Tym razem naczynie zamkniete i nic go nie polewalem w trakcie, sie zobaczy jaki efekt na smaku, marynatka 24h.
#gotowanie
Wygląda zacnie.
Ja robię w wolnowarze, najpierw do celofanowego rękawa, później wakuję i na 4-5h w 75-80*C.
@UncleFester ja robię w szybkowarze, trzeba zamarynować dzień wcześniej ale za to gotuje się 1,5-2h
@ErwinoRommelo co to za kawałek świni?
@Astro lopatka wedzona 680g w tym kosc.
@ErwinoRommelo - wolnowar na 6 godzin i sam się wyłącza - zero pilnowania - chociaż piekarnik też mam taki co się sam wyłącza po zadanym czasie
@koszotorobur no wiem ze sie da, ale to nie byla spora lopatka i 4h wystarczyly. A to trzeba bylo jeszcze zapakowac z ryzem salatka itp na jutro do pracy.
@ErwinoRommelo - jestem ogromnym fanem optymalizowania czasu - także tego spędzanego w kuchni - ale tak by nie cierpiał na tym smak potraw - a do tego lubię się dzielić wskazówkami bo nie dla każdego są oczywiste.
Mam urządzenie kombo szybkowar/wolnowar/airfryer i uwielbiam różnego rodzaju mięsa wolno gotowane oraz także gotowane pod ciśnieniem potrwawy jak Boeuf Bourguignon czy Stroganoff gdzie gotowanie pod ciśnieniem nie tylko przyspiesza gotowanie potrawy ale tenderyzuje mięso.
Najbardziej w tym kombo urządzeniu właśnie lubię nastawianie na noc lub rano tak by potrawa była gotowa w porze obiadowej a ja prócz wrzucenia składników do gara nie musiał przy tym stać i pilnować. Nawet rosół gotuję na wolno przez 6 godzin na korpusie i wychodzi mega (a co do rosołu to jestem mega wybredny bo mało kto potrafi dobry zrobić).
Zaloguj się aby komentować