Zdjęcie w tle
Sobierajmateusz

Sobierajmateusz

Mocarz
  • 142wpisy
  • 231komentarzy
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Antonówka zwykła.
Antenovka, Antonovca Nalivia, Possart’s Nalivia, Possarts Moskauer Nalivia, Possarts Nalivia
Pochodzenie:
początek XIX wieku lub wcześniej (Rosja)
Morfologia:Kształt nieregularny, kulisty spłaszczony do szeroko stożkowatego ściętego, z trzonem; powierzchnia bardzo nierówna, wybrzuszona, z wyraźnymi żebrami i krawędziami biegnącymi przez cały owoc. Kolor podłoża początkowo zielonkawy, później białożółty; brak koloru pokrywającego. Skóra gładka, czasem z widocznym siatkowatym lub figuralnym ordzawieniem. Dołek szypułkowy głęboki, wąski do średnio szerokiego, z promienistym jasnobrązowym ordzawieniem; szypułka krótka, gruba i zdrewniała. Zagłębienie kielicha średnio głębokie, wąskie, otoczone fałdami i nieregularnymi żeberkami; kielich mały do średniego, zamknięty. Rdzeń duży, oś mało otwarta; ściany półksiężycowate do szerokosercowatych z wykwitającymi pęknięciami. Nasiona dobrze rozwinięte i jajowato zakończone
Miąższ: Miąższ miękki, przeważnie kwaśny, mało aromatyczny.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –odporna posiada gen odporności VA.
Mączniak prawdziwy-prawie odporna do mało podatnej.
Zaraza ogniowa – bardzo podatne
Rak drzew owocowych-bardzo podatna.
Owocówka jabłoniowa-średnia podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o średnim okresie przechowania do 3 miesięcy.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września/połowa października (X).
Odporność na mróz: bardzo duża.
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, ciast, suszenia, zakwaszania bigosu, na dżemy, marmolady, galaretki, powidła, soki.
Korona:Młode drzewa rosną początkowo słabo, później średnio silnie, często charakteryzując się niesymetrycznymi, skrzywionymi pniami. Starsze drzewa mają koronę szeroką, spłaszczoną i luźną, z dużą ilością krótkopędów .
Owocowanie:
Owocuje bardzo obficie, ale nie zawsze co roku.
Zapylacze: Akane, Alkmene, Cortland, Charłamówka, Elstar, Empire, Fiesta, Fuji, Glogierówka, Gloster, Grafsztynek Prawdziwy, Granny Smith, James Grieve, Jonathan, Kalwila Biała, Lobo, McIntosh, Oliwka Żółta (Papierówka), Red Delicious, Wealthy
Szkółka:
 https://drzewka-faworytka.pl/JABLON-ANTONOWKA-ZWYKLA-Z-ODKRYTYM-KORZENIEM-p441
Literatura:
(1)- https://niepodlewam.pl/jablon-antonowka-zwykla-uprawa-i-odpornosc/
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
c6af2b44-fc06-4428-9d16-0a0697351878
Sobierajmateusz

@starebabyjebacpradem weż się popytaj tamtego magistra pomologii http://arc.inhort.pl/dane-pracownikow,index,1,h

starebabyjebacpradem

@Sobierajmateusz podawałeś email do Pana Grzegorza Hoduna ale to było dawno. Cóż będę musiał do nich dzwonić. Z kilku filmów na YT co prezentował spodobało mi się 8 odmian. I też okazało się że koło domu mi rośnie nie Szara reneta a Reneta kulona. Taki szczegół a bez specjalistycznej wiedzy nie do wychwycenia.

Zaloguj się aby komentować

Apfelwein
20-25 kg jabłek w mieszance jabłek lista poniżej
Drożdże czyste Steinberger
6-8 g pożywki odżywczej drożdży
2g (Pirosiarczyn potasu) do siarkowania
20 ml środkaantyżelującego- https://www.arauner.com/weinbereitung/getraenkebereitung/357/antigeliermittel-50-ml
Cukier w zależności od potrzeb i pożądanej zawartości alkoholu
Lista mieszanek jabłek: Jabłoń dzika, płonka (Malus sylvestris) około 2kg-dobry konserwant oraz daje gorzkość.
„Boskoop” około 3-5 kg jako odmiana kwaśna, która daje kwaśny posmak cydru.
„Reneta szampańska” około 3-5 kg jako odmiana dająca efekt musujący.
„Królowa renet” lub „Winter Banana” około 3-5 kg daje delikatność cydru.
Reszta to kolor cydru, czyli „API noir” daje kolor czerwoniowo-brązowy lub żółto-brązowy "Jaderniczka Morawska".
Owoce dojrzałe muszą być przemrożone, czyli czynność wykonana na początku października przynajmniej.
Sposób
Jabłka kroimy dodajemy do sokowirówki lub prasie do wyciskania jabłek (wtedy dodajemy środek antyżeleujący) oczywiście bez szypułki oraz komory nasiennej. Balon musi być czysty, dlatego sprzęt myjemy w pirosiarczanem potasu w 10-20 litrach wody. Drożdże dajemy w pożywce na rozmnożenie przez 15-30 minut w czystym naczyniu. Wlewamy sok do balona w czystym worku do filtracji, a następnie dodajemy drożdże. Dodajemy wodę z cukrem w zależności od wielkości balonu oraz jaką chcemy użyć procent alkoholu. Nie więcej, niż 2-3 kg cukru. Jeśli chcemy czysty cydr to nie dodajemy cukru.
Wino robi się około 8-10 tygodni
Cydr do 5-6 tygodni.
Temperatura piwnica około 13-15 stopni Celsjusza.
0f9c1086-0126-4899-969b-5662f3eef4d2

