Zdjęcie w tle

Społeczność

Bojówka Piekarska

92

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Czy macie jakieś sprawdzone mąki żytnie razowe?
Wróciłem do pieczenia po latach i kupiłem mąki do dokarmiania zakwasu - razowa 2000 i prłnoziarnista bo nie wiedziałem która nazwa marketingowa będzie odpowiadała grubielonej mące z otrębami. Jak otworzyłem obie to się zdziwiłem bo wyglądały jak żytnia 720.
Kiedys kupowałem razową która była pełna otrąb i resztek ziaren. Co się stało że żadna taka nie jest?
możecie polecić jakąś firmę? Nie będę przecież rozrywał opakowań na sklepie.
#bojowkapiekarska #chleb

Zaloguj się aby komentować

Spróbowałem swoich piekarskich sił po raz pierwszy w życiu i... zaliczyłem glebę po całości
Ciasto ani trochę nie chciało się zebrać w sobie tylko rozlewało się na wszystkie strony.
Próby poprawienia sytuacji tylko ją pogorszyły, nie było czego kształtować. Zrezygnowany przelałem masę do garnka, wstawiłem do piekarnika aby stworzyć w efekcie potworka widocznego na zdjęciach.
Niemniej nie poddaje się i próbuje dalej. Chyba już wiem w czym tkwił problem
Post publikuję 4 fun bo chwalić to się nie ma czym
90354e6a-19d2-4598-9d01-4ce58bcd68cc
46ab6dc3-4f34-4967-a345-46071aae02f3
yeebhany

jeszcze będzie z tego kebab

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Trzy miesiące temu upiekłam pierwszy chleb na drożdżach, zainspirowana wpisem na hejto użytkownika @Niewiemja
W zasadzie to nie chciałam się jakoś wciągać w pieczenie chleba, chciałam tylko mieć jakiś przepis na chleb, który można upiec od czasu do czasu w dzień niehandlowy, w razie jak zapomni się kupić w piekarni - żeby nie być skazanym na czerstwe paczkowane krojone gówno dostępne w sklepach w okolicy, bo tego się w ogóle nie da jeść.
Tak ogólnie to zawsze brakowało nam dobrego chleba w okolicy, kupowaliśmy w piekarni 20 km od domu. Chociaż nigdy nie umiałam zdefiniować, co określa dobry, smaczny chleb, czym się różnią. Nawet żartowałam kiedyś, że założę tutaj piekarnię. Piekarnia niby jest, ale pieką na drożdżach, wszystko studzą, kroją i paczkują - jak się kupuje ten chleb w sklepie który jest 100 m od piekarni to jest suchy i robi wrażenie jakby był wczorajszy. Nie ma przy tej piekarni sklepiku, gdzie można by kupić świeże chrupiące pieczywo, które dopiero co wyjechało z pieca, pachnące drożdżówki, bułeczki itp.
Tak mnie wciągnęło to pieczenie chleba, że zabrałam się za pieczenie na zakwasie. Z ciekawości dziś w sklepie przejrzałam etykiety - wszystko w sprzedaży jest na drożdżach, jeżeli jest zakwas to tylko jako suszony, nieaktywny dodatek smakowy. Teraz myślę, że mogę zaryzykować stwierdzenie, że prawdopodobnie mam najlepszy chleb pszenny w okolicy. Mogę otwierać piekarnię
#365chlebowgazelki

