Zdjęcie w tle

Społeczność

Bojówka Piekarska

92

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Tydzień temu wpadła znajoma co ma celiakie która zarzuciła wyzwaniem. Picka bezglutenowa która będzie wyglądać i smakować jak taka napędzana potęga glutenu. Szybkie rozeznaniem i mój diller mąki ma dostępną mieszankę bezglutenową. Caputo fioreglut. Kolejne wybadanie terenu i wygląda na to że nie trzeba fermentować ciasta dniami. Tak naprawdę lecisz przepisem z pudełka. Trochę przerażała hydracja bo 80%. I tak mieszanie tego ciasta ręcznie to byłby dramat. Tak się kleiło, wyglądało jak gips i tak też się zachowywało. Ale kitchenaid dal radę. Przed formowaniem kulek poleciało na balkon gdzie były 2 stopnie. Po ponad godzinie trochę stężało i przy pomocy oliwy udało się bez dramy ulepić kulki które profilktycznie zawinąłem jak cukierki bo bałem się że nie dam rady wyciąganąć je z pudełka. Cukierki poza jednym się rozwiązały więc wyszła jedna kula i trzy walce xd. Finalnie udało się ulepić placki ale kurde to było wyzwanie. Ciasto tak się rwało że od razu formowałem je na łopacie. Niewiele brakowało a bym użył rollera do twarzy różowej jako małego wałka. Ale się udało, wypiek dość długi aby ciasto złapało chrupkości. Wynik taki że jakbym nie wiedział że to bezglutenowe ciasto to bym pomyślał że komuś coś nie do końca wyszło ale pkzza nadal lepsza niż w większości pizzerii. Nawet nie mam za wiele zdjęć tak szybko znikała. I jak zawsze nduja wygrywa plebiscyt dodatków.
#pizza #hejtopizza #gotowanie #bezglutenu
8bae425b-db4e-4169-811f-2621a6846d73
82df435f-9667-4f0b-a64a-7999ad46923a
1b9104c8-9bf9-49d4-a7ed-d466544e1dd0
b29a6bad-2192-4ca5-8e71-8e576fd5ab62
9f313e68-c2be-471a-9b60-91000f6daa90

Zaloguj się aby komentować

Przeglądając zdjęcia w telefonie natknąłem się na foto pierwszego chleba jaki wypiekłem raptem trzy miesiące temu. W październiku wpadłem na pomysł żeby wyhodować zakwas i zacząć robić domowe chleby. Wkręciłem się w to niesamowicie, od tych trzech miesięcy wypiekam dwa chleby tygodniowo i progres jaki poczyniłem w jakości napawa mnie dumną
Łapcie kilka zdjęć z mojej chlebowej osi czasu
#chwalesie
12009ed9-1442-4e92-9706-d1c1b6999e03

Zaloguj się aby komentować

Podejście nr 5. Tym razem mąka 750 "chlebowa". Z ciekawości zważyłam też jeden z bochenków. Wychodzi razem ok. 800 g chleba.
Z ciekawości również podliczyłam koszty:
1 kWh energii - 1,30 zł
550 g mąki - 2,50 zł
6 g drożdży - 0,15 zł
10 g soli - 0,03 zł
woda z kranu - pomijalne
Razem 3,98 zł za 800 g chleba. Robić samemu tylko z powodu ceny specjalnie się więc nie opłaca.
Jednak mimo wszystko opłaca się z dwóch względów.
Pierwszy to oczywiście przyjemność jedzenia świeżego, pachnącego, jeszcze ciepłego chlebka z cudownie chrupiącą skórką.
Druga kwestia jest taka, że bardzo dużo chleba u mnie się marnowało. W niedzielę u mnie w okolicy nigdzie nie da się kupić dobrego chleba. Zostaje tylko jakieś krojone i paczkowane byle co. Albo kupowaliśmy na weekend na zapas, albo musieliśmy kupić cokolwiek, co było w sklepie. Bardzo często zostawał nam nadmiar - albo kupiliśmy za dużo, albo tego kupionego w weekend zjadaliśmy tylko kilka kromek i zostawał, następnego dnia już go nikt jeść nie chciał.
Teraz mogę w każdy, nawet najdłuższy niehandlowy weekend wchodzić bez stresu, że zabraknie nam pieczywa
fcbe5ed3-0c95-4439-be24-ec790728c1af
d18fa58f-7e41-492b-855a-2bb64e0f4185