Zaloguj się aby komentować

Strudel jabłkowy z Liechtensteinu
© 2020 Amt für Gesundheit des Fürstentums Liechtenstein
dla 4 osób
200 g mąki orkiszowej
1 1/2 łyzki oliwy z oliwek alba
1 jajko
1 szczypta soli
trochę letniej wody
ok 3 łyżki
600 g jabłek Boskoop (Piekna z Boskoop ) ewentualnie inne kwaśne jakbłka jak Antonówka lub Kronselka
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki migdałów
1 łyżka rodzynek
2 łyżki cukru
1 szczypta cynamonu
5 dl mleka
1 laska wanilii
1 łyżka cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 świeże jajko
sposób:
W misce wymieszaj mąkę i sól.Dobrze wymieszaj jajko, olej, wodę i sól dodaj i zagnieć na gładkie ciasto posyp odrobinią mąki.Dopóki już się nie przyklejać
jeśli bedzie się kleić dodadaj wiecej mąki Ciasto odstawić na około 1/2 godziny w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce Rösti,Natychmiast skrop sokiem z cytryny.
Wymieszać z cukrem, migdałami, rodzynkami i cynamonem.
Rozwałkować ciasto jak najcieńsze wartwy dać odrobinę mąki i ułożyć na posypanej mąką ściereczce,Ciasto posmarować olejem Alba, na wierzch rozprowadzić nadzienie, pozostawiając dookoła ok. 2 cm obwódkę, zawinąć po bokach i zwinąć.Umieścić strudel na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z pokrywą skierowaną w dół, posmarować olejem Alba.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Do sosu waniliowego: Pokrój waniliowy strąk wzdłuż, dodaj go do mleka i doprowadź do wrzenia, stale mieszając.
Dobrze ubij jajko z cukrem i skrobią kukurydzianą.
Wyjąć mleko z pieca i wlej mieszankę jajeczną, stale mieszając trzepaczką Zmniejszyć temperaturę i ponownie zagotować, stale mieszając przez około 1 minutę.
Wyjmij laskę wanilii. Podawaj razem ciepły sosem waniliowy i strudel jabłkowy.
41148cbc-acb5-4ff9-b5e9-56fec8fbfca5

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Öpfelküechli
Składniki:
100 g mąki
1 szczypta soli
1/8 l białego wina
1 jajko
1 łyżeczka roztopionego masła
Masło klarowane do smażenia
grube plastry jabłka
Cukier do posypania
Sposób:
Mąkę wymieszać z odrobiną soli, wymieszać z białym winem na gęstą masę,dodać żółtka i trochę roztopionego masła.
Na koniec dodać ubite na sztywno białko. Obróć w nim plasterki jabłka i na gorąco(chodzi o panierkowanie w tym cieście) i na pateltnie. Upiec tłuszcz (ewentualnie polać alkoholem i flambirować
3267593b-1bb8-44c1-90fe-99c9c139d33f
sullaf

@Frasad ta, dzięki akcji "jedz jabłka na złość putinowi" cydry miały swoje 5 minut. Ale jak sam próbowałem zrobić cydr wyszła mi gazowana breja jabłkowo-drozdzowa xD

Frasad

@sullaf Mi się marzy cydr zimowy z jabłek już przemrożonych na dworze. Kiedyś taki piłem i był cudowny. Ale nie umiem zrobić.

Sobierajmateusz

@Frasad elo masz już wyżej radę.

