Ostatnio upiekłem chleb, ale niestety nie wyrósł i zrobił się zakalec. Ciasto z lodówki za krótko odstało (godzinę) i chyba było zbyt zimne i to penie była przyczyna mojej porażki. Wcześniej zrobiłem zakwas żytni, który dojrzewał 6 dni. Był codziennie dokarmiany i ładnie się prezentował. Dziś znów zamierzam piec chleb, tylko tym razem nie będę wstawiał surowego ciasta do lodówki. Planuje też dodać do ciasta i wyrobić z zakwasem pół trochę drożdży. Czy taka mieszanka jest możliwa i nie wpłynie negatywnie na całość? #bojowkapiekarska #chleb
34dd0e28-6aad-4fbb-93c2-3f1aa1bade27
vredo

Mniam, chlepek, daj a w zamian nie nasram ci na auto

478a3da7-ac21-4699-8834-4b5e519c441e
nvrmnd

Pierwsze pieczenia z nowym zakwasem moga nie wyjść, daj sobie spokój z drożdżami, cierpliwości :) ja zawsze zostawiam ciasto na noc na blacie do wyrośnięcia, powinno się na oko podwoić, a godzinę przed pieczeniem wkładam je do lodowki. I tam już nie rośnie, tylko zmiana temperatury daje chlebkowi boosta do otworzenia się w piekarniku.

wonsz

@golden-skull jak to podgrzewanie, robi robotę? Zastanawiam się czy nie zamienić bazy na taką z podgrzewaniem.

GtotheG

@golden-skull chleby się w ogóle wsadza do lodówki? Myślałam, że ugniatasz i dajesz w ciepłe miejsce, przykryte scierka jakas, zeby wyroslo...

Pjorun

@golden-skull Nah, ja zawsze ciasto z lodówki bezpośrednio na rozgrzany kamień daję. Zawsze wyrasta. Zamiast drożdży lepiej kup sobie porządną mąkę - jak np. caputo, która ma 14.5% białka - zobaczysz absurdalną wręcz różnicę. Jest mega łatwiej. Chleb mógł nie wyrosnąć bo albo 1) zakwas przefermentował 2) niedofermentował 3) nie ugniotłeś dostatecznie ciasta i konstrukcja była zbyt słaba.


Super mąką to jest trochę taki pay to win, ale działa XD

Zaloguj się aby komentować