Zdjęcie w tle
Sobierajmateusz

Sobierajmateusz

Mocarz
  • 142wpisy
  • 231komentarzy
Elo drodzy Państwa zaczynamy Inbę bo obroniłem pracę dyplomową na 4.
#hejto #stareodmiany #chwalesie #polska
505fef00-46dc-42a0-bb79-95c0f588d1a5
ca7f9b5f-9590-4cd7-8aac-8bf0329e7e14
2e060886-3281-48d9-95c2-d1ba07bb83ae
9ec5832d-5600-4446-adfc-7335c571895a
bori

@Sobierajmateusz Gratuluję, ale moja córka jest magistrem prawa #pdk

WojciechPuczyk

@Sobierajmateusz gratulacje Panie Inżynierze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Pierwsza poważna inicjatywa użytkowników hejto, więc możesz pomóc mi przepisać moje 120 postów na wiki-https://www.pomologia.org/ która jak widać, jest bardzo poważną inicjatywą.
#hejto #polska #ogrodnictwo #stareodmiany
52db03ca-5055-43d5-b327-3630330c8a34
sullaf

Powoli, poważną będzie jak ogarnę drzewko kategorii. Okazuje się, że znowu będzie to wymagało importowania jakichś rozszerzeń z wikipedii matki xD

Sobierajmateusz

@sullaf dobra zaraz wracam i będę pisać nowe odmiany

sullaf

@Sobierajmateusz o, super. Jak sesja?

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa:Pyrus communis L.
Nazwa odmianowa:
Pastorenbirne= Poire du Cur,Proboszczówka,Plebanka
Pochodzenie: Znaleziony dawno temu w lesie przez francuskiego księdza i rozpowszechniony we Francji pod wieloma nazwami.(4)
Morfologia:
Jest długa w kształcie gruszki do nawet butelki, czasem także długa i mocno miseczkowata,
średnio 107 mm wysokości, 69 mm grubości, często nierówne, pojedyncze owoce
prążkowane lub bulwiaste, czasem delikatna podłużna bruzda, poza tym dość regularne.(1)
Skórka:
Gładka, średnio jędrna, dość odporna, mniej lub bardziej
błyszcząca woskowe do lekko tłustych, czasem nieco szorstka sucha(1)
kolor podstawowy jasnozielonkawy do jasnożółtego, tylko czasami w słonecznej stronie bardzo jaskrawa.
Miąższ:
Jest żółtawy do brudnobiałego, w sprzyjających warunkach średnio zwarty, półrozpuszczalny i soczysty, później drobnoziarnisty, w przeciwnym razie mniej lub bardziej gruboziarnisty(1).
Odporność na szkodniki oraz choroby.
– Na rdzę gruszy (Gymnosporangium sabinae)-makymalne porażenie liści 2%-więc duża odporność.(1)
Należy wtedy usunąć jałowca szczególnie jałowca sabińskiego (Juniperus sabina ) z okolicy.
– Na parcha gruszy (Venturia pyrina) mało podatna.(2)
– Na zarazę ogniowo Bardzo podatna(3).Trzeba ciąć gałęzie-zabieg fitosanitarny.
– Miodówkę gruszową-Mało podatna.
=Monilioza-Bardzo podatna.
Odporność na mróz: 
do -20°C czyli średnia(strefa klimatyczna 5).
Zastosowanie: odmiana typowo deserowa, choć dobra też na kompot w syropie lub w Occie.
Wymagania glebowe: jedne z niższych dla grusz może rosnąć na piaszczystej słabej glebie. Tylko potrzebuje bardzo ciepłego stanowiska(4).
Owocowanie:
Średnio późno po 5 latach po posadzeniu, bardzo regularnie,plon obfity
**Dojrzałość:**Koniec października.(1)
Przechowywanie: Można przechować do lutego w piwnicy.($)
Zapylacze: Wczesne von Trevoux, Gellerts Butterbirne, Gute Luise, Williams (4) orazFaworytka Klapsa(5)
Adresy szkółek:
https://www.pflanzmich.de/produkt/35491/birne-pastorenbirne.html
http://szymczaksad.com/o/plebanka-proboszczowka/
#hejto #ciekawostki #polska #ogrodnictwo #stareodmiany
Literatura
(1)-https://actamicrobio.bg/archive/december-2015/amb-december-2015-article-10.pdf
(2)-https://actamicrobio.bg/archive/december-2015/amb-december-2015-article-10.pdf
(3)-https://www.gbif.org/es/species/100360151
(4)-https://www.arche-noah.at/files/pastorenbirne.pdf
(5)-https://de.wikipedia.org/wiki/Pastorenbirne
(6)-książka „Holenderski Sad”, Groningen, J.B. Wolters, 1868 rok, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
78cab86e-9af2-4106-993a-706cb4cb4df2
mikolajMim

@Sobierajmateusz taki kopczyk z ziemi usypać tak? i tak każdej zimy?