Zaloguj się aby komentować

Lauwarmes Apfelkompott mit Vanillesauce
Kompot jabłkowy:
1 kg jabłek o lekkiej kwasowości
½ laska cynamonu
150 gramów cukru
½ cytryna (sok i skórka)
100 ml białego wina
Składniki sos waniliowy:
200 ml śmietany
100 ml mleka
5 żóltek
60 g cukru
10g wafli kikurydzianych
1laska waniliowa
1/4 skórki pomaranczy
Przygotowanie sosu waniliowego:
Wszystko wymieszać i podgrzewać trzepaczką, ciągle mieszając, aż do momentu wrzenia
przygowanie kompatu z jabłek
500 g jabłek posiekaj ze skórką i bez pestek
Gotuj na parze z niewielką ilością wody (100 ml) w garnku i przykryj do miękkości
Dodaj cytrynę i cynamon
Mieszaj i przecieraj na małym ogniu przez 10 do 15 minut
Jabłka obrać 500 g i pokroić w piękne kawałki,
100 gram cukru na patelnii skarmelizuj
zgaś to winiem oraz smarz w tym jabłka do uzyskania rumiena
Wszystko wymieszać z sosem jabłkowym i osobno dodać zimny sos waniliowy.
78cd34ab-8c04-4b03-a591-c71aece64d96

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Carlisle Codlin, Cytrynówka, Edelapfel, Galben Nobil, Gelber Edelapfel, Gelber Scheibenapfel, Glasapfel, Glasrenette, Glow of the West, Golden Stanger, Goug`s Seedling, Lord Clyde, Noble, Plattapfel, Repers Fall, Rutlandshire Foundling, Scheibeapfel, Stanger, Szlachetna, Uslechtile Zlute, Waschsapfel, Zitronenapfel, Złota Szlachetna, Złote Szlachetne, Złote Wety
(1)
Pochodzenie:
Pochodzenie: przed 1820 rokiem (Wielka Brytania)
 (1)
Morfologia:Owoce są raczej duże, gładkie, spłaszczone i foremne. Mają one złoto-żółty kolorze z nielicznymi kropkami. 
(2)
Miąższ: Miąższ jest białożółty, soczysty, słodki. Dominują kwaskowo-korzenne nuty aromatyczne.
(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –mało podatny lub praktycznie odporna.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Rak drzew owocowych-mało podatna.
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowania do 5 miesięcy.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września-na kuchnie, na deser w połowie października ale wtedy ma krótszy czas przechowania.
Odporność na mróz: bardzo duża.
Przeznaczenie: głównie na kompot oraz dżemy i sosy oraz posiada też małą funkcje deserową.
Korona: Drzewo o średnim wzroście, dość gęstej, szerokiej, kulistej koronie, z licznymi krótkopędami .
Owocowanie:
późno zaczyna plonować. Obficie rodzi owoce corocznie.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boskoop, Cellini, Charłamówka, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet, Pepina Linneusza, Reneta Ananasowa, Renata Baumanna, Renata Landsberska
Szkółka:
 Piotr Szymczak Gospodarstwo Sadownicze Michrów 30 05-652 Pniewy
tel: +48 888 117 826e-mail: stareodmiany@gmail.com
http://szymczaksad.com/o/sadzonki-zlote-wety/
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-golden-noble-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-http://szymczaksad.com/o/sadzonki-zlote-wety/
(3)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
ea2bdd1c-4a9a-4b14-aef3-40bef4d3320c

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Inne nazwy: Alan, Alantapfel, Alantówka, Gestreifter Imperial, Gestreifter Kaiserapfel, d’Aunee, Grosser edler Prinzessinapfel, Monchsnase, Omanowe, Princessenoble, Princesse Noble, Princessinapfel, Princessin Noble, Winteralantapfel
Pochodzenie:
początek XVI wiek (Niemcy) (Niemcy )(1)
Morfologia:średniej wielkości i duże (około 6-8 cm); lekko wydłużone; cytrynowożółte z delikatnym, prążkowanym rumieńcem;
(1)
Miąższ: miąższ kremowy, soczysty, smaczny, pachnący
(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –mało podatny
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – podatna.
Rak drzew owocowych-mało podatna.
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o okresie przechowania do 4 miesięcy .
Dojrzałość zbiorcza:połowa października (X).
Odporność na mróz: duża.
Przeznaczenie: głównie na kompot oraz dżemy oraz posiada też małą fukcje deserową.
Korona:Młoda korona tego drzewa jest wyniosła, kształtu kulistego.W Polsce bardzo duże drzewo.
Owocowanie:
Jabłoń Alat chociaż rośnie wolno to jednak w późniejszym wieku rośnie ślinie. Wcześnie zaczyna plonować. Obficie rodzi owod4.
Zapylacze: Królowa Renet
Szkółka:
 Piotr Szymczak Gospodarstwo Sadownicze Michrów 30 05-652 Pniewy
tel: +48 888 117 826e-mail: stareodmiany@gmail.com
http://szymczaksad.com/o/sadzonki-alant/
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-alant-uprawa-odpornosc-zapylacze/
cc376799-8124-4fe1-8495-108de9e445b2
starebabyjebacpradem

Mam prośbę, podawaj w pierwszym wierszu nazwę odmiany z przerwą to wpisy będą czytelniejsze.

