Wesprzyj nas i przeglądaj Hejto bez reklam

Zostań Patronem
Gotowanie to moja pasja, a więc podzielę się z Wami jednym ze sztandarowych przepisów. Przepis nie jest mój, takie przepisy nie wymyśla się od tak, dlatego kanapka pochodzi z przepisu Pana Pawła Poncyljusza.

Przepis jest trochę skomplikowany, ponieważ trzeba posmarować jedną (uwaga, nie dwie!) strony chleba masłem. Dodatkowo chleb musi być krojony, kupny - z Waszym domowym nie wyjdzie, więc bojówka piekarska ma utrudnione zadanie, ale warto. Smacznego!

#gotujzhejto #jedzenie #heheszki #memy
b18a3950-255e-4c3d-a1ce-a38c574415e4
15

Komentarze (15)

Jak cienkie mają być te plastry? Albo się podaje przepis i podaje się go tak, żeby można było tę kanapkę zrobić, albo się leci w kulki i pisze na odpierdol mając w d⁎⁎ie fascynatów sztuki kulinarnej! 😶

Jak cienkie mają być te plastry?


@KLH2 Tak. Plastry mają być tak cienkie jak są w opakowaniu. Pozdrawiam

@pingWIN Nie, nie, nie. Nie chodzi mi o plaster, tylko o pla-stry. Przepis na pierwszy rzut może wydawać się prosty, ale jak to z przepisami bywa - w pewnym momencie staje się tak skomplikowany, że jest wykonalny tylko dla zawodowego kucharza. Więc nie wiem, czy odpuścić, czy jednak próbować.


PS. Jestem amatorem.

@KLH2 Na jedną kanapkę należy użyć 1 plaster sera o grubości 2.7mm. Dopuszczalne, lecz nie zalecane jest +/- 0.2mm

@KLH2 mi już punkt drugi sprawia problem - jedną stronę czego mam posmarować? Chleba z punktu pierwszego? Może żonę Poncyliusza? 😁

@pingWIN Czytam ten przepis i staram się to zrozumieć, a skutek jest odwrotny - rozumiem coraz mniej. Wcześniej nie rozumiałem jedynie jak grube mają być te plastry, a teraz nie mam dodatkowo pojęcia czy na serze układać je jeden na drugim czy obok siebie. Jeśli obok siebie, to czy trzeba kupić takiego małego pomidora czy zmniejszyć jakos te plastry, żeby się zmieściły. Ale wątpię, bo wtedy by o tym wspomnieli, a nie wspominają. Czyli musi być mały pomidor.

@KLH2 Niestety, ale dokładne proporcje są chronione przez żonę Pana Poncyljusza, ponieważ określa je ona jako najlepsze, stąd nie ma dokładnych danych. Pomidor powinien zostać wybrany tak, aby pokrojone plastry o grubości 3.5mm pokryły 90% powierzchni sera, bez nakładania, obok siebie.

@pingWIN Kojarzę książkę kucharską z biedronki gdzie był opisany sposób przygotowania pizzy Donatello. Skracając ten wymagający proces to wystarczy włączyć piekarnik, wsadzić i wyciągnąć po upłynięciu minut opisanych na opakowaniu. Było jeszcze coś od Anny Lewandowskiej z jogurtem i kilkoma składnikami by je po prostu wsypać do jogurtu.

1: Jaki konkretnie to ma być chleb?

2: Masło może być ze sklepu czy trzeba samemu zrobić?

3: O rodzaju sera też kolega nie wspomniał.

4: Jakiej grubości plaster i jaka odmiana pomidora?


Przepis napisany na odpierdol, temat leci do kosza WARNx3

@Konto_Zawieszone


  1. Kupny

  2. Może być z lodówki

  3. Żółty

  4. 2.7mm, pomidor malinowy

Zawsze mi się dwie przez przypadek smaruje 😕

@PanNiepoprawny Stąd ostrzeżenie, aby nie doszło do ponownej pomyłki ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Przypomina mi się taki filmik, a tak konkretniej od minuty 4:04 z której powstało sporo memów, choć w całości jest o czymś podobnym, czyli niejasnych instrukcjach xD

https://youtu.be/FN2RM-CHkuI?si=Q527DDkrL_Z6UbFS&t=243

Zaloguj się aby komentować