Sobierajmateusz

@mikolajMim lepiej słomą/trocinami przykryć korzenie przykryć

f2ae68b7-3e0a-4dd9-8409-95b7f3d36f23
eswemenasja

@mikolajMim można też peletem, ale musisz być pewien źródła, żeby jakiegoś syfu z marketu nie nasypać.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Kto ogarnia wiki i chetny mi do pomocy?
https://pomologia.miraheze.org/wiki/Help_center
Nad nowym logiem trzeba popracować a zdjęcie posta jest tylko do zwiększenia zasięgów!
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
8e565696-96eb-48b1-a944-959654c43c27
sullaf

Dobra, jestem przed komputerem, siadam do roboty

sullaf

Zacznę od zrobienia szablonu

Zaloguj się aby komentować

Mam takie pytanie, bo w poprzednich tygodniach dostawałem od groma piorunów na tagu, czy może #tag się znudził? Bo mam jeszcze 13,750 około jabłoni do opisania. Czy może inne treści to przysłania? Ponad 90% to są pojedyncze drzewa i mogą już nie wrócić. Czy może złożyć tag na nowe odmiany, ale wtedy będę miał do opisania około 5k nowych odmian na świecie!
#hejto #pytanie #wazne
2bb16c24-c34c-4e41-be4b-b1885262f788
theicecold

@Sobierajmateusz cool


Bardzo chętnie wracam do Twoich postów!

Atom

@Sobierajmateusz jeżeli liczymy tylko na ilość piorunów to najlepiej wrzucać kotki i pieski, to się najlepiej „sprzedaje”

eswemenasja

Mordo, jakie znudził, właśnie założyłem konto, żeby obserwować ten kontent.

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Wargul Woroneżski,Воронеж Варгуль
Pochodzenie:
Rozpowszechniona w regionie Woroneża, dzięki swojej zimotrwałości jest obecnie uprawiana w innych regionach Rosji.Bardzo wytrzymała wiekowo jabłoń na siewce antonówki do 200 lat.(1)
Swoją nazwę bierze od starożytnej rzeki Vorgol, na tym terenie istniało księstwo Vorgol. (1)
Morfologia:
Owoce mają kolor zbliżony do barwy rudej.
Jabłka są okrągłe, lekko spłaszczone, o zielonkawo-żółtej skórce z czerwonymi cętkam(1)
Skórka jest sucha, w pełnej dojrzałości żółta, z niewyraźnymi ciemnoczerwonymi paskami na marmurkowym tle; punkty podskórne są słabo widoczne. Łodyga średniej długości i grubości, wystająca z płytkiego, słabo zdobionego lejka. Kielich jest półotwarty, osadzony w płytkim spodku. Rdzeń szeroko bulwiasty lub lancetowaty; komory nasienne zamknięte. Nasiona średniej wielkości, dość szerokie, brązowe. Rurka podkwiatowa stożkowata, o średniej głębokości. (3)
Skórka:
Skórka jest słabo pachnąca, zielonkawo-żółta, z czerwonawymi plamkami(2).
Miąższ:
Miąższ żółtawy, soczysty, słodko-kwaśny, o smaku zbliżonym do cukierkowego.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – odporna.
Mączniak prawdziwy-niska podatność
Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych-niska podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Można przechować przez okres do 8 miesięcy w chłodni; w piwnicy do początku stycznia.(3)
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: w pierwszej połowie września(3)
Dojrzałość konsumpcyjna: środek listopada.(3)
Odporność na mróz:
bardzo duża do -40°C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Owoce wykorzystywane są w stanie świeżym oraz do sporządzania soków, kompotów, przecierów i dżemów, a także ciast.
Korona:
rośnie jako duże drzewo z kulistą, rozgałęzioną koroną. Dorasta do wysokości nawet 10 metrów, a gałęzie są płażące ku ziemii.Wymaga bardzo regularnego przycinania.
Owocowanie:
Odmiana wchodzi bardzo późno w okres owocowania,możliwa przemienność,plon duży.
Zapylacze:
Осеннее полосатое,Antonówka zwyczajna(3)
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)-https://nayablone.ru/sorta-yablon/vorgul
(2)-http://www.maslovpitomnik.ru/index.php/apple/351-vorgu-voronezh
(3)-https://glavkonserv.github.io/sorta/yablonya-vargul-voronezhskij.html
(4)-http://www.new-woods.ru/00-rasteniya/t20-061035384-yablonya-domashnyaya-vargul-voronezhskij-malus-domestica-vargul-voronezhskij/
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
8ac8a7d0-4408-4dfa-ba68-9174fbaf66a2