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Bursztówka Styryjska
Borsderfiana di Stiria, Maschanzker, Maschanzker de Stirie, Maschanzker Styryjski, Stajer masanczki, Steirischer Maschanzker, Steirischer Winter-Borsdorfer, Steirischer Winter-Maschanzker, Styrska misen
(1)
Pochodzenie:
połowa XIX wieku (Austria)(1)
Morfologia:małe i średniej wielkości(około 5-6 cm); prawie okrągłe; skórka zielonożółta, z nielicznymi brązowymi plamkami, czasem z lekkim rumieńcem od słońca (większym przy dużej różnicy temperatury między dniami i nocami)
(1)
Miąższ: kremowy, soczysty, jędrny, średnio słodki
(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – bardzo podatny w wilgotnych miejscach.
Mączniak prawdziwy-mała podatość.
Zaraza ogniowa – podatna.
Rak drzew owocowych-dość podatny.
Owocówka jabłoniowa-średnia podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o bardzo długim okresie przechowania do 6 miesiecy .
Dojrzałość zbiorcza:połowa pazdziernika.
Odporność na mróz: bardzo duża (pochodzenie górzysta Austria.)
Przeznaczenie: alkohol etylowy w postaci cydru oraz destylacji spirytusu , Przezanzenie kuchenne głównie szarlotka oraz suszarnia. Mniej desrtową.
Korona:Młoda korona tego drzewa jest wyniosła, kształtu kulistego.W Polsce bardzo duże drzewo.
Owocowanie:
Bardzo późno wchodzi w okres owocowania nawet po 10 latach , plonuje przemiennie,
Zapylacze: Jonathan, Królowa Renet
Szkółka:
https://www.praskac.at/winterapfel-xii-v/malus-domestica-steirischer-maschanzker
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-bursztowka-styryjska-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-rysunek z książki „Oesterreichisch – ungarische Pomologie” Rudolfa Stolla z 1888 roku. Inne nazwy: Borsderfiana di Stiria, Maschanzker, Maschanzker d
8262bbe9-27bc-4aba-99d5-bae79f7bdf63

Zaloguj się aby komentować

top 10 odmian w nowych na sadzeniach w Polsce odmian jabłoni w uprawie towarowej:
1.Gala ..... 2. Gala ...... 3.Gala ...... 4.Gala ..... 5.Golden ...... 6.Golden ....... 7.Szampion 8.Jonaprince 9.Mutsu 10.Red Cup I powiedzie że nie ma monokultury xD
d315d6a7-86c6-4864-8b9b-086ef1dc5bc7
Sobierajmateusz

@sullaf Goldena głównie wysyłają do Egiptu oraz Afryki i Indii więc w Polsce może być go mało xD

GazelkaFarelka

Niestety, jak chce się jakieś konkretne odmiany warzyw i owoców to trzeba samemu sadzić albo szukać po okolicy. Kiedyś czytałam że w Europie jemy tylko jedną odmianę bananów, bo tylko ona znosi transport. Ale i jeśli chodzi o rodzime owoce czy warzywa nie jest lepiej. Konia z rzędem temu kto znajdzie w warzywniaku marchew jakiejś odmiany (a np. jedna z nich jest dobra na ciasto marchewkowe, a inne mają np. zbyt dużo soku), tak samo ziemniaki - jedynie w Lidlu jest podział na jakieś sypkie na puree czy na frytki. Pomidory też np. ciężko kupić jakieś typowo na sosy np. bawole serca.

starebabyjebacpradem

@GazelkaFarelka W tym roku mialem 12 odmian róznych pomidorów, z jabłkami na razie mam chyba 12 odmian koło domu a bede polował na nowe zrazy by naszczepić na obecne drzewa

Zaloguj się aby komentować

Badania wykonał :
Laboratoire Arts et Métiers ParisTech Angers (LAMPA), École Nationale Supérieure des Arts et Métiers (ENSAM), 2 Boulevard du Ronceray, BP 93525, 49035 Angers Cedex 01, France
przez by Mohamed Lamine Askoura 1,2,*, Fabrice Vaudelle 1 and Jean-Pierre L’Huillier 1
źródło https://www.mdpi.com/2304-6732/3/3/50/htm przetłumaczone przez Deepl
Typowe obrazy rozpraszania wstecznego odnoszące się do jabłek Granny Smith, Golden delicious i Royal Gala ze skórką i bez, odpowiednio, uzyskane przy 633 nm oraz 763, 784 i 852 nm, są przedstawione na rysunkach 3a-h. Kiedy Granny Smith jest oświetlany przy długości fali 633 nm i 852 nm (Rysunek 3a-d), rozmiar obrazów rozpraszania wstecznego wydaje się większy dla próbki obranej niż dla nienaruszonego jabłka. Ten sam efekt można również zaobserwować dla Golden Deliciousa oświetlanego przy 763 nm (patrz Rysunek 3e,f)). Z kolei dla Royal Gala przy 784 nm (Rysunek 3g,h) obraz uzyskany z próbką nieobraną jest szerszy. Można zauważyć, że dla wszystkich odmian najszersze obrazy uzyskano przy 633 nm.
81bed280-fb15-4858-b0fd-16cb5e10cf63
e4634ac0-6986-4753-9b22-f19ebcaf80ce
sullaf

A, więc to są Wasze ulubione techniki obrazowania!

sullaf

No i znowu w badaniach widzę odmiane Golden Delicious; to jakaś ulubiona odmiana Amerykan?

