Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

268

Gotowanie, przepisy i inne takie

Dziś polecam Bhuna Gosht - takie curry z baraniny:

#gotujzhejto #baranina #gotowanie #jedzenie
0e50fccc-5391-47d9-b6d0-78a099e5f37e
4Sfor

Co to za gatunek ryżu i w jakim sklepie można go kupić?

cyber_biker

@paramyksowiroza od razu widać, że ryż pierwsza klasa, wygląda na górski / basmati

Zaloguj się aby komentować

Dzisiejsze śniadanko do oceny. Jajecznica z kurkami na maśle, do tego odrobina koperku i ciepła bułeczka z solonym masłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zapijane Inką, taki to mój niedzielny rytuał, pijałem Inkę od młodości razem z dziadkiem. Codziennie rano robił sobie kawę zbożową i kanapkę z boczkiem lub słoniną. Po śniadaniu wsiadał na traktor, podpinał wóz i zbieraliśmy po wsi bańki z udojem a potem zawoziliśmy do mleczarni. Nie ma już dziadka, baniek ani nawet mleczarni, ale inkę co niedziela rano wypijam. Taka to moja świeczka.

Miłej niedzieli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzhejto #jedzenie
3c5d02bb-5128-4ba3-9010-63da6bd0546d
SuperSzturmowiec

Obiad kołchozniczy średnio wygląda i smakuje jeszcze gorzej

5338f38b-f7d6-49e8-b11d-8910b8626d52
Guma888

U mnie była wczoraj,tyle,że z pietruszką

b2626dbd-9ea5-4073-85c1-7ec4b285857e

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Kupiłam sobie nową zabawkę i się bawię przy okazji skręca mnie, bo muszę poczekać aż ostygnie

#gotujzhejto #mollgotuje #jedzenie
0facfd22-2dea-4df8-bea5-3c0d8552d737
Trupus

@moll Też pamiętam swój pierwszy posiłek na talerzu, łezka się w oku kręci ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Mr.Mars

@moll Jak coś robi jedzonko tó jest dobrą zabawką.

Soviel

@moll fajne ciasto ciocia ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Wrażliwych proszę o opuszczenie tego wpisu...

Dziś na obiad prawdziwa pizza a'la polacca. Taka, jak w latach 80 piekły nasze matki. Ciasto drożdżowe na blachę i na to dodatki. Moja matka robiła nawet z bigosem zajadaliśmy się tym wierząc, że jemy wyśmienitą pizzę.

Nie chciało mi się dziś w taki upał szuflować jak murzyn węgiel do silnika parowca i piec trzech cienkich placków.

Chciałam zrobić jakieś danie z pomidorami, które - jak wspomniałam w poprzednim wpisie - będziemy teraz jeść na śniadanie, obiad i kolację Miałam kilka przejrzałych, zcukrzonych pomidorów, które już są niesmaczne na kanapce, idealnie za to nadały się na sos. Bazylia również z własnej szklarni.
bb23417b-ed21-40bb-8453-68d85c54d390
f13343d2-661a-4496-a2a6-e0f0c129ff05
czomik

Mi się takie coś przejadło. Teściowa często robi taką "pizzę", z tym że jak większość jej kulinarnych dzieł robi zawsze tak samo, na pałę i w ilościach hurtowych. Później nas uszczęśliwia takim drożdżowym plackiem który ląduje w zamrażalniku na wcześniej dostawie.


Taka pizza może być dobra ale z dobrymi składnikami, a nie z półsurowymi pieczarkami i kukurydzą bo zazwyczaj takie dodatki są dla mnie. Sos bez przypraw, całość bez smaku bo przecież sobie poleje ketchupem... ehhh

piotrx65

W 1990 na hali targowej w Gdańsku jadłem pizzę na grubym pokrytą jajecznicą i ogórkiem kiszonym.

Shivaa

Moja mama robiła do tego typu pizzy specjalny sos, ciekawa jestem czy u kogoś jeszcze było podobnie?

Przepis na sos to mniej więcej:

Na patelni usmażyć cebulę, kiełbasę, paprykę, pieczarki, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wystudzony sos nałożyć na wyrośnięte ciasto (koniecznie grube, prostokątna blacha) i na górę posypać startym żółtym serem, oregano i do pieca.

Ostatnio robiłam i polecam bo to na prawdę ciekawa wariacja pizzy, i cała rodzina się naje 😅

Zaloguj się aby komentować

Dawno temu się zraziłem do risotto, bo mi nie wychodziło nigdy, ale po namowach różowej spróbowałem raz jeszcze, pierwszy lepszy przepis z internetu i lecimy:)

Jako dodatki padlo na filet z kurczaka, szparagi (niestety mrożone xd) i por bo został kawałek i nie miałem co z nim zrobić, muszę się wam pochwalić, że wyszło zajebiste, sam jestem zaskoczony i dumny z siebie jednocześnie;)

#gotowanie #gotujzhejto #chwalesie
nxo userbar
3c982ae9-0b22-4e15-ab98-b50c6f04f136
roadie

@nxo dobre rizotto jest zajebiste. Robiles z winkiem i na rosole? i ze startą skórką cytryny?