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Zailijskoje
Заилийское
Pochodzenie: Wyhodowana w Kazachskim Instytucie Sadownictwa z siewek odmian uprawnych. Podobno jest to naturalny mieszaniec renety Burkhardta i Alesandrium aporum(Aporta).(1)
Morfologia: Owoce są żółtozielone, z matowymi ciemnoczerwonymi smugami, silną niebieskawą nalotem i dość znaczną siateczką (rdzą) w pobliżu lejka. Średnia wielkość owocu to 180 gramów.(1)
Skórka:Skóra jest cienka i gęsta.(1)
Miąższ:
Miąższ jest delikatny i soczysty, a smak na wysokim poziomie.(1)
Miąższ jabłek jest miękki, soczysty, kwaskowato-słodki, aromatyczny i smaczny(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni -mała podatność
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
Zaraza ogniowa –mała podatność
Rak drzew owocowych-duża podatność
Owocówka jabłoniowa-mała podatność
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: koniec września.
Dojrzałość konsumpcyjna:początek października.
Przechowywanie: Można przechować do końca kwietnia czyli do 7 miesięcy choć owoce zaczynają gnić już od grudnia(3).
Odporność na mróz: dobra do -40 stopni  °C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie: 
 Głównie odmiana deserowa (1,4,5)
Korona:. 
Drzewa są wyprostowane, wysokie na 3-4 m, o zwartej koronie(4)Rośnie słabo.
Owocowanie:
Owocowanie rozpoczyna się na 3-4 roku, plony są dość wysokie i regularne. (2)
Zapylacze:
jest samopłodna.(5)
Szkółka:https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)-http://fungi.su/articles.php?article_id=267
(2)-http://www.ssad.lv/index.php/sorta-yablon/2011-02-02-22-33-21.html
(3)https://www.caravan.kz/gazeta/yablonya-dlya-vashego-sada-51224/
(4)-https://kazvek.com/physical_product/553549-sazhency-yabloni-zailiyskoe.html
(5)-https://vk.com/wall-143482776_57
#hejto #ciekawostki #polska #ogrodnictwo #stareodmiany
d19e98e0-1ca7-4beb-a1ee-824d3a5b77f6

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Doneszta
Донешта
Pochodzenie:
Jabłoń Doneshta to tradycyjna ukraińska odmiana letnia,Jedna z najsmaczniejszych z Ukrainy.
Morfologia:
Jabłka duże, płasko-okrągłe, delikatnie żółte, duże, lekko żebrowane (1).
spłaszczone-okrągłe, z pięcioma wygładzonymi, często asymetrycznymi, żebrami, żółtawobiałe.(2)Do 180 gramów.
Skórka:
jest średniej grubości, gładka i błyszcząca.(2)
Miąższ:
miąższ ziarnisty, żółtawo-kremowy, aromatyczny, soczysty(1) o przyjemnym kwaskowo-słodkim smaku (2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność do średniej podatności.
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
 Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych- średnia podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Można przechować w piwnicy jeden miesiąc,w chłodni do dwóch miesięcy.
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: Początek sierpnia/środek sierpnia.
Dojrzałość konsumpcyjna:środek sierpnia.
Odporność na mróz:
bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 4)
Przeznaczenie:
Owoce wykorzystywane są w stanie świeżym oraz do sporządzania soków, kompotów, przecierów i dżemów.
Korona
o zaokrąglonej lub płasko zaokrąglonej średnio krzaczastej koronie.(2)Korona jest bardzo zwarta i trzeba przerzedzac(4)
Owocowanie:
owocuje w ciągu 2 - 3 lat .(3)Możliwa przemieność,na wysokich podkładkach,a tak to plon duży reguralny.
Zapylacze:
Antonówka, Papierówka, Pepinka litweska (Glogierówka),Charlamskie,
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)-https://yaskravaklumba.com.ua/shop/product/iablonia-doneshta
(2)-https://vesnodar.com.ua/saghency-plodovyh-derevyev/yablonya/doneshta/708102
(3)-https://posadka.com.ua/yablonya_doneshta.html
(4)-https://yaskravaklumba.com.ua/shop/product/iablonia-doneshta
(5)-https://ecosad.com.ua/image/cache/catalog/image/cache/catalog/yabloni/doneshta-570x570.webp
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
888f2355-340c-4baa-a885-21dba03c602e

