Zdjęcie w tle
Sobierajmateusz

Sobierajmateusz

Mocarz
  • 142wpisy
  • 231komentarzy
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Kalwila Czerwona Jesienna.
Buraczki, Calville d`automne, Calleville Rouge d automne, Calleville Rouge d’Hiver, Edelkonig, Granat Apfel, Himbeerapfel, Kalwil Czerwony Jesienny, Kalwila Czerwona Jesienna, Kalwilla Jesienna Czerwona, Kalwila Malinowa, Le General, Rother Herbst-Calvill, Smażonki (1)
Pochodzenie: około 1600 rok (Francja)
Morfologia: : średnie i duże (7-8 cm); okrągłe, lekko żebrowane; czerwone z fioletowym rumieńcem; skórka gładka, z czerwonym marmurkiem pod spodem; (1)
Miąższ:
miąższ biały, bardzo soczysty, chrupki, delikatnie kwaskowaty, z nutami truskawek i malin, wyśmienity w smaku; pachnące(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – mała do średniej podatność
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa –średnia podatność
Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie-odmiana jesienna o przechowaniu malsymalnym 2 miesiące
Dojrzałość zbiorcza:
Początek października. trwa około miesiąca
Odporność na mróz: duża
Zastosowanie: odmiana -do jedzenia na surowo, oraz do suszenia.
Korona:kulista ,drzewo rośnie silnie
Zapylacze: Discovery, Idared, James Grieve, Królowa Renet, Melba, Melrose, Ontario, Reneta Baumanna, Reneta Landsberska
(1)
Gleba: gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, obojętna w zasoby mineralne. Na mniejzasobnej gubi owoce.
Liczba owoców: bardzo plenna.
Szkólka:http://szymczaksad.com/o/sadzonki-kalwila-czerwona-jesienna/
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-malinowka-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
76589e0e-53dc-4e4d-9243-4034eac70fe0
sullaf

Ej, ta odmiana wyróżnia się swoją urodą. Szczerze, najładniejsza jaką dotąd wrzucałeś, ładniejsza nawet od Delicous Red

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: England, Englische Granat-Reinette, Formosa Pippin, Glory of York, Pepin Ribston, Peping Rybstona, Ribston Hall, Ribston Pepping, Ribstone, Ribston’s Pepping, Reinette de Traves, Traver’s Reinette, United Kingdom, Yorkshire
Pochodzenie: przełom XVII i XVIII wieku (Wielka Brytania)
Morfologia: : duże i średniej wielkości (około 7 cm); w pełni dojrzałości żółte z czerwonym, delikatnym, smugowatym rumieńcem;(1)
Miąższ: miąższ kremowy, soczysty, słodko-kwaskowaty, jędrny, a w miarę dojrzewania kruchy, z nutami wina i miodu, pachnący (1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – mała podatność albo wręcz odporna
Mączniak Prawdziwy-duża podatność.(2-3 razy siarka przed lub po kwitnieniu
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Rak drzew owocowych- bardzo wrażliwa. (2 razy miedzian na wiosnę oraz stylit)
Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie-odmiana zimowa nawet w dobrych warunkach do marca.Dobra od grudnia
Dojrzałość zbiorcza:Druga połowa września
Odporność na mróz: średnia-wymaga okrywania młodych drzewek w zimie.
Zastosowanie: odmiana -do jedzenia na surowo, a także do suszenia oraz kompot.
Korona:kulista nieco spłaszczona korona z lekko przewieszającymi się pędami.
Zapylacze: Złota Reneta, Koksa Pomarańczowa
Szkółka:
https://krzewydrzewa.pl/jablon-pepina-ribstona-p-389.html
Uwaga odmiana nie cierpi suszy przez którą staje się mało urodzajną odmianą oraz owoce są wtedy zdecydowanie mniejsze oraz są mało smaczne.
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-pepina-ribstona-uprawa-odpornosc-zapylacze/
 (2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
e958973a-2f99-44e8-9a22-745cd10c9251

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Pepina Parkera, Parkers Pepping, Parker’s Pippin,
Pochodzenie: Stara angielska odmiana wyhodowana przez kapitana Williama Parkera jako losowa siewka (skąd nazwa) w XVIII wieku. (2) Przodek koksy pomarańczowej przez to i Gali.
Morfologia: małe do średniej wielkości, najczęściej kuliste lub kulisto-stożkowate, żółtawozielone, prawie całe pokryte brązowym odrdzewieniem. Kielich zamknięty, mały. Szypułka krótka i gruba. (1).
Miąższ: Zielonkawobiały, dość zwięzły, kruchy, soczysty, słodko-kwaskowaty, lekko aromatyczny. (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – mała podatność.
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie-odmiana zimowa nawet w dobrych warunkach do lutego.
Odporność na mróz: średnia-wymaga okrywania młodych drzewek w zimie.
Zastosowanie: odmiana -do jedzenia na surowo, a także na cydr, sosy oraz do suszenia.
Korona: średnia lekko spłaszczona, średnie zagęszczenie gałęzi.
Zapylacze: Reneta Baumana, Reneta Ananasowa, Koksa pomarańczowa, Złota reneta.
Podaje namiary na odmianę może się wymienią zrazami : Instytut Ogrodnictwa, ul. Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice grzegorz.hodun @inhort.pl lub do szkółkarza Ekologiczne Gospodarstwo. Ogrodniczo-Szkółkarskie Ziobrowscy Łukasz Ziobrowski Żłobizna ul. Brzeska 8, 49-305 Brzeg / k. Opola. Tel. kom: +48 609 789 281.
Literatura
(1)- http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO_IHAR/zadanie_1.7/2015/1_8_jablon.pdf
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
(3)fotografia- https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/179/1792359/original.jpg
a3caafe0-686d-482c-841d-125b4fd03d6f
Sobierajmateusz

