Zdjęcie w tle

Społeczność

Bojówka Piekarska

92

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Wziąłem i upiekłem, chyba pierwszy od pół roku albo jakoś tak. Mógł być lepszy. Mam bardzo słabą mąkę, więc muszę dodawać gluten żeby cokolwiek wyszło, inaczej zupa a nie ciasto.
Pszenny, na pszennym zakwasie, że słonecznikiem i makiem.
#chleb #pieczzhejto #gotujzhejto #bojowkapiekarska
b3ffd948-8750-4360-ac32-02a0378bae5c
slawomiras

@tptak Może się nie znam, bo mało piekłem ale za to jadłem dużo pieczonego samemu. Jak na mój gust to Twój chlebek bardzo ładnie wygląda i chrupałbym. Pozdrawiam cieplutko

Zaloguj się aby komentować

ksionszki jednak sie do czegoś pszydajom

#ksiazki #domowabiblioteczka
d7db87d9-516d-41ed-b6f9-8ab4e6e369a5
roadie

@VikingKing co to za kanapki?

GazelkaFarelka

@VikingKing teraz nikt nie będzie mógł powiedzieć, że w waszym domu książki są niepotrzebne

Pindorek

@VikingKing Wiedziałem że nie mieszkasz w Polsce XD Zawsze najwięcej do powiedzenia o Polskich sprawach mają obcy

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Ostatnio upiekłem chleb, ale niestety nie wyrósł i zrobił się zakalec. Ciasto z lodówki za krótko odstało (godzinę) i chyba było zbyt zimne i to penie była przyczyna mojej porażki. Wcześniej zrobiłem zakwas żytni, który dojrzewał 6 dni. Był codziennie dokarmiany i ładnie się prezentował. Dziś znów zamierzam piec chleb, tylko tym razem nie będę wstawiał surowego ciasta do lodówki. Planuje też dodać do ciasta i wyrobić z zakwasem pół trochę drożdży. Czy taka mieszanka jest możliwa i nie wpłynie negatywnie na całość? #bojowkapiekarska #chleb
34dd0e28-6aad-4fbb-93c2-3f1aa1bade27
GtotheG

@golden-skull chleby się w ogóle wsadza do lodówki? Myślałam, że ugniatasz i dajesz w ciepłe miejsce, przykryte scierka jakas, zeby wyroslo...

Pjorun

@golden-skull Nah, ja zawsze ciasto z lodówki bezpośrednio na rozgrzany kamień daję. Zawsze wyrasta. Zamiast drożdży lepiej kup sobie porządną mąkę - jak np. caputo, która ma 14.5% białka - zobaczysz absurdalną wręcz różnicę. Jest mega łatwiej. Chleb mógł nie wyrosnąć bo albo 1) zakwas przefermentował 2) niedofermentował 3) nie ugniotłeś dostatecznie ciasta i konstrukcja była zbyt słaba.


Super mąką to jest trochę taki pay to win, ale działa XD

Zaloguj się aby komentować

Tradycyjnie, jak co roku, wypiek własny.
Poranna degustacja z kawą.

#rogale
cff73dbe-10b5-4990-9445-53bb4c4f5966
DiscoKhan

@GazelkaFarelka z czego jest to wnętrze? Dla mnie wygląda jak jakaś herezja, jakbym babci pokazał, że tam nie ma zmielonego maku to by zawału dostała xD

kubex_to_ja

@GazelkaFarelka mielone w rogalu, no nie wytrzymie xD

GtotheG

@GazelkaFarelka co to jest to biale z przodu? Jestem slepa.

Zaloguj się aby komentować

Przyszła nowa książka, będzie pieczone, jak tylko przyjdzie mi szyba do piekarnika.

Mój plan na najbliższe wypieki (powtarzam jeden przepis dopóki nie jestem zadowolony z wyniku):

  • Kommissbrot (vel. komiśniak) według normy Wehrmachtu z 1942 (nie ma go w tej książce)
  • chleb litewski/wileński z dużą ilością kminku (w Polsce nie jestem w stanie dostać dobrego zamiennika)
  • chleb borodiński/witebski

Btw. jest rozdział o polskich chlebach i nazwy są urocze. "Chleb misezany" pojawia się jeszcze kilka razy w książce, więc nie jest to literówka :D.

#chleb #pieczzhejto
0ba629de-87c6-4c86-85b4-0567ab80f462
3dd9533a-59a4-46ee-b1f4-998c22be81cf
marksizm_kulturowy

@TheLastOfPierogi co to na okładce?