Sobierajmateusz

@sullaf tak w produkcji przemysłowej czyli towarowej jest najpopularniejsza że wszystkich odmian .

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Emperator Wilhelm, Empereur Guillaume, Imperator Wilhelm, Imperator Vilgelm, Kaiser Wilhelm, Peter Broich, Reneta Czerwona, Vilemovo, Vilgelm, Wilhelmapfel
(1)
Pochodzenie:
połowa XIX wieku (Niemcy)
Morfologia:duże i średniej wielkości (około 6-9 cm); okrągłe; skórka żółtoczerwona; (1 i 3 )
Miąższ: miąższ kremowy, soczysty, miękki, delikatny, średnio słodki
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –niepodatna
Mączniak prawdziwy-mała podatość
Zaraza ogniowa – podatna.
Rak drzew owocowych-wystepuje choć jest mała podatność
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
Przechowywanie: odmiana jesienna o dość długim okresie przechowania możliwego nawet do kwietnia. (3)
Dojrzałość zbiorcza::druga połowa września.
Odporność na mróz: bardzo duża
Przeznaczenie: owoce deserowe, ciasta, przetwory, cydr.
**Korona:**Młoda korona tego drzewa jest wyniosła, kształtu owalnego i rozszerza się ku górze.
Owocowanie
Bardzo późno wchodzi w okres owocowania nawet po 10 latach , plonuje przemiennie,
Zapylacze: Cytrynówka, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet, Reneta Baumanna, Reneta Landsberska
Szkółka:
https://drzewkaowocowe24.pl/produkt/jablon-cesarz-wilhelm/
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-cesarz-wilhelm-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
(3)- Richard Zorn: Verzeichnis aller in Deutschland angebauten Kernobstsorten : kommentierte Erstveröffentlichung seines Hauptwerkes (1896–1944) / Ulrich Kaiser (Hg.). Quelle & Meyer, Wiebelsheim 2019, ISBN 978-3-494-01765-5. Die Seitenzahlen werden in Klammern angegeben.
7f849f86-fc56-401a-9cff-891881f6cbe9
Frasad

@Sobierajmateusz Takie coś, mało które jest zaczerwienione. Jedynie dwa mi się udało znaleźć, reszta nadal zielona a kwaśne jak cholera. XD

2febb0d4-1105-406a-8281-5a8a2de03534
99f86865-aa69-4225-93c1-71a349775647
Sobierajmateusz

jedyne najbliżej po przekroju oraz kwaśne jak cholera i twarde ale będę dalej szukać