Zaloguj się aby komentować

Robię porządki w spiżarce i zużywam różne mąki, które kiedyś nakupiłam. Daję je do naleśników albo leniwych pierogów, bo tam w sumie wszystko jedno co się wrzuci, byle typ 450-550 miało. Teraz idzie mąka "do pizzy", typ 00. Bogatsza w wiedzę nabytą przy pieczeniu chleba czytam sobie etykiety, czego kiedyś nie robiłam - mąka do pizzy to była dla mnie mąka do pizzy i tyle.
Teraz widzę że tutaj są odstawiane cuda. Okazuje się, że można kupić mąki "do pizzy", gdzie z typową mąką do pizzy ma to tylko tyle wspólnego co typ przemiału 00. Natomiast jeśli chodzi o zawartość białka, która pozwoli na wyrobienie glutenu i rozciąganie placków, to jest tyle co w zwykłej tortowej - tylko 10%. Aby zatem nie była to w sumie zwykła mąka tortowa, została wzbogacona L-cysteiną. Która sama w sobie trująca nie jest, no ale zawsze jest to jakiś dodatek, żeby podpicować mąkę o słabych parametrach i sprzedawać ją jako "do pizzy". Patrzę na skład "mąki do pizzy" innych producentów i jest podobnie - białko 10%, "skład: mąka pszenna, środki do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, enzymy". Czyli w sumie do tej mąki walą wszystkie ulepszacze, jakie można znaleźć w tanich głęboko mrożonych wypiekach z marketu.
Dla porównania oryginalna włoska mąka na pizzę typ "00" zawiera 12,5% białka i żadnych dodatków.
O co chodzi? Jak nie wiadomo co co chodzi, to chodzi o pieniądze. Pszenica z większą zawartością białka jest droższa, ponieważ wymaga lepszej gleby, dobrego nasłonecznienia i lepszego nawożenia azotem, siarką, manganem i cynkiem itp. A nawozy, wiadomo, kosztują. Więc można wziąć tanią pszenicę, dosypać ulepszacza i voila, mamy to samo.
Prawie to samo.
lexico

@GazelkaFarelka dziś byłem w Kauflandzie i była "do pizzy" Basia. Cena prawie 6 zł/kg. Ja używam 550 i pizza wychodzi przyzwoita.

Zaloguj się aby komentować

Poprzedni chlebek z ziarenkami tak mi zasmakował, że upiekłem ponownie.
Tym razem porcję pszennej mąki zmniejszyłem gdzieś o 180g, w to miejsce dodałem razowej z płaskurki. Pyszności
#chleb #gotujzhejto #bojowkapiekarska
65ec33b1-03cd-46ef-80dc-e58256b67752
7b7b6895-d970-4f78-854f-143b20d8cb5e
Gargamel_lubi_jagody

Mniam, daj przepis jeśli nie jest jeszcze opatentowany

GazelkaFarelka

@dawajMario Na tej mące pszennej chlebowej ze "swoja mąka" tak ci wychodzi? Sprawdzałam tam chlebową, ale ma tylko 9 białka, bardzo mało.

kon-jakub

@dawajMario jaaaakie ucho, super wyszło

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj z mąki Basia chlebowej 650 (13g białka). Trochę inaczej zwinęłam bochenek i wydłużyłam czas fermentacji w koszyku (zmniejszając czas w misce). Dwa razy rozciągany i składany w trakcie fermentacji. W sumie to nie ma jakiejś wielkiej różnicy. Może ciut większe dziury są. Ale generalnie czy dasz sól od razu, czy po autolizie, czy przekładasz czy nie, to różnice są minimalne. Równie dobrze można wpierdalać od razu wszystkie składniki do miski i wymieszać, po 20 min krótko wyrobić, zostawić na 3h bez przekładania, potem zwinąć w rulon ciasto, godzinę w koszyku na blacie i do lodówki na kilka godzin. Wyjdzie tak samo dobry chleb jak przekładany i z babraniem się we wgniatanie soli.
Zakwas mam już mocny, już ponad 2 miesiące ma bez wkładania w ogóle do lodówki, karmiony 2x dziennie.
Wydaje mi się że jedyna różnica jaką tu jeszcze widzę mogę mieć, żeby zrobić jakiś progres, to mąka - nie próbowałam jeszcze lepszych mąk typu manitoba.
#365chlebowgazelki
b75ef5fc-828a-43ef-a3c8-67e7b23e065b
90917be9-d624-41ec-a8f6-9fc93181551e
3ece7329-6ce6-4d1b-b22c-f2165469119c
GazelkaFarelka

Specjalnie dla @lexico fotka z masełkiem

lexico

@GazelkaFarelka zauważ, że skórka jest cienka.

kto3

@lexico na cienką skórkę wpływ ma tylko sposób i czas pieczenia, czy coś jeszcze?