Zaloguj się aby komentować

Jak byłem mały to po zajęciach w zerówce i na początku pierwszej klasy ze szkoły odbierała mnie babcia. Na drodze ze szkoły na przystanek była mała cukiernia i babcia zawsze kupowała mi w niej amerykana, czyli popularne kiedyś ciastko amoniakowe z lukrem, i jak zajadalem to jej opowiadałem co było w szkole. Jedno z fajniejszych wspomnień dzieciństwa. I dziś już nie ma mojej babci, i ciężko w cukierniach znaleźć amerykany, ale uznałem że mimo dwóch lewych rąk do pieczenia spróbuję swoich sił. Jeszcze tylko lukier i będę wcinał te pyszności :3

#pieczzhejto #pieczenie #kuchnia #gotowanie
e5fdda9c-43d0-4d25-9eca-fb8ca9192810
305a6aa7-aec7-4660-971b-0a94d56d6707
Felonious_Gru

@Maciek przeprowadziłem śledztwo. To nie jest amoniak tylko weglan amonu. Różnica taka jak między chlorem a chlorkiem sodu ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)


Niemniej nie ma w tym twojej winy, bo kwadrans szukałem o szkodliwości amoniaku aż trafiłem na informację, że istnieje coś takiego jak "amoniak spożywczy" i że to nie jest amoniak

DeGeneracja

@Maciek Moje ulubione! Ciasto w środku nie jakieś kruche tylko zbite i przepyszne. I faktycznie spotykane głównie w wlkp

Shivaa

Ja chyba znałam je pod nazwą amoniaczki. Moja mama robiła a potem ja, ale dawno temu że już o nich zapomniałam

Zaloguj się aby komentować

Komuś cynamonkę z frostingiem?

#domowewypieki
#owcacontent
edd7b299-f170-4b72-bb88-205d7649042e
tomwolf

@bojowonastawionaowca a dałoby radę z fistingiem?

Felonious_Gru

@bojowonastawionaowca bez fistingu bym wolał. Max, co dopuszczam słodkiego na słodkiej bulce to leciutko cukrem pudrem

GtotheG

@bojowonastawionaowca miii! Miiii! Ostatnio

mam tak zrabany humor, ze by mi sie taka przydala :3

Zaloguj się aby komentować

Szalom,

Dziś chałka oraz recenzja robota Mum5

Chałka chodziła za mną od dawna. Należę jednak do tego typu ludzi, których ulubione przepisy brzmią "wrzuć wszystko do jednej miski i wymieszaj". Jak mam już coś ucierać, ubijać, miksować i to wszystko w jednym przepisie, brudząc przy tym niesamowitą liczbę garnków i misek to już mi się nie chce tego jeść i wolę w sumie napić się wody.

Ostatnio sprawiłam sobie robota i muszę przyznać, że to gamechanger. W sumie niby można to wszystko robić mikserem ręcznym, ale robot planetarny robi jedną niesamowitą rzecz - uwalnia cię od stania przy tym. Można w tym czasie przygotować kolejne składniki, sprzątnąć poprzednie, coś umyć, czy - jak w przypadku chałki - w czasie jak wyrabiała się kruszonka, ja pletłam warkocz.

Na koniec, ponieważ zostały mi jeszcze białka i rozgrzany piekarnik, to oczywiście bezy. Spokojnie robiłam inne rzeczy, podczas gdy robót ubił mi białka z cukrem.

Co do samego robota: na pewno warto posiadać taki sprzęt. Jeśli chodzi o ten konkretny model, to mam trochę mieszane uczucia. Tzn. żeby być uczciwym, to też nie mam porównania jakiegoś z innymi modelami i markami, więc może marudzę oczekując nie wiadomo czego za te pieniądze.

Co na plus? Stalowa miska. Solidne bydlę, takim można zabić. Mieszadła też są konkretne i solidne. Obudowa - całkiem przyjemny plastik, mam w kolorze który nie palcuje i nie brudzi się za bardzo. Pracuje miło i kulturalnie, w porównaniu do mojej np. starej maszynki zelmera - jak nowe audi w porównaniu do starego poloneza. Kulturalnie podnosi się też i opuszcza samo ramię robota. Do samego procesu miksowania, ubijania nie mam uwag, wszystko robi tak jak powinno być zrobione.

Co mnie rozczarowało? Przystawka do siekania i krojenia w kostkę. Jakiś ten plastik obudowy taki cienki, trzeszczący, mam gdzieś z tyłu głowy ciągle myśl, że pewnego dnia rozpędzone ostrze tnące urwie się, przeleci przez ten plastik i rozerwie mi tętnice szyjne. Nieswojo się czuję korzystając z tego, jakieś wydaje mi się to niesolidne.

Plus, że tarcze są dwustronne, więc każda z nich służy do tarcia / krojenia innej grubości.

Maszynki do mielenia i blendera jeszcze nie próbowałam, blender prawdopodobnie sprzedam nieużywany, bo mam kielichowy szklany, a ten jest z plastiku. Maszynka do mielenia - jeszcze się waham. Niby się wydaje mniej solidna niż mój stary zelmer, ale może chociaż pracuje bardziej kulturalnie.
d2f10353-4bfb-42b5-840e-5725e9c7e93d
c8c1ea3c-8f0a-4282-998c-d2887211b671
989bfb1e-2b0b-4dc4-a318-a083ae064cea
0a6fd56c-4adb-4216-8eb8-e4f878f32857
Dr_Melfi

@GazelkaFarelka no dobra ustalone, olać to co miałem zrobić jutro bo robię chałkę

Mr.Mars

@GazelkaFarelka Teraz to chyba będzie robione więcej chlebka i bułeczek.