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Baranie Noski, Calville d’été de Fraas, Fraas Sommer-Calvill, Fraas Sommercalvill, Kalwila Fraasa, Kalwila Letnia, Kaalwila Fraasa, Weisser Sommer-Calvill von Fraas
Pochodzenie:
Morfologia:
zazwyczaj jabłko posiada pięć do siedmiu płaskich żeber, z których jedno jest wyższe, co sprawia, że jabłko jest nieforemne(1)
średniej wielkości (średnica około 7 cm); lekko kanciaste, z żebrowaniami; skórka gładka, delikatna,
(2)
Skórka:
tłustawa, zielonożółta, a w miarę dojrzewania żółta; rumieniec rzadki i delikatny; (2)
często bardziej biało-żółty, po stronie cienia zielonkawy, po stronie słońca lekki różowy rumieniec; małe szare przetchlinki w małym zielonym kółku zwłaszcza po stronie słońca; skórka błyszcząca i woskowa, jak u innych Calvilles.(1)
Miąższ:
Miąższ jest biały, miękki, drobny, nieco luźny, niezbyt kwaśny, w Holandii pozbawiony aromatu, który według Handbuch wydaje się posiadać w Wirtembergii.(1)
szlachetny, słodki i owocowy, o słodkim, balsamicznym smaku(4)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność
Mączniak prawdziwy-niska podatność
 Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych- średnia podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Do dwóch tygodni w piwnicy po zbiorze.
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza:
Zbiorcza to koniec sierpnia/początek września jako że odmiana nie nadaje się na przechowanie to termin zbiorczy jest terminem konsumkcji.
Odporność na mróz:
Dobra do -28 stopni celjusza(strefa klimatyczna 5).
Przeznaczenie:
Głownie przeznaczenie to do sosów jabłkowych,mniejsze orzeznaczenie jako jabłko deserowe.
Korona
Dość wysoka,silna,kulista.
Owocowanie:
Jest bardzo płodne; możliwa przemieność.Owocuje po 3 latach po posadzeniu(4)
Zapylacze:
Antonówka Zwykła, James Grieve, Królowa Renet(2)
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)- https://library.wur.nl/speccol/fruithof/dnb1/BgCdEng/Tekst_Pl/Tekst029.htm
(2)- https://niepodlewam.pl/jablon-kalwila-letnia-fraasa-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(3)-rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Ta odmiana znana jest w Polsce także jako Kalwila Fraasa, Kalwila Letnia i Baranie Noski.
(4)- http://www.fotodoma.cz/zahrada/odrudy-jabloni/jablon-fraasovo-letni/
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
1d5d23d1-32d5-4344-9e02-781a52340bc6
Sobierajmateusz

@mikolajMim tylko problem że nie mam ludzi do zrobienia takiej strony.

Sobierajmateusz

@mikolajMim a czyli muszę domenę kupić i dać na serwer wikipedii już rozumiem bo są.

Zaloguj się aby komentować

Kasztan jadalny (Castanea sativa Mill) jego owoce są bogate w błonnik oraz posiadają bardzo dużo skrobi. Niestety w Polsce bardzo mało popularny oraz sadzony tylko za Niemca. Uwaga nie myśleć z kasztanowcem (Aesculus hippocastanum L), który jest trujący nawet po ugotowaniu oraz jest surowcem zewnętrznym na żylaki (jako wyciąg spirytusowy). To jest inna rodzina, kasztan jadalny owocuje niestety po po 20-30 latach oraz do owocowania potrzebuje dwóch innych osobników, a najlepiej trzech lub więcej. Ponieważ drzewo nie zawiązuje pyłek z własnego drzewa, a 2 przy 20 latach czekania, powoduje, że jedno drzewo zamarznie i nie będzie plonu. Więc jak mówię 3-4 drzewa oraz choruje mocno przez grzyba Cryphonectria (Endothia) parasitica, które prowadzi do zamierania kasztana. W Polsce zimuje powiem, tak że lekko przemarza przez to to nie jest polecany w uprawie w północnej Polsce.
Klucz i zdjęcie do rozpoznnia gatunku: https://gobotany.nativeplanttrust.org/species/castanea/sativa/
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #biologia
70301535-5878-4655-8989-566f6679c96f

