Żytni z dodatkiem miodu. Dodałam tylko 25g ale przez to fermentacja poszła jak kuna w agrest.
#365chlebowgazelki
Zaloguj się aby komentować
Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
jeszcze będzie z tego kebab
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka dziś byłem w Kauflandzie i była "do pizzy" Basia. Cena prawie 6 zł/kg. Ja używam 550 i pizza wychodzi przyzwoita.
Zaloguj się aby komentować
Mniam, daj przepis jeśli nie jest jeszcze opatentowany
@dawajMario Na tej mące pszennej chlebowej ze "swoja mąka" tak ci wychodzi? Sprawdzałam tam chlebową, ale ma tylko 9 białka, bardzo mało.
@dawajMario jaaaakie ucho, super wyszło
Zaloguj się aby komentować
Specjalnie dla @lexico fotka z masełkiem
@GazelkaFarelka zauważ, że skórka jest cienka.
@lexico na cienką skórkę wpływ ma tylko sposób i czas pieczenia, czy coś jeszcze?
Zaloguj się aby komentować
@BettyLou bezglutenowe pieczywo to już wyższa szkoła jazdy, kiedyś podjąłem rękawice, bo w jedna osoba w rodzinie ma celiakię i nawet wyszło coś tam, ponoć nawet niezłe w smaku.
Robiłem z tego przepisu
Zaloguj się aby komentować
@hlorek organoleptycznie też da się upiec pyszny chleb, ale dopiero metodyka daje Ci możliwość obserwowania wpływu poszczególnych puzzli w całej układance. Jeden rabin podchodzi tak, drugi inaczej.
@GazelkaFarelka smutne
@GazelkaFarelka fajny chleb
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka ale i tak ładny wyszedł
Zaloguj się aby komentować
@kon-jakub Ostrożnie do przodu
Jaki przekrój?
@kon-jakub Ja wieczorem sobie wszystko przygotowuję na blacie, a rano przed 8.00, robiąc śniadanie i kanapki do szkoły córce, mieszam i po pół godziie zagniatam ciasto (czasami zagniatam dopiero po zawiezieniu córki do szkoły). Pierwsze mieszanie robię łyżką, jest szybciej i nie trzeba potem skrobać ręki z ciasta. Dokarmiam resztkę zakwasu w słoiku. Potem na przerwie obiadowej w pracy składam szybko bochenek i wrzucam w koszyku do lodówki. Polecam komorę na warzywa owoce, ustawiam na niej "high humidity", wtedy bez zawijania w folię bochenek nie wysycha. Piekę po pracy, koło 17-18. Wtedy też sprzątam wszystko, porozsypywaną mąkę itp. Wieczorem jeszcze raz dokarmiam zakwas i zostawiam na blacie wszystko gotowe na kolejny dzień. Zakwas, miska, pokrywka, odmierzona sól w kieliszku, waga. Miski nie myję, bo po pierwsze ciasto bardzo ładnie od niej odstaje i nie zostaje za wiele resztek ciasta, po drugie sobie wyschną. Ilość roboty zmniejszona do minimum
Zakwasu nawet nie wstawiam do lodówki, karmię i zużywam na bieżąco. Jak mamy za dużo chleba, bo zostało z poprzedniego dnia, to i tak piekę i podrzucam komuś z rodziny albo sąsiadów jeszcze cieplutki. Często dostajemy od nich czy to jajka, miód, czy jakieś ziemniaki, marchewki, w sezonie owoce, ja za bardzo nie mam czym się odwdzięczyć bo nie mam dużego ogrodu, a teraz mam przynajmniej jakiś swojski wyrób którym mogę się podzielić
@GazelkaFarelka No i elegancko, ja właśnie do tego dążę. Przekrój wyszedł taki jak się spodziewałem - lekko niedofermentowany
Zaloguj się aby komentować
@BettyLou w dobrze zrobionym cieście na zakwasie nie czuć żadnego kwasu, tak samo w chlebie nie powinno być czuć
@BettyLou wszytskie ciasta briochowe się nadadzą czy chałkowe. Do nadzienia polecam krem patissiere, dżemy, twaróg z cukrem, jajkiem i cytryną czy czekolada
@inspektom Może źle to ujęłam że kwas, po prostu pieczywo na zakwasie ma swój posmak/aromat tak jak wypieki drożdżowe też mają swój i obawiam się czy to będzie pasować. No ale chyba ciekawość wygra i zrobię takie słodkie bułeczki z borówkami albo dżemem
Zaloguj się aby komentować
@Giban Co ty gadasz, puszysty jest, scisnęłabym go spokojnie o połowę. Chociaż fakt, wilgotny i sycący, bo pieczywo na zakwasie lepiej pobudza receptory sytości.
@GazelkaFarelka Ale nie kruszy się, tylko zgniata? Bo te marketowe właśnie są niby miękkie, ale się kruszą. Ta gliniastość, to w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu
@Giban nie kruszy się, można kulki na ryby lepić
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Tak, wiem że zaczynałaś od drożdży bo uważnie przeczytałem Twój poprzedni post. Polecam ziarenka.
@GazelkaFarelka dzięki, zacznę od tego pierwszego, zobaczę, czy mi się spodoba
@Zielczan powodzenia, podziel się efektami
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Widzę na bogato
Pomidorki 14zl za 400g
@kon-jakub A przekrój?
@GazelkaFarelka ładny ale nie zrobiłem foto.
Btw, za chwile będę wypiekać mocno przefermentowamy bochen
Zaloguj się aby komentować
@grzyp-prawdziwek To jest nierdzewka baranie. Zwykła łyżka z IKEI. Miska jakich miliony certyfikowanych do kontaktu z żywnością i używanych w gastronomii. Rozumiem, że jak jesz w restauracji to przynosisz ze sobą drewnianą łyżkę w bucie?
Srebrnymi sztućcami miałabym mieszać ciasto, nie wspominając że mnie na nie w ogóle nie stać
@grzyp-prawdziwek jedzenie chromowanymi sztućcami pomaga uodpornić się na metale ciężkie od najmłodszych lat. Ja zawsze jadłem chromowanymi, dzięki czemu teraz mogę bez obaw jeść kadm i ołów
@grzyp-prawdziwek ło kurwa, w którym bogatym kraju się je drewnianymi sztućami?
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka na tego dajcie 1000
@GazelkaFarelka kurła zrobiłbym na zakwasie ale kiedyś niedomyłem dokładnie słoika po ogórkach i całość jebała ogórkami XD
Zaloguj się aby komentować
@kon-jakub machnij, warto
@kon-jakub Ostatnio się przekonałam, że podłużny chleb daje lepsze przekroje. Okrągły jest bardziej zbity, zwłaszcza w środku. Jakby tam za dużo ciasta było i pod własnym ciężarem gorzej wyrastało.
@GazelkaFarelka Mówisz potrzeba podłużnego koszyka. Żona mnie zabije za kolejny gadżet. Zamawiam.
Zaloguj się aby komentować
Pięknie napierdziane.
Zaloguj się aby komentować