Zaloguj się aby komentować

Jezu... co ja narobiłem xD Chciałem na zakwasie zrobić... Dobra, na razie zostawiam te 100%. Za niski skill XD Ten naleśnik nawet nie próbował urosnąć.
697e165b-c00f-47fa-9655-5b58542adac8
qdco

@Pjorun No bardzo ładny podpłomyk

Acrivec

@Pjorun już 80% to jest wyczyn a Ty za 100% się bierzesz xD

koszotorobur

@Pjorun - nie zniechęcać się tylko - dla własnego pysznego chlebka warto dalej próbować!

Zaloguj się aby komentować

Zrobiłem chleb 100% hydracji xD Ciekawie się robiło. Kilka moich
przemyśleń.

Mój mikser sobie troszkę nie radził z mieszaniem i musiałem mu
pomagać łopatką - bo glut był tylko xD

Po autolizie i miksowaniu (łącznie godzina wszystko) jak chciałem
robić coil and fold to nie szło bo ciasto się po prostu rwało od
razu. Więc pierwsze 2 sesje to było takie łapanie i narzucanie na
górę cista. W tym momencie myślałem, że gówno z tego będzie, bo to
nic a nic struktury nie ma.

Ale po kilku takich przekładańcach zaczęło faktycznie łapać strukture
i już mogłem na luzie robić coil and fold. Po 4-5 razach to już
faktycznie mogłem w ręce wziąć i nie rozrywało się.

Ciasto się lekko robiło - żadnego zagniatania, ciężkiego rozciągania.
Przez znaczną większość czasu konsystencja była jak sera topionego xD

O kamieniu to można raczej zapomnieć, ciasto już musi być rozłożone
na blaszcze/formie przed wjazdem do lodówki.

Wybrałem fatalną brytwanę, poprzyklejało się na dole wszystko co
widac na zdjęciu xD Następnym razem wyłożę blachę papierem i tam
rozłożę na większym metrażu.

W małej brytwanie ostro w górę poszło - trochę za dużo IMO. Dałem
sosu pomidorowego i sera na część by potestować. Smakuje jak taka
zwykła domowa pizzo/bułka Nie tego w sumie chciałem.

Na ciepło nie wiem z czym to zjeść w sumie. Trza na zimno potestować.

Smakuje inaczej. Ani lepiej, ani gorzej. Inaczej. Jak czegoś fajnego
nie wymyślę do tego to raczej nie wydaje mi się abym mógł to jeść
codziennie jak standardowy chleb 75%. Ale na razie na ciepło testowałem.
Na zimno może być inaczej.

Tyle. W sumie fajne. Zrobię jeszcze raz xD
688e44ce-99a4-450f-a80c-7228a2908a0a
6908397d-c453-4a7c-8c30-b1c3f68244ef
3baee6ff-a6bb-411c-b4a6-5ab333b66b40
9962c252-5fda-45b9-967c-692b103da0fa
Pjorun

A, robiłem jak lamus na suchych drożdżach. Następnym razem będzie zakwas

ps. nie ma nic złego w suchych drożdżach, żeby nie było że hejtuję xD

Cz4ku

Jeżeli nie stosowales, to polecam się zainteresować techniką bassinage do takich hydratacji. Widziałem kiedyś film jak jakichs włoski kucharz robił bułki o chyba 120% hydratacji.

Zaloguj się aby komentować

Po chlebie, bajglach i foccaci, przyszedł czas na pierwszą pizzę na zawkasie. Zakwas żytni, mąka 00, zwykły piekarnik (widać ( ͡° ͜ʖ ͡°))
Dużo do poprawy, ciasto lekko przerośnięte, no i muszę kupić kamień, ale i tak smakowała lepiej niż 90% pizz u mnie na #emigracja XD
#pizza #gotujzhejto #jedzenie
af61a8d7-6dc8-4238-9250-c7762af8600a
Okrupnik

@GazelkaFarelka co jak co, chleb w memie wyszedł ładny

GazelkaFarelka

@Okrupnik Rozczaruje się jak przekroi, widać że niedofermentowany

Petrolhead

Po co komu seks, gdy ma drożdże??

Petrolhead

@GazelkaFarelka Za kwas to tylko te najgorsze chlorzyce dają

Stashqo

@GazelkaFarelka ruchanie jest przereklamowane. Dobry, świeży chlebek z masełkiem albo oliwą to jest coś o co warto się starać a nie jakieś kurła kwiatki czekoladki.

Zaloguj się aby komentować