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Pepina Szafranowa,Пепин Шафранный
Pochodzenie:
Szafranowy Pepin jest jedną z najbardziej znanych odmian I.V. Michurin .
Odmiana została uzyskana z zapylenia w 1907 roku odmiany Renety Orleańskiej z pyłkiem siewki mieszańcowej, która powstała ze skrzyżowania litewskiej Pepinki(Glogierówki) z jabłonią chińską.(1)
Morfologia:
średnia waga to 80 g, maksymalna - 140 g, o pamiętnym okrągło-stożkowym kształcie i, jak stwierdził I.V. Michurin, "wspaniale pomalowana szkarłatnym malowaniem na pięknej żółto-szafranowej kolorystyce podstawowej" .(1)
Owoce są średniej wielkości i małe, okrągło-stożkowe, bardzo słabo żebrowane, symetryczne. Powierzchnia jest gładka.(2)
Szypułka jest długa, smukła, wyłaniająca się z wąskiego, głębokiego lejka o lekko ozdobnych ścianach. Kielich mały, zamknięty, osadzony w płytkim spodku z nikłą bulwiastością.(2)
Skórka:
podstawowa jest zielonkawo-żółta, natomiast pokrycie nasłonwczione to ciemnoczerwone rumieńce, z wyraźnie widocznymi ciemniejszymi pasami i smugami oraz obfitością małych białych kropek.(2)
Miąższ: kremowy, zwarty, soczysty, o winno-słodkim smaku z korzennym subtelnym aromatem, o dobrym smaku. (2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – średnia do wysokiej podatność
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
 Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych- średnia podatność.
Owocówka jabłoniowa-bardzo wysoka podatność.
Przechowywanie:
Można przechować do lutego na spokojnie,choć najprawodpodbniej zaczynają gnić w połowie grudnia,przechować można do 5-6 mięsiecy. Jabłka uzyskują swój najlepszy smak dwa miesiące po zbiorze(5)
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza:
Owoce dojrzewają w połowie do końca września.
Dojrzałość konsumpcyjna :początek pażdziernika/do lutego.
Odporność na mróz:
duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3) ale wtedy przemarza 1/3 drzewa które trzeba usunąć(3)
Przeznaczenie:
Jabłko słabo deserowe oraz dobre gospodarcze.Bardzo dobra do soków,dżemów,konfitur.Więc odmiana przemysłoea
Korona
Średniej wielkości drzewo, za młodu zaokrąglone, w czasie owocowania szeroko zaokrąglona korona z opadającymi gałęziami, korona jest gęsta i wymaga regularnego przerzedzania. (2)
Bez przycinania dorasta maksymalnie do 3-3,5 m(6)
Owocowanie:
Owocuje średnio-poźno po 5-7 latach,wtedy corocznie,plonowanie dobre. Na karłowych owocuje już wieku 4 lat(4).
Zapylacze:
konwencjonalnie samopłodny ale plonuje wtedy słabo.(6)
Antonówka; Słowianka(rosyjska odmiana lokalna); Welsey(Braeburn); Kawilla Śnieżna(6)(7)
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)- http://www.plodosad.ru/pepin-shafrannyiy-za-i-protiv/
(2)- https://vniispk.ru/varieties/pepin-shafrannyi
(3)- https://webferma.com/sadovodstvo/vibor-yabloni/pepin-shafrannii-starii-sort.html
(4)- http://myflo.ru/sad/jabloni/jablonja-sort-pepin-shafrannyj
(5)- https://agro-ra.ru/shop/plodovye-derevja/jablonja-malus-osennie/jablonja-pepin-shafrannyi.html
(6)- https://sadsezon.com/sad/plodovie/yabloni/sorta/p/pepin-shafrannyj.html
(7)- https://nayablone.ru/sorta-yablon/pepin-shafran
(8)- https://pibig.info/146229-pepin-shafran-jablonja.html
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
d25f062f-7a5f-4549-a789-31eb0ec3cac4