98691c35-c845-49ea-9f15-b2e2d83d9281
Sobierajmateusz

@Frasad dobra jednak grochówka wielka

66db4705-f4ba-4aea-a17d-7ca9de4fac5f

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Augustapfel, Baravinka, Baroveski, Barovesky, Barovisky, Barovitsky, Barowiski, Barowisky, Barowitsky, Borawinskji, Borawinskoje, Borovinka, Borovinka Krasnaja, Borovinka Raspisnaja, Borovinskoje Jabloko, Borovitki, Borovitski, Borovitsky, Borowicki, Borowicky, Borowina, Borowinka, Borowisky, Borowitski, Borowitsky, Borowizki, Boroyitsky, Bravinskaye, Brunswick, Chardamowka, Charlamoskischer Nallivia, Charlamovka, Charlamovska, Charlamowski, Charlamovsky, Charlamowiski, Charłamowska, Charłamowskie, Charlamowski d’Automne, Charlamowskircher Nalleoid, Charlamowskischer Nalivi, Charlamowskischer Nalleoid, Charlamowsky, Charlamowskyscher Nalivia, Charlowsky, d’Oldenbourg, de Lait, der Charlamowski, Dombrowski, Duchess, Duchess of Oldenberg, Duchess of Oldenburg, Duchesse, Early Joe, Eraste Apfel, Harlamovoskoe, Krapchatoe, Nalivic, Nalivu, New Brunswick, Oldenburg, Oldenburg Charlamovsky, Oldenburgh, Papierówka Jesienna, Queen Mary, Roter Barowinka, Sarlemovske, Smith’s Beauty of Newark
(1)
Pochodzenie: co najmniej XVIII wiek (prawdopodobnie Rosja)
(1)
Morfologia:średniej wielkości (średnica około 6-8 cm); dośćokrągłe;złocistożółte z silnym mozaikowatym czerwonym rumieńcem; skórka dość gładka i cienka; (1 i 3)
Miąższ: miąższ żółtobiały, soczysty, jędrny, delikatny, słodko-kwaśny podobny do papierówki, bardzo smaczny; rózany zapach (1 i 3)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –mała podatność
Mączniak prawdziwy-mała podatość
Zaraza ogniowa – podatna.
Rak drzew owocowych- wystepuje na starych konarach które dodatkowo się szybko starzeją .Dlatego tą odmainę należy moco ciąc. Możliwe choroby kory i drewna.
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
**Przechowywanie:**odmiana letnia przez to maksymalny termin przechowania wynosi około 1 miesiąca.Najlepsza jest w połowie września.
Dojrzałość zbiorcza:śierpień-wrzesień
Odporność na mróz: bardzo duża skoro to jest odmiana rosyjska.
Przeznaczenie: odmiana deserowa,oraz na kompot i szuszenie jako chipsy jabłowe.
**Korona:**Tworzy koronę kulistą, rośie bardzo szybko w młodym wieku.
Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje przemiennie,
Zapylacze: Discovery, Elstar, Granny Smith, Idared, James Grieve, Katja, Spartan
Szkółka:
http://szymczaksad.com/o/sadzonki-charlamowskie/
Literatura:
1-(http://szymczaksad.com/o/sadzonki-charlamowskie/
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
(3)- Richard Zorn: Verzeichnis aller in Deutschland angebauten Kernobstsorten : kommentierte Erstveröffentlichung seines Hauptwerkes (1896–1944) / Ulrich Kaiser (Hg.). Quelle & Meyer, Wiebelsheim 2019, ISBN 978-3-494-01765-5. Die Seitenzahlen werden in Klammern angegeben.
a0287cfb-977f-4d1c-af51-1763c10d4345

Zaloguj się aby komentować

Poczekajcie chwilę, bo z jabłkami jeszcze nie skończyłem tylko muszę się dokształcić i przetłumaczyć klucze z niemieckiego.
c8b12aaa-c955-4573-9a68-97773e23d16c
Sobierajmateusz

@walus002 no troszkę recę mi się trzesą no masz niżej ulefone.

monox12

@Sobierajmateusz Ciekawe czy ten napis da się wyłączyć jak w siaomi. Btw świetny kontent ogrodniczy

Sobierajmateusz

@monox12 da się tak samo jak w xsiaomi

Zaloguj się aby komentować

**Nazwa gatunkowa:**Pyrus communis L.
**Nazwa odmianowa:**Clapp's Favourite, Faworytka Klapsa, Klapsa.
**Pochodzenie:**Wyhodowana w 1860 roku w Dor chester w stanie Massachusetts (USA) przez Thaddeusa Clap pa jako siewka odmiany Flamandka. 3 Najpopularniejsza odmiana towarowa na świecie.
Morfologia: Owoce są średnie do bardzo dużych i mają kształt gruszki lub stożka. Cienka skorupa ma zielony kolor bazowy (w pełni dojrzała żółta), na stronie wystawionej na działanie słońca pojawia się jasnobrązowo-czerwony kolor pokrywający. Skorupa ma jasnobrązowe punkty.
Miąższ:Drobny miąższ barwy białej do jasnożółtej, słodki i bardzo soczysty o delikatnym aromacie z niewielką kwasowością.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
– Na rdzę gruszy (Gymnosporangium sabinae) podatna. Należy wtedy usunąć jałowca szczególnie jałowca sabińskiego (Juniper us sabina) z okolicy.
– Na parcha gruszy (Venturia pyr ina) silnie podatna (należy zmieść liście, 5% mocznik po opadnięciu liści oraz miedzian) (raz w okolicach marca/drugi raz październik). Na plantacjach towarowych stosują także siarkę.
– Na zarazę ogniowo podatna w stopniu dużym (w celach fitosanitarnych nie należy sadzić obok siebie głogu, gruszy, jarzębiny oraz pigwy) (zwalczyć za pomocą stosowania ochrony niedzianiem jak wyżej)
– Miodówkę gruszową można ograniczyć poprzez niesadzenie drzew gruszy wokół lasu. Oraz stosować żółte tablice lepowe.
– Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych (Monilia fructigena i M. laxa) – duża (środek Switch® 62,5 WG).
Odporność na mróz:średnia do dobrej.
Owocowanie :II/III dekada sierpnia…
**Przechowanie:**do kilku tygodni.
Przeznaczenie: jako owoc deserowy, przetwory, kompoty, susze.
**Korona:**Rosinie silnie, wytwarza szeroko koronę,
**Zapylacze:**Bera Hardy, Trewinka, Kominówka, Konferencja, Bonkreta Williamsa.
21049b06-aace-49dd-9b0a-d8bea6ec1436
Sobierajmateusz

