Wesprzyj nas i przeglądaj Hejto bez reklam

Zostań Patronem
It's alive!!!! Oh, it is alive!!!

https://streamable.com/i5b4uy

Wczoraj po powrocie z pracy ujrzałem piękny kożuszek pracujących drożdży, i wybrzuszony dekiel, ale stwierdziłem też w pomieszczeniu nieco intensywny zapach drożdży..

Te plastikowe rurki fermentacyjne to jakieś 💩

PROTIP: Gdybyście się bawili w jakąkolwiek fermentację to te plastikowe rurki trzeba oskrobać w miejscu zgrzewania, ta mikro nieszczelność wystarczy..

Na szczęście miałem pod ręką drugą, szybko ją 'oskrobałem' i wykonałem ekspresową podmiankę.

Zaglądając do piwnicy jeszcze raz wieczorem - usłyszałem to na co czekałem - PLUM!

Ahhh radości nie było końca ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

#piwowarstwo #hejtopiwo #ciekawostki #hobby #piwo #domowepiwo #tworczoscwlasna #chwalesie #browarnictwo #zuchpostuje  #pijciezemnabrzeczke

cc: @Pirazy chciałeś wiedzieć czy 'ruszy' 😃
1c69108a-a713-4bdc-b763-3d3cc349c4da
756833c8-3086-438a-8005-0c6e94df9957
zuchtomek userbar
9

Komentarze (9)

Kiedyś z bratem robiliśmy wino z borówki. 2 tygodnie nie chciało zastartować, ale jak zastartowało to wystrzeliło korek z tymi rurkami 😃

Nie tuningowałeś tego, tylko zrobiłeś wg. "przepisu" i załączonych składników?

Kumple tak się zniechęcili, bo zrobili Coopers Lagery i wyszedł im rozwodniony Harnaś. Oczywiście co kto lubi, bo zaś mam znajomego, którego uczyłem warzyć ze słodów, a potem się okazało, że jemu taki rozwodniony Harnaś najbardziej podchodzi ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Jeśli będzie pasowało - ok. Jeśli nie, to spróbuj następnym razem kupić zestaw z ekstraktami + chmielenie na zimno. Pamiętam jednego Mirka, któremu wyszło świetne piwo tym sposobem.

@Nemrod Tak jak wczoraj pisałem - robiłem zgodnie z przepisem bo chcę wiedzieć jak taka 'baza' smakuje i co ewentualnie chciałbym poprawiać, w którym kierunku dążyć. Takie bardziej zapoznanie praktyczne z samym procesem.


To moja pierwsza fermentacja jakiegokolwiek alkoholu więc nie nastawiam się na cuda 😜

Zakładam raczej, że jak będzie średnie to będzie dobrze 😀


No chmiel już prawie dziś zamówiłem, ale stwierdziłem - "Nie Tomek, na spokojnie tym razem' 😜


Chociaż w sumie.. Hmmm..


Mógłbym po zakończeniu fermentacji część rozlać już do butelek, a pozostałość jeszcze nachmielić czy to już za późno i bez sensu? 🤔


Docelowo też planuję samodzielnie uwarzyć od podstaw, ale to raczej na jesienno-zimowy czas zostawiam 😉

@zuchtomek Goryczki już do tego nie dodasz (naturalnie, bo pewnie są jakieś sztuczne/gotowe, jak wszystko), bo żeby mieć goryczkę z chmielu to musisz brzeczkę z chmielem gotować przez jakiś czas (zwykle godzinę).

Natomiast osobną sprawą jest chmielenie na zimno - to dodaje aromat chmielu do piwa. Gdyby baza była konkretna, to taki aromat zrobi robotę. Tu bym raczej to olał i sprawdził co wyszło - obstawiam coś zbliżonego do rozwodnionego koncerniaka. Dlatego mój komentarz - da się zrobić bardzo dobre piwo z ekstraktów.

@Nemrod Jeśli na pierwszy raz wyjdzie mi koncerniak to w sumie zadowolony będę z siebie xD

@zuchtomek no i elegancko xD jak nie masz mozliwosci sprawdzenia BLG to poczekaj dla pewnosci 20 dni i butelkuj

@Pirazy PIerwszy weekend kwietnia planuję rozlew bo też czuję, że to chwile potrwa 😜

@zuchtomek plastikowe rurki maja to podstawowa zalete ze sie nie tluka 😉 u mnie na poczatku tez byl drozdzowy zapaszek, pozniej juz nie wyczywalem. Gozdawa chwali sie, ze dodaje do brewkitow porzadne drozdze, wiec moze cos w tym jest, mnie przestraszylo tylko to, ze bylo ich ledwo 7g, dlatego kupilem inne a te leza w lodowce. Moze wykorzystam je do nastepnej warki z zacieraniem, ale to zalezy kiedy bede sie za to zabieral

Zaloguj się aby komentować