@sullaf no tak bo to bardziej kuchenna odmiana.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Podaje namiary na odmianę może się wymienią zrazami : Instytut Ogrodnictwa, ul. Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice grzegorz.hodun@inhort.pl lub do szkółkarza Ekologiczne Gospodarstwo. Ogrodniczo-Szkółkarskie Ziobrowscy Łukasz Ziobrowski Żłobizna ul. Brzeska 8, 49-305 Brzeg / k. Opola. Tel. kom: +48 609 789 281.
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Deans Kuchenapfel, Dean’s Codlin, Holland Pippin, Potts Seedling, Pratt’s Pudding.
Pochodzenie:Bardzo stara angielska odmiana znaleziona w 1844 roku.
Morfologia owocu: Średniej wielkości do dużych, stożkowato kuliste lub kuliste lekko spłaszczone, czasami lekko żebrowane, zielonkawożółte, niektóre z niewielkim, delikatnym, różowawym, rozmytym rumieńcem. Szypułka umiarkowanie gruba, najczęściej średniej długości. Kielich stosunkowo duży, zamknięty lub półotwarty (Opis odmiany opracował Grzegorz Hodun, 2014 rok) (1).
Miąższ: Bardzo kruchy, słodko-kwaśny, dość przyjemny o kolorze kremowym (Grzegorz Hodun) (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby: Bardzo mała na parcha porażenie sporadyczne. Mączniak prawdziwy-od brak do małej.
Zaraza ogniowa: małe.
Owocówka jabłoniowa-sporadyczne porażenie.
Przechowywanie: kilka tygodni max 2 miesiące.
Owocowanie: Początek oraz środek września.
Odporność na mróz: Najprawdopodobniej dobra.
Zapylacz: Grahama Jubileuszowe.
Zastosowanie: Odmiana kuchenna polecana na szarlotkę oraz nadzienie na kruche ciasto. Ceniona była w czasach Wiktoriańskich.
Korona:ogólnie rzecz ujmując słabo rośnie w porównaniu z innymi odmianami dlatego też ma średnio-silną o kształcie piramidki. Nadaje się do ogrodów działkowych gdzie rośnie w miarę powoli.
Literatura.
(1)-http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO_IHAR/publikacje/DEANS%27_CODLIN.pdf.
(2) fotografia-https://1000obstbaeume.de/wp-content/uploads/Deans-Kuechenapfel.jpg.
źródło: Deans-Kuechenapfel.jpg
d4dbb7ea-bd67-42ca-b193-dfcbb751a21d
siRcatcha

@Nebthtet daloby rade, w donicy 10-25litrow przyodpowiednim kokszeniu, tylko ze no dzem z takich jablek to by mogl robic za lampke nocna no byloby moze jedno lub dwa na krzyz.

Nebthtet

@siRcatcha mój balkon to niespełna 1m2 - i woliera na kota

siRcatcha

@Nebthtet masz jeszcze opcje tzw guerilla gardening. Sadzisz w sobie znanym miejscu a pozniej robisz pod drzewkiem pikniki w ladna pogode

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Kosztela, Kosztyla, Kosztylka, Wierzbówka Biała, Wierzbówka Zimowa.
Pochodzenie:
Stara Polska znana od XVI wieku. Pochodzenia zakonnego wyhodowana około 1590 roku. Znana tego, że była ulubioną odmianą Jana III Sobieskiego oraz jego żony Marysieńki =. Który posyłał swojego posła po te jabłka do pod Warszawski zakon. Pewnego roku było tylko kosz tych, tych jabłek, a sam Sobieski miał powiedzieć, "Kosz tylko?! To tych kosztylków jest mało, a moja Marysieńka tak je lubi". Co oznacza tylko jeden kosz jabłek. Stąd nazwa odmiany.
Morfologia : jasnozielone żółtozielone, z drobnymi cętkami, czasem z lekkim rumieńcem; średniej wielkości, kulisto-sercowaty kształt.
Skórka gładka, mocna,
Miąższ:
białożółty, twardy, soczysty, słodki.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – praktycznie odporna.
Mączniak Prawdziwy-nie podatna praktycznie.
Zaraza ogniowa – niska.
Owocówka jabłoniowa – średnie.
Mszyce: średnie.
Rak drzew i kory: niska podatność…
Przechowywanie : 5 miesiące Można przechować maksymalnie do końca marca. (1).
Odporność na mróz: 100% odporna na mróz.
Zastosowanie: owoce deserowe.
Korona: Początkowo silnie rośnie, tworzy duże kuliste korony bardzo gęsto rozgałęzione-stąd pierworodna nazwa-wierzbówka.; (1).
Zbiór owoców: przełom września/października.
Gleba: gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, obojętna w zasoby mineralne.
Liczba owoców: słabo owocuje.Wchodzi w owocowanie po 7-10 latach
Zapylacze: Boiken, Gloster, James Grieve, Wealthy.
Zrazy do pobrania możliwe tutaj:
PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail ob.sekr@obpan.pl,pomologia@obpan.pl
szkółka//drzewka-faworytka.pl/JABLON-KOSZTELA-Z-ODKRYTYM-KORZENIEM-p223
Literatura:
(1)--Prof.dr.hab. Andrzej Przyła(2017) Dawne odmiany jabłoni uprawiane w Polsce-Podręczny atlas
09be454f-4e00-4672-bf96-0abec833ba93