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Czwarte podejście. Tym razem ze 150g mąki 1050 i 400g mąki 550 "luksusowej". Ciasto wyszło bardziej rzadkie, bochenek się nieco bardziej rozpłynął na boki. Trenuję nacięcie, trzeba je umiejętnie poprowadzić i nie za późno spryskać wodą już w trakcie pieczenia w piekarniku.
Struktura wyszła za to bardziej puszysta, widać kierunek składania ciasta.
37f205b4-a589-4711-91d0-43ff8467c96b
2eab1de3-63bb-4095-b0fc-934df75d5ac8

Zaloguj się aby komentować

Ależ żre żyto przed jutrzejszym wypiekiem.
Znowu będzie żytni, trójfazowy ale jeszcze się nie zdecydowałem jakie dodatki dosypie
d458ed55-edc4-46d9-a418-099d0ba7db72
pawelczi

O, trójfazowy, czyli mogę spawarkę podpiąć?

BlackSoul

@LM317T Trzy krotnie dokarmianie zaczynu.

WalIy

Jak wyżej chlopaki, zakwas, a raczej zaczyn dokarmiasz na trzy razy pozwalając mu wyrastać fazami. To chyba najzdrowsza wersja chleba jaka istnieje.

Zaloguj się aby komentować

Zrobiłem tzw "Chleb Doskonały" Czyli bez mąki i bez drożdży. Tylko niepalona kasza gryczana, woda i sól.
Robię go już nie pierwszy raz. Kilka razy mi nie wyszedł, ale dziś akurat jest wyśmienity (° ͜ʖ °)
#bojowkapiekarska #gotujzhejto #chleb #dieta
f4d21970-5247-464a-8384-092a0de6ed71
661fa17c-b6e3-47e7-911e-b80b19dd0564
c1dab5f2-edcc-472d-825b-86eb78025dc8
Klamra

@Szuwar Nie. Po prostu wody nie może być ani za mało ani za dużo.

theicecold

@Klamra wygląda świetnie, trochę jak pumpernikiel.

Zaloguj się aby komentować

Kolega testuje przepis. Chleb na zakwasie z sokiem z buraka i cebulą. Smaczny i czuć oba smaki ale kolor zaginął w pieczeniu. Ciekawe jakby wyszło na wodzie drożdżowej z buraka.
Jeśli ktoś chce spróbować i jest dziś w #uk #londyn #highgate to polecam Vanilla Café.
#chleb #bojowkapiekarska
c470ee3f-7ff2-4273-8b6d-e5e7f5328806

Zaloguj się aby komentować

Zachęcona aplauzem rodziny (jeden bochenek zjadły dzieci z samym masłem) zrobiłam kolejne podejście. Tym razem głębsze nacięcie sięgające aż do piętki, pięknie się rozeszło. Jeśli chodzi o mąkę zrobiłam miks 300g 1050-tki i 100g 450-tki. Ciekawi mnie, jak będzie wyglądać puszystość po przekrojeniu, na razie jest świeżo wyciągnięty z piekarnika, muszę poczekać.
44e99c5d-d7ed-4f5c-ae37-5568c722b736
Dzienpachniejakpoczatek

@GazelkaFarelka Już przepadałaś.

GazelkaFarelka

@Dzienpachniejakpoczatek Nie mam czasu na codzień bawić się w takie rzeczy. Teraz jest długi weekend to spędzam go w kuchni Ale przepis zapisuję, będzie można upiec od czasu do czasu jak zabraknie chleba na niehandlową niedzielę czy święto. U mnie w okolicy nie ma dobrego chleba, jak nie kupimy zawczasu w mieście to zostaje nam jakieś paczkowane krojone g..no, które już w sklepie jest czerstwe.

GazelkaFarelka

Przekrój bardziej puszysty niż poprzednio, jednakże trudno stwierdzić czy to dzięki dodatkowi białej mąki czy lepszemu nacięciu.