@sullaf spokojnie zaraz wrócę na jabłka bo będe je opisywał!Bo i tak zostało mi około 15k odmian jeśli liczymy amerykańskie.( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

2kg cukru, 1kg bergamotek oraz 5 litra wody i mamy napój życia( ͡° ͜ʖ ͡°) #heheszki -https://www.youtube.com/watch?v=X5K4IedLfK4
**Nazwa gatunkowa:**Pyrus communis L.
Nazwa odmianowa:Bergamotka, Bergamotka Złocista.
**Pochodzenie:**Stara XVIII wieczna odmiana najprawdopodobniej pochodzi z Francji. Kiedyś popularna pomiędzy Toruniem a Włocławkiem. Obecnie zapominana, bardzo trudno dostępna w sprzedaży.
Morfologia: małe, o wadze około 60 – 90 g, kształtu kulistego lub lekko spłaszczonego na średnio długich szypułkach. Skóra złocista ewentualnie żółtawo-zielona. Posiada złote ordzawienie, które jest dość gładkie.(1)
Miąższ:bardzo soczysty, kremowy oraz słodkokwaśny w smaku korzenny.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
– Na rdzę gruszy (Gymnosporangium sabinae) mało-podatna. Należy wtedy usunąć jałowca szczególnie jałowca sabińskiego (Juniper us sabina) z okolicy.
– Na parcha gruszy (Venturia pyr ina) praktycznie odporna.
– Na zarazę ogniowo praktycznie nie podatna (w celach fitosanitarnych nie należy sadzić obok siebie głogu, gruszy, jarzębiny oraz pigwy).
– Miodówkę gruszową można ograniczyć poprzez niesadzenie drzew gruszy wokół lasu.
– Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych – małe starty plonu.
Odporność na mróz:średnia do dobrej.
Owocowanie :koniec sierpnia do 3 dekady września-zależne od rejonu Polski. Bardzo obfite.
Przeznaczenie: jako owoc deserowy, bimber, susz, kompot w occie.
**Korona:**Rośnie silnie, wytwarza łatwo zagęszczającą się stożkowatą koronę.
Zapylacze:nie wiadomo.
Literatura
(1)-https://www.sodr.pl/download/Bergamotka-zlocista-gruszka-zapomniana.pdf-Elzbieta-Krempa,626.pdf
(2)fotografia dla ciekawskich ( ͡° ͜ʖ ͡°)- http://www.stareodmiany.pl/plugins/content/jumultithumb/Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvZ3J1c3plL0cwNF9CZXJnYW1vdGthX1psb2Npc3RhLmpwZyZhbXA7dz0zMjAmYW1wO2g9MjI1JmFtcDtxPTkwJmFtcDt6Yz0x.jpg
d19bbfd3-77c4-46f4-ab1e-031442fe30e4
GazelkaFarelka

A nie, to tylko takie ujęcie na zdjęciu

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Boiken, Boikenapfel, Bojka, Bojkena, Złotka Boikena, Złotka Bojkena
(1)
Pochodzenie: Niemcy XIX wiek.
Morfologia: średniej wielkości i duże (około 7-9 cm); prawie okrągłe, lekko spłaszczone; zielonożółte z małym czerwonym rumieńcem; skórka gładka, dość gruba, lekko tłustawa;
(1)
Miąższ: miąższ biały, miękki, ciemniejący po przekrojeniu, smaczny, soczysty, średnio słodki, kwaskowaty; prawie nie pachną.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –duża podatność.
Mączniak prawdziwy-mała podatość do średniej w przyających warunkach.
Zaraza ogniowa – podatna.
Rak drzew owocowych- możiwe wystepowanie ale dośc odporna.
Owocówka jabłoniowa-mała podatność
Przechowywanie:odmiana odmiana zimowa o dość długim przechowaiu,najlepsza w okolicach nowego roku.Chociaż choruje bardzo na choroby przechowalicze dlatego polecana od razu a kompot.
Dojrzałość zbiorcza:środek pazdziernika.
Odporność na mróz: średnia,trzeba okrywać młode drzewka.
Zastosowanie: odmiana - głównie na przetwory, oraz do ciast, owoce deserowe
Korona:.:Tworzy koronę kulistą, luźną.rośnie dość szybko.
Zapylacze: Antonówka Kamienna, Antonówka Zwykła, Charłamówka, James Grieve, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Oliwka Żółta, Ontario, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna, Reneta Landsberska, Żółty Ryszard
Szkółka:
https://drzewka-faworytka.pl/JABLON-BOIKEN-Z-ODKRYTYM-KORZENIEM-p288
Literatura:
1-(https://niepodlewam.pl/jablon-boiken-uprawa-odpornosc-zapylacze/)))
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
3eccb594-7dcd-4906-8fd2-3b06b355668f