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Dutch Mignonne, Grosse Cas seler Reinette, Grosse Kasseler Reinette Grosse, Holländische Gold-Reinette, Reinette Casseler Grosse, Reinette de Cassel, Reinette de Caux, Reneta Kasselska (1).
Pochodzenie: Pochodzi z Holandii, skąd została przeniesiona na Polski dwór gdzie w XIX wieku Polska szlachta oraz zakonnicy robiła cydr z tej odmiany. Znana przynajmniej od 1770 roku (1).
Morfologia : średnio-duże (około 7,5 cm) szer-7cm; kulisty pokrój, skórka o pokroju bardzo gładkim. Skórka koloru złoto-żółtego, rumieniec koloru brązowo-czerwony. Posiada owoc szypułkę bardzo cienka, dość długą oraz zdrewniało. Charakteryzuje się dużym oraz głębokim dnem szypułkowym. Posiada także głębokie zagłębienie dna kwiatowego. (1).
Miąższ:
bardzo soczysty, bardzo drobnonasienny, kwaskowatosłodki o posmaku przypraw korzennych (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – mała podatność (możliwy parch na owocach, dlatego zamiatanie liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa – małe.
Mszyce: małe.
Rak drzew i kory: bardzo mała podatność .
Przechowywanie : 6 miesiące Można przechować maksymalnie do końca Lipca. (1).
Odporność na mróz: bardzo dobra,
Zastosowanie: odmiana : dobra odmiana stołowa (najlepsza do kaczki i jako sos) i odmiana po poleżeniu w piwnicy (najlepsza jest na wiosnę według Edmunda Jankowskiego) również na moszcz (wino i cydr).
Korona: Początkowo silnie rośnie, tworzy duże, szeroko wyniosła koronę ; (1).
Zbiór owoców: 3 dekada października.
Gleba: gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, niestety gleba żyzna.
Liczba owoców: dość sporo owoców odmiana bardzo plenna, bardzo zdrowo wyglądające.
Zapylacze: Glogierówka, Reneta Landsberska, Oliwka Żółta (Papierówka).
Zrazy do pobrania możliwe tutaj:
PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail ob.sekr@obpan.pl
Literatura:
(1)--Prof.dr.hab. Andrzej Przyła(2017) Dawne odmiany jabłoni uprawiane w Polsce-Podręczny atlas
(2)--Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
8e651c32-b9f7-41df-b2fb-43598bdedf26

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Kalvilla Biała Zimowa.
Calville Blanc, Calville Blanc d’Hiver, Blanché de Zurich, Französischer Quittenapfel, Eckapfel, Erdbeerapfel, Paradiesapfel, Eg gerling Eck Apfel, Gelber Winter Calvill, Pomme de Fraise, Rambo ur a cotes gros, Weisser Winter-Calvill, White Winter Calville, Kalwil Biały.
Zamieniki czyli odmiany podobne w smaku i wyglądzie ale łatwiejsze w uprawje:kawilla śnieżna,Kalwila Zbawiciela
oraz Signe Tillisch dostepne tutaj:Piotr Szymczak Gospodarstwo Sadownicze Michrów 30 05-652 Pniewy
tel: +48 888 117 826
e-mail: stareodmiany@gmail.com
Pochodzenie: XVI wiek we Francji. Ulubiona odmiana Thomasa Jeffersona. Jedno z najdroższych jabłek XIX wieku.
Morfologia: duże (około 8 cm); okrągłe, mocno żebrowane; żółte, czasem z małym rumieńcem od słońca; skórka gładka, lekko tłusta, z małymi, brązowymi i zielonymi plamkami; miąższ białożółty, bardzo soczysty, kwaskowaty, wyborny; bardzo pachnące (2).
Miąższ: Smaczne, soczyste i słodko-kwaśne jabłka mają charakterystyczny truskawkowy aromat wstanie dojrzałym. (1).
Miąższ – biało-żółty. Kwaskowaty, wyborny; owoce bardzo pachnące. (1).
(1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – średnia (możliwy parch na owocach, dlatego zamiatanie, liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa- taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Odmianę także lubią dobrze mszyce.
Przechowywanie- Można przechować do kwietnia , ale ogólnie odmiana trudna w przechowywaniu.
Odporność na mróz: średnia. Należy ściółkować młode drzewa korą lub sianem. Ponieważ korzenie mogą przemarznąć .
Zastosowanie: odmiana :do jedzenia na przetwory, a także do ciast oraz na cydr.
Korona: średnio intensywna. Niezbyt duża.
Zbiór owoców: 2-3 dekada Października.
Gleba: potrzebuje dość żyznej gleby.
Liczba owoców: rodzi dość marnie jak to wszystkie Kalwile. Dość wybredna w owocowaniu i w uprawie przez to niepolecana w uprawach amatorskich.
Podaje namiary do szkółkarza: Ekologiczne Gospodarstwo. Ogrodniczo-Szkółkarskie Ziobrowscy Łukasz Ziobrowski Żłobizna ul. Brzeska 8, 49-305 Brzeg / k. Opola. Tel. kom: +48 609 789 28
Zapylacze:Antonówka Zwykła, Cortland, Elstar, Empire, Fiesta, Florina, Fuji, Golden Delicious, Granny Smith, James Grieve, Jonathan, Koksa Pomarańczowa (2).
Literatura
(1)-*”Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
(2)-https://niepodlewam.pl/jablon-kalwila-biala-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(3)-Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883-https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Deutsche_Pomologie_-Aepfel-_057.jpg
d984726a-98c2-4153-ac2f-d4bebdaa4174
3586

