Przepis od pana Roberta Makłowicza, opublikowany kiedyś na opakowaniu łososia sprzedawanego w Tesco.
Czas to około 45 minut, z czego 30 minut to czekanie, aż się upiecze.
Porcja na 2 dorosłe osoby, z ewentualnie dwójką małych dzieci, jak matka dba o linię. Wygląda na niewielką ilość, ale jest zapychające, rozgrzewające i sycące na długo. Idealne na zbliżające się już chłodniejsze, jesienne dni, aby zjeść obiad i iść jeszcze popracować w ogrodzie.
1 ciasto francuskie - pieczemy na złoto.
W międzyczasie trzemy na grubej tarce 150-200g sera cheddar, dorzucamy 100g (1 opakowanie) pokrojonego wędzonego łososia, 5 łyżek śmietany, 2 jajka, pieprz, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielone/starte). Soli się nie dodaje, bo łosoś i ser są słone. Wszystko mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do zrumienienia. Ja wstawiam na wyższą prowadnicę, na 25 minut na 200 stopni.
#szybkiobiad
Wygląda smacznie pod warunkiem że nie trafie na ość wtedy nie zjadam bo to jest dla mojego podniebienia czyste zło.
@Alawar gdzie w wędzonym łososiu są ości?
@monke Nie znam się na rybach nie wiem
Jedzenie bardzo fajne ale wolałbym abyśmy jeszcze nie mówili o końcu lata, dobrze? 😉
@Lubiepatrzec Już się zrobiło jesiennie u mnie, chłodno dziś, jabłka zbierałam, wysadzałam do gruntu rośliny z doniczek
@GazelkaFarelka ehh, "jesień idzie, nie ma na to rady" 🍂🍁
@Lubiepatrzec nie martw się. Jeszcze chwila, wszystkich świętych i już boże narodzenie będzie.
@NatenczasWojski uspokójcie się! Jest jeszcze lato! 🌞
80% dania to tłuszcz, no co kto lubi
@bishop Tłuszczem z białkami (ser żółty i łosoś) się najesz bo wzbudza uczucie sytości, w odróżnieniu od takiej samej ilości kalorii ale przyjętych w postaci węgli, gdzie po 3h już znowu szukasz czegoś do jedzenia.
Zaloguj się aby komentować