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Ontario,Ontarioapfel
Pochodzenie:
Odmiana kanadyjska, krzyżówka Wagenera i Northern Spy z 1820 roku.(2)Odmiana polecana dla alergików jabłek oraz cukrzyków.
Morfologia:
Wielkość owoców: zrównoważona, duże do bardzo duże, 160-280 g, (7)
Kształt owocu: spłaszczony, obustronnie żebrowany, najczęściej asymetryczny(7)płaski, kulisty kształt owoców(6)
Skórka:
Skóra jest gładka i elastyczna. Ma małe jasne plamy na skórze i może mieć pojedyncze plamy rdzy. Łodygę otacza obfite zagłębienie, które może być bardziej ordzawione. Owoc ma zielonkawobiałą skórkę która w strone nasłonwczmioną zamienia się w kremową/lub różową skórke.(6)
Miąższ:
Miąższ, który jest miękki, drobnokomórkowy i soczysty Po dojrzeniu jabłko jest pikantne i kwaśne oraz ma dużą zawartość witaminy C(6)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – umiarkowanie odporny(7),choć czasmi podatny na parcha-niska podatność.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
 Zaraza ogniowa-odporny (7)
Rak drzew owocowych- wysoka podatność(7)
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechowuje się do ośmiu miesięcy, najlepsze smaki po dwóch miesiącach przechowywania.(2)
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: środek-koniec października.
Dojrzałość konsumpcyjna :koniec listopada-maj.
Odporność na mróz:
 odporność na mróz**:** bardzo duża do -28 °C (do strefy klimatycznej 5)(7) ,masymalnie 400 metra nad poziomem morza (7)
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe oraz dobre gospodarcze do ciast oraz na susz.(4)
Korona
osiąga wysokość 3-4 metrów i szerokość 2-3 metrów(3),wykształca wysoką, owalną koronę(5)wymaga regularnego przycinania
Owocowanie:
Wchodzi w ocowcoanie średnio pózno,dość przemienie,ale plon duży.
Zapylacze:
'James Grieve', 'Goldparmäne',-Złota Reneta 'Weißer Klarapfel'-Papierówka lub 'Berlepsch'.(5)
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
Literatura:
(1)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 – 1930
(2)- https://www.tradicniodrudy.cz/products/ontario/
(3)- https://www.paramountplants.co.uk/plant/mdo/malus-domestica-ontario.html
(4)- https://www.orangepippin.com/varieties/apples/ontario
(5)- https://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/product/69/6550/Winterapfel-Ontario.html
(6)- https://de.wikipedia.org/wiki/Ontarioapfel
(7)- http://www.fotodoma.cz/zahrada/odrudy-jabloni/jablon-ontario/
33e934e3-6323-4bd4-82bd-0a57b5fe327d

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
’Gustawa Trwałe’,’Gustavs Dauerapfel’)
Pochodzenie:
Stara odmiana szwajcarska z XIX wieku.
Morfologia:
Średnia z tendencją do dużej wielkości. Stożkowy. Trzon nieco krótki i umiarkowanie wysunięty, osadzony w wąskim i szerokim, ordzawionym zagłębieniu. Oko waha się od zamkniętego do pół zamkniętego i osadzone jest w umiarkowanie głębokiej, zwykle wyłupiastej niecce.(1)
Skórka:
Kolor skórki podstawowy żółty, ale prawie w całości pokryty jaskrawoczerwonymi i ciemniejszymi paskami. Zaznaczone obfitymi, małymi, niepozornymi przetchlinkami.Strona nasłonecziona cała czerwona.)(1)
Miąższ:
Miąższ o kremowej barwie, drobno ziarnisty i kruchy. Soczysty i słodki, lekko cierpki i pikantny.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –średnia podatność
Mączniak prawdziwy-średnia poddatność
 Zaraza ogniowa-odporne.(3)
Rak drzew owocowych-dość odporne(3)
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechowuje się do dziewięciu miesięcy, najlepsze smaki po dwóch miesiącach przechowywania.
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: środek października
Dojrzałość konsumpcyjna: od początku listopada realnie do końca kwietnia choć są przypadki że można przechować do czerwca w chłodni.
Odporność na mróz:
 odporność na mróz**:** bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 4) .Wytrzyma do 800 metra nad poziomem morza.(3)
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe oraz dobre gospodarcze
Korona
zwarta,średnio silna choć dość mała jak na średniosilny wzrost.
Owocowanie:
Plon niski, przemienny,początek plonowania średnii/
Zapylacze:
Papierówka,Pepina lineusza,Reneta Gwiazdkowa,Złota Reneta.
Szkółka:
 https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
https://allegro.pl/oferta/jablon-gustawa-trwale-odporna-na-mroz-i-choroby-12182433979
Literatura:
(1)-https://pomiferous.com/applebyname/gustavs-dauerapfel-id-1748
(2)_http://www.fotodoma.cz/zahrada/odrudy-jabloni/jablon-gustavovo-trvanlive/
(3)-http://www.fotodoma.cz/zahrada/odrudy-jabloni/jablon-gustavovo-trvanlive/
(4)-https://www.sadarstvi.cz/gustavovo-trvanlive/
(5)-https://www.wikidata.org/wiki/Q41777834#/media/File:Cross_section_of_Gustavs_Dauerapfel,_National_Fruit_Collection_(acc._1951-179).jpg
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
b1924aff-6712-4f15-ab26-3fec3971f36d
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Bellefleur Kitaika
Бельфлер китайка,
Pochodzenie:
Późno dojrzewająca odmiana selekcji Michurina, powstała ze skrzyżowania Pepiny Lineusza z jabłonią chińską(1).Wypuszczona w 1908 roku(2)
Morfologia:
woce duże, lekko spłaszczone, żebrowane, o masie 200-300 g.(4)
Owoce są duże do średnich, okrągło-owalne, lekko żebrowane, Łodyga jest krótka, lejek głęboki i wąski. Spodek jest głęboki, szeroki, prawie płaskościenny. Kielich jest mały, zamknięty.(1)
Skórka- jasnożółta w momencie zawiązywania, w wieku dojrzałym stają się białe, z paskowanym różowo-czerwonym rumieńcem na rozmytym różowym tle.(1)
Jasnozielona powierzchnia jabłka w trakcie dojrzewania staje się jaśniejsza. Prawie do połowy pokrywa ją różowawo-czerwony rumieniec. Jasne kolorowe kropki pod spodem są bardzo widoczne.(4).
Miąższ:
Biały miąższ jest przyjemnie delikatny, soczysty i drobnoziarnisty. Jego kwaśno-słodki smak z pikantną nutą i charakterystycznym aromatem.(3)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –średnia do wysokiej podatności..
Mączniak prawdziwy- niska podatność do średniej.
 Zaraza ogniowa-średnia podatność.
Rak drzew owocowych- średnia podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Dobrze przechowuje się tylko do połowy grudnia.Choć w piwnicy będą z nimi problem od listopada.
Dojrzałość :
Dojrzałe do spożycia początek października.
Dojrzałość zbiorcza:
Dojrzewają pod koniec września,potrzebują 2 tygodni aby przeleżały(2)
Odporność na mróz:
bardzo duża do -40°C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Jabłoń głównie deserowa oraz bardzo dobra sokowo.
Korona
Drzewa są silnie wyprostowane, o zaokrąglonej koronie i potężnych gałęziach szkieletowych, gęsto pokrytych owocnikami.(2)
Owocowanie:
Plony są dobre, roczne, owocuje po 6-7 latach bez znaczenia na podkładkę.
Zapylacze:
Башкирский красавец, Antonówka, Titówka(4)
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
Szkółka:
 https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)- https://vniispk.ru/varieties/belfler-kitaika
(2)- https://dachaotzyv.ru/belfler-kitajka/
(3)- https://remontanta.ru/sorta-yabloni/328-yablonya-belfler
(4)- https://sadsezon.com/sad/plodovie/yabloni/sorta/b/belflerkit.html
(5)- https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bellefleur_Kitaika_%28apple%29#/media/File:Cross_section_of_Bellefleur_Kitaika,_National_Fruit_Collection_(acc._1975-341).jpg
541b1174-6121-4863-903e-c8acba6994ab
Crataegus pinnatifida (głóg chiński) wytwarza jedne z największych owoców głogu, jakie może wyworzyć rodzaj Crataegus, owocuje on po 4-5 latach po posadzeniu, owoce stosowne jako surwiec zielarski oraz jako kandyzowane plastry owocowych, dżemy, galaretki i wina. Jest bardzo odporny na mróz oraz szusze.
Owoce mają przyjemny, choć kwaśny smak. Spożywa się je na surowo lub wykorzystuje w dżemach i galaretkach. W północnych Chinach jest bardziej znaczącą rośliną owocującą, niż jabłoń. Duży krzew lub małe drzewo, do 6 m wysokości. (1).
szkółka:https://www.drzewa.com.pl/glog-pierzastolistny-crataegus-pinnatifida.html
Literatura:
(1) – http://www.agroatlas.ru/en/content/related/Crataegus_pinnatifida/index.html.
(2) – Vulf, E.V., Maleyeva, O.F. 1969. Worldwide resources of useful plants. Reference book. Leningrad: Nauka, 563 p. (in Russian).
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #biologia
29139a34-e16a-488d-a5a3-1ad0698987bc

