Mniam, chlepek, daj a w zamian nie nasram ci na auto
Pierwsze pieczenia z nowym zakwasem moga nie wyjść, daj sobie spokój z drożdżami, cierpliwości :) ja zawsze zostawiam ciasto na noc na blacie do wyrośnięcia, powinno się na oko podwoić, a godzinę przed pieczeniem wkładam je do lodowki. I tam już nie rośnie, tylko zmiana temperatury daje chlebkowi boosta do otworzenia się w piekarniku.
@golden-skull jak to podgrzewanie, robi robotę? Zastanawiam się czy nie zamienić bazy na taką z podgrzewaniem.
@golden-skull chleby się w ogóle wsadza do lodówki? Myślałam, że ugniatasz i dajesz w ciepłe miejsce, przykryte scierka jakas, zeby wyroslo...
Dodam jeszcze że piekłem chleb według tego przepisu
https://m.youtube.com/watch?v=UM2bLsd3tbg&pp=ygUSa3VjaGFyc2tpIHRvIGRvYnJl
Komentarz usunięty
@golden-skull Nah, ja zawsze ciasto z lodówki bezpośrednio na rozgrzany kamień daję. Zawsze wyrasta. Zamiast drożdży lepiej kup sobie porządną mąkę - jak np. caputo, która ma 14.5% białka - zobaczysz absurdalną wręcz różnicę. Jest mega łatwiej. Chleb mógł nie wyrosnąć bo albo 1) zakwas przefermentował 2) niedofermentował 3) nie ugniotłeś dostatecznie ciasta i konstrukcja była zbyt słaba.
Super mąką to jest trochę taki pay to win, ale działa XD
Zaloguj się aby komentować