Wiesz może jak nazywa się odmiana dużych fioletowych i bardziej soczystych niż słodkich jabłek? Ojciec kiedyś kupował od babki na straganie, ale już jej nie ma. A takie dobre były.

3586

@Sobierajmateusz to faktycznie te malinówki! Muszę zrobić przeszukanie okolicznych sklepów. Dzięki wielkie.

610fe58b-14d1-49f1-84ab-ad1333911d88

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Avrolles, Pomme Rouge, Pomme Aigre.
(1).
Pochodzenie:Francuska lokalna odmiana cydrowa szczególnie polecana na cydr 1 odmianowy… Powszechnie uprawiana w regionie Pays de l'Othe, a także w regionie Normandii, gdzie jest jednym z kilku jabłek wykorzystywanych do produkcji Calvados.
Morfologia owocu: Mały do średniego, okrągły. Podstawowym kolorem jest cytrynowożółty, rozmyty czerwony, na którym na wystawionej na słońce powierzchni znajduje się wzór ciemniejszych czerwonych pasków. Plamy rdzawe na zagłębieniu łodygi.
(1). Kielich jest mały i zamknięty, osadzony w szerokiej i płytkiej misce plisowanej. Łodyga jest średnio gruba i średniej długości, osadzona w głębokiej i wąskiej, rdzawej jamie.
Miąższ:
Miąższ żółtawy, często zabarwiony na czerwono przy skórze. Umiarkowanie delikatne. Soczysty, słodki i bardzo cierpki.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni :- bardzo podatny ( zamiatanie liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa – małe.
Rak kory i drewna – średnia.
Mszyce: małe.
Przechowywanie : 6 miesięcy Można przechować maksymalnie do maja.
Chociaż Avrolle jest wyjątkowo ostry, niemniej jednak produkuje zaskakującą ilość cukru. Pozostawione do dojrzewania przez kilka miesięcy w przechowywaniu, większość kwasowości znika, pozostawiając dobre, świeże jabłko.(1)
Odporność na mróz: nie wiadomo jak w Polsce, ale pewnie średnia.
Zastosowanie: jedynie na cydr lub na sok z z mieszanką słodkich odmian (sam jest bardzo kwaśny i cierpki).
Korona: nie wiadomo.
Zbiór owoców: najprawdopodobniej w Polsce późny październik/Początek listopada.
Gleba: nie wiadomo.
Liczba owoców: nie wiadomo.
Zapylacze: grupa 6 bardzo późno kwitnących odmian(1).
Literatura:
(1)-zdjęcie oraz informacje -https://pomiferous.com/applebyname/avrolles-id-420
eedfa232-f4f7-40ba-9ae8-35187495f675
Wiener Kaiserschmarrn
200 gramów mąki
30 g cukru
1 szczypta soli
4 jajka
300 ml mleka
40 g masła (na patelnię)
30 g rodzynek
1 szczypta cukru pudru do posypania
Aby uzyskać ten pyszny Kaiserschmarrn, najpierw wymieszaj w misce mąkę, cukier, sól i żółtko z mlekiem, aby uzyskać gładkie, gęste ciasto.
W innej misce ubić białka na sztywną pianę, a następnie włóż do gęstego ciasta.
Na dużej, płaskiej patelni spienić masło, powoli wlać ciasto i piec z obu stron.
Następnie piec w rozgrzanym piekarniku przy umiarkowanym ogniu (gorące powietrze ok. 180 ° C) przez 10-12 minut, aż Kaiserschmarren będzie lekko złocisto-brązowy.
Następnie wyjmij formę z piekarnika i dwoma widelcami rozerwij gotowe ciasto na nieregularne kawałki.
Teraz dodaj rodzynki, dobrze wymieszaj i umieść patelnię w piekarniku, gdy jest jeszcze gorąca na około 1 minutę.
Ułóż naleśniki na talerzach, posyp cukrem i podawaj z dowolnym sosem kompotowym lub jabłkowym.
4e761945-9a78-4196-8f53-f67c2d1cb4a5
sullaf

A gdzie jabłka w tym przepisie?

