Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

268

Gotowanie, przepisy i inne takie

Gnocchi z oliwa i sola to jedzenie bogow i nawet z tym nie dilujcie bo odrazu wrzucam na czarno. To nie jest post do dyskusji to orzeczenie. Zamykam temat i zycze smacznego.

#jedzenie #gotowanietomojapasja
vredo

"Gnocchi" aż musiałem sprawdzić co to, bo lubię jeść ale przecież po polskiemu to chyba kopytka? A sola to ta pojebana ryba co ma oczy z jednej strony głowy xd

Smacznego.

aebf1c13-3878-40d5-9776-186ae012ab05
jiim

Człeniu, kopytka na maśle górą!

Zaloguj się aby komentować

Właśnie zrobiłem sajgonki w frytkownicy beztłuszczowej. Pół godziny roboty i gotowe, jedna z lepszych inwestycji w tym roku.

#gotujzhejto #jedzenie
dildo-vaggins userbar
ba0e4c7b-c23d-40cb-8106-81f0281e59f3
InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

@dildo-vaggins chińskie gołąbki Ci wyszły

RACO

Se sosu pomidorowego dodaj do tych gołąbków

Aquiller

Bez chlebka się nie najesz

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Pizza na grubym cieście

Może przynudzę ale chciałem przedstawić kontekst: Taką pizzę robili moi rodzice. To były czasy kiedy nie było w PL, o ile mi wiadomo, żadnych zagranicznych restauracji. Była natomiast w Łodzi jedna, jedyna pizzeria - pewnie jedna z nielicznych w kraju. Papa Lolo.
Tylko że oni tam nie robili pizzy takiej jaką wszyscy znamy - oni tam robili wyłącznie pizzę na bardzo grubym cieście, tak że właściwie nie wyglądała jak pizza. Raz się nawet na mnie babka obraziła gdy jej to powiedziałem.
Tak czy inaczej, to był jedyny rodzaj pizzy jaką się u mnie robiło - może rodzice taką woleli, może nie znali innej.

Przepis na ciasto jest prosty, zwyczajnie dajesz więcej drożdży niż zazwyczaj, pilnujesz żeby rosło w cieple, i tyle. Mi i tak wyszło dość cienkie, chyba drożdże były za stare.

Sos też żadna fantazja, teściowa w sezonie robi masę pomidorów w słoikach, mam zapasy jeszcze z 2019, (nadal dobre), więc nie muszę ich gotować ani obsmażać. Obsmażam na oliwie czosnek, cebulę, dodaję sól, oregano, ciut cukru, pomidory, podduszam przez kilka minut.

Ciasto rozkładam na papierze do pieczenia, wygodniejsze to niż szarpać się z łopatką.
Przesmarowuję oliwą, ale chyba niepotrzebnie, zawsze boję się że sos i składniki za bardzo rozmoczą mi ciasto.

W odróżnieniu od większości przepisów, składniki kładę na sos, a ser na końcu.

Czemu?
Ano właśnie na tym polega cała zabawa:
Składniki pod wpływem pieczenia "puszczają soki" które mieszają się z sosem i przesiąkają do ciasta, dając pyszny, aromatyczny smak, którego nie znajdziecie w "zwykłej" pizzy.
Zwróćcie też uwagę że sera nie ma jakoś przesadnie dużo - chodzi o to, żeby woda mogła parować, żeby to się nie dusiło pod pokrywą ze stopionego sera. Tutaj zrobiłem trochę wyjątek ze względów estetycznych - dałem 3 plasterki pod napis, żeby było ładnie.

Reszta zabawy zwyczajnie - piekarnik na maksa (u mnie jest to 250C), a pizza tam gdzie jest najcieplej, w moim przypadku na górnej półce piekarnika bo niestety w tym nie mam termoobiegu. 20-30 minut, zależy od grubości ciasta i ilości składników.

Właściwie to wychodzi taka trochę pizzo-zapiekanka.

Smacznego!