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
 Księzna Luiza,Prinzessin Luisa
Pochodzenie:
To stare kanadyjskie jabłko - pochodzące z Grimsby w Ontario w latach 70. XIX wieku - jest prawdopodobnie spokrewnione z Fameuse. Tylko bardziej odporna na parcha jabłoni oraz szkodniki.(1)
Jedna z najlepszych w smaku odmian.
Morfologia:
średniej wielkości, płaski, kulisty, dół kielicha szeroki z różnymi fałdami, łodyga bardzo krótka, dół łodygi głęboki, lekko ordzawiony, (5)
Skórka:
cienka, gładka, u podstawy żółtozielona, u góry brązowoczerwona, jasne plamy na skórce, wrażliwa na ucisk.(5)
Miąższ:
Delikatny miąższ jest kruchy, soczysty i słodki, o cukierkowym smaku. Często podobnym do poziomki.
Miąższ prawie biały, niezbyt twardy, drobnokomórkowy, bardzo soczysty, lekko kwaśny, delikatny aromat(5)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska do średniej podatność.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
 Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych- średnia podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie: Przechowuje się do trzech miesięcy.
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: koniec września/ początek października.
Dojrzałość konsumpcyjna październik - styczeń
Odporność na mróz:
 bardzo duża do -40 °C (do strefy klimatycznej 3) .Jak wytrzyma środkową Kanadę to wytrzyma do 700 metra nad poziomem morza.
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe oraz dobre gospodarcze(4)
Korona
Wzrost tej odmiany jest średni. Z czasem jabłoń wykształca kulistą, gęstą koronę, która rzadko wymaga przycinania.(2) W optymalnych warunkach może osiągnąć wysokość do 3,5 metra i szerokość do 3 metrów.(3)
Owocowanie:
Plon wysoki, regularny, początek plonowania średnio póżno (1)
Zapylacze:
'Goldparmäne'(złota reneta), 'Idared', 'Weißer Klarapfel'(Papierówka) czy 'Cox Orange'.(2)
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
http://www.sklep.ogrody.wloclawek.pl/malus-domestica-ksiezna-luiza-prinzessin-luisa-jablon-domowa-wys-120-140-cm-doniczka-c5-p-157990.html
Literatura:
(1)- https://www.saltspringapplecompany.com/princess-louise
(2)- https://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/product/68/4910/Herbstapfel-Prinzessin-Luise.html
(3)- https://www.pflanzmich.de/produkt/39156/herbstapfel-prinzessin-luise.html
(4)- https://www.kv-gartenbauvereine-bamberg.de/de/obstparadies/apfelsorten/prinzessin_luise.php
(5)- https://www.obstgarten.biz/info-thek/prinzessin-luise.html
(6)-U.S. Department of Agriculture Pomological Watercolor Collection. Rare and Special Collections, National Agricultural Library, Beltsville, MD 20705.
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
290622f4-c744-4f99-bbfa-11dff6328187
Adammar

@Sobierajmateusz Witaj, 3ata temu kupiłem sadzonki "malinówki" tak ja zawsze nazywaliśmy, nie znam łacińskiej nazwy w tamtym roku owocowała pierwszy raz i zamiast ciemnoczerwonych wręcz purpurowych owoców miała ciemnożółte i smakowała jak papierówka orientujesz się może dlaczego?

Zaloguj się aby komentować

Dereń jadalny jest rośliną jedną pienną (czyli posiada na jednym drzewie narządy płciowe męskie i żeńskie znajdujące się w jednym kwiecie w postaci słupkowia oraz pylników), jest rośliną często samopylną, czyli do zapylenia wystarcza pyłek tej samej odmiany. Która może być z jednego drzewa, ale do lepszego owocowania potrzeba dwóch odmian, które kwitną w przybliżonym terminie.
Polecane odmiany to:'Bolestraszycki','Szafer','Korałłowyj Marka','Florianka', Świetłana',
Kiedyś roślina występująca często w kuchni staropolskiej.
Link do szkółki:https://akademiaroslin.pl/kategoria/rosliny-owocowe/deren-jadalny-sadzonki/
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
39b4eb33-d471-48f9-8bed-d3c37c82f791

Zaloguj się aby komentować

To jest jarzębina o odmianie jadalnych owocach bardzo popularna w Czechach-Sorbus aucuparia var. Edulis (jarząb pospolity pod rodziną odm. Jadalnych). Główny powód niejadalności u dzikich form jest to, że posiadają bardzo dużą zawartość Kwasu sorbowego, który powoduje uszkodzenia jelitowe oraz prowadzi nawet do ostrej biegunki i odwodnień. Aby tego uniknąć jarzębina musi być przemrożona w minusowych temperaturach albo ugotowana.
Link do szkółki jak coś- https://www.sadowniczy.pl/product-pol-174641-Jarzab-pospolity-Moravica.html
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #biologia
ad0c008a-36c3-46b6-bb12-36b8b384bf63

Zaloguj się aby komentować

Następna