Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Bellefleur Kitaika
Бельфлер китайка,
Pochodzenie:
Późno dojrzewająca odmiana selekcji Michurina, powstała ze skrzyżowania Pepiny Lineusza z jabłonią chińską(1).Wypuszczona w 1908 roku(2)
Morfologia:
woce duże, lekko spłaszczone, żebrowane, o masie 200-300 g.(4)
Owoce są duże do średnich, okrągło-owalne, lekko żebrowane, Łodyga jest krótka, lejek głęboki i wąski. Spodek jest głęboki, szeroki, prawie płaskościenny. Kielich jest mały, zamknięty.(1)
Skórka- jasnożółta w momencie zawiązywania, w wieku dojrzałym stają się białe, z paskowanym różowo-czerwonym rumieńcem na rozmytym różowym tle.(1)
Jasnozielona powierzchnia jabłka w trakcie dojrzewania staje się jaśniejsza. Prawie do połowy pokrywa ją różowawo-czerwony rumieniec. Jasne kolorowe kropki pod spodem są bardzo widoczne.(4).
Miąższ:
Biały miąższ jest przyjemnie delikatny, soczysty i drobnoziarnisty. Jego kwaśno-słodki smak z pikantną nutą i charakterystycznym aromatem.(3)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –średnia do wysokiej podatności..
Mączniak prawdziwy- niska podatność do średniej.
Zaraza ogniowa-średnia podatność.
Rak drzew owocowych- średnia podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Dobrze przechowuje się tylko do połowy grudnia.Choć w piwnicy będą z nimi problem od listopada.
Dojrzałość :
Dojrzałe do spożycia początek października.
Dojrzałość zbiorcza:
Dojrzewają pod koniec września,potrzebują 2 tygodni aby przeleżały(2)
Odporność na mróz:
bardzo duża do -40°C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Jabłoń głównie deserowa oraz bardzo dobra sokowo.
Korona
Drzewa są silnie wyprostowane, o zaokrąglonej koronie i potężnych gałęziach szkieletowych, gęsto pokrytych owocnikami.(2)
Owocowanie:
Plony są dobre, roczne, owocuje po 6-7 latach bez znaczenia na podkładkę.
Zapylacze:
Башкирский красавец, Antonówka, Titówka(4)
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)- https://vniispk.ru/varieties/belfler-kitaika
(2)- https://dachaotzyv.ru/belfler-kitajka/
(3)- https://remontanta.ru/sorta-yabloni/328-yablonya-belfler
(4)- https://sadsezon.com/sad/plodovie/yabloni/sorta/b/belflerkit.html
(5)- https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bellefleur_Kitaika_%28apple%29#/media/File:Cross_section_of_Bellefleur_Kitaika,_National_Fruit_Collection_(acc._1975-341).jpg
Nazwa odmianowa:
Bellefleur Kitaika
Бельфлер китайка,
Pochodzenie:
Późno dojrzewająca odmiana selekcji Michurina, powstała ze skrzyżowania Pepiny Lineusza z jabłonią chińską(1).Wypuszczona w 1908 roku(2)
Morfologia:
woce duże, lekko spłaszczone, żebrowane, o masie 200-300 g.(4)
Owoce są duże do średnich, okrągło-owalne, lekko żebrowane, Łodyga jest krótka, lejek głęboki i wąski. Spodek jest głęboki, szeroki, prawie płaskościenny. Kielich jest mały, zamknięty.(1)
Skórka- jasnożółta w momencie zawiązywania, w wieku dojrzałym stają się białe, z paskowanym różowo-czerwonym rumieńcem na rozmytym różowym tle.(1)
Jasnozielona powierzchnia jabłka w trakcie dojrzewania staje się jaśniejsza. Prawie do połowy pokrywa ją różowawo-czerwony rumieniec. Jasne kolorowe kropki pod spodem są bardzo widoczne.(4).
Miąższ:
Biały miąższ jest przyjemnie delikatny, soczysty i drobnoziarnisty. Jego kwaśno-słodki smak z pikantną nutą i charakterystycznym aromatem.(3)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –średnia do wysokiej podatności..
Mączniak prawdziwy- niska podatność do średniej.
Zaraza ogniowa-średnia podatność.
Rak drzew owocowych- średnia podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Dobrze przechowuje się tylko do połowy grudnia.Choć w piwnicy będą z nimi problem od listopada.
Dojrzałość :
Dojrzałe do spożycia początek października.
Dojrzałość zbiorcza:
Dojrzewają pod koniec września,potrzebują 2 tygodni aby przeleżały(2)
Odporność na mróz:
bardzo duża do -40°C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Jabłoń głównie deserowa oraz bardzo dobra sokowo.
Korona
Drzewa są silnie wyprostowane, o zaokrąglonej koronie i potężnych gałęziach szkieletowych, gęsto pokrytych owocnikami.(2)
Owocowanie:
Plony są dobre, roczne, owocuje po 6-7 latach bez znaczenia na podkładkę.
Zapylacze:
Башкирский красавец, Antonówka, Titówka(4)
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
Szkółka:
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)- https://vniispk.ru/varieties/belfler-kitaika
(2)- https://dachaotzyv.ru/belfler-kitajka/
(3)- https://remontanta.ru/sorta-yabloni/328-yablonya-belfler
(4)- https://sadsezon.com/sad/plodovie/yabloni/sorta/b/belflerkit.html
(5)- https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bellefleur_Kitaika_%28apple%29#/media/File:Cross_section_of_Bellefleur_Kitaika,_National_Fruit_Collection_(acc._1975-341).jpg
@Sobierajmateusz ile jest odmian jabłek? Pytam z ciekawości na jak długo starczy contentu
@Brickstone na 20 lat około 20 tysięcy(realnie to w Europie z 5-7k+16k w USA ale wiekszość zamarła)+ około 20 tysięcy dzikich jabłonek+15 tysięcy gruszek +10 tysięcy pestkowych.
@Brickstone najpierw muszę opisać wszyskie 700 jakie sadzoną przed 2 wojną światową w Polsce.
@Brickstone masz w niemieckiej bazie 7900 wpisów-https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Apfelsorten
@Sobierajmateusz a to spokojnie. Masz co wrzucać na długi, długi czas
Zaloguj się aby komentować