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Belle Flavoise, Bell flower, Coxe, Gelber Bellefleur, Gelber Belle-fleur, Krasne Żółte Jabłko, Lincoln Pippin, Linnoeus Pippin, Linoeus Pippin, Metz ger`s Calvill, Pepping Linneusza, Pepina Linneusza, Seek-no-Further, Linneusza, Yellow Bellefleur, West field Seek-no-Furthe.
Pochodzenie:. Odmiana amerykańska z początku XIX w. Jedna z najlepszych na szarlotkę.
Morfologia:średniej wielkości i duże (około 6-8 cm); okrągłe; skórka cytrynowożółta z lekkim rumieńcem od słońca, gładka, zdrobnymi plamkami czerwonymi i rdzawym ; (1).
Miąższ:miąższ żółtobiały, delikatny, soczysty, z nutą pigwy, bardzo smaczny; pachnące (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – mała podatność. A nawet w dobrych warunkach niepodatna na parcha jabłoni.
Mączniak Prawdziwy-średnia podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie-odmiana zimowa nawet w dobrych warunkach do lutego.
Odporność na mróz: dobra, trzeba tylko okrywać młode drzewka na zimę.
Zastosowanie: odmiana :do jedzenia na przetwory, a także na cydr, ciasta szczególnie na szalotkę oraz do suszenia.
Korona: duża, jabłoń szybko rośnie. Oraz bardzo dużo owocuje.
Zbiór owoców :1 dekada października.
Zapylacze: Cellini, Jonathan, Kantówka Gdańska, Koksa Pomarańczowa, Królowa Renet, Ontario, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna, Reneta Landsberska, Antonówka, Boiken, Kronselka.
Literatura
(1)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
(2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
Podaje namiary do -do szkółkarza Ekologiczne Gospodarstwo. Ogrodniczo-Szkółkarskie Ziobrowscy Łukasz Ziobrowski Żłobizna ul. Brzeska 8, 49-305 Brzeg / k. Opola. Tel. kom: +48 609 789 28
szkółka
https://internetowyogrod.pl/p/Jablon-PEPINA-LINNEUSZA-W-DONICY-3156
05267214-e268-4c18-9e7e-2008206e00b1

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Grochówka Wielka
Bobówka, Bohn Apfel, Bohnapfel Grosser, Bohnapfel Rheinischer, Bohnapfelgrosser Rheinischer, der grosse Bohnapfel, Grochówka, Gros Bohnapfel, Grosser Bohn Apfel, Grosser Bohnapfel, Grosser Rheinischer Bohn, Grosser Rheinischer Bohn Apfel, Grosser Rheinischer Bohnapfel, Gros Bohn, Grosser Rhenisch Bohnapfel, Kamieniaki, Rheinischer Bohnapfel, Salzhauser Rheinischer, Strymka (1).
Pochodzenie:Stara niemiecka odmiana znana od XVIII wieku. Jest jedno z najlepszych odmian dostępnych w Polsce na cydr. Do lat 50-60 była przechowywana w rejkach i kopach ziemnych-jedno z najbardziej pancernych jabłek oraz odpornych na choroby.
Morfologia:Średniej wielkości lub mały, kulisto-jajowaty, baryłkowaty, najczęściej wyraźnie biegunowo ścięty (w stronę kielicha i szypułki). Skórka gruba, gładka, zielonawoszara, pokryta niemal w całości marmurkowo-paskowanym, czerwonym, rumieńcem. (1).
Miąższ:
Początkowo zielonkawy, w pełnej dojrzałości żółtawobiały, bardzo twardy, zwięzły, gruboziarnisty, średnio soczysty, wyraźnie kwaśny, w czasie przechowywania nabiera słodszego smaku. (1). Można jeść-styczeń-luty!
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Ogólnie źródła niemieckie oraz austriackie podają, że drzewo, jak i owoc jest mało podatny na choroby.
Parch jabłoni – mała podatność (możliwy parch na owocach, dlatego zamiatanie liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa – małe.
Mszyce: małe.
Przechowywanie : 5 miesięcy Można przechować maksymalnie do Maja.
Odporność na mróz: bardzo dobra, ponieważ odmiana pochodzi z Niemiec.
Zastosowanie: odmiana : dobra odmiana stołowa i zła odmiana handlowa (jako pancerne jabłko-niezjadliwa), również na moszcz (wino i cydr).
Korona: Początkowo silnie rośnie, tworzy duże, szeroko stożkowe korony; Drewno mało podatne na choroby.
Zbiór owoców: 3-4 dekada października.
Gleba: Rośnie dobrze na pisaku.
Liczba owoców: dość sporo owoców, bardzo zdrowo wyglądające.
Zapylacze: Królowa Renet, Ontario, Inflancka, Reneta Ananasowa i Reneta Baumana.
Zrazy do pobrania możliwe tutaj: PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail ob.sekr@obpan.pl
szkółka:
https://drzewkaowocowe24.pl/produkt/jablon-grochowka/
Literatura-
(1)-https://eko-ogrodnik.pl/produkt/jablon-grochowka/
(2)--Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883-https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2015/09/jab%C5%82o%C5%84-Groch%C3%B3wka-Wielka.jpg?resize=1024%2C707&ssl=1
5a781f5b-35db-4990-a8f1-f61cb2b07636
Ydtski

