Zdjęcie w tle
Sobierajmateusz

Sobierajmateusz

Mocarz
  • 142wpisy
  • 231komentarzy
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Kantówka Gdańska.
Roode Kant, Daziger Kantapfel, Abraham’s Apfel, Angolosa Danzica, Apfelmuser, Calleville de Dantzick, Calvillartiger, Danczigi bordas, Dansky Hranac, Dantigska rabesta, Danzig der Kant, Danziger Kantapfel, Florentiner, Gdańska Graniatka, Gdansky Hranac, Kantak Gdański, Kantówka, Lorenz Apfel, Mela Fiorentina, Pomme Rose, Roode Kant, Winter-Rosenapfel, Zebernac Gdansky (1).
Pochodzenie: Pochodzi z Holandii ewentualnie Polska, skąd została przeniesiona na Polski do Gdańska. Znana przynajmniej od 1760 roku (1). W USA nazywa się drzewem Abrahama (Abraham apple) gdzie jest znaną pod tą nazwą. Polecana w USA do mieszanek cyfrowych.
Morfologia: średniej wielkości (średnica około 7 cm); lekko kanciaste ; skórka gładka, tłustawa, zielonożółta z dużym, mocnym, smugowatym rumieńcem obejmującym prawie cały (1).
Miąższ:
bardzo soczysty, delikatny, kwaskowatosłodki bardzo aromatyczny, dla niektórych osób niesmaczny (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – bardzo dużą ( parch na owocach, dlatego zamiatanie liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa – średnie.
Mszyce: średnie.
Rak drzew i kory: średnia podatność.
Przechowywanie : 3 miesiące Można przechować maksymalnie do końca stycznia. (1).
Odporność na mróz: dobra, odmiana była znana od dawna w Polsce.
Zastosowanie: odmiana : dobra odmiana głównie stołowa i odmiana dobra do jedzenia (po przechowaniu) również na moszcz (wino i cydr szczególnie w USA).
Korona: Początkowo silnie rośnie, tworzy duże rozłożyste, szeroko spłoszoną koronę ; (1).
Zbiór owoców: koniec września Można jeść od października.
Gleba: gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, obojętna w zasoby mineralne.
Liczba owoców: dość sporo owoców odmiana bardzo plenna, bardzo zdrowo wyglądające.
Zapylacze: Bankroft, Boiken, Idared, Golden Delicious, Malinowa Oberlandzka, Spartan, Starking, Starkrimson, Wealthy,Koksa Pomarańczowa,Ontario.
Zrazy do pobrania możliwe tutaj:
PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail ob.sekr@obpan.pl
Namiary do oferty szkółkarskiej:
http://www.stareodmiany.pl/sklep-stare-odmiany-drzew-owocowych/category/1/jabłonie
Literatura:
(1)--Prof.dr.hab. Andrzej Przyła(2017) Dawne odmiany jabłoni uprawiane w Polsce-Podręczny atlas
(2)--Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
f7522624-7ae4-4f93-a436-f38f6201cd9f

Zaloguj się aby komentować

Dobra wracam po 2 latach do pomologii! W tej serii będę promował stare odmiany jabłoni,
które powstały przed 2 wojną światową!
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Reneta Kanadyjska,
Canadia Retinenie, Harlemer Retinenie, Kanadyjskie, Pariser Rambo ur Reinette, Portugal Russet, Reinette du Canada, Reinette du Canda Blanche, Reinette grise d`autom ne, Reinette monstre use, Riegel Reinette, Weisse antillische Reinette (1).
Pochodzenie:
Pochodzi z Normandii, skąd została przeniesiona przez Francuzów do Kanady w XIX. W. Znana przynajmniej od 1771 roku (1).Podobno jedna z najsmaczniejszych odmian jabłoni.
Morfologia :
duże (około 9 cm); lekko spłaszczone, nieforemne (mają 5 lekko zarysowanych kantów); zielonożółte, z licznymi rdzawymi plamkami; skórka szorstkawa (1).
Miąższ:
miąższ żółtobiały, bardzo soczysty, wyborny; pachnące (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – średnia podatność (możliwy parch na owocach, dlatego zamiatanie liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-średnia podatność…
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa – małe.
Mszyce: małe.
Rak drzew i kory:średnia.
Przechowywanie: 3 miesiące Można przechować maksymalnie do końca Lutego. (1).
Odporność na mróz: dobra, choć młode drzewka lubią przemarzać.
Zastosowanie: odmiana : dobra odmiana stołowa i dobra odmiana handlowa również na moszcz (wino i cydr).
Korona: Początkowo silnie rośnie, tworzy duże, szeroko spłaszczonej korony; (1).
Zbiór owoców: 2 dekada października.
Gleba: Rośnie dobrze na pisaku. Ale lubi glebę lekko zasadową.
Liczba owoców: dość sporo owoców, bardzo zdrowo wyglądające. Corocznie owocujące.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boiken, Cortland, Elstar, Empire, Fiesta, Florina, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, James Grieve, Jonathan, Kalwila Biała, Katja, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Priam, Red Delicious, Red Jonathan, Spartan.
Zrazy do pobrania możliwe tutaj: PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail ob.sekr@obpan.pl
Literatura:
(1)--Prof.dr.hab. Andrzej Przyła(2017) Dawne odmiany jabłoni uprawiane w Polsce-Podręczny atlas
(2)--Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
f4e04ba4-6f2b-4bc3-b86e-c3683d981cd3
sullaf

kurde. Przeczytałem: pornologii. Za dużo internetu.

sullaf

Skoro już tu jestem - jak się normalnie przechowuje jabłka? U mnie w misce wytrzymują kilka-kilkanaście dni najwyżej

Sobierajmateusz

@sullaf Normalnie to się przechowuje w chłodniach sadowniczych w temperaturze około 3 [°C] z 2% tlenu oraz 2% dwutlenkiem węgla czyli specjalna atmofera.A w warunkach domowych potrzeba piwnicy desek na szafkę oraz sianko lub można przechowywać w gazetach, ale tylko tych papierowych.Ty pewnie masz ze sklepu a one już po chłodniach mają po 12-14 miesięcy wtedy

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia