Wiener Kaiserschmarrn
200 gramów mąki
30 g cukru
1 szczypta soli
4 jajka
300 ml mleka
40 g masła (na patelnię)
30 g rodzynek
1 szczypta cukru pudru do posypania
Aby uzyskać ten pyszny Kaiserschmarrn, najpierw wymieszaj w misce mąkę, cukier, sól i żółtko z mlekiem, aby uzyskać gładkie, gęste ciasto.
W innej misce ubić białka na sztywną pianę, a następnie włóż do gęstego ciasta.
Na dużej, płaskiej patelni spienić masło, powoli wlać ciasto i piec z obu stron.
Następnie piec w rozgrzanym piekarniku przy umiarkowanym ogniu (gorące powietrze ok. 180 ° C) przez 10-12 minut, aż Kaiserschmarren będzie lekko złocisto-brązowy.
Następnie wyjmij formę z piekarnika i dwoma widelcami rozerwij gotowe ciasto na nieregularne kawałki.
Teraz dodaj rodzynki, dobrze wymieszaj i umieść patelnię w piekarniku, gdy jest jeszcze gorąca na około 1 minutę.
Ułóż naleśniki na talerzach, posyp cukrem i podawaj z dowolnym sosem kompotowym lub jabłkowym.
4e761945-9a78-4196-8f53-f67c2d1cb4a5
sullaf

A gdzie jabłka w tym przepisie?

Zaloguj się aby komentować