#pizza #hejtopizza #gotowanie #bezglutenu
Zaloguj się aby komentować
Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Bardzo ładny, No i teraz muszę swój zakwas uruchomić bo mi smaka narobiłeś
Zaloguj się aby komentować
O, trójfazowy, czyli mogę spawarkę podpiąć?
@LM317T Trzy krotnie dokarmianie zaczynu.
Jak wyżej chlopaki, zakwas, a raczej zaczyn dokarmiasz na trzy razy pozwalając mu wyrastać fazami. To chyba najzdrowsza wersja chleba jaka istnieje.
Zaloguj się aby komentować
@Szuwar Nie. Po prostu wody nie może być ani za mało ani za dużo.
Próbowałbym
@Klamra wygląda świetnie, trochę jak pumpernikiel.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Już przepadałaś.
@Dzienpachniejakpoczatek Nie mam czasu na codzień bawić się w takie rzeczy. Teraz jest długi weekend to spędzam go w kuchni
Przekrój bardziej puszysty niż poprzednio, jednakże trudno stwierdzić czy to dzięki dodatkowi białej mąki czy lepszemu nacięciu.
Zaloguj się aby komentować
@MrMareX Robię mniej więcej tak (czas danych czynności zależy od tego jak ciasto się zachowuje, to już robię na czuja):
Składniki:
150 g zakwasu żytniego
750 g mąki pszennej chlebowej typ 750
250 g mąki żytniej chlebowej typ 720
20 g soli
750 ml wody
Zakwas karmimy, gdy podwoi swoją objętość robimy rozczyn (150 g zakwasu i 100 ml wody) i zostawiamy na 10 min. Rozpuszczamy 20 g soli w wodzie. Mieszamy wszystkie składniki (ręcznie albo mieszadłem typu duńskiego) i zostawiamy na 30 - 40 min. Przez kolejne 3-4 godziny co 30-40 minut wyrabiamy ciasto nakładając je na siebie. Potem wykładamy ciasto na blat posypany mąką ryżową i przy pomocy skrobaka do ciasta dzielimy na 2 części. Formujemy bochenki i wkładamy do koszyków do wyrastania chleba. Wkładamy je do lodówki na 3-4 godziny. Piec rozgrzewamy do 260 stopni. Zostawiamy dolną blachę. Chleby wyjmujemy z koszyków i nacinamy, po czym wkładamy do piekarnika (najlepiej na kamień do pieczenia). Na dolną blachę wlewamy wrzącą wodę w celu stworzenia pary. 15 minut pieczemy chleb w 260 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy na kolejne 30 minut.
@Szuwar Super, wielkie dzięki. Przynajmniej mam dobry punkt startu
@Szuwar biorąc pod uwagę ceny chleba w Polsce ( i w Danii gdzie spędzam większość czasu, oraz faktu ze nie płace za prąd) to chyba maszyna do chleba jest następnym must-have.
Zaloguj się aby komentować
@MrMareX wejdź sobie na yt na kanał Tomek Lach i znajdź dwa filmy, pierwszy jak wyhodować zakwas, a drugi jak na tym zakwasie upiec chleb pszenno-żytni. To najprostszy przepis który zawsze wyjdzie. Mąka pszenna wybacza niektóre błędy, chleby żytnie wymagaja minimalnego doświadczenia, bo jak tam coś zrobisz źle to do piekła idzie chleb. Ja kilka miesięcy temu tak właśnie zacząłem przygodę z pieczeniem i od tego czasu piekę dwa chleby tygodniowo
@WalIy Dzięki za podpowiedź. Uwielbiam zapach i smak domowego chleba no i możliwości zabawy przepisem.
@WalIy Ja generalnie lubię grubą skórkę ale inni już niekoniecznie
Zaloguj się aby komentować
@libertarianin rozwinąłem listę komentarzy żeby tylko to napisać xD
@libertarianin @Qtafonix wy chore rogalowce
O tak, swój najlepszy
Zaloguj się aby komentować
@Acrivec jak piekę Chleb to zawsze masło i bułka tartą i nigdy nic nie przywarło Oo
@alq no to masz odpowiedź, masło i bułka tarta
Ostatnio mam problem bo zakwas nie chce wyrosnąć
Zaloguj się aby komentować
@WalIy Zakwas to na razie nie dla mnie, bo trzeba tu systematyczności i o nim pamiętać, a ja nie mam na razie na to czasu. Potrzebuję upiec chleb od czasu do czasu jak nie kupimy na weekend albo się skończy. Rozczyn drożdżowy na razie mnie satysfakcjonuje bo jest bez zobowiązań, ciasto na nim też jest fajnie wytrawne. Popracuję na razie nad techniką.
@GazelkaFarelka wbrew pozorom zakwas nie jest trudny, systematyczność potrzebna jest przez pierwsze 4-5 dni jak się go hoduje i trzeba go dokarmić rano i wieczorem. Później siedzi w lodówce i nie ma problemu, jak raz na tydzień/półtora go wyciągniesz i nakarmisz do wypieku to wystarcza
@WalIy no właśnie to "raz na tydzień, półtora" bywa problemem. Nie tyle że dużo roboty, ile żeby o tym pamiętać.
Zaloguj się aby komentować
@pansiano Dałoby się. Wystarczyłoby skomponować program złożony z samego mieszania i wyrastania, a na końcowy etap do piekarnika. Z tym że cały, trzygodzinny cykl w automacie, łącznie z pieczeniem, to 0,4 kW (mierzone miernikiem z hipermarketu). Godzina pieczenia w piekarniku pewnie ze trzy razy tyle (nie mierzyłem, tak obstawiam, mój piekarnik ma 2,4 kW).
@pansiano można wyrobić ciasto w ogóle bez zagniatania. Wystarczy odpowiednia hydracja i przemieszanie, chociaż to bardziej rozciąganie, 2 razy co pół godziny. Potem cyk na blachę i za circa 25 minut chlebek gotowy, a roboty łącznie z 15 minut.
@Wonszu ale to chyba nie jest uniwersalne podejście, zależy od rodzaju chleba? zauważyłem, że jak się obijam przy wyrabianiu to mam miejscami zakalec
swoją drogą, brzmi jak technika dla bardziej wtajemniczonych, filozofii w gnieceniu aż się stanie bardziej gładkie i mniej lepiące nie ma żadnej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
@PanNiepoprawny bóg się wypierdza w odpowiedniej proporcji i samoczynnie w zakwasie. Nie trzeba się tym przejmować. @pepekr64
@VikingKing pszenno-Boży? Ile pszenicy, a ile Boga w tym chlebie?
@VikingKing niech się zarejestruje i sama chwali
Zaloguj się aby komentować
@Uncpy dajesz!
Zaloguj się aby komentować
@tptak bardzo ładny chlebek pozdrawiam
@tptak pozdrawiam
Zaloguj się aby komentować