Zaloguj się aby komentować

Kto próbował zrobić bezglutenowe bułki na zakwasie, ten się w cyrku nie śmieje. Te wychodzą mi trochę płaskie, bo trzeba bawić się z konsystencją ciasta: rzadsze ciasto - miękkie, ale płaskie bułki, gęste ciasto - twardsze, ale wyższe bułki.
W konsystencji i smaku w żadnym wypadku nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi, pszennymi wypiekami, ale mają swój własny "styl". W smaku i strukturze są trochę podobne do pieczywa żytniego, ale o wiele łagodniejsze.
Ciekawa opcja dla osób na diecie bezglutenowej. Poniżej przepis:
https://bezbez.pl/diety/bez-cukru/bulki-bezglutenowe-na-zakwasie-ryzowo-owsianym/
#bojowkapiekarska #gotujzhejto #jedzenie #jedzzhejto
429ec46b-704f-4746-8d39-83ee4de33c91
kon-jakub

@BettyLou bezglutenowe pieczywo to już wyższa szkoła jazdy, kiedyś podjąłem rękawice, bo w jedna osoba w rodzinie ma celiakię i nawet wyszło coś tam, ponoć nawet niezłe w smaku.


Robiłem z tego przepisu

https://www.youtube.com/watch?v=xaGlru_0jhQ

4e5c339c-968f-4602-bafa-d4bd7c0701dd

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj spróbowałam dodać od razu sól do ciasta, zamiast dodawać ją po 30 minutach autolizy. Nie widzę żadnej różnicy ani w pracy z ciastem, ani w finalnym bochenku. Jedynie taką, że wyrabiając ciasto nie muszę memłać go ponad miarę, aby mieć pewność że dobrze rozprowadziła się sól. Wyrabiam tylko do momentu, aż czuję że jest fajna, stawiająca opór zwarta kulka, której mogę dawać bitch slapa. Powyżej tego czuję, że gluten w tej używanej przeze mące znów zaczyna się rozmemływać, rwać i rozpadać.
Zatem. Od razu sól, autoliza, delikatne wyrabianie do gładkiej kulki i ani chwili dłużej (nawet jak minęła tylko jedna minuta). Nie widzę żeby z tego powodu coś bochenkowi brakowało.
Bulk fermentation w misce 4h, bez przekładania (nie rozjechało się to nie było potrzeby), 1h w koszyku na blacie, 4h w lodówce. Hydratacja 75%.
#365chlebowgazelki
87040a87-c8d5-4954-88b5-3135480973fc
94b2e492-ef06-43bb-af48-ffc4dd5f905a
kon-jakub

@hlorek organoleptycznie też da się upiec pyszny chleb, ale dopiero metodyka daje Ci możliwość obserwowania wpływu poszczególnych puzzli w całej układance. Jeden rabin podchodzi tak, drugi inaczej.

Macer

@GazelkaFarelka smutne

tak_bylo

@GazelkaFarelka fajny chleb

Zaloguj się aby komentować

A umicie tak zrobić? Podaję przepis na ciabattę. Ale fail. Myślałam, że wstawiam do nagrzanego piekarnika po pieczeniu tego żytniego, a tymczasem nie ogarnęłam że wyłączyłam grzanie. Wstawiłam pszenny ale coś się dziwnie piecze. Po kilku minutach zorientowałam się że nie słychać załączającej się grzałki. W piekarniku było 150 stopni Włączyłam od razu grzanie ale zanim doszło do 230 to znów parę minut minęło.
Tak to jest jak się jednocześnie piecze dwa chleby, ciasto i gotuje obiad na raz
#365chlebowgazelki
f4863640-aecb-49af-b939-476171b9cd48
6a84072c-3c62-469d-a723-ff0a0dafe90f
lexico

@GazelkaFarelka ale i tak ładny wyszedł

Zaloguj się aby komentować

Bochen który miał się nie udać.
Trochę za namową @GazelkaFarelka zrobiłem pierwszy w życiu bochen podłużny, w nowym koszyku.
Nie wiem czemu, ale zrobiłem kilka podstawowych błędów na etapie przygotowywania ciasta, prawdopodobnie „zbyt bardzo chciałem” żeby się udał do tego stopnia, że wkładając do pieca liczyłem się z możliwością wywaleniem tego do kosza.
A tu proszę.
Oficjalnie to pierwszy krok do „piecz świeży chleb codziennie wieczorem” - przepis przeskalowany na 300g mąki.
d543bbf9-bcef-4432-9392-3a658b4f5800
GazelkaFarelka

@kon-jakub Ostrożnie do przodu

Jaki przekrój?