@Sobierajmateusz znalazłem: pepinka litewska inaczej glogierówka

Sobierajmateusz

@Ydtski dobra ro już masz opisaną

Zaloguj się aby komentować

Jedna z renet, która znajduje na czerwonej liście odmianowej – praktycznie wymarła, ale odnaleziona ponownie w 2011 roku – https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/retired-canon-finds-lost-historic-apple-743073.html.
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Englische Spital-Reinette, Reneta Szpitalna, Mennoniten-Reinette (1), Reinette de Syke-House. (1).
Pochodzenie:Pochodzi z Wielkiej Brytanii z wsi Sykehouse (Szpital) w hrabstwie Yorkshire.
Została przeniesiona na Polski dwór gdzie w XIX wieku Polsce była bardzo rzadko sadzona i jest praktycznie wymarła na terenie naszego kraju. Znana przynajmniej od 1805 roku (1). Była polecana przez pomologa Gotha w 1857 r. (2).
Morfologia : Owoce są małe, około 60-65 mm szerokości, 50 mm wysokości. Kształt jest przeważnie płasko-kulisty. Skórka jest częściowo gładka, częściowo delikatnie szorstka w wyniku dotyku i powłok w większości w kolorze cynamonowym drobno łuszcząca się rdza, która często pokrywa duże obszary owocu.
Kolor skórki jest najpierw jasnozielony, później zielonkawożółty, aż do zabarwienia cytryno żółtego. Rumieniec często jasnobrązowy. Szypułka bardzo krótka. (1) oraz (4).
Miąższ:
zielonkawy, drobny, początkowo nieco jędrny, później z czasem dojrzewania kruche, o bardzo dobrym, szlachetnym, słodko-winnym smaku. Odmiana zawiera dużo kwasów ograniczonych przy tym posiada sporo cukrów w sobie. (1) oraz (4).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Według źródeł austriackich jest jednak nie podatna na choroby praktycznie, tylko lekko podatna na szkodniki (4). Ale to jest tylko jedno źródło, które o tym informuje.
Parch jabłoni – nie wiadomo. Najprawdopodobniej niska (4).
Mączniak Prawdziwy-nie wiadomo. Niska (4).
Zaraza ogniowa – nie wiadomo.
Owocówka jabłoniowa – podatna. (4).
Mszyce: podatna. (4).
Rak drzew i kory: nie wiadomo.
Przechowywanie : 3-4 miesiące. Można przechować najprawdopodobniej do końca stycznia (1) inne źródła podają, że nawet do końca marca (4).
Odporność na mróz: bardzo dobra.
Zastosowanie: odmiana : dobra odmiana stołowa i dobra odmiana konsumpcji wczesnozimowej średnia na moszcz (wino i cydr).
Korona: Drzewo na początku rośnie energicznie, potem staje się średniej wielkości drzewem. Odmiana nadaje się formowania do wszystkich kształtów drzew, w tym krat oraz na szpaler typu Wiktoriańskiego. (2).
.
Zbiór owoców: 2 dekada października (1). Ale najlepiej koniec października (4).
Gleba: gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, niestety gleba żyzna.
Liczba owoców: dość sporo owoców odmiana bardzo plenna, bardzo zdrowo wyglądające.
Zapylacze:Niezrównane Peasgooda. Reneta Landsberska, Kalwila Biała Zimowa.
Zrazy:Niestety odmiana bardzo rzadko spotykana. Dostępna w zbiorach botaniczny o charakterze narodowym Austrii, Niemiec, oraz Anglii.
(1)-Prof. Dr hab. Andrzej Przyła (2017) Dawne odmiany jabłoni uprawiane w Polsce-Podręczny atlas.
(2)-Franz Lucas: The most valuable dessert apples. Stuttgart 1893.
(3)-Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883.
(4)-https://www.arche-noah.at/files/englische_spitalrenette.pdf
6c94859b-a590-49d6-a0f6-1b092557c700

Zaloguj się aby komentować

Kluski serowe z sosem jabłkowym i cebulką
600 g mąki (mąka TYP około 500)
6jaj
¼ litra mleka, ok.
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka soli
3 szczypty pieprzu
trochę pieprzu, najlepiej świeży z młynka
2 szczypty gałki muszkatołowej
200 g sera, (ser Sura), pokrojonego w drobną kostkę *.
250 g sera (Appenzeller), tartego
4 duże cebule, obrane, pokrojone w paski
1 mała puszka (puszki) musu jabłkowego jakieś 250 gram
Macie od mnie przepis na mus jakby nikt nie miał gdzie kupić tylko że starcza na wiele więcej porcji:
Sos jabłkowy
4 porcje
Składniki :
800 g tartych jabłek.
20 g soku z cytryny.
40 g cukru.
40 g wody.
2 łyżki cukru waniliowego.
Przygotowanie sosu
Jabłka obierzemy, pokroimy na cząstki, ugotujemy z pozostałymi składnikami w niewielkiej ilości wody do miękkości, a następnie zblendujemy.
  • w Niemczech ser występuje pod nazwą Harzer
przygotowanie klusków:
Wstaw duży garnek z osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. W tym czasie umieść mąkę, jajka, mleko, olej, sól, gałkę muszkatołową i pieprz w misce i zmieszaj składniki lub użyj miksera. Spróbuj wyrobić ciasto tak, aby łatwo przechodziło przez sito do pierogów(szumówka do pierogów)lub inne formy jakie lubisz. Możesz nawet kroić ciasto na tace do krojenia. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodawaj stopniowo i zmień konsystencje na bardziej płyną dodając trochę więcej mleka i mieszaj aż do uzyskania bąbelków.Pozostawaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w paski cebulę, aż stanie się ciemnobrązowa lub nawet czarna (cebula powinna być gotowa razem ze kluskami).
Kluski lub pokrojone ciasto na kluski włóż do wrzącej wody powoli!
Wyjmij spaetzle(kluski) z wody za pomocą łyżki i ułóż w misce razem z serem.
Na koniec dobrze wymieszać drewnianą chochlą, dodaj trochę mielonego pieprzu i czarnej cebuli. Podawaj od razu lub wstawić na chwilę do piekarnika, aby utrzymać ciepło.
Ułożuż spaetzze na talerzu i dodaj sos jabłkowy na każdym talerzu na krawędzi talerza.
Z reguły na 600 g mąki na kluski przypada od 400 do 600 g sera, w zależności od upodobań. Można również mieszać sery, na przykład Emmentaler i ser górski. Albo po prostu smaczny ser Appenzell.
07371c1f-4c82-4c2d-a05f-9bd0db5c980d
Walerin

