#365chlebowgazelki
@GazelkaFarelka w przekroju też się spodziewałem lepszych dziurek
Dodajesz albo za dużo drożdży, albo za dużo cukru.
https://smakosze.pl/co-oznaczaja-duze-dziury-w-chlebie-md-040322
@lexico nie dodaję w ogóle ani drożdży ani cukru
@lexico mają wyjść duże dziury, to jest ideał do jakiego dążę
@GazelkaFarelka czy istnieje takie kompedium o pieczeniu chlebu jak mają pizzameni na Klubie Miłośników Pizzy? Żebym przeczytał sobie jakiegoś worda 20 stron i po takim czymś miał już podstawowe pojęcie jak zmajstrować pierwszy chleb?
@Zielczan Nie wiem. Ja zaczęłam od razu rozpoznanie bojem. Najpierw zaczęłam piec chleb na drożdżach - bardzo dobry jest ten przepis - "level beginner" - jest bardzo prosty, nie potrzebujesz nic kupować poza tym co masz w domu, wyszedł mi od razu, masz namacalne, smaczne i jadalne efekty, przy okazji nabywasz wprawy przy pracy z ciastem glutenowym - rozciąganie i składanie, składanie bochenka, nacinanie przed pieczeniem itp.
@Zielczan Potem jak już to opanujesz, to kolejny krok to prawie to samo co na filmiku, tylko nie na drożdżach, ale na zakwasie. Proces się trochę wydłuża, trzeba nabrać wprawy i wyczucia. Nie od początku wszystko wychodzi. Tutaj bardzo pomógł mi kanał na youtube TheBreadCode, a w szczególności ten filmik. Polecam również inne filmy gościa.
@GazelkaFarelka ja tylko na zakwasie. Ostatnio dodaję ziarenka: siemię lniane i słonecznik łuskany niesolony, nieprażony. Polecam.
@Pan_Buk Ja teraz już też na zakwasie. Ale zaczęłam od chlebków na rozczynie drożdżowym.
@GazelkaFarelka Tak, wiem że zaczynałaś od drożdży bo uważnie przeczytałem Twój poprzedni post. Polecam ziarenka.
@GazelkaFarelka dzięki, zacznę od tego pierwszego, zobaczę, czy mi się spodoba
@Zielczan powodzenia, podziel się efektami
Zaloguj się aby komentować