Zdjęcie w tle
Szuwar

Szuwar

Twórca
  • 17wpisy
  • 97komentarzy

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Niech będzie upieczony! Dzisiaj próbowałem nowego przepisu na bułki, właśnie wyjęte z piekarnika 🥯
#bulki #pieczywo #pieczenie
2420e48d-6a07-46cf-99be-a5648c1af1e2
ewa-szy

Też nie rozumiem, dałeś trzy spulchniacze na raz. No dobra, rozumiem proszek, ale i zakwas, i drożdże?


Choć z drugiej strony, z zakwasem musiałbyś dłużej się bawić, parę razy wyrobić ciasto, poleżakować nim. W każdym razie nietypowe rozwiązanie.


Aha, tyle drożdzy to ja daję na ciasto drożdżowe o takiej wadze. A ono jest znacznie cięższe od chlebowego, cukier, jaja, masło tam wchodzą. No i smak jest mocno zdominowany przez drożdże. Spróbowałabym w ogóle bez i zobaczyła, czy będą duże zmiany w rozmiarze i lekkości.


I jeszcze mała rada - jak chcesz mieć bułki tej samej wielkości, albo wyrabiasz wałek i ciachasz go na równe kawałki, albo waga. Ono się tak na oko nigdy nie daje podzielić, zwłaszcza drożdżowe celuje w błyskawicznej zmianie objętości.

ZBOWiD

@Szuwar Fajne buły, ale nie umiem piec, ile już mąki zmarnowałem... Albo źle wyrabiam albo mam zły piekarnik bo zawsze wychodzi glina. Jedyny chleb jaki mi wyszedł to keto.

Zaloguj się aby komentować

Co myślicie o tym, żeby po naciśnięciu pioruna pojawiała się liczba, która rzeczywiście odpowiada ilości oddanych piorunów a nie tylko +1?
#hejto #piorun

Po naciśnięciu pioruna...

9 Głosów
biker

Teraz jest chyba rzeczywista liczba + Twój plus. Wg. mnie teraz jest spoko

AvantaR

Z przyczyn wydajnościowych zwiększenie o +1 jest dużo lepszym rozwiązaniem. Mnie to nie przeszkadza, a wiem, że może niepotrzebnie dociążyć serwis.

Szuwar

@PanHeniek @biker

Może trochę namieszałem, przykładowo:


Post Tomka ma 5 piorunów gdy go widzę, w międzyczasie ludzie go piorunują, i obecnie jak kliknę pojawi się 6 piorunów, a gdy odswieżę jest 120.

Zaloguj się aby komentować

Nie spodziewałem się że #hejto przekroczy tak szybko barierę 1000 piorunów. Mam tylko nadzieję, że tak nagły przypływ użytkowników nie wpłynie negatywnie na content i społeczność która się tu formuje i że każdy znajdzie tu swój kąt.
Pierwsze kilka dni pewnie będą królowały tagi #wykop i #jebacwykop ale pamiętajcie że nie tylko o to się rozchodzi - rozsiądźcie się wygodnie i zacznijcie też #shitposting na różne inne tematy, które was interesują ง(͡ ͡° ͜ つ ͡͡°)

Zaloguj się aby komentować

Kwintesencja tego czym stał się obecnie wykop - gość wrzuca post ze spełnia swoje największe marzenie podróżnicze, na kilka miesiący wyjeżdża z dziewczyna do Azji Południowo-wschodniej i pyta wykopków czy mają jakieś pytania, sugestie, na co zwrócić uwagę itd.
A wykopki (2 najbardziej plusowane komentarze):
#wykop #bekazwykopu
e184c42c-606d-4245-9d58-ceabc9cf2677
Szuwar

@smierdakow


| i mają rację, materiałów tego typu jest mnóstwo i to profesjonalnych, to ludzie piszą gościowi, że podaż już przerosła popyt w tej jego działalności

| To toporna reklama, a nie żadna chęć odpowiadania na pytania xd


A, to Ty i wykopki jesteście od stwierdzania czy podaż przerosła popyt? Widocznie się mylisz skoro gość się z tego utrzymuje.


| ogólnie to też manipulujesz, bo trzeba jeszcze dodać, że gość tam wstawił listę linków do swoich blogów/profili, nie odpowiedział na żadne pytania, a promowanie swojej działalności to jego jedyna aktywność na wykopie xD


Radzę zobaczyć wątek teraz, odpowiedział na każde pytanie. I co z tego, że promowanie swojej działalności to jego jedyna aktywność? Mało to osób które udostępniają rzeczy na których się znają i mają w dupie udzielanie się w innych wątkach? To jakaś ujma?


| to przy okazji, sam to sprowokował wrzucając zdjęcie swoje i swojej panny, za dużo atencji chciał, to ludzi denerwuje


Serio, denerwuje ludzi zdjęcie pary? I dlatego, prowadząc bloga/instagrama, żeby nie urazić wykopków ma te twarze zamazać albo w ogóle nie wrzucać? Proszę Cię.


@freq-mod


| jest 2137 lepszych przykładów na poparcie tezy "wych0dki to ścierwo które należy wyelimininować", a wybrałes ten najsłabszy


A dla mnie właśnie najlepszy, tagi które mnie nie interesują mam poblokowane ale to w jaką stronę idzie jakakikolwiek wątek na wykopie dobitnie pokazuje ten wpis.


@wieczniewolni Pozdro, fajnie że na hejto też się udzielacie. Będę z chęcią śledził.

wieczniewolni

@smierdakow oczywiście, że da radę pobiorę sobie na telefon i pyknę jakieś foto. Zastanawiam się czy tego typu treści przyjmą się na Hejto? Mógłbym zacząć wrzucać

smierdakow

@wieczniewolni myślę, że jak najbardziej, często w gorących są wpisy z podróży, z fotografiami ciekawymi, zostań na dłużej to na pewno to Tomki docenią


Btw, Planeta abstrakcja sporo krytyki zgarnia za chlanie na filmach, to może jest potencjał na zagarnięcie widzów

Zaloguj się aby komentować

W listopadzie na czas wyjazdu zostawiliśmy psa w hotelu (dla psów oczywiście). Lucyfer jest kastrowany chemicznie, co daje niemal 100% pewności że żaden plemnik się nie uchowa.
Ale jak to bywa z niemal 100%… Dostaje w grudniu telefon od właścicielki hotelu że Lucek będzie ojcem 👨‍👦🐶 Właściciele suczki długo myśleli ze to ciąża urojona, a wczoraj urodziła i wyszły z niej takie małe szkraby 🐶🥰
#pies #psy #porod #kastracja #bordercollie
6ba76ee8-e37b-4b09-9479-a1f3e2a3d4e8
bab9fab4-ede3-45f9-84c9-e9dd3e8dbcbb
twisterro

Ej, @Szuwar, takie pytanie, czemu kastracja chemiczna psa? Zawsze jest ryzyko, zwłaszcza zwiększenia populacji potencjalnie bezdomnych kundelków. Obcięcie klejnotów daje 100% pewność...

Szuwar

@twisterro Żeby zobaczyć jak pies radzi sobie bez hormonów (czy nie stanie się bardziej lękliwy, agresywny, apatyczny). Taki chip działa około pół roku, po tym czasie chcemy obcinać klejnoty

Deykun

@Szuwar

The seed is strong.

Zaloguj się aby komentować

Niech będzie upieczony 🙏🫓Tym razem mam dla was wersje z żurawiną 🔥
#chleb #pieczywo #bojowkapiekarska #piekarnictwo
8a4230c1-7aef-497d-b417-a74c9cf94e58
tymszafa

@Szuwar trochę za dużo grzebania jak dla mnie, zostaje przy prostym tureckim. dziękuję za przepis, wyglądają przepięknie te bochenki!

Szuwar

@tymszafa Wbrew pozorom nie jest to mega czasochłonne tylko bardzo rozłożone w czasie (trzeba cały dzień nad takim chlebem się modlić).

tymszafa

@Szuwar nie mam miejsca i czasu. Ogólnie robienie chleba to czasochłonna aktywność. Potem chleb jest bardzo dobry. Coś za coś.

Zaloguj się aby komentować

Czy ktoś tutaj gra jeszcze w hearthstone? Ja dalej sobie odpalam Battlegroundsy i Areny ale myślę o powrocie do constracted. Warto/nie warto, jak wygląda teraz meta?
#hearthstone #battlegrounds #gry #grykarciane #karcianki #karcianka
Rzezimioszek

@Szuwar oj też bym wrócił, ale mam wrażenie że po wyjściu z pociągu on już odjechał w nie tym kierunku jaki bym chciał

Zaloguj się aby komentować

Niech będzie upieczony 🫓 Na swoim zakwasie, z przepisu z książki „Tartine Bread” i kilkoma trikami z neta. Niezdecydowanym gorąco polecam zacząć zabawę!
A, i polecam mąkę ze Złotego Kłosa, można zamówić na Allegro - robi dużą różnicę
7cf91fec-e9ab-4761-8492-955cc373ae07
5df43a11-6952-4377-905d-6fb734c4de8f
Szuwar

@MrMareX Robię mniej więcej tak (czas danych czynności zależy od tego jak ciasto się zachowuje, to już robię na czuja):


Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego

  • 750 g mąki pszennej chlebowej typ 750

  • 250 g mąki żytniej chlebowej typ 720

  • 20 g soli

  • 750 ml wody


Zakwas karmimy, gdy podwoi swoją objętość robimy rozczyn (150 g zakwasu i 100 ml wody) i zostawiamy na 10 min. Rozpuszczamy 20 g soli w wodzie. Mieszamy wszystkie składniki (ręcznie albo mieszadłem typu duńskiego) i zostawiamy na 30 - 40 min. Przez kolejne 3-4 godziny co 30-40 minut wyrabiamy ciasto nakładając je na siebie. Potem wykładamy ciasto na blat posypany mąką ryżową i przy pomocy skrobaka do ciasta dzielimy na 2 części. Formujemy bochenki i wkładamy do koszyków do wyrastania chleba. Wkładamy je do lodówki na 3-4 godziny. Piec rozgrzewamy do 260 stopni. Zostawiamy dolną blachę. Chleby wyjmujemy z koszyków i nacinamy, po czym wkładamy do piekarnika (najlepiej na kamień do pieczenia). Na dolną blachę wlewamy wrzącą wodę w celu stworzenia pary. 15 minut pieczemy chleb w 260 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy na kolejne 30 minut.

MrMareX

@Szuwar Super, wielkie dzięki. Przynajmniej mam dobry punkt startu

pawelczi

@Szuwar biorąc pod uwagę ceny chleba w Polsce ( i w Danii gdzie spędzam większość czasu, oraz faktu ze nie płace za prąd) to chyba maszyna do chleba jest następnym must-have.

Zaloguj się aby komentować