Może daj to do społeczności / działu kulinaria, czy tam kuchnia czy przepisy, co by potem człowiek mógł mieć tam listę przepisów

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa:
Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Pepina litewska, Glogierówka, Pepinka litewska, Pepinka, Król Wilhelm, Glogierówka Jeżewska(1).
Pochodzenie:
Stara Polska odmiana występująca bardzo powszechnie na terenach dawnej II Rzeczpospolitej szczególnie na Litwie, Ukrainie i Białorusi.
Morfologia :
O bardzo zmiennej wielkość oraz wadze (1) lekko wydłużone; żółte z czerwonym rumieńcem; skórka gładka;.
Miąższ:
Bardzo soczysty, delikatny, słodki bardzo aromatyczny z lekko nutą kwaskowatości (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – duża podatność ( parch na owocach, dlatego zamiatanie liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-duża podatność (polecane preparaty siarkowe np.:Siarkol Extra 80 WP).
Zaraza ogniowa – średnia podatność.
Owocówka jabłoniowa – średnie.
Mszyce: średnie.
Rak drzew i kory: średnia podatność.
Przechowywanie :
3 miesiące Można przechować maksymalnie do końca stycznia. (1).
Odporność na mróz:
dobra, odmiana była znana od dawna w Polsce.
Zastosowanie: owoce deserowe.
Korona:
początkowo umiarkowanie silnie rośnie, tworzy duże stożkowe, często szeroko koronę ; (1).
Zbiór owoców: przełom września/października.
Gleba:
gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, obojętna w zasoby mineralne. Jak będzie żyzna to słabiej przechowuje się w piwnicy.
Liczba owoców: w umiarkowanej ilości.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Charławmowska.
Zrazy do pobrania możliwe tutaj:
PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail ob.sekr@obpan.pl
namiary na szkółkę
Piotr Szymczak Gospodarstwo Sadownicze
www.szymczaksad.com
tel. 888 117 826
Zamówienia: stareodmiany@gmail.com
Literatura:
(1)--Prof.dr.hab. Andrzej Przyła(2017) Dawne odmiany jabłoni uprawiane w Polsce-Podręczny atlas
(2)--Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
0331699d-d9a0-4894-9cf1-cdbdce5add2e
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Jabłoń Adam Mickiewicz
Pochodzenie: odmiana Polska, przypadkowa siewka znaleziona znaleziona przez Jana Brandysa, koniec XIX w.
Morfologia: Owoc duży,wysoki,(7-9cm) formy uciętego stożka, pięcioma zaokrąglonymi płaszczyznami ograniczony, dający sie postawić na części ogonkowej i kielichowej. Skórka lsiąca, gładka, zielonawo-żółta, a w dojrzewaniu blado-żółta, zielono marmurkowata, t.j, że plamy blado-zielone z pod żółtej skóry przebijają. Czerwona barwa zaledwie daje się dostrzec od strony słońca, jako lekki różowy podmuch. Ciemne kropki i jasne punkty są nieliczne (1)
Miąższ:Miąższ biały, bardzo soczysty, nader kruchy, słodko-winne, z wysokim aromatem, delikatne, wyborne. . (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – odporna
Mączniak Prawdziwy-odporna
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie:przechowanie do końca grudnia ale może dłużej
Odporność na mróz:bardzo dobra.
Zastosowanie: odmiana :do jedzenia na przetwory, a także do ciast.
Korona: Rośnie bardzo silnie tworząc koronę kulistą
Zbiór owoców: (1).
początek października.
Zapylacze:nie wiadomo.
Gleba: potrzebuje dość żyznej gleby oraz przepuczalnej gleby.
Ilość owoców: dobrze rodzi owoce i owocowanie jest coroczne/
Link do szkólkarza:
http://www.sklep.ogrody.wloclawek.pl/malus-domestica-adam-mickiewicz-jablon-domowa-wys-120-140-cm-doniczka-c5-p-157951.html
Zrazy do pobrania możliwe tutaj: PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail ob.sekr@obpan.pl
Literatura:
(1)-https://eko-ogrodnik.pl/produkt/jablon-adam-mickiewicz/
b725ac60-9e86-430b-a5c4-3f09feec63c7