2fc93274-118d-446f-bd86-3a9c5bdf088a

Zaloguj się aby komentować

Niech będzie upieczony 🫓 Na swoim zakwasie, z przepisu z książki „Tartine Bread” i kilkoma trikami z neta. Niezdecydowanym gorąco polecam zacząć zabawę!
A, i polecam mąkę ze Złotego Kłosa, można zamówić na Allegro - robi dużą różnicę
7cf91fec-e9ab-4761-8492-955cc373ae07
5df43a11-6952-4377-905d-6fb734c4de8f
Szuwar

@MrMareX Robię mniej więcej tak (czas danych czynności zależy od tego jak ciasto się zachowuje, to już robię na czuja):


Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego

  • 750 g mąki pszennej chlebowej typ 750

  • 250 g mąki żytniej chlebowej typ 720

  • 20 g soli

  • 750 ml wody


Zakwas karmimy, gdy podwoi swoją objętość robimy rozczyn (150 g zakwasu i 100 ml wody) i zostawiamy na 10 min. Rozpuszczamy 20 g soli w wodzie. Mieszamy wszystkie składniki (ręcznie albo mieszadłem typu duńskiego) i zostawiamy na 30 - 40 min. Przez kolejne 3-4 godziny co 30-40 minut wyrabiamy ciasto nakładając je na siebie. Potem wykładamy ciasto na blat posypany mąką ryżową i przy pomocy skrobaka do ciasta dzielimy na 2 części. Formujemy bochenki i wkładamy do koszyków do wyrastania chleba. Wkładamy je do lodówki na 3-4 godziny. Piec rozgrzewamy do 260 stopni. Zostawiamy dolną blachę. Chleby wyjmujemy z koszyków i nacinamy, po czym wkładamy do piekarnika (najlepiej na kamień do pieczenia). Na dolną blachę wlewamy wrzącą wodę w celu stworzenia pary. 15 minut pieczemy chleb w 260 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy na kolejne 30 minut.

MrMareX

@Szuwar Super, wielkie dzięki. Przynajmniej mam dobry punkt startu

pawelczi

@Szuwar biorąc pod uwagę ceny chleba w Polsce ( i w Danii gdzie spędzam większość czasu, oraz faktu ze nie płace za prąd) to chyba maszyna do chleba jest następnym must-have.

Zaloguj się aby komentować

Wrzucam efekt końcowy, zgodnie z obietnicą. Żytni na zakwasie, trójfazowy
7b362bf9-c1d9-48d8-94b0-67fc6ffc1e88
WalIy

@MrMareX wejdź sobie na yt na kanał Tomek Lach i znajdź dwa filmy, pierwszy jak wyhodować zakwas, a drugi jak na tym zakwasie upiec chleb pszenno-żytni. To najprostszy przepis który zawsze wyjdzie. Mąka pszenna wybacza niektóre błędy, chleby żytnie wymagaja minimalnego doświadczenia, bo jak tam coś zrobisz źle to do piekła idzie chleb. Ja kilka miesięcy temu tak właśnie zacząłem przygodę z pieczeniem i od tego czasu piekę dwa chleby tygodniowo świetna zajawka, zwłaszcza wtedy jak zaczniesz eksperymentować i robić chleby z różnymi rzeczami w środku, a to kminek, a to czarnuszka, suszone pomidory, prażona cebulką. Mnogość opcji. Potem zrozumiesz czym są chleby 2 i 3 fazowe i będziesz coraz bardziej dumny ze swoich wypieków

MrMareX

@WalIy Dzięki za podpowiedź. Uwielbiam zapach i smak domowego chleba no i możliwości zabawy przepisem.

SzwarcenegerKibordu

@WalIy Ja generalnie lubię grubą skórkę ale inni już niekoniecznie U siebie doszedłem przez testowanie skracanie czasów o 1 minutę, bo co piekarnik to inna historia. Od razu wsadzam do wygrzanego piekarnika (grzanie góra/dół) 210 stopni przez 15 minut, później zmiejszam na 180 przez 29 minut, i zostawiam jeszcze przez 15 minut w piekarniku. Zaczynałem testowanie od 220 stopni przez 15 minut i 200 stopni przez 40 minut .

Zaloguj się aby komentować

Ale bydle wyrosło żytnie, trójfazowe, na zakwasie
To do piekarnika hyc!
d13945f6-6c30-49d6-bef3-3241c48d7aed
alq

@Acrivec jak piekę Chleb to zawsze masło i bułka tartą i nigdy nic nie przywarło Oo

Acrivec

@alq no to masz odpowiedź, masło i bułka tarta

Zbiggie

Ostatnio mam problem bo zakwas nie chce wyrosnąć jakieś wskazówki co zrobić żeby się udało? W zeszłym roku all good, w tym średnio. Do tej pory próby z mąki 720 i wszystko zdycha.

