Nazwa gatunkowa:Pyrus communis L.
Nazwa odmianowa:
Pastorenbirne= Poire du Cur,Proboszczówka,Plebanka
Pochodzenie: Znaleziony dawno temu w lesie przez francuskiego księdza i rozpowszechniony we Francji pod wieloma nazwami.(4)
Morfologia:
Jest długa w kształcie gruszki do nawet butelki, czasem także długa i mocno miseczkowata,
średnio 107 mm wysokości, 69 mm grubości, często nierówne, pojedyncze owoce
prążkowane lub bulwiaste, czasem delikatna podłużna bruzda, poza tym dość regularne.(1)
Skórka:
Gładka, średnio jędrna, dość odporna, mniej lub bardziej
błyszcząca woskowe do lekko tłustych, czasem nieco szorstka sucha(1)
kolor podstawowy jasnozielonkawy do jasnożółtego, tylko czasami w słonecznej stronie bardzo jaskrawa.
Miąższ:
Jest żółtawy do brudnobiałego, w sprzyjających warunkach średnio zwarty, półrozpuszczalny i soczysty, później drobnoziarnisty, w przeciwnym razie mniej lub bardziej gruboziarnisty(1).
Odporność na szkodniki oraz choroby.
– Na rdzę gruszy (Gymnosporangium sabinae)-makymalne porażenie liści 2%-więc duża odporność.(1)
Należy wtedy usunąć jałowca szczególnie jałowca sabińskiego (Juniperus sabina ) z okolicy.
– Na parcha gruszy (Venturia pyrina) mało podatna.(2)
– Na zarazę ogniowo Bardzo podatna(3).Trzeba ciąć gałęzie-zabieg fitosanitarny.
– Miodówkę gruszową-Mało podatna.
=Monilioza-Bardzo podatna.
Odporność na mróz: 
do -20°C czyli średnia(strefa klimatyczna 5).
Zastosowanie: odmiana typowo deserowa, choć dobra też na kompot w syropie lub w Occie.
Wymagania glebowe: jedne z niższych dla grusz może rosnąć na piaszczystej słabej glebie. Tylko potrzebuje bardzo ciepłego stanowiska(4).
Owocowanie:
Średnio późno po 5 latach po posadzeniu, bardzo regularnie,plon obfity
**Dojrzałość:**Koniec października.(1)
Przechowywanie: Można przechować do lutego w piwnicy.($)
Zapylacze: Wczesne von Trevoux, Gellerts Butterbirne, Gute Luise, Williams (4) orazFaworytka Klapsa(5)
Adresy szkółek:
https://www.pflanzmich.de/produkt/35491/birne-pastorenbirne.html
http://szymczaksad.com/o/plebanka-proboszczowka/
#hejto #ciekawostki #polska #ogrodnictwo #stareodmiany
Literatura
(1)-https://actamicrobio.bg/archive/december-2015/amb-december-2015-article-10.pdf
(2)-https://actamicrobio.bg/archive/december-2015/amb-december-2015-article-10.pdf
(3)-https://www.gbif.org/es/species/100360151
(4)-https://www.arche-noah.at/files/pastorenbirne.pdf
(5)-https://de.wikipedia.org/wiki/Pastorenbirne
(6)-książka „Holenderski Sad”, Groningen, J.B. Wolters, 1868 rok, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
78cab86e-9af2-4106-993a-706cb4cb4df2
moll

@Sobierajmateusz tak się przyzwyczaiłam, że wrzucasz odmiany jabłek, że czytając morfologię styki mi się przepaliły, na kształt gruszkowaty xD

Sobierajmateusz

@moll no jedna z 2 odmiany jabłoni kształt gruszkowaty,miała być różnorodność teraz to jest.

moll

@Sobierajmateusz jadłam jabłka o gruszkowatym smaku, ale nie kształcie


Sporo starych odmian się zachowało po małych sadach, takich jeszcze z międzywojnia, przy niedużych gospodarstwach, gdzie za PRL gospodarz to kułak, ale za mały gracz żeby go znacjonalizować

moll

@Sobierajmateusz wiem i śledzę


Z takich ciekawostek jeszcze... Nie wiem czy kojarzysz chatę pomennonicką w Chrystkowie. Tam pan, który się opiekuje obiektem też jest pasjonatem starych odmian i robi nasady w sadzie przy muzeum. Jak byłam dawno temu na wycieczce i podpytywałam to pokazał kilka ciekawych drzewek, ale niestety to nie była pora owocowania

moll

@Sobierajmateusz jeśli nieregularna pomoc wieczorami Ci pasuje to mogę. Odezwij się na PW, powiesz co i jak

mikolajMim

O nie wytrzymałość na mróz tylko do -20 Ciekawe czy przetrwa u mnie w sadzie na północy Polski, zasadziłem ją w jesienią 2021

Sobierajmateusz

@mikolajMim trzeba przykryć na zimie korzeń.

mikolajMim

@Sobierajmateusz taki kopczyk z ziemi usypać tak? i tak każdej zimy?

Sobierajmateusz

@mikolajMim lepiej słomą/trocinami przykryć korzenie przykryć

f2ae68b7-3e0a-4dd9-8409-95b7f3d36f23
eswemenasja

@mikolajMim można też peletem, ale musisz być pewien źródła, żeby jakiegoś syfu z marketu nie nasypać.

Zaloguj się aby komentować