SuperSzturmowiec

Jajo przy piątku na Anna Berg

cfe41a9a-b2a6-41c8-8314-ffdf80e5fca9
Koval

@nxo oo takie risotto super sprawa. Szkoda, że czasochłonne jeśli trzeba bulion do tego robić

Zaloguj się aby komentować

W robieniu naleśników najgorsze jest ich przewracanie na patelni...

#oswiadczenie #gotowanie #jedzenie #mollgotuje
Bigos

@moll W robieniu naleśników najgorsze jest życie.

tomwolf

@moll patelnia musi być całkowicie płaska, dobrze natłuszczona (ale nie morka z tłuszczu) o mocno rozgrzana, wtedy nawet uda Ci się je przerzucać w powietrzu jak chef

UmytaPacha

@moll z czym placki wariacie?

Zaloguj się aby komentować

Odwrócone tosty, ciasto francuskie zapiekane z zawartością pod spodem.

Na papier do pieczenia idzie smarowana pędzelkiem oliwa, pieprz, cebula, pomidory, czarne oliwki, oregano. Przykrywane ciastem francuskim, dobrze dociśnięte, podziurkowane widelcem i zapiekane aż będzie złote i odparuje woda z pomidorów. Po odwróceniu łopatką posypane Grana Padano (10.99 zł / 150g w Dino ) oraz solą.

#pomidory oczywiście z własnej szklarni.

Muszę zacząć wymyślać dania z pomidorów, bo zaczyna się sezon, gdzie pomidory będziemy jeść na śniadanie, obiad i kolację
b68c1411-96a0-4e1b-8b8f-656256b94b7a
db82688c-19c4-4776-9048-68375aa9529f
Dzisiaj zrobilem najlepsza pizze w swoim zyciu
#pizza #gotowanie
def userbar
63392b5d-483e-48a6-a6c4-ad7e3a378af7
a247dcdc-9fac-4008-97c7-f35aecb5d2b6
janusz_p0lak

Bardzo ładna, ale moja pizza studiuje prawo

Bankrut.pl

@def Mmmm piekne brzegi, widać, że bardzo smaczne Ja ostatnio jem prawie codziennie najelepszą pizze z sosem na śmietance w różnych odmianach, sprobuj, polecam

e8243e04-4d95-40e6-be6a-1c547d564f6e

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto #gotowanie
Kleszcze, mmm, moje ulubione. Oczywiście z solą i masełkiem. Kilo dzisiaj już ojebane więc teraz papierosek oraz herbatka i trzeba będzie udać się do sali tronowej.
4f1ea284-6e76-4e66-9287-58d4ba294cd7
qweasd

Ano, koty to uwielbiają ^^ moje trzeba odganiać, bo jedzą na potęgę

jamie-tee

@Jim_Morrison polecam po sezonie w lidlu są zajebiste mrożone, co najfajniejsze oni mrożą młody bób

Usted

@Jim_Morrison jakie kurwa kleszcze. To bób jest

Zaloguj się aby komentować

Świeżo zebrane zajączki z czosnkiem i cebulą w sosie śmietanowym.

#gotujzhejto #grzyby #gotowanie
585b726f-dca0-42cd-a3f8-2178335e36a7
800d611c-73e3-45ec-81de-69dc59ee6765
SunSenMeo

Tak zepsuć grzyby 🙄

Opornik

@SunSenMeo Czemu? Suszonych mam taką masę że nie ma sensu suszyć więcej.

koniecswiata

@Opornik Ja nazywam zajączki grzybem homeopatycznym, bo nie mają żadnego aromatu ani smaku. W lesie nie schylam się po nie - szkoda pleców, wiek już nie ten. Poza tym nienawidzę tej gilowatej tekstury tego grzyba bleh... Więc jak dla mnie to zepsułeś sos śmietanowy zajączkami

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@koniecswiata zajączki to bardzo dobre grzyby

jotoslaw

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak przecież to prawie podgrzybek

jotoslaw

a u mnie tylko kleszcze i komary

Zaloguj się aby komentować

Jak psiknę gazem pieprzowym w sos to będzie on wtedy ostry?
#gotujzhejto
bd06a093-cbd5-4e60-bbf6-b464a3e65c2c
Suodka_Monia

@Dalmierz_Ploza Psiknij siebie to Ty będziesz ostry

965a1ed8-f650-4671-afba-fc539ae0db9c
Dalmierz_Ploza

@Suodka_Monia co najwyżej gruby o.O

wonsz

@Dalmierz_Ploza żyletki daj

Dijego

@Dalmierz_Ploza Raz tak psikaliśmy z ziomeczkiem na filety z kurczaka na grillu. Były mocno ostre XD A no i nie psikaj w zamkniętym pomieszczeniu przypadkiem bo to ma większą moc niż się wydaje.

Zaloguj się aby komentować