Od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie jakieś słodkie wypieki za zakwasie, np. bułeczki z nadzieniem a la drożdżówki. Ktoś próbował i jest w stanie stwierdzić czy to dobre i warto się za to brać, czy szkoda czasu i mąki?
#bojowkapiekarska #gotujzhejto #jedzenie
Zielonypomidor

@BettyLou Mam gdzieś linki do fajnych przepisów i były też na zakwasie, ale nigdy się nie bawiłem. Dla mnie trochę para gwizdek.

BettyLou

@Zielonypomidor Mnie trochę korci spróbować, ale coś mi się wydaje że ten kwaskowy posmak pieczywa na zakwasie może nie pasować do słodkich wypieków

Zielonypomidor

@BettyLou Z jakąś słodką konfiturą może?

inspektom

@BettyLou w dobrze zrobionym cieście na zakwasie nie czuć żadnego kwasu, tak samo w chlebie nie powinno być czuć

inspektom

@BettyLou wszytskie ciasta briochowe się nadadzą czy chałkowe. Do nadzienia polecam krem patissiere, dżemy, twaróg z cukrem, jajkiem i cytryną czy czekolada

BettyLou

@inspektom Może źle to ujęłam że kwas, po prostu pieczywo na zakwasie ma swój posmak/aromat tak jak wypieki drożdżowe też mają swój i obawiam się czy to będzie pasować. No ale chyba ciekawość wygra i zrobię takie słodkie bułeczki z borówkami albo dżemem

Zaloguj się aby komentować