GazelkaFarelka

@kon-jakub Ja wieczorem sobie wszystko przygotowuję na blacie, a rano przed 8.00, robiąc śniadanie i kanapki do szkoły córce, mieszam i po pół godziie zagniatam ciasto (czasami zagniatam dopiero po zawiezieniu córki do szkoły). Pierwsze mieszanie robię łyżką, jest szybciej i nie trzeba potem skrobać ręki z ciasta. Dokarmiam resztkę zakwasu w słoiku. Potem na przerwie obiadowej w pracy składam szybko bochenek i wrzucam w koszyku do lodówki. Polecam komorę na warzywa owoce, ustawiam na niej "high humidity", wtedy bez zawijania w folię bochenek nie wysycha. Piekę po pracy, koło 17-18. Wtedy też sprzątam wszystko, porozsypywaną mąkę itp. Wieczorem jeszcze raz dokarmiam zakwas i zostawiam na blacie wszystko gotowe na kolejny dzień. Zakwas, miska, pokrywka, odmierzona sól w kieliszku, waga. Miski nie myję, bo po pierwsze ciasto bardzo ładnie od niej odstaje i nie zostaje za wiele resztek ciasta, po drugie sobie wyschną. Ilość roboty zmniejszona do minimum


Zakwasu nawet nie wstawiam do lodówki, karmię i zużywam na bieżąco. Jak mamy za dużo chleba, bo zostało z poprzedniego dnia, to i tak piekę i podrzucam komuś z rodziny albo sąsiadów jeszcze cieplutki. Często dostajemy od nich czy to jajka, miód, czy jakieś ziemniaki, marchewki, w sezonie owoce, ja za bardzo nie mam czym się odwdzięczyć bo nie mam dużego ogrodu, a teraz mam przynajmniej jakiś swojski wyrób którym mogę się podzielić

kon-jakub

@GazelkaFarelka No i elegancko, ja właśnie do tego dążę. Przekrój wyszedł taki jak się spodziewałem - lekko niedofermentowany Tak jak pisałem wyżej - zrobiłem kilka głupich błędów.

Zaloguj się aby komentować

Od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie jakieś słodkie wypieki za zakwasie, np. bułeczki z nadzieniem a la drożdżówki. Ktoś próbował i jest w stanie stwierdzić czy to dobre i warto się za to brać, czy szkoda czasu i mąki?
#bojowkapiekarska #gotujzhejto #jedzenie
inspektom

@BettyLou w dobrze zrobionym cieście na zakwasie nie czuć żadnego kwasu, tak samo w chlebie nie powinno być czuć

inspektom

@BettyLou wszytskie ciasta briochowe się nadadzą czy chałkowe. Do nadzienia polecam krem patissiere, dżemy, twaróg z cukrem, jajkiem i cytryną czy czekolada

BettyLou

@inspektom Może źle to ujęłam że kwas, po prostu pieczywo na zakwasie ma swój posmak/aromat tak jak wypieki drożdżowe też mają swój i obawiam się czy to będzie pasować. No ale chyba ciekawość wygra i zrobię takie słodkie bułeczki z borówkami albo dżemem

Zaloguj się aby komentować

Już myślałam, że będzie przefermentowany bo dziś ciepło a ja się trochę zagapiłam, ale na szczęście nie.
#365chlebowgazelki
fb571e38-8f3b-4304-b479-f42163d417e8
96fc092e-77db-4d7f-a66c-dc72b319138e
GazelkaFarelka

@Giban Co ty gadasz, puszysty jest, scisnęłabym go spokojnie o połowę. Chociaż fakt, wilgotny i sycący, bo pieczywo na zakwasie lepiej pobudza receptory sytości.

