Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: England, Englische Granat-Reinette, Formosa Pippin, Glory of York, Pepin Ribston, Peping Rybstona, Ribston Hall, Ribston Pepping, Ribstone, Ribston’s Pepping, Reinette de Traves, Traver’s Reinette, United Kingdom, Yorkshire
Pochodzenie: przełom XVII i XVIII wieku (Wielka Brytania)
Morfologia: : duże i średniej wielkości (około 7 cm); w pełni dojrzałości żółte z czerwonym, delikatnym, smugowatym rumieńcem;(1)
Miąższ: miąższ kremowy, soczysty, słodko-kwaskowaty, jędrny, a w miarę dojrzewania kruchy, z nutami wina i miodu, pachnący (1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – mała podatność albo wręcz odporna
Mączniak Prawdziwy-duża podatność.(2-3 razy siarka przed lub po kwitnieniu
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Rak drzew owocowych- bardzo wrażliwa. (2 razy miedzian na wiosnę oraz stylit)
Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie-odmiana zimowa nawet w dobrych warunkach do marca.Dobra od grudnia
Dojrzałość zbiorcza:Druga połowa września
Odporność na mróz: średnia-wymaga okrywania młodych drzewek w zimie.
Zastosowanie: odmiana -do jedzenia na surowo, a także do suszenia oraz kompot.
Korona:kulista nieco spłaszczona korona z lekko przewieszającymi się pędami.
Zapylacze: Złota Reneta, Koksa Pomarańczowa
Szkółka:
https://krzewydrzewa.pl/jablon-pepina-ribstona-p-389.html
Uwaga odmiana nie cierpi suszy przez którą staje się mało urodzajną odmianą oraz owoce są wtedy zdecydowanie mniejsze oraz są mało smaczne.
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-pepina-ribstona-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
Nazwa odmianowa: England, Englische Granat-Reinette, Formosa Pippin, Glory of York, Pepin Ribston, Peping Rybstona, Ribston Hall, Ribston Pepping, Ribstone, Ribston’s Pepping, Reinette de Traves, Traver’s Reinette, United Kingdom, Yorkshire
Pochodzenie: przełom XVII i XVIII wieku (Wielka Brytania)
Morfologia: : duże i średniej wielkości (około 7 cm); w pełni dojrzałości żółte z czerwonym, delikatnym, smugowatym rumieńcem;(1)
Miąższ: miąższ kremowy, soczysty, słodko-kwaskowaty, jędrny, a w miarę dojrzewania kruchy, z nutami wina i miodu, pachnący (1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – mała podatność albo wręcz odporna
Mączniak Prawdziwy-duża podatność.(2-3 razy siarka przed lub po kwitnieniu
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Rak drzew owocowych- bardzo wrażliwa. (2 razy miedzian na wiosnę oraz stylit)
Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie-odmiana zimowa nawet w dobrych warunkach do marca.Dobra od grudnia
Dojrzałość zbiorcza:Druga połowa września
Odporność na mróz: średnia-wymaga okrywania młodych drzewek w zimie.
Zastosowanie: odmiana -do jedzenia na surowo, a także do suszenia oraz kompot.
Korona:kulista nieco spłaszczona korona z lekko przewieszającymi się pędami.
Zapylacze: Złota Reneta, Koksa Pomarańczowa
Szkółka:
https://krzewydrzewa.pl/jablon-pepina-ribstona-p-389.html
Uwaga odmiana nie cierpi suszy przez którą staje się mało urodzajną odmianą oraz owoce są wtedy zdecydowanie mniejsze oraz są mało smaczne.
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-pepina-ribstona-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
Zaloguj się aby komentować