#gotowanie #gotujzhejto #jedzenie #pizza
d61cd38d-ab29-46dc-b11b-33cbc9d3140a
wyborny

Jedna uwaga, sprawdzałeś do jakiej temperatury maksymalnej masz papier do pieczenia?

zuchtomek

@Opornik Ja na 500g mąki daje 50g drożdży ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Lubię pulchne hehehe


A co do sera - daje minimalnie trochę na sam spód i po brzegach na początku (żółty), a potem mniej więcej w połowie pieczenia daje dopiero na górę (mozzarella) - po to żeby woda odparowała (lubię dużo pieczarek i papryki) oraz po to żeby mi się ser nie zaczął przypalać nim te pulchniutkie ciasto się wypiecze


No i namówiłeś - jutro na obiad!

cab83988-4113-44fd-8def-e896bf87e69e
fc074d73-3d39-48e9-a397-65381a8996e4
Shivaa

U mnie w domu też się taką robiło z tym że brzegi były wyżej, podobnie jak w tarcie i grubość warstwy sosu ze skladnikami była większa. Sama robiłam kilka razy ale doświadczenie pokazało że taką trzeba na trochę niższą temperaturę i dłużej piec

Zaloguj się aby komentować

Proszę państwa, wysoki sądzie, to jest lahmacun.

#gotujzhejto
eb0427cd-49c5-440a-b837-02f6cbe2201d
vredo

Nie mogę wydać wyroku póki nie spróbuję.

Daj.


Dajdajdaj!

39fb3a12-456c-41ec-8f0c-7ade513d50be
moll

@bravenewworld63 leci do ulubionych, wygląda przekonująco smacznie

Yossarian

Polecam tutaj:


https://maps.app.goo.gl/AtW3tse5WTvxpQ3B6


A jeszcze bardziej polecam u każdego Turka/ Kurda w Niemczech.

Zaloguj się aby komentować

Fit naleśniki a'la pancakes z masłem orzechowym i erytrytolem zamiast cukru.
#gotujzhejto #gotowanie
108c8019-ad3d-4697-9c27-ede63e5e18ae
ba8283b8-a1cf-493c-a51b-12b7a0e863b4
InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

@Yes_Man lubię pankejsy, ale takie z cukrem. Różnie mi wychodzą. Obowiązkowo owoce, które mogą być w cieście: banany, borówki i bita śmietana.

34f8ae0a-6e6a-41e8-8885-f0eda55e100f
ErwinoRommelo

Czysto jak w szpitalu, nic nie pochlapane… u mnie patelnia z szafki az tak umyta nie jest jak ta. Toz to fake jak ladowanie na ksiezycu.

Nursi

@Yes_Man zdałem sobie właśnie sprawę, że dawno nie jadłem naleśników. Teraz mam ochotę i ślinie się jak powalony co nie jest idealne o 23 47

Zaloguj się aby komentować

Młody ostatnio wkręcił się w serial „Just add Magic”, gdzie dziewczynki mają magiczną książkę kucharską i czarują poprzez gotowanie.

W szkole w piątki ma czas „wolny”, który może sobie zagospodarować na różnego rodzaju projekty i uczyć się o czym chce. Ostatnio wykombinował, że zrobi sobie projekt o pizzy. Nauczycielka co zajmuje się kuchnią, gdzie dzieciaki mogą sobie gotować i piec, jest chora i młody nie miał mozliwosci zrobienia pizzy w szkole.

Wczoraj przed spaniem tak z dupy postanowiliśmy, że tą pizzę zrobi w domu i będzie miał materia do opisania w szkole. No to nakręciliśmy zaczyn z tego co było. Dziś młody dokończył. Przy okazji robienia obiadu zrobiliśmy sos na pizzę, skleciliśmy wszystko i do piekarnika.

Czy była to najsmaczniejsza pizza jaką zrobiłem? Nie, ale była to najlepsza pizza na świecie 🥰

#pizza #hejtopizza #gotujzhejto #jedzenie #tatacontent #dzieci #hejto30plus
e44b97b3-4158-47c7-a211-6825d83786b5
93d60ae2-024b-40db-9dc7-49a60e07631f
822dd188-e038-48a0-a16d-c3533ba3ae98
248bba12-c2db-49bb-947b-283457267a08
slawek-borowy

co to za czaserska szkoła, gdzie w piątki można piec pizzę?