Zaloguj się aby komentować

Dzień dobry, czy można do bojówki piekarskiej?
Pierwszy raz udało mi się coś, co przypomina chleb, z przepisu poleconego na hejto przez @Niewiemja
Wygląda jak chleb
Smakuje jak chleb
Pachnie jak chleb
Ma fenomenalną chrupiącą skórkę - tak jak w chlebach dawniej, piętka jest najpyszniejszą częścią
Spękanie mi nie wyszło, nastepnym razem natnę głębiej i do samej piętki
Zrobiłam na drożdżach zwykłych, bo nie miałam instant (przeliczyłam "na oko" szczyptę suchych na dwie szczypty mokrych)
Dałam mąkę 1050 pszenną chlebową, bo taką miałam (nie chciałam robić całkiem białego chleba na tortowej 450)
a7eb79e1-7297-4f43-a3b9-69f4f6d860dd
GazelkaFarelka

@WalIy Zakwas to na razie nie dla mnie, bo trzeba tu systematyczności i o nim pamiętać, a ja nie mam na razie na to czasu. Potrzebuję upiec chleb od czasu do czasu jak nie kupimy na weekend albo się skończy. Rozczyn drożdżowy na razie mnie satysfakcjonuje bo jest bez zobowiązań, ciasto na nim też jest fajnie wytrawne. Popracuję na razie nad techniką.

WalIy

@GazelkaFarelka wbrew pozorom zakwas nie jest trudny, systematyczność potrzebna jest przez pierwsze 4-5 dni jak się go hoduje i trzeba go dokarmić rano i wieczorem. Później siedzi w lodówce i nie ma problemu, jak raz na tydzień/półtora go wyciągniesz i nakarmisz do wypieku to wystarcza polecam przemyśleć sprawę bo chleb na zakwasie dobrze zrobiony, to totalna petarda. Ostanio robiłem taki z prażona cebulką, ale był epicki

GazelkaFarelka

@WalIy no właśnie to "raz na tydzień, półtora" bywa problemem. Nie tyle że dużo roboty, ile żeby o tym pamiętać.

Zaloguj się aby komentować

Piekę se od jakiegoś czasu chleb. Taki najprostszy z najprostszych.
Zakwas żytni + mąka pszenna + woda + trochę soli
Mi smakuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie mam na razie weny i ambicji na eksperymenty, ale chyba pierwszym będzie zwiększenie wysokości przez chamskie przemnożenie składników *1.33 żeby wypełnić koszyk
a1ba0770-afff-48bc-a1f9-c33c4302646d
Unmonitoredalias

@pansiano Dałoby się. Wystarczyłoby skomponować program złożony z samego mieszania i wyrastania, a na końcowy etap do piekarnika. Z tym że cały, trzygodzinny cykl w automacie, łącznie z pieczeniem, to 0,4 kW (mierzone miernikiem z hipermarketu). Godzina pieczenia w piekarniku pewnie ze trzy razy tyle (nie mierzyłem, tak obstawiam, mój piekarnik ma 2,4 kW).

Wonszu

@pansiano można wyrobić ciasto w ogóle bez zagniatania. Wystarczy odpowiednia hydracja i przemieszanie, chociaż to bardziej rozciąganie, 2 razy co pół godziny. Potem cyk na blachę i za circa 25 minut chlebek gotowy, a roboty łącznie z 15 minut.

pansiano

@Wonszu ale to chyba nie jest uniwersalne podejście, zależy od rodzaju chleba? zauważyłem, że jak się obijam przy wyrabianiu to mam miejscami zakalec


swoją drogą, brzmi jak technika dla bardziej wtajemniczonych, filozofii w gnieceniu aż się stanie bardziej gładkie i mniej lepiące nie ma żadnej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Cześć!
Baba robiła chleb 2 dni, pierwszy raz.
Pszenno-Boży.
4bbddbcc-993d-4504-a572-171f50cd8107
VikingKing

@PanNiepoprawny bóg się wypierdza w odpowiedniej proporcji i samoczynnie w zakwasie. Nie trzeba się tym przejmować. @pepekr64

Pepekr64

@VikingKing pszenno-Boży? Ile pszenicy, a ile Boga w tym chlebie?

tptak

@VikingKing niech się zarejestruje i sama chwali

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia