Kto próbował zrobić bezglutenowe bułki na zakwasie, ten się w cyrku nie śmieje. Te wychodzą mi trochę płaskie, bo trzeba bawić się z konsystencją ciasta: rzadsze ciasto - miękkie, ale płaskie bułki, gęste ciasto - twardsze, ale wyższe bułki.
W konsystencji i smaku w żadnym wypadku nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi, pszennymi wypiekami, ale mają swój własny "styl". W smaku i strukturze są trochę podobne do pieczywa żytniego, ale o wiele łagodniejsze.
Ciekawa opcja dla osób na diecie bezglutenowej. Poniżej przepis:
https://bezbez.pl/diety/bez-cukru/bulki-bezglutenowe-na-zakwasie-ryzowo-owsianym/
#bojowkapiekarska #gotujzhejto #jedzenie #jedzzhejto
429ec46b-704f-4746-8d39-83ee4de33c91
ZygoteNeverborn

@BettyLou Dziękuję bardzo.

kon-jakub

@BettyLou bezglutenowe pieczywo to już wyższa szkoła jazdy, kiedyś podjąłem rękawice, bo w jedna osoba w rodzinie ma celiakię i nawet wyszło coś tam, ponoć nawet niezłe w smaku.


Robiłem z tego przepisu

https://www.youtube.com/watch?v=xaGlru_0jhQ

4e5c339c-968f-4602-bafa-d4bd7c0701dd
BettyLou

@kon-jakub To prawda, pieczywo bezglutenowe jest kapryśne, ja już 4 rok piekę bez glutenu i nawet po takim czasie zdarzy się że coś nie wyjdzie, albo wypieki wychodzą raz tak a raz tak.

Zaloguj się aby komentować