Jedna z renet, która znajduje na czerwonej liście odmianowej – praktycznie wymarła, ale odnaleziona ponownie w 2011 roku – https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/retired-canon-finds-lost-historic-apple-743073.html.
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Englische Spital-Reinette, Reneta Szpitalna, Mennoniten-Reinette (1), Reinette de Syke-House. (1).
Pochodzenie:Pochodzi z Wielkiej Brytanii z wsi Sykehouse (Szpital) w hrabstwie Yorkshire.
Została przeniesiona na Polski dwór gdzie w XIX wieku Polsce była bardzo rzadko sadzona i jest praktycznie wymarła na terenie naszego kraju. Znana przynajmniej od 1805 roku (1). Była polecana przez pomologa Gotha w 1857 r. (2).
Morfologia : Owoce są małe, około 60-65 mm szerokości, 50 mm wysokości. Kształt jest przeważnie płasko-kulisty. Skórka jest częściowo gładka, częściowo delikatnie szorstka w wyniku dotyku i powłok w większości w kolorze cynamonowym drobno łuszcząca się rdza, która często pokrywa duże obszary owocu.
Kolor skórki jest najpierw jasnozielony, później zielonkawożółty, aż do zabarwienia cytryno żółtego. Rumieniec często jasnobrązowy. Szypułka bardzo krótka. (1) oraz (4).
Miąższ:
zielonkawy, drobny, początkowo nieco jędrny, później z czasem dojrzewania kruche, o bardzo dobrym, szlachetnym, słodko-winnym smaku. Odmiana zawiera dużo kwasów ograniczonych przy tym posiada sporo cukrów w sobie. (1) oraz (4).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Według źródeł austriackich jest jednak nie podatna na choroby praktycznie, tylko lekko podatna na szkodniki (4). Ale to jest tylko jedno źródło, które o tym informuje.
Parch jabłoni – nie wiadomo. Najprawdopodobniej niska (4).
Mączniak Prawdziwy-nie wiadomo. Niska (4).
Zaraza ogniowa – nie wiadomo.
Owocówka jabłoniowa – podatna. (4).
Mszyce: podatna. (4).
Rak drzew i kory: nie wiadomo.
Przechowywanie : 3-4 miesiące. Można przechować najprawdopodobniej do końca stycznia (1) inne źródła podają, że nawet do końca marca (4).
Odporność na mróz: bardzo dobra.
Zastosowanie: odmiana : dobra odmiana stołowa i dobra odmiana konsumpcji wczesnozimowej średnia na moszcz (wino i cydr).
Korona: Drzewo na początku rośnie energicznie, potem staje się średniej wielkości drzewem. Odmiana nadaje się formowania do wszystkich kształtów drzew, w tym krat oraz na szpaler typu Wiktoriańskiego. (2).
.
Zbiór owoców: 2 dekada października (1). Ale najlepiej koniec października (4).
Gleba: gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, niestety gleba żyzna.
Liczba owoców: dość sporo owoców odmiana bardzo plenna, bardzo zdrowo wyglądające.
Zapylacze:Niezrównane Peasgooda. Reneta Landsberska, Kalwila Biała Zimowa.
Zrazy:Niestety odmiana bardzo rzadko spotykana. Dostępna w zbiorach botaniczny o charakterze narodowym Austrii, Niemiec, oraz Anglii.
(1)-Prof. Dr hab. Andrzej Przyła (2017) Dawne odmiany jabłoni uprawiane w Polsce-Podręczny atlas.
(2)-Franz Lucas: The most valuable dessert apples. Stuttgart 1893.
(3)-Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883.
(4)-https://www.arche-noah.at/files/englische_spitalrenette.pdf
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Englische Spital-Reinette, Reneta Szpitalna, Mennoniten-Reinette (1), Reinette de Syke-House. (1).
Pochodzenie:Pochodzi z Wielkiej Brytanii z wsi Sykehouse (Szpital) w hrabstwie Yorkshire.
Została przeniesiona na Polski dwór gdzie w XIX wieku Polsce była bardzo rzadko sadzona i jest praktycznie wymarła na terenie naszego kraju. Znana przynajmniej od 1805 roku (1). Była polecana przez pomologa Gotha w 1857 r. (2).
Morfologia : Owoce są małe, około 60-65 mm szerokości, 50 mm wysokości. Kształt jest przeważnie płasko-kulisty. Skórka jest częściowo gładka, częściowo delikatnie szorstka w wyniku dotyku i powłok w większości w kolorze cynamonowym drobno łuszcząca się rdza, która często pokrywa duże obszary owocu.
Kolor skórki jest najpierw jasnozielony, później zielonkawożółty, aż do zabarwienia cytryno żółtego. Rumieniec często jasnobrązowy. Szypułka bardzo krótka. (1) oraz (4).
Miąższ:
zielonkawy, drobny, początkowo nieco jędrny, później z czasem dojrzewania kruche, o bardzo dobrym, szlachetnym, słodko-winnym smaku. Odmiana zawiera dużo kwasów ograniczonych przy tym posiada sporo cukrów w sobie. (1) oraz (4).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Według źródeł austriackich jest jednak nie podatna na choroby praktycznie, tylko lekko podatna na szkodniki (4). Ale to jest tylko jedno źródło, które o tym informuje.
Parch jabłoni – nie wiadomo. Najprawdopodobniej niska (4).
Mączniak Prawdziwy-nie wiadomo. Niska (4).
Zaraza ogniowa – nie wiadomo.
Owocówka jabłoniowa – podatna. (4).
Mszyce: podatna. (4).
Rak drzew i kory: nie wiadomo.
Przechowywanie : 3-4 miesiące. Można przechować najprawdopodobniej do końca stycznia (1) inne źródła podają, że nawet do końca marca (4).
Odporność na mróz: bardzo dobra.
Zastosowanie: odmiana : dobra odmiana stołowa i dobra odmiana konsumpcji wczesnozimowej średnia na moszcz (wino i cydr).
Korona: Drzewo na początku rośnie energicznie, potem staje się średniej wielkości drzewem. Odmiana nadaje się formowania do wszystkich kształtów drzew, w tym krat oraz na szpaler typu Wiktoriańskiego. (2).
.
Zbiór owoców: 2 dekada października (1). Ale najlepiej koniec października (4).
Gleba: gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, niestety gleba żyzna.
Liczba owoców: dość sporo owoców odmiana bardzo plenna, bardzo zdrowo wyglądające.
Zapylacze:Niezrównane Peasgooda. Reneta Landsberska, Kalwila Biała Zimowa.
Zrazy:Niestety odmiana bardzo rzadko spotykana. Dostępna w zbiorach botaniczny o charakterze narodowym Austrii, Niemiec, oraz Anglii.
(1)-Prof. Dr hab. Andrzej Przyła (2017) Dawne odmiany jabłoni uprawiane w Polsce-Podręczny atlas.
(2)-Franz Lucas: The most valuable dessert apples. Stuttgart 1893.
(3)-Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883.
(4)-https://www.arche-noah.at/files/englische_spitalrenette.pdf
Zaloguj się aby komentować