
Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby
Nauka w PolsceStandaryzowany ekstrakt z grzyba shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby, i to na dwa sposoby - informuje „American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology“.
Przewlekłe działanie szkodliwych czynników na wątrobę może prowadzić do stanu zapalnego, który powoduje włóknienie tego narządu. Proces włóknienia przyspiesza, gdy uaktywniają się komórki gwiaździste, co często prowadzi do marskości lub raka wątroby - w obu przypadkach stanowi to śmiertelne niebezpieczeństwo.
Ponieważ nie ma skutecznych leków na marskość wątroby, hamowanie aktywacji komórek gwiaździstych jest uważane za skuteczny sposób kontrolowania postępu włóknienia wątroby. [...]
#zdrowie #medycyna #hepatologia #choroby #watroba #leczenie #naukawpolsce
Przewlekłe działanie szkodliwych czynników na wątrobę może prowadzić do stanu zapalnego, który powoduje włóknienie tego narządu. Proces włóknienia przyspiesza, gdy uaktywniają się komórki gwiaździste, co często prowadzi do marskości lub raka wątroby - w obu przypadkach stanowi to śmiertelne niebezpieczeństwo.
Ponieważ nie ma skutecznych leków na marskość wątroby, hamowanie aktywacji komórek gwiaździstych jest uważane za skuteczny sposób kontrolowania postępu włóknienia wątroby. [...]
#zdrowie #medycyna #hepatologia #choroby #watroba #leczenie #naukawpolsce