Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Ontario,Ontarioapfel
Pochodzenie:
Odmiana kanadyjska, krzyżówka Wagenera i Northern Spy z 1820 roku.(2)Odmiana polecana dla alergików jabłek oraz cukrzyków.
Morfologia:
Wielkość owoców: zrównoważona, duże do bardzo duże, 160-280 g, (7)
Kształt owocu: spłaszczony, obustronnie żebrowany, najczęściej asymetryczny(7)płaski, kulisty kształt owoców(6)
Skórka:
Skóra jest gładka i elastyczna. Ma małe jasne plamy na skórze i może mieć pojedyncze plamy rdzy. Łodygę otacza obfite zagłębienie, które może być bardziej ordzawione. Owoc ma zielonkawobiałą skórkę która w strone nasłonwczmioną zamienia się w kremową/lub różową skórke.(6)
Miąższ:
Miąższ, który jest miękki, drobnokomórkowy i soczysty Po dojrzeniu jabłko jest pikantne i kwaśne oraz ma dużą zawartość witaminy C(6)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – umiarkowanie odporny(7),choć czasmi podatny na parcha-niska podatność.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa-odporny (7)
Rak drzew owocowych- wysoka podatność(7)
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechowuje się do ośmiu miesięcy, najlepsze smaki po dwóch miesiącach przechowywania.(2)
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: środek-koniec października.
Dojrzałość konsumpcyjna :koniec listopada-maj.
Odporność na mróz:
odporność na mróz**:** bardzo duża do -28 °C (do strefy klimatycznej 5)(7) ,masymalnie 400 metra nad poziomem morza (7)
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe oraz dobre gospodarcze do ciast oraz na susz.(4)
Korona
osiąga wysokość 3-4 metrów i szerokość 2-3 metrów(3),wykształca wysoką, owalną koronę(5)wymaga regularnego przycinania
Owocowanie:
Wchodzi w ocowcoanie średnio pózno,dość przemienie,ale plon duży.
Zapylacze:
'James Grieve', 'Goldparmäne',-Złota Reneta 'Weißer Klarapfel'-Papierówka lub 'Berlepsch'.(5)
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
Literatura:
(1)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 – 1930
(2)- https://www.tradicniodrudy.cz/products/ontario/
(3)- https://www.paramountplants.co.uk/plant/mdo/malus-domestica-ontario.html
(4)- https://www.orangepippin.com/varieties/apples/ontario
(5)- https://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/product/69/6550/Winterapfel-Ontario.html
(6)- https://de.wikipedia.org/wiki/Ontarioapfel
(7)- http://www.fotodoma.cz/zahrada/odrudy-jabloni/jablon-ontario/
Nazwa odmianowa:
Ontario,Ontarioapfel
Pochodzenie:
Odmiana kanadyjska, krzyżówka Wagenera i Northern Spy z 1820 roku.(2)Odmiana polecana dla alergików jabłek oraz cukrzyków.
Morfologia:
Wielkość owoców: zrównoważona, duże do bardzo duże, 160-280 g, (7)
Kształt owocu: spłaszczony, obustronnie żebrowany, najczęściej asymetryczny(7)płaski, kulisty kształt owoców(6)
Skórka:
Skóra jest gładka i elastyczna. Ma małe jasne plamy na skórze i może mieć pojedyncze plamy rdzy. Łodygę otacza obfite zagłębienie, które może być bardziej ordzawione. Owoc ma zielonkawobiałą skórkę która w strone nasłonwczmioną zamienia się w kremową/lub różową skórke.(6)
Miąższ:
Miąższ, który jest miękki, drobnokomórkowy i soczysty Po dojrzeniu jabłko jest pikantne i kwaśne oraz ma dużą zawartość witaminy C(6)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – umiarkowanie odporny(7),choć czasmi podatny na parcha-niska podatność.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa-odporny (7)
Rak drzew owocowych- wysoka podatność(7)
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechowuje się do ośmiu miesięcy, najlepsze smaki po dwóch miesiącach przechowywania.(2)
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: środek-koniec października.
Dojrzałość konsumpcyjna :koniec listopada-maj.
Odporność na mróz:
odporność na mróz**:** bardzo duża do -28 °C (do strefy klimatycznej 5)(7) ,masymalnie 400 metra nad poziomem morza (7)
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe oraz dobre gospodarcze do ciast oraz na susz.(4)
Korona
osiąga wysokość 3-4 metrów i szerokość 2-3 metrów(3),wykształca wysoką, owalną koronę(5)wymaga regularnego przycinania
Owocowanie:
Wchodzi w ocowcoanie średnio pózno,dość przemienie,ale plon duży.
Zapylacze:
'James Grieve', 'Goldparmäne',-Złota Reneta 'Weißer Klarapfel'-Papierówka lub 'Berlepsch'.(5)
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
Literatura:
(1)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 – 1930
(2)- https://www.tradicniodrudy.cz/products/ontario/
(3)- https://www.paramountplants.co.uk/plant/mdo/malus-domestica-ontario.html
(4)- https://www.orangepippin.com/varieties/apples/ontario
(5)- https://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/product/69/6550/Winterapfel-Ontario.html
(6)- https://de.wikipedia.org/wiki/Ontarioapfel
(7)- http://www.fotodoma.cz/zahrada/odrudy-jabloni/jablon-ontario/
Zaloguj się aby komentować