Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Kalvilla Biała Zimowa.
Calville Blanc, Calville Blanc d’Hiver, Blanché de Zurich, Französischer Quittenapfel, Eckapfel, Erdbeerapfel, Paradiesapfel, Eg gerling Eck Apfel, Gelber Winter Calvill, Pomme de Fraise, Rambo ur a cotes gros, Weisser Winter-Calvill, White Winter Calville, Kalwil Biały.
Zamieniki czyli odmiany podobne w smaku i wyglądzie ale łatwiejsze w uprawje:kawilla śnieżna,Kalwila Zbawiciela
oraz Signe Tillisch dostepne tutaj:Piotr Szymczak Gospodarstwo Sadownicze Michrów 30 05-652 Pniewy
tel: +48 888 117 826
e-mail: stareodmiany@gmail.com
Pochodzenie: XVI wiek we Francji. Ulubiona odmiana Thomasa Jeffersona. Jedno z najdroższych jabłek XIX wieku.
Morfologia: duże (około 8 cm); okrągłe, mocno żebrowane; żółte, czasem z małym rumieńcem od słońca; skórka gładka, lekko tłusta, z małymi, brązowymi i zielonymi plamkami; miąższ białożółty, bardzo soczysty, kwaskowaty, wyborny; bardzo pachnące (2).
Miąższ: Smaczne, soczyste i słodko-kwaśne jabłka mają charakterystyczny truskawkowy aromat wstanie dojrzałym. (1).
Miąższ – biało-żółty. Kwaskowaty, wyborny; owoce bardzo pachnące. (1).
(1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – średnia (możliwy parch na owocach, dlatego zamiatanie, liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa- taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Odmianę także lubią dobrze mszyce.
Przechowywanie- Można przechować do kwietnia , ale ogólnie odmiana trudna w przechowywaniu.
Odporność na mróz: średnia. Należy ściółkować młode drzewa korą lub sianem. Ponieważ korzenie mogą przemarznąć .
Zastosowanie: odmiana :do jedzenia na przetwory, a także do ciast oraz na cydr.
Korona: średnio intensywna. Niezbyt duża.
Zbiór owoców: 2-3 dekada Października.
Gleba: potrzebuje dość żyznej gleby.
Liczba owoców: rodzi dość marnie jak to wszystkie Kalwile. Dość wybredna w owocowaniu i w uprawie przez to niepolecana w uprawach amatorskich.
Podaje namiary do szkółkarza: Ekologiczne Gospodarstwo. Ogrodniczo-Szkółkarskie Ziobrowscy Łukasz Ziobrowski Żłobizna ul. Brzeska 8, 49-305 Brzeg / k. Opola. Tel. kom: +48 609 789 28
Zapylacze:Antonówka Zwykła, Cortland, Elstar, Empire, Fiesta, Florina, Fuji, Golden Delicious, Granny Smith, James Grieve, Jonathan, Koksa Pomarańczowa (2).
Literatura
(1)-*”Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
(2)-https://niepodlewam.pl/jablon-kalwila-biala-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(3)-Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883-https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Deutsche_Pomologie_-Aepfel-_057.jpg
Nazwa odmianowa:Kalvilla Biała Zimowa.
Calville Blanc, Calville Blanc d’Hiver, Blanché de Zurich, Französischer Quittenapfel, Eckapfel, Erdbeerapfel, Paradiesapfel, Eg gerling Eck Apfel, Gelber Winter Calvill, Pomme de Fraise, Rambo ur a cotes gros, Weisser Winter-Calvill, White Winter Calville, Kalwil Biały.
Zamieniki czyli odmiany podobne w smaku i wyglądzie ale łatwiejsze w uprawje:kawilla śnieżna,Kalwila Zbawiciela
oraz Signe Tillisch dostepne tutaj:Piotr Szymczak Gospodarstwo Sadownicze Michrów 30 05-652 Pniewy
tel: +48 888 117 826
e-mail: stareodmiany@gmail.com
Pochodzenie: XVI wiek we Francji. Ulubiona odmiana Thomasa Jeffersona. Jedno z najdroższych jabłek XIX wieku.
Morfologia: duże (około 8 cm); okrągłe, mocno żebrowane; żółte, czasem z małym rumieńcem od słońca; skórka gładka, lekko tłusta, z małymi, brązowymi i zielonymi plamkami; miąższ białożółty, bardzo soczysty, kwaskowaty, wyborny; bardzo pachnące (2).
Miąższ: Smaczne, soczyste i słodko-kwaśne jabłka mają charakterystyczny truskawkowy aromat wstanie dojrzałym. (1).
Miąższ – biało-żółty. Kwaskowaty, wyborny; owoce bardzo pachnące. (1).
(1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – średnia (możliwy parch na owocach, dlatego zamiatanie, liści, 5% mocznik oraz porządne cięcie).
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa- taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Odmianę także lubią dobrze mszyce.
Przechowywanie- Można przechować do kwietnia , ale ogólnie odmiana trudna w przechowywaniu.
Odporność na mróz: średnia. Należy ściółkować młode drzewa korą lub sianem. Ponieważ korzenie mogą przemarznąć .
Zastosowanie: odmiana :do jedzenia na przetwory, a także do ciast oraz na cydr.
Korona: średnio intensywna. Niezbyt duża.
Zbiór owoców: 2-3 dekada Października.
Gleba: potrzebuje dość żyznej gleby.
Liczba owoców: rodzi dość marnie jak to wszystkie Kalwile. Dość wybredna w owocowaniu i w uprawie przez to niepolecana w uprawach amatorskich.
Podaje namiary do szkółkarza: Ekologiczne Gospodarstwo. Ogrodniczo-Szkółkarskie Ziobrowscy Łukasz Ziobrowski Żłobizna ul. Brzeska 8, 49-305 Brzeg / k. Opola. Tel. kom: +48 609 789 28
Zapylacze:Antonówka Zwykła, Cortland, Elstar, Empire, Fiesta, Florina, Fuji, Golden Delicious, Granny Smith, James Grieve, Jonathan, Koksa Pomarańczowa (2).
Literatura
(1)-*”Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
(2)-https://niepodlewam.pl/jablon-kalwila-biala-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(3)-Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883-https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Deutsche_Pomologie_-Aepfel-_057.jpg
@Sobierajmateusz super zajawka!
Wiesz może jak nazywa się odmiana dużych fioletowych i bardziej soczystych niż słodkich jabłek? Ojciec kiedyś kupował od babki na straganie, ale już jej nie ma. A takie dobre były.
@3586 malinowe oberlandzkie albo starsza odmiana malinówka niemiecka https://niepodlewam.pl/jablon-malinowka-uprawa-odpornosc-zapylacze/
@Sobierajmateusz to faktycznie te malinówki! Muszę zrobić przeszukanie okolicznych sklepów. Dzięki wielkie.
Zaloguj się aby komentować