nxo

@l__p no i swietnie, imo samo ciasto wypieczone wygląda bardzo w porządku;)

tosiu

@l__p wujo chcesz picce? #pdk

Zaloguj się aby komentować

Jak szukam przepisu po angielsku i widzę imperialne głupoty to od razu sobie odpuszczam.
Kiedyś przeliczalem, ale teraz mam to w dupie
#gotowanie
7abc5118-779d-4df8-a06c-a2b6e94639f6
Konto_serwisowe

@Sveg Bardzo ładny przepis, każdy składnik ma osobną jednostkę miary XD

viollu

@Sveg wystarczy mieć miarki w ich jednostkach

HmmJakiWybracNick

@Sveg A ja mu wtedy mówię, wrzuć to w AI i zobacz co wyjdzie.

Zaloguj się aby komentować

Nowy mężokomplememt kulinarny - "nadaje się na bloga"

A gdyby ktoś pytał co to - karkówka duszona w musztardzie, z papryką i pieczarkami

#gotowanie #jedzenie #mollgotuje
58312403-c2e0-49d2-b2aa-c0925669971e
kwiatek87

@moll super i ekstra mimo wszystko na miniaturce nie mogę się oprzeć wrażeniu, że widzę małego kurczaczka spalonego żywcem i jego zakrwawione łapki.

PanPaweuDrugi

@moll wrzuć jeszcze zdjęcie jak wyglądała przed zjedzeniem ( ͡° ͜ʖ ͡°)


A tak serio to zazdro, aż mi smaka narobiłeś.

rodarball

@moll człowiek na redukcji od przeszło miesiąca, a tu takie smakołyki na Hejto

bfe09332-25f2-4143-9904-ada3d29e709d

Zaloguj się aby komentować

Taki pulled pork wyszedl, troche by jeszcze sobie posiedzial w piekarniku ale trzeba isc spac zaraz.
Tym razem naczynie zamkniete i nic go nie polewalem w trakcie, sie zobaczy jaki efekt na smaku, marynatka 24h.

#gotowanie
ErwinoRommelo userbar
1ab7f41b-ddc4-4299-a8fb-e698f8940ed1
b8d85c89-5aed-4cc9-ab46-79515c37a3d1
UncleFester

Wygląda zacnie.

Ja robię w wolnowarze, najpierw do celofanowego rękawa, później wakuję i na 4-5h w 75-80*C.

Skawarotka

@UncleFester ja robię w szybkowarze, trzeba zamarynować dzień wcześniej ale za to gotuje się 1,5-2h

2c0964d5-bb46-4811-99fe-b76f7632f273
Astro

@ErwinoRommelo co to za kawałek świni?

ErwinoRommelo

@Astro lopatka wedzona 680g w tym kosc.

koszotorobur

@ErwinoRommelo - wolnowar na 6 godzin i sam się wyłącza - zero pilnowania - chociaż piekarnik też mam taki co się sam wyłącza po zadanym czasie

ErwinoRommelo

@koszotorobur no wiem ze sie da, ale to nie byla spora lopatka i 4h wystarczyly. A to trzeba bylo jeszcze zapakowac z ryzem salatka itp na jutro do pracy.

koszotorobur

@ErwinoRommelo - jestem ogromnym fanem optymalizowania czasu - także tego spędzanego w kuchni - ale tak by nie cierpiał na tym smak potraw - a do tego lubię się dzielić wskazówkami bo nie dla każdego są oczywiste.

Mam urządzenie kombo szybkowar/wolnowar/airfryer i uwielbiam różnego rodzaju mięsa wolno gotowane oraz także gotowane pod ciśnieniem potrwawy jak Boeuf Bourguignon czy Stroganoff gdzie gotowanie pod ciśnieniem nie tylko przyspiesza gotowanie potrawy ale tenderyzuje mięso.

Najbardziej w tym kombo urządzeniu właśnie lubię nastawianie na noc lub rano tak by potrawa była gotowa w porze obiadowej a ja prócz wrzucenia składników do gara nie musiał przy tym stać i pilnować. Nawet rosół gotuję na wolno przez 6 godzin na korpusie i wychodzi mega (a co do rosołu to jestem mega wybredny bo mało kto potrafi dobry zrobić).

Zaloguj się aby komentować