Navane jak mi się foliak rozleci to mam taki plan

Navane

@moll u nas 3 rok stoi. Folia co sezon się niszczyła. Poli stoi bez żadnego betonu, jedynie nóżki zagłębione w ziemi. Wichury nawet nie zadrgają nim.

VonTrupka

Tej Mi, ty na długo tyle powietrza pasteryzujesz?

moll

@VonTrupka to na krótko, resztę na długo xD


Źle wycyrklowałam ze słoikami

VonTrupka

@moll no tyle chciałem powiedzieć że to by się zmieściło do 2, a ostatnia łyżeczka to na skosztowanie czy nie czerstwe i warto czekać (´・‸・ ` )

moll

@VonTrupka właśnie próbowałam, ale nie. W te pozostałe nalane po kołnierz

Zaloguj się aby komentować