#chleb #pieczywo #bojowkapiekarska #piekarnictwo
@Szuwar den przepis
Bardzo ładny, No i teraz muszę swój zakwas uruchomić bo mi smaka narobiłeś
@tymszafa Robię mniej więcej tak (czas danych czynności zależy od tego jak ciasto się zachowuje, to już robię na czuja):
Składniki:
150 g zakwasu żytniego
750 g mąki pszennej chlebowej typ 750
250 g mąki żytniej chlebowej typ 720
20 g soli
750 ml wody
Zakwas karmimy, gdy podwoi swoją objętość robimy rozczyn (150 g zakwasu i 100 ml wody) i zostawiamy na 10 min. Rozpuszczamy 20 g soli w wodzie. Mieszamy wszystkie składniki (ręcznie albo mieszadłem typu duńskiego) i zostawiamy na 30 - 40 min. Przez kolejne 3-4 godziny co 30-40 minut wyrabiamy ciasto nakładając je na siebie. Potem wykładamy ciasto na blat posypany mąką ryżową i przy pomocy skrobaka do ciasta dzielimy na 2 części. Formujemy bochenki i wkładamy do koszyków do wyrastania chleba. Wkładamy je do lodówki na 3-4 godziny. Piec rozgrzewamy do 260 stopni. Zostawiamy dolną blachę i górną blachę. Chleby wyjmujemy z koszyków i nacinamy, po czym wkładamy do piekarnika (najlepiej na kamień do pieczenia). Na dolną blachę wlewamy wrzącą wodę w celu stworzenia pary. 15 minut pieczemy chleb w 260 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy na kolejne 30 minut.
@Szuwar trochę za dużo grzebania jak dla mnie, zostaje przy prostym tureckim. dziękuję za przepis, wyglądają przepięknie te bochenki!
@tymszafa Wbrew pozorom nie jest to mega czasochłonne tylko bardzo rozłożone w czasie (trzeba cały dzień nad takim chlebem się modlić).
@Szuwar nie mam miejsca i czasu. Ogólnie robienie chleba to czasochłonna aktywność. Potem chleb jest bardzo dobry. Coś za coś.
Zaloguj się aby komentować