Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Kantówka Gdańska.
Roode Kant, Daziger Kantapfel, Abraham’s Apfel, Angolosa Danzica, Apfelmuser, Calleville de Dantzick, Calvillartiger, Danczigi bordas, Dansky Hranac, Dantigska rabesta, Danzig der Kant, Danziger Kantapfel, Florentiner, Gdańska Graniatka, Gdansky Hranac, Kantak Gdański, Kantówka, Lorenz Apfel, Mela Fiorentina, Pomme Rose, Roode Kant, Winter-Rosenapfel, Zebernac Gdansky (1).
Pochodzenie: Pochodzi z Holandii ewentualnie Polska, skąd została przeniesiona na Polski do Gdańska. Znana przynajmniej od 1760 roku (1). W USA nazywa się drzewem Abrahama (Abraham apple) gdzie jest znaną pod tą nazwą. Polecana w USA do mieszanek cyfrowych.
Morfologia: średniej wielkości (średnica około 7 cm); lekko kanciaste ; skórka gładka, tłustawa, zielonożółta z dużym, mocnym, smugowatym rumieńcem obejmującym prawie cały (1).
Miąższ:
bardzo soczysty, delikatny, kwaskowatosłodki bardzo aromatyczny, dla niektórych osób niesmaczny (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – bardzo dużą ( parch na owocach, dlatego zamiatanie liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa – średnie.
Mszyce: średnie.
Rak drzew i kory: średnia podatność.
Przechowywanie : 3 miesiące Można przechować maksymalnie do końca stycznia. (1).
Odporność na mróz: dobra, odmiana była znana od dawna w Polsce.
Zastosowanie: odmiana : dobra odmiana głównie stołowa i odmiana dobra do jedzenia (po przechowaniu) również na moszcz (wino i cydr szczególnie w USA).
Korona: Początkowo silnie rośnie, tworzy duże rozłożyste, szeroko spłoszoną koronę ; (1).
Zbiór owoców: koniec września Można jeść od października.
Gleba: gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, obojętna w zasoby mineralne.
Liczba owoców: dość sporo owoców odmiana bardzo plenna, bardzo zdrowo wyglądające.
Zapylacze: Bankroft, Boiken, Idared, Golden Delicious, Malinowa Oberlandzka, Spartan, Starking, Starkrimson, Wealthy,Koksa Pomarańczowa,Ontario.
Zrazy do pobrania możliwe tutaj:
PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail ob.sekr@obpan.pl
Namiary do oferty szkółkarskiej:
http://www.stareodmiany.pl/sklep-stare-odmiany-drzew-owocowych/category/1/jabłonie
Literatura:
(1)--Prof.dr.hab. Andrzej Przyła(2017) Dawne odmiany jabłoni uprawiane w Polsce-Podręczny atlas
(2)--Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
Nazwa odmianowa:Kantówka Gdańska.
Roode Kant, Daziger Kantapfel, Abraham’s Apfel, Angolosa Danzica, Apfelmuser, Calleville de Dantzick, Calvillartiger, Danczigi bordas, Dansky Hranac, Dantigska rabesta, Danzig der Kant, Danziger Kantapfel, Florentiner, Gdańska Graniatka, Gdansky Hranac, Kantak Gdański, Kantówka, Lorenz Apfel, Mela Fiorentina, Pomme Rose, Roode Kant, Winter-Rosenapfel, Zebernac Gdansky (1).
Pochodzenie: Pochodzi z Holandii ewentualnie Polska, skąd została przeniesiona na Polski do Gdańska. Znana przynajmniej od 1760 roku (1). W USA nazywa się drzewem Abrahama (Abraham apple) gdzie jest znaną pod tą nazwą. Polecana w USA do mieszanek cyfrowych.
Morfologia: średniej wielkości (średnica około 7 cm); lekko kanciaste ; skórka gładka, tłustawa, zielonożółta z dużym, mocnym, smugowatym rumieńcem obejmującym prawie cały (1).
Miąższ:
bardzo soczysty, delikatny, kwaskowatosłodki bardzo aromatyczny, dla niektórych osób niesmaczny (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – bardzo dużą ( parch na owocach, dlatego zamiatanie liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa – średnie.
Mszyce: średnie.
Rak drzew i kory: średnia podatność.
Przechowywanie : 3 miesiące Można przechować maksymalnie do końca stycznia. (1).
Odporność na mróz: dobra, odmiana była znana od dawna w Polsce.
Zastosowanie: odmiana : dobra odmiana głównie stołowa i odmiana dobra do jedzenia (po przechowaniu) również na moszcz (wino i cydr szczególnie w USA).
Korona: Początkowo silnie rośnie, tworzy duże rozłożyste, szeroko spłoszoną koronę ; (1).
Zbiór owoców: koniec września Można jeść od października.
Gleba: gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, obojętna w zasoby mineralne.
Liczba owoców: dość sporo owoców odmiana bardzo plenna, bardzo zdrowo wyglądające.
Zapylacze: Bankroft, Boiken, Idared, Golden Delicious, Malinowa Oberlandzka, Spartan, Starking, Starkrimson, Wealthy,Koksa Pomarańczowa,Ontario.
Zrazy do pobrania możliwe tutaj:
PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail ob.sekr@obpan.pl
Namiary do oferty szkółkarskiej:
http://www.stareodmiany.pl/sklep-stare-odmiany-drzew-owocowych/category/1/jabłonie
Literatura:
(1)--Prof.dr.hab. Andrzej Przyła(2017) Dawne odmiany jabłoni uprawiane w Polsce-Podręczny atlas
(2)--Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
@Pouek za kilka dni dobra
Zaloguj się aby komentować