32,5 l wody do warzenia przygotowane. Timer ustawiony na 7:00 co by wsypać słody
Pod koniec kwietnia próbowałem skopiować piwo Crazy Mike z browaru Ale browar i nieskromnie muszę przyznać, że wyszło baaardzo dobre (najlepsze jakie do tej pory uwarzylem z około 30 warek)
Mój główny degustator co lubuje się w piwach rzemieślniczych, i dzięki któremu spróbowałem Crazy Mike'a sam stwierdził, że to najlepsze moje i pierwszy raz poprosił, żebym mu całą Warkę zrobił i zapłacił za składniki. Tak więc to czynię i jutro będę drugi raz robił tego pysznego skur... W którym jest ponad 300 gramów chmielu (zwykłe piwa mają chmielu w granicach 50-100 gramów)
Jutro zdam relację z warzenia
Zdrówko!
#domowepiwo #homebrew #homebeer #hobby #piwowarstwo
TOMEKKOPYRABONNERS, chmielu i goryczki ma byc ssssyyyttoo.
@ErwinoRommelo a, i ibu 108 w tym piwku( ͡~ ͜ʖ ͡°)
I jest, i będzie ( ͡~ ͜ʖ ͡°) naprawdę fajne piwko wyszło, liczę że teraz będzie podobne, a może i bardziej przefiltrowane bo zakupiłem śmieszny "dynks" oraz więcej chmielu się na zimno uwolni bo też nowe rozwiązanie znalazłem.
@Navane jeśli chodzi o filtrację przed rozlewem, to polecam filtr rurowy do mleka. Można go spokojnie wymoczyć w starsanie i założyć na końcówkę węża. Filtruje lepiej niż wszelkie cold crashe-srasze i takie tam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
O cholera! Nigdy w życiu nie spotkałem się z czymś takim, dzięki. Muszę zagłębić temat. Ale teraz zakupiłem takie ustrojstwo co na bank pomoże przefiltrować, tym bardziej, że będę to robił 2 razy - z fermentora, a potem z peta do kega
@Navane ja z kolei pierwszy raz widzę to twoje magiczne ustrojstwo i kurde też wygląda ciekawie. Za moich czasów takich nie było.
Nawet za moich nie było, swieżynka. Dlatego myślę, że da radę bo czemu nie. Najwyżej, przy zapchaniu na kilka razy można. A cena 42 zł to juz w ogóle kosmos biorąc pod uwagę alternatywne rozwiązania
@Navane brzmi ciekawie z ta iloscia chmielu.
Takiego Crazy Mikea to normalnie mozna w sklepie kupic?
Oczywiście, w lewiatanach tych bardziej zaopatrzonych są.
Jak spróbowałem to właśnie bardzo mi podeszło, bo oprócz dużej goryczki, jest w miarę "słodkie" co fajnie się komponuje. Dlatego postanowiłem je odtworzyc, a po udanej próbie jutro chcę powtórzyć efekt ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
pierwszy raz poprosił, żebym mu całą Warkę zrobił i zapłacił za składniki.
@Navane no nie powiem, ma gest chlop
Nie wiem czemu ten przytyk? Chłop, mój znajomy, zna się na piwach i recenzuje je - dostaje 1 butelkę z każdej warki. Ja mam dzięki temu recenzję i połechotane ego ( ͡~ ͜ʖ ͡°). Zasmakowało mu najbardziej z moich dotychczasowych, zapłacił za surowce i z planowanych 36 butelek 0,5 l, 6 sztuk do równego rachunku sobię zostawię. Myślę, że sytuacja win/win
Koledze chyba chodzi o to, że sporo pracy poświęcisz i nie będziesz z tego miał korzyści żadnej. Niestety znam paru ludzi co jak na czymś nie zarobią to palcem nie kiwną.
Ja doskonale rozumem, że to Twój dobry znajomy i robisz dla niego piwko za zwrot kosztów, i szczerze dla dobrego znajomego ja zrobiłbym dokładnie to samo. Sama przyjemność robienia piwa i too że komuś to smakuje jest dla mnie wystarczająca nagroda.
Ps gratulacje uwarzenia świetnego piwa.
@kto3 spoko, zrozumiałem jego wpis. I tak warzę piwo i tak, sprzedaje w swojej pracy moja żona. A tu, nic mnie to nie kosztuje oprocz czasu, plus dla siebie parę piwek będzie
Dam Ci rade, i temat sprzedawania to lepiej w jakichkolwiek rozmowach pomijaj 😉
Dziękuję za radę, ale to nie bimber, który..... Wiadomo co ( ͡~ ͜ʖ ͡°). Piwo, czy wino które też robię na legalu można robić. (Przy domowej produkcji spirytusu po 7 zł/l biorąc pod uwagę wszystkie koszty wraz z energią). A tak naprawdę to źle się wyraziłam, nie jest to sprzedaż tylko barter ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Nie chodzi o legalność produkcji, bo ta jest legalna. Ale handel alkoholem bez koncesji legalny nie jest, i jak się jakiś urzędnik przyczepi to karę srogą możesz niestety dostać.
Dlatego napisalem, że to barter 😉
Dawaj przepis szybciutko . Co do filtracji to co tam filtrować, wystarczy sitko żeby resztki słodu złapało. Ja chmiel daje w skarpecie a na zimno w takim wielkim jakby zaparzaczu do herbaty i działa jak trzeba
Nie no, o filtracji słodu nie gadam. Chodzi o chmielenie na zimno. Wiesz tutaj jest ponad 300 gramów na Warkę co niestety wpływa na klarowność, tym bardziej, że fermentuję ciśnieniowo. Wyżej wrzuciłem nowy nabytek co powinien poprawić sytuację mimo " cold crusha"
A przepisik - bardzo prosze
https://drive.google.com/file/d/1aeNTaSkadnBjxycXAGemslBNra4aPQYH/view?usp=drivesdk
Masz warnik 25l czy jakiś większy? Bo mi w mój 25l to nie wchodzi więcej niż 6kg słodu... No chyba że bez sita gotować.
Kocioł warzelny grainfather s40 - 40 litrowy. Niby do 10 kg słodu
Zaloguj się aby komentować