#bojowkapiekarska #gotujzhejto #jedzenie
@BettyLou Mam gdzieś linki do fajnych przepisów i były też na zakwasie, ale nigdy się nie bawiłem. Dla mnie trochę para gwizdek.
@Zielonypomidor Mnie trochę korci spróbować, ale coś mi się wydaje że ten kwaskowy posmak pieczywa na zakwasie może nie pasować do słodkich wypieków
@BettyLou Z jakąś słodką konfiturą może?
@Zielonypomidor A choćby mam takie oto przepisy zapisane w zakładkach:
https://smakowitychleb.pl/buleczki-z-jagodami-na-zakwasie/
http://chlebnamysli.pl/na-slodko/drozdzowki-na-zakwasie-z-rabarbarem/
@BettyLou w dobrze zrobionym cieście na zakwasie nie czuć żadnego kwasu, tak samo w chlebie nie powinno być czuć
@BettyLou wszytskie ciasta briochowe się nadadzą czy chałkowe. Do nadzienia polecam krem patissiere, dżemy, twaróg z cukrem, jajkiem i cytryną czy czekolada
@inspektom Może źle to ujęłam że kwas, po prostu pieczywo na zakwasie ma swój posmak/aromat tak jak wypieki drożdżowe też mają swój i obawiam się czy to będzie pasować. No ale chyba ciekawość wygra i zrobię takie słodkie bułeczki z borówkami albo dżemem
Zaloguj się aby komentować