Podaje namiary na odmianę może się wymienią zrazami : Instytut Ogrodnictwa, ul. Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice grzegorz.hodun@inhort.pl lub do szkółkarza Ekologiczne Gospodarstwo. Ogrodniczo-Szkółkarskie Ziobrowscy Łukasz Ziobrowski Żłobizna ul. Brzeska 8, 49-305 Brzeg / k. Opola. Tel. kom: +48 609 789 281.
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Deans Kuchenapfel, Dean’s Codlin, Holland Pippin, Potts Seedling, Pratt’s Pudding.
Pochodzenie:Bardzo stara angielska odmiana znaleziona w 1844 roku.
Morfologia owocu: Średniej wielkości do dużych, stożkowato kuliste lub kuliste lekko spłaszczone, czasami lekko żebrowane, zielonkawożółte, niektóre z niewielkim, delikatnym, różowawym, rozmytym rumieńcem. Szypułka umiarkowanie gruba, najczęściej średniej długości. Kielich stosunkowo duży, zamknięty lub półotwarty (Opis odmiany opracował Grzegorz Hodun, 2014 rok) (1).
Miąższ: Bardzo kruchy, słodko-kwaśny, dość przyjemny o kolorze kremowym (Grzegorz Hodun) (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby: Bardzo mała na parcha porażenie sporadyczne. Mączniak prawdziwy-od brak do małej.
Zaraza ogniowa: małe.
Owocówka jabłoniowa-sporadyczne porażenie.
Przechowywanie: kilka tygodni max 2 miesiące.
Owocowanie: Początek oraz środek września.
Odporność na mróz: Najprawdopodobniej dobra.
Zapylacz: Grahama Jubileuszowe.
Zastosowanie: Odmiana kuchenna polecana na szarlotkę oraz nadzienie na kruche ciasto. Ceniona była w czasach Wiktoriańskich.
Korona:ogólnie rzecz ujmując słabo rośnie w porównaniu z innymi odmianami dlatego też ma średnio-silną o kształcie piramidki. Nadaje się do ogrodów działkowych gdzie rośnie w miarę powoli.
Literatura.
(1)-http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO_IHAR/publikacje/DEANS%27_CODLIN.pdf.
(2) fotografia-https://1000obstbaeume.de/wp-content/uploads/Deans-Kuechenapfel.jpg.
źródło: Deans-Kuechenapfel.jpg
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Deans Kuchenapfel, Dean’s Codlin, Holland Pippin, Potts Seedling, Pratt’s Pudding.
Pochodzenie:Bardzo stara angielska odmiana znaleziona w 1844 roku.
Morfologia owocu: Średniej wielkości do dużych, stożkowato kuliste lub kuliste lekko spłaszczone, czasami lekko żebrowane, zielonkawożółte, niektóre z niewielkim, delikatnym, różowawym, rozmytym rumieńcem. Szypułka umiarkowanie gruba, najczęściej średniej długości. Kielich stosunkowo duży, zamknięty lub półotwarty (Opis odmiany opracował Grzegorz Hodun, 2014 rok) (1).
Miąższ: Bardzo kruchy, słodko-kwaśny, dość przyjemny o kolorze kremowym (Grzegorz Hodun) (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby: Bardzo mała na parcha porażenie sporadyczne. Mączniak prawdziwy-od brak do małej.
Zaraza ogniowa: małe.
Owocówka jabłoniowa-sporadyczne porażenie.
Przechowywanie: kilka tygodni max 2 miesiące.
Owocowanie: Początek oraz środek września.
Odporność na mróz: Najprawdopodobniej dobra.
Zapylacz: Grahama Jubileuszowe.
Zastosowanie: Odmiana kuchenna polecana na szarlotkę oraz nadzienie na kruche ciasto. Ceniona była w czasach Wiktoriańskich.
Korona:ogólnie rzecz ujmując słabo rośnie w porównaniu z innymi odmianami dlatego też ma średnio-silną o kształcie piramidki. Nadaje się do ogrodów działkowych gdzie rośnie w miarę powoli.
Literatura.
(1)-http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO_IHAR/publikacje/DEANS%27_CODLIN.pdf.
(2) fotografia-https://1000obstbaeume.de/wp-content/uploads/Deans-Kuechenapfel.jpg.
źródło: Deans-Kuechenapfel.jpg
Narobiłeś mi tymi wpisami smaku na jabłka. Szkoda, ze do ich uprawy trzeba mieć jakąś ziemię
@Nebthtet daloby rade, w donicy 10-25litrow przyodpowiednim kokszeniu, tylko ze no dzem z takich jablek to by mogl robic za lampke nocna
@siRcatcha mój balkon to niespełna 1m2 - i woliera na kota
@Nebthtet masz jeszcze opcje tzw guerilla gardening. Sadzisz w sobie znanym miejscu a pozniej robisz pod drzewkiem pikniki w ladna pogode
Zaloguj się aby komentować