https://streamable.com/i5b4uy
Wczoraj po powrocie z pracy ujrzałem piękny kożuszek pracujących drożdży, i wybrzuszony dekiel, ale stwierdziłem też w pomieszczeniu nieco intensywny zapach drożdży..
Te plastikowe rurki fermentacyjne to jakieś
PROTIP: Gdybyście się bawili w jakąkolwiek fermentację to te plastikowe rurki trzeba oskrobać w miejscu zgrzewania, ta mikro nieszczelność wystarczy..
Na szczęście miałem pod ręką drugą, szybko ją 'oskrobałem' i wykonałem ekspresową podmiankę.
Zaglądając do piwnicy jeszcze raz wieczorem - usłyszałem to na co czekałem - PLUM!
Ahhh radości nie było końca ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
#piwowarstwo #hejtopiwo #ciekawostki #hobby #piwo #domowepiwo #tworczoscwlasna #chwalesie #browarnictwo #zuchpostuje #pijciezemnabrzeczke
cc: @Pirazy chciałeś wiedzieć czy 'ruszy'
Link do pierwszego wpisu jakby ktoś nie wiedział ocb
https://www.hejto.pl/wpis/od-zawsze-uwazalem-sie-za-piwosza-to-moze-kiedys-jeszcze-zostane-piwowarem-deg-d
Kiedyś z bratem robiliśmy wino z borówki. 2 tygodnie nie chciało zastartować, ale jak zastartowało to wystrzeliło korek z tymi rurkami
Nie tuningowałeś tego, tylko zrobiłeś wg. "przepisu" i załączonych składników?
Kumple tak się zniechęcili, bo zrobili Coopers Lagery i wyszedł im rozwodniony Harnaś. Oczywiście co kto lubi, bo zaś mam znajomego, którego uczyłem warzyć ze słodów, a potem się okazało, że jemu taki rozwodniony Harnaś najbardziej podchodzi ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
Jeśli będzie pasowało - ok. Jeśli nie, to spróbuj następnym razem kupić zestaw z ekstraktami + chmielenie na zimno. Pamiętam jednego Mirka, któremu wyszło świetne piwo tym sposobem.
@Nemrod Tak jak wczoraj pisałem - robiłem zgodnie z przepisem bo chcę wiedzieć jak taka 'baza' smakuje i co ewentualnie chciałbym poprawiać, w którym kierunku dążyć. Takie bardziej zapoznanie praktyczne z samym procesem.
To moja pierwsza fermentacja jakiegokolwiek alkoholu więc nie nastawiam się na cuda
Zakładam raczej, że jak będzie średnie to będzie dobrze
No chmiel już prawie dziś zamówiłem, ale stwierdziłem - "Nie Tomek, na spokojnie tym razem'
Chociaż w sumie.. Hmmm..
Mógłbym po zakończeniu fermentacji część rozlać już do butelek, a pozostałość jeszcze nachmielić czy to już za późno i bez sensu?
Docelowo też planuję samodzielnie uwarzyć od podstaw, ale to raczej na jesienno-zimowy czas zostawiam
@zuchtomek Goryczki już do tego nie dodasz (naturalnie, bo pewnie są jakieś sztuczne/gotowe, jak wszystko), bo żeby mieć goryczkę z chmielu to musisz brzeczkę z chmielem gotować przez jakiś czas (zwykle godzinę).
Natomiast osobną sprawą jest chmielenie na zimno - to dodaje aromat chmielu do piwa. Gdyby baza była konkretna, to taki aromat zrobi robotę. Tu bym raczej to olał i sprawdził co wyszło - obstawiam coś zbliżonego do rozwodnionego koncerniaka. Dlatego mój komentarz - da się zrobić bardzo dobre piwo z ekstraktów.
@Nemrod Jeśli na pierwszy raz wyjdzie mi koncerniak to w sumie zadowolony będę z siebie xD
@zuchtomek no i elegancko xD jak nie masz mozliwosci sprawdzenia BLG to poczekaj dla pewnosci 20 dni i butelkuj
@Pirazy PIerwszy weekend kwietnia planuję rozlew bo też czuję, że to chwile potrwa
@zuchtomek plastikowe rurki maja to podstawowa zalete ze sie nie tluka
Zaloguj się aby komentować