Zaloguj się aby komentować

Narazie kopiuje z wykop aby podbić rangę oraz założyć społeczność
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:GALLOWAY PEPPING‚Fromms Renette’ s ‚Der Schulmeister’.
Pochodzenie: Odmiana powstała w Galloway w połowie XIX wieku,
Szkocja. To jabłko nadal występuje w wielu miejscach w Dolnej Austrii.
Morfologia:owoc duży, płasko-kulisty, posiada 60 mm wysokości i 80 mm szerokości, przeważnie równy w połowie, przekrój prawie okrągły, czasami także wyraźnie owoc kanciasty i nierówny. Kolor podstawowy biało-żółty może w 1/3 posiadać rumieniec koloru pomarańczowoczerwonego. Posiada ona charakterystyczne przetchlinki w kształcie gwiazdek. (1).
Miąższ:. Prawie biały, grubo-komórkowy, umiarkowanie soczysty, średnio jędrny; początkowo przede wszystkim kwaśny.
(1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Ogólnie źródła niemieckie oraz austriackie podają, że drzewo, jak i owoc jest mało podatny na choroby.
Parch jabłoni – mała podatność (możliwy parch na owocach, dlatego zamiatanie, liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa- taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie: max 2-3 miesiące. Można przechować maksymalnie do lutego.
Odporność na mróz: dobra ponieważ odmiana pochodzi z Szkocji.
Zastosowanie: odmiana : dobra odmiana stołowa i handlowa, również na moszcz (wino i cydr).
Korona: Początkowo silnie rośnie, tworzy duże, szeroko rozłożyste korony; Drewno mało podatne na choroby.
Zbiór owoców: 2-3 dekada października.
Gleba: Rośnie dobrze na pisaku.
Liczba owoców: dość sporo owoców, bardzo zdrowo wyglądające.
Zapylacze: nie wiadomo. Grupa zapylająca najprawdopodobniej Kalwila Biała, Fiesta, Fuji, Gala, Golden Delicious, Golden noble.
Zrazy do pobrania możliwe tutaj: PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail ob.sekr@obpan.pl
szkółka:
http://www.stareodmiany.pl/sklep-stare-odmiany-drzew-owocowych/category/1/jab%C5%82onie
Literatura
(1)-https://www.arche-noah.at/files/galloway_pepping_foto_und_beschreibung.pdf
(2)fotografia-http://bergischer-streuobstwiesenverein.de/wp-content/uploads/2020/03/apfelsorte-galloway-pepping-1-nfc-300x225.jpg
Aryo

@Sobierajmateusz Jakbyś dodawał artykuł, to mógłbyś ładniej sformatować dodając zdjęcia itp, ale rozumiem, że to tylko tak na próbę na początek


W każdym razie pamiętaj, że po wciśnięciu "Dodaj wpis" to jest do wyboru oprócz "dyskusja" przycisk "Artykuł" i masz wtedy więcej fajnych opcji formatowania tekstu. Tak tylko mówię

8d71249c-8254-4077-8923-fb474ea86403
Sobierajmateusz

@Aryo coś się mi hejto popsuło bo małe zdjęcia nie wczytuje

0nc0l

@Sobierajmateusz content bardzo niszowy nawet jak na wypop ale każdy szum się przyda.

Zaloguj się aby komentować

Narazie odkurzam stare wpisy z wykopu a mamy przed sobą nawet 15k odmian jabłoni
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Burlington Greening, Green Newtown Pippin, Grünling van Rhodę-Island, Hampshire Greening, Jersey Greening, Rhodę Island Greening, Verte de Rhodę Island (1).Zielone z Rhode Island
Pochodzenie:Stara Amerykańska odmiana pochodząca z XVII wieku. Była bardzo popularna na dworach królewskich Anglii oraz Francji na przełomie XVIII i XIX wieku. Zamienik Granny Smith.
Morfologia:średniej wielkości (około 6 cm); prawie okrągłe; najpierw zielone, a w miarę dojrzewania żółtozielone, z delikatnym czerwonobrązowym rumieńcem (1).
Miąższ:
miąższ kremowy, słodko-winny, chrupki, cierpkawy, soczysty; skórka gładka, woskowata; słabo pachnące.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Ogólnie źródła niemieckie oraz austriackie podają, że drzewo, jak i owoc jest mało podatny na choroby.
Parch jabłoni – bardzo mała podatność (możliwy parch na owocach, dlatego zamiatanie liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa – małe.
Mszyce: małe.
Przechowywanie : 3 miesięcy Można przechować maksymalnie do. Lutego.
Odporność na mróz: bardzo dobra, ponieważ odmiana pochodzi z praktycznie znad granicy USA-Kanada.
Zastosowanie: odmiana : dobra odmiana stołowa (najlepsza na szarlotki) oraz do zjedzenia również na moszcz (wino i cydr).
Korona: Początkowo silnie rośnie, tworzy duże, szeroko stożkowe korony; Drewno mało podatne na choroby.
Zbiór owoców:przełom września/października.
Gleba: Rośnie dobrze na pisaku.
Liczba owoców: dość sporo owoców, bardzo zdrowo wyglądające.
Zrazy do pobrania możliwe tutaj: PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail ob.sekr@obpan.pl
Zapylacze: Akero, Alkmenę, Antonówka Zwykła, Bismarck, Cellini, Cortland, Dabinett, Discovery, Empire, Fame use, Fuji, Golden Delicious, Granny Smith, Grenadier, James Grieve, Jonathan, Kalwila Biała, Katja, Koksa Pomarańczowa, Liberty, Lobo, Melba, Melrose, Ontario, Parmena Adamsa, Rajka, Red Delicious, Red James Grieve, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna, Starking, Topaz, Vista Bella, Wealthy, Winter Banana.(1)
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-zielone-z-rhode-island-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)--Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
b4fc1281-c5c3-42ba-83f4-c542678bf4ef

Zaloguj się aby komentować