Zaloguj się aby komentować

No i macie Papierówke
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
**Nazwa odmianowa:**Papierówka, Biały Nalew, Inflancka, Oliwka Inflancka, Papierówka Najwcześniejsza
Pochodzenie: przełom XVII i XVIII wieku (Rosja) ale spotykana jest przed 1653 roku na Iflantach(Kraje Bałtyckie) .Do Niemiec sprowadzona z Rygi.
Morfologia: :Owoce są średnie do dużych, o wysokości 45-55 mm i szerokości 58-73 mm, mają asymetryczny kształt. Skórka jest cienka i gładka, ma bardzo jednolity zielonkawobiały kolor, który po dojrzeniu zmienia się na białożółty.
Muszla(dno szypułkowe) jest kropkowana i lekko zarośnięta.
Miąższ: miąższ jest koloru białego do jasnożółtego, lekko kwaśny i soczysty. Po zbiorze jednak szybko staje się mączysty i suchy.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – odporna choć może wystąpić przełamanie na liściach,wtedy porażenie maksymalne wynosi 3% czyli bardzo mało.Na owocach prach nie wystepuje.
Mączniak prawdziwy-średnia podatość. 2 razy siarka przed lub po kwitnieniu
Zaraza ogniowa – odporna.
Rak drzew owocowych- możiwe wystepowanie ale dośc odporna.
Owocówka jabłoniowa-średnia.
Przechowywanie:odmiana letnia o bardzo krótkim przechowywaniu przez około 2-3 tygodnie.
Dojrzałość zbiorcza:koniec lipca.
Odporność na mróz: wytrzyma do- 40 stopni celiusza więc odporna
Zastosowanie: odmiana -głównie na sosy jabłkowe oraz w miejszym stopniu do jedzenia.
**Korona:**kulista nieco spłaszczona korona z lekko przewieszającymi się pędami.
Zapylacze: Boiken, Kronselka, Antonówka Zwykła, Koksa Pomarańczowa, Landsberska, James Grieve, Gloster, McIntosh, Jonathan, Szampion, Golden Delicious, Wealthy
Szkółka:
https://drzewkaowocowe24.pl/produkt/jablon-oliwka-zolta-papierowka-stara-odmiana/
Literatura:
zdjecie
(1)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930 a także klucz
0bf439ce-e3f3-4b91-8cda-449c342fb006
Sobierajmateusz

@Nebthtet dlatego piszę że to odmiana głównie sosowa xD.

Nebthtet

@Sobierajmateusz no trochę się ich zawsze zeżre też, ale to nie moje ulubione jabłko ot tak do konsumpcji - więc w pełni się zgadzam.

Bezkres

@Sobierajmateusz Mhmm, smak dzieciństwa.

Zaloguj się aby komentować

Liechtensteinska tarta jabłkowa ala szarlotka (zdjęcie poglądowe).
Składniki
2 jabłka deserowe, obrane, wydrążone i pokrojone w cienkie kliny
1 łyżka soku z cytryny
125g/4½oz masła, zmiękczonego, plus extra do smarowania
140g/5oz złotego cukru pudru
3 jajka z wolnego wybiegu, w temperaturze pokojowej, ubite
225g/8oz zwykłej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
5 łyżek pełnotłustego mleka
Na polewę
1½ łyżki cukru demerara
½ łyżeczki mielonego cynamonu
Rozgrzej piekarnik do 170C/150C Fan/Gas 3. Nasmaruj masłem i wyłóż na nim okrągłą formę do pieczenia ciast o średnicy 23cm/9in.
Obtocz cząstki jabłek w soku z cytryny i odstaw na bok.
W dużej misce, ubij razem masło i cukier, używając elektrycznego miksera ręcznego, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj jajka i ubijaj aż do uzyskania gładkiej masy. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól i na koniec dobrze wymieszaj. Powoli dodawaj mleko, dobrze mieszając po każdym dodaniu, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Przekładaj ciasto do formy. Ułóż powoi plasterki jabłek, płaską stroną do dołu, na cieście w formie spirali.
Na polewę zmieszaj cukier demerara i cynamon. Posypać ciasto.
Piec w środkowej części piekarnika przez 40-45 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty, a wierzch będzie złotobrązowy. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut w formie. Przeciągnij nożem po brzegach ciasta i wyjmij je z formy na drucianą półkę.
Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną.
233aa554-560a-4f77-9c08-70ab115e1a6e
Nebthtet

@Sobierajmateusz ociepaaanie, dawaj mi taką tartę

Zaloguj się aby komentować