Giban

@GazelkaFarelka Ale nie kruszy się, tylko zgniata? Bo te marketowe właśnie są niby miękkie, ale się kruszą. Ta gliniastość, to w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu

GazelkaFarelka

@Giban nie kruszy się, można kulki na ryby lepić

Zaloguj się aby komentować

Miesiąc temu uznałabym, że wyszedł świetnie, ale aktualnie miałam nadzieję na jeszcze lepsze dziurki. Z nowości - dotarły koszyki do wyrastania, to drugi zakup specjalnie do wypieku chleba.
#365chlebowgazelki
63142f39-c466-4767-a953-b1cc6f06c90d
cbea8042-e075-4123-9910-1a8e5e086eb1
Pan_Buk

@GazelkaFarelka Tak, wiem że zaczynałaś od drożdży bo uważnie przeczytałem Twój poprzedni post. Polecam ziarenka.

Zielczan

@GazelkaFarelka dzięki, zacznę od tego pierwszego, zobaczę, czy mi się spodoba

GazelkaFarelka

@Zielczan powodzenia, podziel się efektami

Zaloguj się aby komentować

Dziś wypieczony 5 minut dłużej niż zwykle.
Zobaczymy rano co pan Maillard mądrego wymyślił.
2bb15626-1327-4cf5-aade-15f50472220d
SuperSzturmowiec

Widzę na bogato

Pomidorki 14zl za 400g

kon-jakub

@GazelkaFarelka ładny ale nie zrobiłem foto.

Btw, za chwile będę wypiekać mocno przefermentowamy bochen

Zaloguj się aby komentować

Kurwa, znowu bujanie się że zjebanymi przepisami z neta. Dałam wody zgodnie z instrukcją, że do jasnej mąki żytniej 68-70% hydratacji. To ma być takie gęste że mogłabym z tego garnek ulepić i wypiec, czy ciut rzadsze?
#365chlebowgazelki
bccde259-276a-47d1-8721-0a404bdfce9a
GazelkaFarelka

@grzyp-prawdziwek To jest nierdzewka baranie. Zwykła łyżka z IKEI. Miska jakich miliony certyfikowanych do kontaktu z żywnością i używanych w gastronomii. Rozumiem, że jak jesz w restauracji to przynosisz ze sobą drewnianą łyżkę w bucie?


Srebrnymi sztućcami miałabym mieszać ciasto, nie wspominając że mnie na nie w ogóle nie stać

HolenderskiWafel

@grzyp-prawdziwek jedzenie chromowanymi sztućcami pomaga uodpornić się na metale ciężkie od najmłodszych lat. Ja zawsze jadłem chromowanymi, dzięki czemu teraz mogę bez obaw jeść kadm i ołów

kon-jakub

@grzyp-prawdziwek ło kurwa, w którym bogatym kraju się je drewnianymi sztućami?

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj 8 godzin przez noc w lodówce. Nie widzę żadnej różnicy czy 4h czy 8h. Moim zdaniem wstawianie na 8h w zasadzie daje tylko to, że można zrobić wieczorem i upiec rano. Większe znaczenie ma to, że skróciłam fermentację na blacie trochę, bo już chciałam iść spać. Dodatkowo zakwas po dokarmieniu był zużyty trochę wcześniej niż zazwyczaj, bo po 8h, co było czuć po zdecydowanie mniej kwaśnym smaku chlebka. W zasadzie to bardzo mało czuć kwas.
#365chlebowgazelki
c90586b4-a10d-40ee-b737-cafa9375f4ba
EgeSzegeDre

@GazelkaFarelka na tego dajcie 1000

ParisPlatynov

@GazelkaFarelka kurła zrobiłbym na zakwasie ale kiedyś niedomyłem dokładnie słoika po ogórkach i całość jebała ogórkami XD

Zaloguj się aby komentować

Tyle co wyjęte z pieca.
Ale będzie śniadanko.
c95ee8d9-23e3-468b-81a5-e70156863168
GazelkaFarelka

@kon-jakub machnij, warto

GazelkaFarelka

@kon-jakub Ostatnio się przekonałam, że podłużny chleb daje lepsze przekroje. Okrągły jest bardziej zbity, zwłaszcza w środku. Jakby tam za dużo ciasta było i pod własnym ciężarem gorzej wyrastało.

kon-jakub

@GazelkaFarelka Mówisz potrzeba podłużnego koszyka. Żona mnie zabije za kolejny gadżet. Zamawiam.

Zaloguj się aby komentować